חייג/י לקבלת ייעוץ אישי:   03-381-2222

נפגעת בגלל רשלנות רפואית? מגיע לך לקבל תשובות!

בכל שנה מוגשות בישראל כ-2400 תביעות רשלנות רפואית. אם גם לך נגרמו נזקים בטיפול רפואי, חשוב לבדוק את המקרה לעומק, בשיתוף מומחה רפואי, בדרך לפיצויי הולם!

פניה מהירה לעורך דין >>

נפגעת בגלל רשלנות רפואית?

בכל שנה מוגשות בישראל מעל 2400 תביעות רשלנות רפואית. אם גם לך נגרמו נזקים בטיפול רפואי, זה הזמן לבדוק את המקרה לעומק בדרך לתביעת פיצויים!

פניה מהירה לעורך דין >>

חובת הגילוי של רופא מטפל ומשמעותה מבחינת המטופל

מחבר: 04/03/2020 12:02

האם ידעת כי לפני שהרופא מחליט איזה טיפול לתת לך, עליו להסביר אודות הסיכונים הרפואיים, סיכויי ההצלחה של הטיפול ומכלול הטיפולים האלטרנטיביים שקיימים.

המידע במלואו מיועד עבורך, כמטופל, ועל מנת שתוכל לקבל החלטה מושכלת לגבי בריאותך ואופן הטיפול במחלתך. אי מסירת המידע מהווה הפרה של חובת הגילוי ובמקרים מסויימים שבהם יגרם נזק משמעותי, עלולה הפרה זאת להוות עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית.

עורך דין עופר סולר מסביר ומפרט בנושא חובת הגילוי של רופא מטפל ומשמעותה מבחינת המטופל ובראיית בתי המשפט המטפלים במגוון רחב של תביעות רשלנות רפואית, בהן הועלתה בין השאר גם טענה להפרתה של חובה זאת.

משמעותה הבסיסית של חובת הגילוי

חובת הגילוי של רופא מטפל היא החובה למסור למטופל מכלול מסוים של מידע המתייחס למצבו הרפואי. חובה זו מהווה חלק מהזכות להסכמה מדעת לטיפול רפואי. החובה התפתחה מתוך השינוי בגישות שהתרחש בשנים האחרונות ביחסים שבין רופא ומטופל.

בעבר, שלטה הגישה הפטרנליסטית לפיה, לרופא יש את הסמכויות לקבל החלטה עבור המטופלים שלו מתוך ההנחה שהוא יודע מה הכי נכון עבורם מבחינה רפואית לאור הידע שהוא רכש במשך השנים ואוחז בו.

כיום חל שינוי בגישה ולפיה יש לכבד גם את האוטונומיה של הפרט המטופל לקבל החלטות עבור עצמו.

חובת הגילוי של הרופא זכתה להכרה חוקית בסעיף 13 לחוק זכויות החולה כחלק כאמור מחובת ההסכמה מדעת לקבלת טיפול רפואי.

כך סעיף 13 (ב) קובע שלשם מתן הסכמה מדעת יתן הרופא למטופל את המידע הרפואי הנדרש לו כדי לאפשר לפרט לקבל החלטה האם להסכים לאותו טיפול מוצע.

מידע זה צריך לכלול בין היתר לפי הסעיף את האבחנה והפרוגנוזה של מצבו הרפואי של הפרט, תופעות הלוואי כולל חוסר נוחות וכאב וסיכונים בטיפול הרפואי שמוצע.

כמו כן צריך הרופא להסביר ולמסור מידע מלא על עובדת חדשנותו של הטיפול והסיכונים והסיכויים במצב של אי הסכמה לקבלת טיפול רפואי או של טיפולים רפואיים חלופיים במידה וקיימים.

קראו בהרחבה: חובת הגילוי המוגברת לפני השתתפות בניסוי רפואי

בדומה קובע סעיף 13(ג) שמידע זה יינתן על ידי הרופא לפרט הכי מוקדם שאפשר ובצורה שתאפשר לפרט להבין את המידע בצורה המרבית כך שהחלטתו תתקבל מתוך עצמאות ובחירה מרצון.

בתי המשפט בישראל, בערכאות השונות, כבר הרחיבו וקבעו שבמקרים בהם קיימים טיפולים פחות מקובלים חובת הגילוי של הרופא למטופל צריכה לכלול לא רק את אופן הטיפול המקובל על רוב הרופאים אלא גם את אלו שפחות, כל עוד מדובר על מידע הנחוץ לאדם הסביר לצורך קבלת החלטה מודעת - החלטה מושכלת על בסיס כל המידע הרלוונטי במקרה הספציפי של המטופל.

קיראו בהרחבה על: ראשי נזק במסגרת תביעת רשלנות רפואית

מה קורה אם הרופא לא מספר לחולה את כל מה שצריך?

ראשית, החוק קובע בסעיף 13(ד) שלמרות החובה הקבועה בסעיף קטן ב' הרופא יכול להימנע מלתת למטופל מידע מסוים באשר למצב שלו אם קיים אישור של ועדת האתיקה שמסירה של מידע מהסוג האמור יכולה לגרום לנזק לבריאות הנפשית או הגופנית של הפרט.

יחד עם זאת, במקרים שלא נופלים בגדר החריג לסעיף, כאשר הרופא אינו עומד בחובת הגילוי שלו עלולה לקום עילה לתביעה על הפרת חובה חקוקה לפי סעיף 63 בפקודת הנזיקין (נוסח חדש) תשכ"ח-1968.

קיראו על חובה נוספת: חובת הזהירות או Duty of care בטיפול רפואי

הסיבה העיקרית לכך הנה שהחולה / המטופל חייב לדעת את כל המידע הרפואי אודות סוג ומהות הטיפול שהוא ניצב לפניו, על מנת לקבל החלטה מושכלת ומודעת באם להסכים לטיפול המוצע על ידי הרופא ו/או לבקש לבחון אפשרות לטיפול רפואי אחר.

דוגמא לתביעה שעסקה בהפרת חובת הגילוי של רופא כלפי מטופל

הבאנו מתוך המאגר המשפטי את הדיון בהליך ת"א 7472/05 אהרון נ' מכבי שירותי בריאות - התובעת פנתה באוקטובר 1999 לבדיקת עיניים אצל רופא עיניים במסגרת קופת חולים כללית, הנתבעת, לצורך טיפול בשל ירידה בחדות הראיה שלה, במסגרת ראשונית זו הרופא לא ביצע הרחבה של האישונים וגם לא בבדיקה שנייה אליה הגיעה התובעת אחרי שהתלוננה על אלרגיה בעיניים.

רופא אחר שבדק אותה חודשיים לאחר מועד הבדיקה הראשונה איבחן היפרדות של הרשתית שכתוצאה ממנה נגרם לה נזק, אותה לטענת התובעת היה אפשר לאבחן כבר בבדיקה הראשונית על ידי הרחבה מוקדמת של האישונים.

קיראו בהרחבה: אי אבחון הפרדות רשתית בגלל רשלנות רפואית

כבוד שופט בית משפט השלום בירושלים משה דרורי קבע שהרופא של הנתבעת התרשל בכך שלא הסביר לתובעת שהירידה בחדות הראייה והאלרגיה ממנה היא סובלת יכולים להיות חלק מסימפטומים שמעידים על היפרדות הרשתית ובכך הפר את חובת הגילוי שלו כלפיה וקבע לתובעת פיצויים בסך 975,799 שקלים.

שאלות בנושא חובת הגילוי של רופא מטפל? רוצה להתייעץ?
לשיחה אישית עם עורך דין עופר סולר חייג/י למשרדנו: 03-7369253

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (0) | דירוגים (0)

0 stars - based on 1 reviews

קראו עוד

סגור  

מיקומך באתר: עופר סולר רשלנות רפואית חובת הגילוי

הערכת סיכויי תביעה

פנה/י עכשיו לצורך הערכה מדוייקת של סיכויי התביעה בשיתוף מומחה רפואי מוביל:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

סקירה משפטית עדכנית:

31 במרץ 2024

אי הפניה לביצוע בדיקת ממו...

רשלנות רפואית של רופא משפחה שלא הפנה בזמן אישה לביצוע בדיקת ממוגרפיה, מה שגרם לאיחור באבחון סרטן השד...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות בניהול לידה הובילה...

עורך דין עופר סולר מביא לפנינו תיאור תביעה שהוגשה בגין רשלנות בניהול לידה, אשר גרמה לקרע ברחם והובילה לצורך בכריתתו של הרחם...

קרא עוד

31 במרץ 2024

אוסטאומיליטיס בעקבות זיהו...

תקציר פסק דין שבוחן האם זיהום שהתפתח לאחר ניתוח גרם לאוסטאומיליטיס ובעקבות כך לכריתת שתי אצבעות רגליו של התובע...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות בניתוח בקע מפשעתי ...

תובע הסובל מלידה מטמירות אשכים טען כי רשלנות בניתוח בקע מפשעתי שעבר פגעה בכושר הפריון שלו - להלן תקציר פסק הדין והכרעת ביהמ"ש.

קרא עוד

31 במרץ 2024

אי גילוי תסמונת דאון במהל...

עורך דין עופר סולר מביא לפנינו סקירת פסק דין בעניין אי גילוי תסמונת דאון בעת הריון והסבר אודות חובותיו של הרופא המטפל במעקב ההריו...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות רפואית לפני צינתור לב

תקציר פסק דין העוסק בטענות תובע, כי לא ניתנו לו הסברים מספקים טרם ביצוע הליך צינתור לב, חוות דעת המומחים הרפואיים והכרעת ביהמ&quo...

קרא עוד

31 במרץ 2024

חובת מתן הסבר לפני ניתוח ...

עורך דין עופר סולר מביא לפנינו דוגמא לרשלנות רפואית בניתוח הרניה ומתייחס לחובת ההסבר על סיבוכים אפשריים בניתוח...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות רפואית באבחון דלקת...

סקירה משפטית שבוחנת האם רשלנות חדר המיון של בי"ח קפלן גרמה לאיחור באבחון דלקת התוספתן אצל נערה, שגרמה לבסוף להתנקבות שלו.

קרא עוד

31 במרץ 2024

אי אבחון חוסר קורפוס קלוסום

פרשנות חשובה ומעניינת של פסק דין המתאר מקרה של רשלנות רפואית חמורה בסקירת מערכות שגרמה לאי אבחון של חוסר בקורפוס קלוסום...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות בטיפול בדמם לאחר ל...

עורכי הדין שלנו מביאים לפניכם תקציר פס"ד ופרשנות משפטית על מקרה של רשלנות רפואית בטיפול בדימום לאחר לידה, שהובילה לכריתת רחם.

קרא עוד

31 במרץ 2024

הגשת תביעת רשלנות רפואית ...

הגשת תביעת רשלנות רפואית - סדר ההליך לצורך הגשת תביעת רשלנות רפואית עד למועד פסק דין...

קרא עוד

31 במרץ 2024

תסחיף מי שפיר Amniotic fl...

על תסחיף מי שפיר Amniotic fluid embolism ומקרי רשלנות רפואית בלידה ומיד אחריה...

קרא עוד

31 במרץ 2024

תביעה לנזק גוף בעקבות ליד...

הוריו של תינוק אשר נולד בלידת ואקום טענו כי נזקי גוף שנגרמו לו אירעו כתוצאה מביצוע הלידה באופן מכשירני - לחצו לקריאת תקציר פסק הד...

קרא עוד

31 במרץ 2024

1 מכל 7 מקרי אוטיזם ניתן ...

מעל 15% מכלל מקרי האוטיזם נובעים בשל פגיעה גנטית מוכרת, שניתן לראוי לאבחן בעובר, כבר בחודשי ההריון הראשונים. מחובתו של רופא הנשים...

קרא עוד

31 במרץ 2024

האם מותר לקחת את התרופה ה...

כמעט כל אשה בהריון נתקלת לאורך תשעת החודשים בשאלות לגבי נטילת תרופות בהריון. התשובות מורכבות, חשובות ולעיתים אינן חד משמעיות וברו...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות רפואית בלידה - לפנ...

עורך הדין עופר סולר מנהל את משרד עורכי הדין המוביל בישראל בייצוג נפגעי רשלנות רפואית בלידה, לצורך הגשת תביעת פיצויים בשל נזקים שנ...

קרא עוד

31 במרץ 2024

פגיעה במבנה הכרומוזום: חש...

נכון למועד כתיבת שורות אלו ניתן לזהות בבדיקות גנטיות, כבר בתחילת ההריון, מאות פגיעות ושינויים במבנה הכרומוזומים של העובר וזכותם ש...

קרא עוד

03 באפריל 2024

הכירו את רוט סולר - תביעו...

רוט סולר - תביעות ביטוח הנה פירמה פורצת דרך, שמעדכנת גרסה בעולם המשפט וקובעת סטנדרט חסר תקדים, באמצעות הצגת פתרון השוזר את העלית ...

קרא עוד

פניה לעורך דין

עורכי הדין שלנו עומדים לרשותך בכל שאלה ובכל מקרה של חשש מרשלנות רפואית:

אני רוצה להתייעץ >>

טלפון: 03-381-2222

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 24