קביעת פיצויים עקב מות מפרנס משפחה
פסק דין - מוות מפרנס וקביעת פיצויים
משפחתו של המנוח הגישה תביעת נזיקין כנגד המדינה בעילת רשלנות. המדינה הודתה באחריותה לנזקי התובעים אך הצדדים חלוקים בעניין היקף הנזק. הייתה מחלוקת עובדתית לעניין הכנסתו החודשית של המנוח טרם פטירתו, היקף אחזקתו בחנות אותה ניהל וקורות החנות לאחר פטירתו.
אלמנת הנפטר תבעה גם הוצאות קבורה ואבל ופיצויים בשל אובדן שירותי בעל.דיני הנזיקין נותנים כלים חשבונאיים ברורים כיצד ל"תמחר" את הנזקים הכלכליים הנגרמים כתוצאה ממות מפרנס המשפחה, אך הפרמטרים לכך צריכים להיות נתמכים בראיות מוצקות לגבי גובה הכנסת הבעל, האישה וכו'.
בעניינינו, בקביעת הפסד העיזבון של המנוח, שנגרם כתוצאה מפטירתו, התעורר קושי. יורשי המנוח טענו כי המנוח הרוויח סכום העולה על 20 אלף ש"ח בחודש מחנותו וביקשו לחשב את הנזק הכלכלי על פי נתון זה.
עוד טענו התובעים, כי החנות הייתה בבעלותו היחידה של המנוח וכי רק הוא ידע לנהל אותה בצורה המיטבית וכי כתוצאה ממותו הפתאומי, יורשיו נאלצו למכור את החנות לדוד במחיר הפסד.
הבעיה ניעורה מאחר שהתובעים לא הצליחו להוכיח את טענותיהם לגבי רווחיות העסק ואו הכנסות המנוח וטענו כי מעולם לא הגישו דוחות רשמיים למס הכנסה והמע"מ הפלסטינאיים היות שזה המצב הנוהג ברשות.
בית המשפט היה מוכן לקבל את טענות היורשים לגבי ההכנסות הלא מדווחות אלא, שהיורשים לא הצליחו להוכיח נתונים ועובדות שיבססו את דבריהם ואף הוכח במהלך המשפט שהמנוח לא היה בעלים יחיד של החנות אלא שותף אחד מתוך ארבעה.
לפיכך בית המשפט התמודד בפסק הדין השאלה לגבי מה צריך לפצות את המשפחה: אובדן רווחי החנות או אובדן משכורתו החודשית של המנוח בלבד.
בית המשפט קבע לאור הראיות שהובאו בפניו, כי העובדה היחידה שהוכחה מעל לכל ספק היא כי המנוח ניהל בפועל את החנות, ומשכך שכרו נקבע לפחות כשכר מנהל בשטחים - 4000 ש"ח וזה היה הבסיס ליתרת החישובים.
בסופו של דבר הכריע בית המשפט כי על הנתבעת לשלם לתובעים פיצוי בסך 1,548,986 ש"ח, על פי הפירוט הבא:
א. פיצוי בגין אובדן השתכרות של השנים האבודות, בסך 1,083,986 ₪.
ב. פיצוי בגין הוצאות הקבורה, בסך 5,000 ₪.
ג. פיצוי בגין אובדן שירותי אב ובעל, בסך 60,000 ₪.
ד. פיצוי בגין כאב וסבל, בסך 400,000 ₪.
כמו כן נקבע כי תשלם הנתבעת לבית החולים הדסה עין כרם את ההוצאות הרפואיות עבור הטיפול במנוח.
היות שהתובעים הערימו קשיים רבים בהבהרת גובה הכנסתו של המנוח, אשר הייתה הסוגיה העיקרית אשר נדונה, ישאו הם בהוצאות המשפט.
בכל מקרה של פטירה שלא כדרך הטבע של אדם, שנגרמה מנזק, תאונת דרכים, חבלה, רשלנות רפואית, או מעשה שעשה מישהו וגרם למוות, חשוב מאוד לפנות לעורך דין הבקיא בתחום דיני הנזיקין ולהציג בפניו את הנתונים שהובילו למוות הלא צפוי.
עורך דין הבקיא בתחום הנזיקין ידע לאמוד את סיכויי התביעה ובמידה שיחליט שיש כאלו, ילקט את הנתונים הכספיים הכרוכים בתביעה, כמו גובה שכר הנפטר או רעייתו, מספר התלויים והיורשים ועוד נתוניים רלוונטיים ובעזרתם יגבש תביעת נזיקין.
את פניית ההתייעצות עם עורך דין בענייני נזיקין רצוי לא להשהות יתר על המידה וקרוב ככל האפשר למועד האירוע להקדים פנייה לעורך דין לקבלת ייעוץ והכוונה.
לקבלת סיוע בתביעות נזיקין לחץ – יעוץ משפטי