רשלנות רפואית באבחון וטיפול בסרטן הכבד
סרטן היא מחלה המוכרת לצערנו לרבים מאיתנו, בין אם מדובר במחלה שאנו חווינו באופן אישי או בין אם מדובר במקרים בהם קרובינו סבלו ממנה. ישנם סוגים רבים של סרטן בכל חלקי הגוף כמעט.
מחלת הסרטן היא מחלה המתבטאת בגידול תאים בגוף. גופנו מורכב מתאים בריאים שמחליפים את עצמם באמצעות זרימת דם ותחלופה קבועה. הסרטן הוא פגיעה בתאי הגוף שהסכנה הגדולה בו היא התפשטות מאיבר אחד לאיברים אחרים.
הגידול הסרטני מתחלק לשני ענפים, האחד הוא גידול שפיר שזהו גידול לא סרטני שניתן להסרה בנקל. עם זאת, גידול שפיר עשוי להתפתח לסרטן ולהתפשט לשאר חלקי הגוף. מנגד, ישנו הסרטן הממאיר שזהו גידול מורכב יותר ובר התפשטות. הסרטן בעצם הורס תאים בריאים בגוף עד כיליונו.
הכבד מצוי באזור הבטן העליונה, הוא האיבר הגדול ביותר בגוף האדם. תפקידיו הם ייצור חלבונים, סיוע בעיכול וספיגת חומרים שאינם מועילים לגוף המוצאים על ידו באמצעות הצואה או השתן.
בנוסף הכבד מסייע בפירוק שומן וספיגתו ממערכת העיכול והוצאתו כאמור מהגוף כאשר אין בו צורך (גוף האדם צריך שומן, אך לא במידה מוגברת). הכבד הוא איבר ייחודי משום שהוא יכול לתפקד באופן רגיל גם כאשר חלקו הגדול איננו מתפקד.
גידול סרטני בכבד הוא מהגידולים המסוכנים ביותר, משום שהוא מורגש כבר בשלביו הראשונים.
סרטן הכבד על אף מסוכנתו הוא דיי שכיח לפחות בישראל. עם זאת סרטן הכבד עשוי לבוא לידי ביטוי בגידול בתוך הכבד באמצעות פגיעה בתאיו. כמו כן, עשוי סרטן הכבד לבוא לידי ביטוי באזור צינור המרה המחובר לכבד.
גורמי סיכון לסרטן הכבד
ישנם גורמים מספר לסרטן כבד כמו לדוגמא: מגדר, סרטן הכבד נפוץ בהרבה אצל גברים מאשר אצל נשים. טעמים של גיל, בדרך כלל סרטן הכבד נפוץ יותר בגיל מאוחר (50 ומעלה).
גנטיקה, גם היא אולי הגורם העיקרי, ככלל גנטיקה משפחתית מעמידה את בני המשפחה בקבוצת סיכון לסרטן כבד.
>>> פורום רשלנות רפואית ונזקי גוף <<<
אלכוהוליזם- בדרך כלל אצל אלכוהוליסטים מדובר בסרטן שכיח הנובע מזיהומים שנגרמים מספיגת אלכוהול יתר בגוף (האלכוהול נספג בכבד).
זיהום הוא גם סיבה לקיומו של סרטן כבד, בין אם מדובר בזיהומים שאינם קשורים כלל לסרטן או זיהומים על רקע וירוסים אחרים באזור הבטן.
מי שסובל מסרטן כבד יחוש בשלבים הראשונים בדרך כלל מתחושת אי נוחות באזור הכבד ובעיות עיכול, לרבות ירידה במשקל, כאבי בטן ונפיחות באזור הבטן.
כיצד מאבחנים את המחלה?
בדרך כלל סרטן הכבד מתגלה לאחר בדיקות מסוימות כגון: בדיקת אולטרה- סאונד שסורקת את האזור באמצעות גלי קול. בדיקת C.T שהיא למעשה צילום חלל הבטן ממנה ניתן להתרשם מתסמינים מיוחדים באזור הכבד.
ניתן לבצע בדיקת M.R.I שהיא דומה במובנה לבדיקת C.T., אך היא רחבה יותר, ומאפשרת לבחון תמונה רחבה יותר של פנים הבטן. בדרך כלל בדיקה זו נעשית בשלבים מאוחרים יותר ולא כבדיקה ראשונית.
בדיקה נוספת אותה ניתן לערוך היא בדיקת ביופסיה. הבדיקה נעשית באמצעות דגימת תאים מאזור הכבד (באמצעות החדרת כלי רפואי עם מצלמה מיוחדת לחלל הבטן) אותם בודקים במכשיר מיקרוסקופ. הבדיקה מאפשרת דיוק רב בדרך כלל.
דרכי טיפול
ישנן כמה דרכי טיפול בסרטן הכבד:
ניתן לבצע הסרה של חלקים מהכבד, אך זאת בהתאם לשלב הגידול. כפי שתואר לעיל הכבד מתפקד באופן מלא גם אם חלקו אינו פועל.
ניתן לבצע השתלת כבד, זאת במקרים חריגים בהם הסרטן טרם התפשט לחלקים אחרים, אך הוא מצוי בשלב מתקדם באזור הכבד עצמו. השתלה לוקחת זמן רב שכן קיימת רשימה של ממתינים.
קיראו: סרטן הריאות Lung Cancer ומקרי רשלנות רפואית
ישנו גם טיפול של החדרת נוזל אלכוהולי לתוך הכבד, הנוזל עצמו הורג תאים סרטניים בתוך הכבד. טיפול דומה ניתן גם לערוך באמצעות לייזר שהורג תאים סרטניים בגוף באמצעות חום, והרדמה מקומית.
ניתן גם לערוך טיפול כימותרפי. זהו טיפול באמצעות הקרנות. אך לטיפול זה חיסרון מהותי והוא שהכימותרפיה הורגת כל תא בחלק מסוים, ולא רק תאים מסרטנים. ההשלכות דיי מוכרות, כגון חולשה, נשירת שיער ועוד.
חשיבות האבחון המוקדם
גילוי מוקדם למחלות הסרטן במיוחד הוא אקוטי, שכן הוא עשוי למנוע עוגמת נפש וסכנת חיים בשלבים מאוחרים יותר. גילוי מוקדם עשוי להביא למיגור הגידול כבר בשלב ראשוני בו מדובר עוד בגידול שפיר ולא ממאיר. הכלל בדבר גילוי מוקדם רלוונטי לכל מחלות הסרטן ובכלל ולא רק לסרטן הכבד.
קיראו בהרחבה על: רשלנות באבחון סרטן ומחלות קשות
רשלנות רפואית
אבחון לא נכון של סרטן כבד, או אבחון הגורם לטיפולים מיותרים מהווים "רשלנות רפואית" שעשויה לזכות מטופל שסבל מנזק כתוצאה מהתנהגות הצוות הרפואי, בפיצוי כספי. מצופה מרופא שיבצע את תפקידו נאמנה, ובהגינות.
כמו כן, חלק מסטנדרט הזהירות המוטל על רופאים בא לידי ביטוי בדרישה לפיה על רופא להבהיר למטופל את הסיכויים והסיכונים בכל פעולה רפואית ובמיוחד לפני ניתוח. מכאן, שעל מנת שמטופל יקבל החלטה מושכלת עליו לתת הסכמה "מדעת" שיכולה להתקבל רק כאשר מטופל מבין את הסיכוי והסיכון כדבעי.
כך לדוגמא, בת"א 89629/00 ד"ר ניקולאי בלגורודסקי נ' בית חולים בילינסון, ד"ר ר. פלקס תבע עיזבונה של התובעת את הרופא שטיפל בה ואת בית החולים בטענה של רשלנות רפואית.
פסק הדין עסק באישה שכבר עברה בעבר טיפול נגד סרטן השד לרבות כריתת שד. לאחר מכן, התפשט הסרטן לאזור המעי והכבד. היא עברה טיפולים כימותרפים שלא הטיבו את מצבה, ולבסוף היא הלכה לעולמה.
לטענת העיזבון התרשלו הרופאים כאשר מראש לא ביצעו מעקב אחר אזור המעי והכבד לאחר שעברה ניתוח להסרת שד. בית המשפט דחה את תביעתה בקובעו כי לא הוכחה סטייה מסטנדרט רפואי בנסיבות הללו, כל זאת בהסתמך על חוות דעת רפואיות.
חייג/י 03-7369253 לשיחת ייעוץ אישית עם עורך דין עופר סולר