נותרו בגופך צלקות לאחר ניתוח שעברת?
צלקת היא רקמת מבנה או סימן שנוצר במהלך ריפוי של רקמת הגוף באותו מקום. הצלקת יכולה להיגרם באיברים פנימיים, ויכולה להופיע גם בשכבה החיצונית של העור כאשר היא מתרחשת בעקבות ניתוח.
צלקת בעור עלולה להופיע בעקבות ניתוח, אם במהלך הניתוח נפגע הדרמיס, שהוא השכבה העבה והפנימית יותר של העור. כאשר שכבה זו נפגעת הגוף מייצר סיבים חדשים כדי לתקן את הנזק שנגרם.
התיקון של הרקמה שנפגעה הוא המוביל להופעת הצלקת לאחר הניתוח. יחד עם זאת, משום שהגוף אינו מסוגל לייצר רקמה זהה לזו שהייתה באותו אזור לפני הניתוח רקמת הצלקת תהיה לרוב בעלת מראה שונה מהקודמת.
הצלקת עלולה לגרום לאי נוחות של ממש כאשר היא מגרדת ומכאיבה. כמו כן, הצלקת יכולה לפגום באופן משמעותי בתפקודו של הפרט כתוצאה מפגיעה במראה האסתטי שלו העלולה לערער את בריאותו הנפשית.
עילות לתביעת פיצויים
תביעה לפיצויים בשל צלקת בעקבות ניתוח יכולה להתבסס על מספר עילות נזיקיות לרבות עוולת הרשלנות והפרת חובה חקוקה הקבועות בפקודת הנזיקין (נוסח חדש) תשכ"ח-1968.
בתביעה המבוססת על עוולת הרשלנות יש להוכיח את קיומן של חובת זהירות מושגית וקונקרטית, הפרה של חובת הזהירות, נזק וקשר סיבתי בין הנזק שנגרם להפרת חובת הזהירות.
חובת זהירות מושגית היא חובת זהירות שהפסיקה קבעה שקיימת בקטגוריות שונות של יחסים. ביחסים בין מנתח למטופל קיימת חובת זהירות מושגית משום שזו חלה על הקטגוריה של יחסי רופא-מטופל.
קראו בהרחבה על: ראשי נזק בתביעת רשלנות רפואית
חובת זהירות קונקרטית היא החובה לפעול בנסיבות המקרה הספציפי באופן שלא ייגרם נזק.
הפרת חובת הזהירות נבחנת על ידי מבחן הרופא הסביר, בו בית המשפט בוחן בהתאם לחוות דעת האם הרופא חרג מהסטנדרט הנהוג באותו תחום שבו הוא עוסק או שפעל כפי שרופא סביר באותו תחום היה נוהג.
>>> הפורום המשפטי לשירותך <<<
עילה אחרת לתביעה לפיצויים בשל צלקת מניתוח היא הפרת חובה חקוקה. דהיינו, ביצוע או הימנעות מפעולה שהייתה צריכה להיעשות לפי דין מסוים.
הפרת החובה של הרופא לקבל מהמטופל הסכמה מדעת לביצוע הפרוצדורה היא הפרת חובה חקוקה.
הגישה הנהוגה היא שאדם לא יכול לקבל החלטה מודעת לגבי הטיפול הרפואי בו, אם לא מונח לפניו כל המידע הדרוש.
חובת ההסכמה מדעת כוללת את החובה של הרופא להסביר למטופל לפני הפרוצדורה את הדיאגנוזה, הטיפול המוצע לו והחלופות האפשריות, תופעות הלוואי והסיכונים של הטיפול והחלופות וההסתברויות להצלחה או כישלון שלו.
לאור זאת, ביצוע פרוצדורות רפואיות תוך הפרת חובת ההסכמה מדעת נחשב לדעת בתי המשפט כפגיעה באוטונומיה של המטופל.
דוגמאות לפסקי דין הדנים בצלקות לאחר ניתוח
בפסק הדין הבא השופטת פסקה לתובעת פיצויים כאשר קבעה שייתכן והיא הייתה מחליטה שלא לעבור את הניתוח אם הייתה חושבת שתיגרם בעקבותיו צלקת.
ת"א 16790/04 שלום נ' ד"ר שפלן מיכאל - תביעה על רשלנות בניתוח. הנתבע, מומחה לכירורגיה פלסטית, ביצע בתובעת ניתוח מתיחת בטן ב-16.4.97. לטענת התובעת, בעקבות הניתוח נשארה לה צלקת רחבה, מטרידה ופוגעת באסתטיקה.
שופטת בית משפט השלום בתל אביב, ארנה לוי קובעת שהנתבע הפר את החובה למסור לתובעת את מלוא המידע ולכן יש קשר סיבתי בין נזק הגוף שנגרם ואי מסירת המידע שייתכן שאם הייתה מקבלת אותו לא הייתה מחליטה לעבור את הניתוח. היא פסקה לטובתה סכום כולל של 200,000 שקלים.
בדומה, גם בפסק הדין שלהלן בית המשפט מתייחס לנזק הנפשי שיכול להיגרם כתוצאה מהפגיעה האסתטית של הצלקת.
ת"א 732-05 פלונית נ' שירותי בריאות כללית - התובעת, ילידת 1966 עברה ב-25.11.03 ניתוח להסרת כיס המרה בשיטת לפרוסקופיה, כאשר לדידה נגרמו לה בעקבותיו נזקים שונים ובהן צלקת בבטן שאורכה 24 סנטימטר שלא אמורה להיגרם בניתוח מסוג זה.
מומלץ לקרוא בהרחבה על: רשלנות רפואית של קופת החולים
שופטת בית המשפט המחוזי בחיפה ברכה בר זיו קבעה שהרופא של הנתבעת התרשל בניתוח שביצע בתובעת וקבעה לה פיצויים בסך 800 אלף שקלים בין היתר בשל הצלקת שהשפיעה על חייה וגרמה לה לנזק נפשי.
בית המשפט רשאי לדחות תביעה שלא הוגשה בהתאם לתקנות ולא כתובה באופן שמצביע על קיומה של עילת תביעה בדין. לכן, חשוב לפנות לעורך דין מתחום הרשלנות הרפואית על מנת שיתכנן את האסטרטגיה של ההליך המשפטי ויעריך את סיכויי התביעה.
נגרמה לך צלקת? חייג/י עכשיו: 03-7369253