חייג/י לקבלת ייעוץ אישי:   03-381-2222

נפגעת בגלל רשלנות רפואית? מגיע לך לקבל תשובות!

בכל שנה מוגשות בישראל כ-2400 תביעות רשלנות רפואית. אם גם לך נגרמו נזקים בטיפול רפואי, חשוב לבדוק את המקרה לעומק, בשיתוף מומחה רפואי, בדרך לפיצויי הולם!

פניה מהירה לעורך דין >>

נפגעת בגלל רשלנות רפואית?

בכל שנה מוגשות בישראל מעל 2400 תביעות רשלנות רפואית. אם גם לך נגרמו נזקים בטיפול רפואי, זה הזמן לבדוק את המקרה לעומק בדרך לתביעת פיצויים!

פניה מהירה לעורך דין >>

מתי חלה התיישנות בתביעות רשלנות רפואית?

מחבר: 30/12/2019 16:23

כמה שנים אחרי הניתוח שגרם לך לנזק ניתן להגיש תביעה לבית המשפט? מה קורה במצב שבו מתברר רק אחרי כמה שנים שהבעיות הרפואיות מהם את או אתה סובלים, מקורם בטיפול רפואי שניתן לפני זמן רב?

סוגיית התיישנות תביעת רשלנות רפואית ולרבות רשלנות רפואית שנגרמה בלידה, עוסקת בשאלה עד מתי ניתן להגיש תביעה כזו בפני בית המשפט.

כלומר, מהו המועד האחרון להגשת תביעה כזו, מבלי שהיא תוכרז כתביעה שהתיישנה, ועל כן דינה להידחות על הסף, מכח תקנה 101(א)3 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד-1984.

באופן כללי, המועד להתיישנות תביעה אזרחית שאינה במקרקעין, כדוגמת תביעת נזיקין בעילת רשלנות רפואית בלידה, הנו 7 שנים ממועד לידת התובענה, וזאת כאמור בסעיפים 5(1) ו-6 לחוק ההתיישנות, תשי"ח-1958.

עם זאת, לכלל זה ישנם מספר חריגים כפי שנסביר בהרחבה בסקירה שלפניך.

התיישנות בתביעה בגין נזק בלידה

כאשר מדובר בתביעת רשלנות רפואית בלידה ישנם למעשה 3 תובעים פוטנציאליים: האב, האם והילד שנולד פגוע.

לכל אחד מהם יש עילת תביעה נפרדת משלו ועל כל אחד מהם להוכיח כי עקב הרשלנות הרפואית שאירעה במהלך הלידה או ההריון, נגרם לו נזק בגינו הוא תובע פיצוי.

לכאורה, תקופת ההתיישנות לגבי עילת התביעה של כל אחד מההורים הנה בת 7 שנים.

אולם לגבי הילוד שנולד פגוע, יש להחיל את סעיף 10 לחוק ההתיישנות, שכותרתו קטינות ואשר קובע כי: "בחישוב תקופת ההתיישנות לא יבוא במנין הזמן שבו עדיין לא מלאו לתובע שמונה-עשרה שנה".

כלומר, כאשר מדובר בתובע שהנו קטין, מי שטרם מלאו לו 18 שנה, אז ספירת תקופת ההתיישנות בת 7 השנים תחול לגביו רק מהגיעו לגיל 18 כך שהיא תחול עד להגיעו לגיל 25.

התיישנות תביעת הורים בגין נזקיהם כמטיבים

במסגרת תביעת רשלנות רפואית בלידה מטעם ההורים, יכולים ההורים לתבוע הן בגין הנזקים האישיים שנגרמו להם עקב הרשלנות והן בגין הנזקים שנגרמו להם בהיותם מטיבים, כלומר, נזקים שנגרמו להם בעת שהם פעלו להטבת מצבו.

בעוד שעילת התביעה בגין הנזקים האישיים מתיישנת תוך 7 שנים, עילת התביעה בגין הנזקים כמטיבים צמודה לתקופת ההתיישנות העומדת לקטין עצמו ועל היא מתיישנת רק בהגיעו של הקטין הפגוע לגיל 25.

התיישנות תביעת הורים בגין עילת הולדה בעוולה

כאשר מדובר בתביעות רשלנות רפואית בהן נולד ילד עם נכות או מחלה קשה וזאת עקב רשלנות רפואית בכל הקשור לאבחון הסיכויים להיוולדו של הילד במצב כזה, קיימות עילות תביעה נפרדות להורים ולילד הפגוע.

עילת התביעה של ההורים מכונה הולדה בעוולה ואילו זו של הילד הפגוע מכונה חיים בעוולה, מהטעם שכביכול טוב לו מותו מחייו במצב כזה.

הטענה המרכזית בענייני תביעות מסוג זה היא שאילו הרופא לא היה מתרשל, ההורים היו מקבלים מידע בדבר הסיכון של העובר לצאת עם נכות או מחלה קשה, והיו יכולים לבחון אפשרות להפסקת ההריון, במקום שייוולד להם ילד הסובל מנכות או מחלה קשה.

אולם, במסגרת הליך ע"א 1326/07 המר נ' עמית, קבע בית המשפט העליון בשנת 2012 הלכה תקדימית, המכונה הלכת המר ולפיה בית המשפט ביטל את עילת חיים בעוולה של הילד, אך הכיר בעילת הולדה בעוולה של ההורים.

כלומר, ביהמ"ש העליון חסם בפני קטינים שנולדו פגועים את האפשרות לתבוע על עצם היוולדם, אך זאת תוך העברת זכות התביעה להוריהם.

יחד עם זאת, יש לזכור כי עילת התביעה של ההורים, בגין הולדה בעוולה, מתיישנת תוך 7 שנים, וזאת בעוד שעילת התביעה של קטין, בגין חיים בעוולה, אשר בוטלה כאמור, מתיישנת רק בהגיעו של הקטין לגיל 25.

קראו בהרחבה: התיישנות עילה במקרים של הולדה בעוולה

התיישנות שלא מדעת

סעיף 89 (2) לפקודת הנזיקין, מגדיר את מועד לידת עילת התובענה אשר ממנו יתחיל מירוץ ההתיישנות, כך:

"מקום שעילת התובענה היא נזק שנגרם על ידי מעשה או מחדל – היום שבו אירע אותו נזק; לא נתגלה הנזק ביום שאירע – היום שבו נתגלה הנזק, אלא שבמקרה אחרון זה תתיישן התובענה אם לא הוגשה תוך עשר שנים מיום אירוע הנזק".

כלומר, כאשר מדובר בתביעת נזיקין שעילתה נזק שנגרם לתובע עקב רשלנות רפואית, אזי מועד לידת עילת התובענה הינו היום שבו אירע הנזק.

אולם, במידה והנזק לא התגלה ביום שבו הוא אירע, אלא רק לאחר מכן, יש להגיש את התביעה תוך 7 השנים מהיום שבו נתגלה הנזק או תוך 10 שנים מהיום שבו אירע הנזק, לפי המוקדם מביניהם.

לדוגמא:

הנזק אירע בשנת 2000.

אם הנזק התגלה בשנת 2002: 7 שנים ממועד גילוי הנזק הינו 2009. 10 שנים ממועד קרות הנזק הינו 2010.

במקרה כזה התביעה תתיישן בשנת 2009.

אם הנזק התגלה בשנת 2006: 7 שנים ממועד גילוי הנזק הינו 2013. 10 שנים ממועד קרות הנזק הינו 2010.

במקרה כזה התביעה תתיישן בשנת 2010.

הספירה תתחיל רק מהיום שבו נודעו לתובע העובדות המקימות לו את תביעתו, ובלבד שעובדות אלה לא היו ידועות לו קודם לכן מסיבות שלא תלויות בו, ושהוא לא יכול היה, בזהירות סבירה, לגלותן קודם לכן.

סעיף 89(2) לפקודת הנזיקין למעשה משתלב עם סעיף 8 לחוק התיישנות, אשר קובע כי "נעלמו מן התובע העובדות המהוות את עילת התובענה, מסיבות שלא היו תלויות בו ושאף בזהירות סבירה לא יכול היה למנוע אותן, תתחיל תקופת ההתיישנות ביום שבו נודעו לתובע עובדות אלה".

לסיכום, חשוב מאד להזכיר כי מומלץ מאד שלא להמתין ולא להתמהמה עד לתום תקופת ההתיישנות עם הגשת תביעת הרשלנות הרפואית.

ככלל, מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה ברשלנות רפואית מוקדם ככל שניתן ובעת הצורך, להגיש את התביעה מבעוד מועד.

חשוב להבין כי ככל שהאירוע נשוא התביעה טרי יותר, כך קל יותר להכין את התביעה כדבעי וללא לחץ מיותר כדי להספיק להגישה לפני תום ההתיישנות וכן קל יותר להוכיח את עילות התביעה מבחינה ראייתית.

שאלות? פנה/י לשיחה עם עו"ד עופר סולר: 03-7369253

קיראו מידע ומאמרים נוספים באתר
התיישנות עילה לאחר תאונת דרכים - אימתי? - כמה זמן לאחר פגיעה בתאונת דרכים ניתן להגיש תביעה משפטית לפיצויים?

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (0) | דירוגים (0)

0 stars - based on 1 reviews

קראו עוד

סגור  

מיקומך באתר: עופר סולר רשלנות רפואית התיישנות

הערכת סיכויי תביעה

פנה/י עכשיו לצורך הערכה מדוייקת של סיכויי התביעה בשיתוף מומחה רפואי מוביל:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

סקירה משפטית עדכנית:

31 במרץ 2024

1 מכל 7 מקרי אוטיזם ניתן ...

מעל 15% מכלל מקרי האוטיזם נובעים בשל פגיעה גנטית מוכרת, שניתן לראוי לאבחן בעובר, כבר בחודשי ההריון הראשונים. מחובתו של רופא הנשים...

קרא עוד

31 במרץ 2024

האם מותר לקחת את התרופה ה...

כמעט כל אשה בהריון נתקלת לאורך תשעת החודשים בשאלות לגבי נטילת תרופות בהריון. התשובות מורכבות, חשובות ולעיתים אינן חד משמעיות וברו...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות רפואית בלידה - לפנ...

עורך הדין עופר סולר מנהל את משרד עורכי הדין המוביל בישראל בייצוג נפגעי רשלנות רפואית בלידה, לצורך הגשת תביעת פיצויים בשל נזקים שנ...

קרא עוד

31 במרץ 2024

פגיעה במבנה הכרומוזום: חש...

נכון למועד כתיבת שורות אלו ניתן לזהות בבדיקות גנטיות, כבר בתחילת ההריון, מאות פגיעות ושינויים במבנה הכרומוזומים של העובר וזכותם ש...

קרא עוד

03 באפריל 2024

הכירו את רוט סולר - תביעו...

רוט סולר - תביעות ביטוח הנה פירמה פורצת דרך, שמעדכנת גרסה בעולם המשפט וקובעת סטנדרט חסר תקדים, באמצעות הצגת פתרון השוזר את העלית ...

קרא עוד

03 ביולי 2024

בדיקת מי שפיר: כל הורה חי...

רופא הנשים המלווה את ההורים במהלך ההריון חייב להסביר, בכל הריון ללא יוצא מן הכלל, על החשיבות הרבה שבבדיקת מי שפיר על מנת שההורים ...

קרא עוד

03 ביולי 2024

הפסקת טיפול תרופתי בשל הי...

רשלנות רפואית בטיפול בפצועת פיגוע ותשלום פיצויי עתק, בשל הפסקת טיפול אנטיביוטי בהעדר רישום רפואי כנדרש לפי חוק.

קרא עוד

10 ביולי 2024

אבחון תסמונת די ג'ורג' בע...

תסמונת די ג'ורג' הנה תסמונת גנטית נדירה, לרוב נובעת ממטוציה חדשה, שניתן וחשוב לאבחן באמצעות בדיקות גנטיות כבר בתחילת ההריון! עורך...

קרא עוד

14 ביולי 2024

אבחון מוקדם של פגיעה במבנ...

פגיעה במבנה התקין של כרומוזום X עלולה להוביל להתפתחותן של תסמונות גנטיות משמעותיות, ולכן חשוב להסביר להורים עד כמה חשוב לערוך בדי...

קרא עוד

22 ביולי 2024

הרופא חייב להסביר על בדיק...

חובתו של רופא הנשים להסביר להורים לעתיד על חשיבותה של בדיקת ה-NIPT בכל הריון ללא יוצא מן הכלל! המדובר בבדיקת דם של האם ההריונית, ...

קרא עוד

23 ביולי 2024

הורים שהם בני דודים לא הו...

עורך הדין עופר סולר מסביר פסק דין מעניין, שהכריע בסוגיית רשלנות רפואית בשל אי הפניה של בני דודים לקבלת ייעוץ גנטי ולידת ילד נכה...

קרא עוד

01 באוגוסט 2024

מוטציה דה נובו - מה משמעו...

מוטציות גנטיות דה נובו הנן תסמונות גנטיות שמתפתחות לראשונה בעובר, במהלך ההריון, ולכן ניתן לאבחן אותן רק במהלך ההריון ובאמצעות בדי...

קרא עוד

04 באוגוסט 2024

הרופא חייב להסביר על חשיב...

כל רופא נשים המלווה הורים בזמן מעקב ההריון חייב להסביר, תמיד, על חשיבותה הרבה של בדיקת מי השפיר בשל יכולותיה לאבחן מוטציות ופגמים...

קרא עוד

06 באוגוסט 2024

תסמונת טרנר: אפשר וחשוב ל...

תסמונת טרנר הנה תסמונת גנטית הנובעת בשל חסר, חלקי או מלא, של כרומוזום X. ניתן לאבחן את התסמונת באמצעות בדיקה גנטית פשוטה בזמן ההר...

קרא עוד

12 באוגוסט 2024

חשוב להכיר ולדעת: על בדיק...

רופא הנשים שמלווה את ההריון חייב להסביר להורים בכל מקרה על בדיקת האקסום, שהיא הבדיקה הרחבה והמדוייקת ביותר לצורך אבחון מוטציות גנ...

קרא עוד

03 בספטמבר 2024

לדעת על הידרוצפלוס ומקרי ...

עורך דין עופר סולר מסביר על מחלת ההידרוצפלוס ומקרי רשלנות רפואית הנובעים מאי אבחונה של המחלה...

קרא עוד

05 בספטמבר 2024

רשלנות בביצוע בדיקת ביופסיה

עורך הדין עופר סולר מסביר על בדיקת ביופסיה ומקרי רשלנות רפואית שהובילו לתביעות משפטיות...

קרא עוד

15 בספטמבר 2024

מות תינוק לאחר הלידה בגלל...

ישנם מקרים מצערים שבהם התינוק נפטר מיד לאחר הלידה בגלל רשלנות רפואית של הצוות המיילד...

קרא עוד

פניה לעורך דין

עורכי הדין שלנו עומדים לרשותך בכל שאלה ובכל מקרה של חשש מרשלנות רפואית:

אני רוצה להתייעץ >>

טלפון: 03-381-2222

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 24