קביעת פיצויים עקב תאונות דרכים - הפסד שכר
הכלל הבסיסי בדיני הנזיקין בנוגע לתשלום פיצויים הוא כי המזיק מפצה עבור הנזק שהוא גרם לניזוק בלבד כך שלא ניתן להוסיף על התשלומים נזקים שנגרמו כתוצאה מאירועים אחרים אשר אינם באחריות המזיק.
כלל זה נובע מהמחשבה כי על המשפט לנסות ולתת לנפגעים כספים אותם היו מרוויחים בזכות עצמם במידה ולא היו עוברים תאונות אלו, ואין מתפקידו ובסמכותו לתת פיצויים שיהיו מעין "מתנות" עבור הנפגעים.
לכן, בנוסף לכלל זה, קבע בית המשפט לאורך השנים שיש להתייחס גם לנסיבותיו הספציפיות של כל מקרה וכל תובע, וכי במקרים בהם הדברים אינם ברורים חד משמעית, יפעיל בית המשפט את מה שקרוי "מבחן השכל הישר" וייתן פיצויים על פי שיקול דעתו.
פסק דין - קביעת פיצויים עבור הפסד שכר
בתא (נת') 1436/06 שמעון ואתורי נ' שלומי אקב נדונה שאלת אחריותו של מבטח במקרה של תאונת דרכים לנזק. במקרה זה, נפגע התובע בשתי תאונות דרכים שהתרחשו בהבדל של שמונה חודשים בלבד. השאלה לה נדרשה הכרעה בפסק הדין היה גובה הפיצוי שיש לשלם לתובע בגין התאונה השנייה.
בית המשפט נדרש לקבוע כי גובה הפיצוי שינתן בגין תאונה זו, לא יהיה עבור אותם נזקים עליהם קיבל פיצוי בגין התאונה הראשונה.
ראש הנזק בו דן בית המשפט הייתה העילה בה נרשמים בדרך כלל הפיצויים הגבוהים ביותר כשנפגעים בתאונת דרכים - הפסד ההשתכרות, בגינה מקבלים פיצויים עבור הפגיעה ביכולת לעבוד ולהרוויח כסף.
>>> הפורום המשפטי לשירותך <<<
התובע טען שבעוד שהתאונה הראשונה לא פגעה בכושר השתכרותו באופן משמעותי, פגעה התאונה השנייה אותה עבר באופן משמעותי בכושר ההשתכרות, ולכן הוא מבקש פיצוי עקב כך.
קיראו בהרחבה על: נפגעת בתאונת דרכים - מהו סכום הפיצויים שתקבל?
הנתבעים מצידם טענו שכושר ההשתכרות נפגע באופן משמעותי כבר בתאונה הראשונה ולכן אין להטיל עליהם תשלום פיצויים בגין עילה זו.
בפסק הדין חזר בית המשפט על ההלכה לפיה אין להטיל על מזיק תשלום פיצויים בגין נזק שאינו אחראי בגינו, בהמשך לכך בחן את הראיות והעדויות שהוצגו על ידי הצדדים והוסיף בחינה של האירועים על פי שיקול דעתו תוך כדי התייחסות למקרה הספציפי של הנפגע.
בית המשפט הוסיף וחידד הלכות של הפסיקה וכינה את כושר השתכרותו של אדם כ"נכס" ואמר כי גם אם לא הוכחה פגיעה בפועל בנכס זה, ניתן לתת בגין פגיעה פיצויים צופי פני עתיד, ובכך הרחיב את מתן הפיצויים בגין עילה של הפסד השתכרות.
מומלץ לקרוא גם על: חזרה לשגרה אחרי תאונת דרכים - תקציר פסק דין
לאור זאת, קיבל בית המשפט את התביעה אך עקב השתכרותו הנמוכה של התובע העניק לו פיצוי נמוך של 70,000 ₪ בלבד בגין הפסד השתכרות.
נפגעת עקב תאונת דרכים? פנה אל עורך דין בקיא בתחום שיסייע לך להשיג את הפיצוי המגיע לך.
לקבלת סיוע לחץ - יעוץ משפטי