לדעת על הידרוצפלוס ומקרי רשלנות רפואית
מוח האדם מורכב מתאים אותם ניתן לדמות לחדרים רבים המחוברים אחד לשני, כאשר בכל חדר מאוחסן דבר מה, כך על רגל אחת פועל המוח האנושי. הידרוצפלוס (Hydrocephalus) היא מחלה נוירולוגית.
עסקינן במחלה שבאה לידי ביטוי בהצטברות של נוזלים רבים בתוך חדרי המוח. הצטברות הנוזלים מפעילה לחץ וסותמת את המעברים בתוך המעטפת של המוח. הנוזלים, מיוצרים ומופרשים במחזוריות בתוך המוח ומכונים נוזל המוח.
עם זאת, קיומם של נוזלים שנצברים בתוספת של נוזלים חדשים מביאים להפעלת לחץ רב על הגלגלות. הנסיבות הללו פוגעות קשות בתפקוד המוח, ואף לפגיעה ברקמותיו.
כמו כן, הידרוצפלוס עשויה להיגרם אצל תינוקות בשל קיומה של דלקת קרום המוח או בשל דימומים בעת לידה שנגרמים לעובר עצמו. לפי המידע המוצג ע"י בית החולים שניידר, אחד ל- 1000 תינוקות נולד עם הידרוצפלוס. כמו כן, אין הבדל או שכיחות מיוחדות אצל גברים או נשים בהכרח, התופעה היא שכיחה אצל שני המינים.
בעבר היתה ההידרוצפלוס מחלה חשוכת מרפא, אך כיום ישנן דרכי טיפול הן שיטות כירורגיות והן שיטות תרופתיות לטיפול שוטף במחלה.
הידרוצפלוס הינו בעיה מוחית אשר בה מצטברים נוזלים בחדרי המוח וחלל חדרי המוח מתרחב בשל כך. בעוברים ובילודים בהם עצמות הגולגולת טרם התאחו עלולה התופעה לגרום להגדלת היקף הראש.
הידרוצפלוס יכול להיגרם בשל סיבות שונות כאשר אחת הסיבות השכיחות הינה חסימה בניקוז נוזל המוח וחוט השדרה (CSF) מהמוח לחוט השדרה. התרחשותו של מצב זה בעובר מסוכן ועלול לגרום כאמור להרחבת חדרי המוח, לחץ על רקמת המוח ונזקים בלתי הפיכים למוח העובר.
במהלך ההריון נעשות בדיקות שונות המיועדות לאבחן מצב של הידרוצפלוס – סקירת מערכות וכן בדיקות אולטראסאונד בהן נמדד היקף ראש העובר ביחס לאבריו האחרים וביחס לגיל ההריון.
כאשר מאבחנים הידרוצפלוס במהלך ההריון יש לבצע בדחיפות בדיקות מעמיקות נוספות כגון סקירה מכוונת למוח העובר ולעיתים אף בדיקת MRI עוברי כדי להבין מה גורם להידרוצפלוס ולשלול מומים ומחלות נוספות בעובר.
בחלק מן המקרים בהתאם לתוצאות הבירור שנעשה בעקבות אבחון הידרוצפלוס מגיעים הרופאים למסקנה כי יש סכנה ממשית שייוולד תינוק פגוע וכי מומלץ להורים לשקול אפשרות של הפסקת הריון. במקרים אלו על הרופאים לתת הסברים מלאים להורים על הסיכונים לעובר ועל האפשרות להפסיק את ההריון.
הידרוצפלוס עמד במרכזן של תביעות רשלנות רפואית לא מעטות בעניין מעקב הריון. ברובן של התביעות עלתה הטענה כי הבדיקות שנערכו במהלך ההריון לא פוענחו כראוי ולכן האבחנה של הידרוצפלוס לא התקבלה ונמנע מן ההורים המידע בדבר הסיכון לעובר כמו גם האפשרות לבקש להפסיק את ההריון.
הגורמים להיווצרות Hydrocephalus
למחלת ההידרוצפלוס כמה גורמים המשתנים בין מבוגרים לילדים. כאשר מדובר בתינוקות, כאמור, עשויה המחלה להיווצר עקב דימומים כבר בשלב ההיריון או עקב דלקת קרום המוח.
כאשר עסקינן במבוגרים, עשויה המחלה להיגרם בעיקר כתוצאה מגידול באזור המוח, גידול הורג תאי מוח, וביחד עם הצטברות נוזלים לא תקינה כאמור, יוצר הידרוצפלוס.
התסמינים המתבקשים יפורטו בהמשך. גורמים נוספים לקיומו של הידרוצפלוס באים לידי ביטוי עקב קשיים גנטיים ותורשתיים, וכן בשל דימום פנימי באזור הראש, או טראומה מוחית שחווה גוף האדם בעברו (דוגמא לכך היא דלקת קרום המוח שעשויה להתרחש בגיל צעיר). גם זיהום עשוי לגרום להיווצרות המחלה, הן אצל מבוגרים והן אצל ילדים.
סימפטומים למחלת ההידרוצפלוס
בסיס המחלה היא בעצם הצטברות של נוזלים באזור הראש והמוח, מה שיוצר לחץ כבד על הראש כשלב ראשוני. על כן, תחילה אצל ילדים יורגשו כאבי ראש, גידול בגודל הראש, בעיות קשב וריכוז וקוארדינציה אצל הילד בהשוואה לילדים אחרים בני גילו.
קיראו גם בנושא: רשלנות באבחון מפרצת מוחית
גם שינויים קיצוניים בהתנהגות היא תסמין מוכר אצל ילדים הלוקים במחלה. באשר למבוגרים, עשויה המחלה לבוא לידי ביטוי באי שליטה על סוגרים, גם כן כאבי ראש ובעיות קוארדינציה, פיגור שכלי במקרים חמורים והתקפי אפילפסיה. כמו כן, הן אצל מבוגרים וילדים עשויה המחלה לפגוע באפתיות, ראש גדול מן הממוצע, ישנוניות ועייפות יתר, וחוסר ריכוז.
אבחון המחלה
המחלה בדרך כלל מאובחנת באמצעות בדיקת CT ראש, באמצעותה ניתן לאתר הצטברות נוזלים וחסימה בראש. בנוסף, באמצעות הבדיקה ניתן לאתר דימום באזור הראש התורם גם כן להצטברות נוזלים.
כאשר מדובר בגידול, אפשר לערוך בדיקת ביופסיה. כאשר מדובר על אדם המצוי בקבוצת סיכון גנטי, ניתן לאתר את המחלה כבר בשלב ההיריון באמצעות בדיקות תקופתיות הנערכות.
מומלץ לקרוא: רשלנות רפואית באבחון סרטן
הטיפול במחלה
הטיפול המסורתי במחלת ההידרוצפלוס נעשה באמצעות ניתוח אף על פי שזו מחלה שמלווה את החולה במשך כל ימיו. ניתן גם להעניק טיפול תרופתי אך זה ככלל נלווה לטיפול הניתוחי. באשר לניתוחים, ניתן לערוך ניתוח בהרדמה מלאה, במסגרתו נעשים חיתוכים באזור הראש מהם "שואבים" את הנוזלים המצטברים.
כמו כן, ניתן לערוך חיתוך באחד מחדרי המוח על מנת שזה יספוג אליו נוזלים ובכך יפחית את הלחץ הגולגולתי. דרך נוספת היא יצירת מעבר "כירורגי" לאזור הבטן, אליו מועברים הנוזלים המתעכלים בגוף. לפי הסטטיסטיקה המוצגת כיום, רוב האנשים שנולדים עם הידרוצפלוס מנהלים חיים רגילים לחלוטין כאשר הם מקבלים תרופות ומצויים במעקב קבוע.
מי שעובר ניתוח להסרת הנוזלים ישוחרר ככלל לביתו, ויעבור ימים ספורים של שיקום ומנוחה. ככלל, מי שעובר ניתוח כגון דא יסבול מכאבים, תשישות, נפיחות באזור הראש ועוד. כאשר מדובר בילדים, בדרך כלל הם יעברו בדיקות תקופתיות, כאשר קיומם של התסמינים שצוינו לעיל אמור להעלות חשד לקיומו של הידרוצפלוס והבאתו לבדיקה.
רשלנות רפואית באבחון Hydrocephalus
ככל ענף רפואי, אי אבחון של מחלה או אבחון שגוי, או ביצוע ניתוח בלא הסכמה במקרים מסוימים, וגרימת נזק עקב כל הסיטואציות המתוארות, עשוי לעלות לרופא המבצע בחבות נזיקית כלפי המטופל. על רופא מטפל או רופא העורך אבחון למטופל לנקוט בכל אמצעי כדי לבצע את עבודתו נאמנה ובאופן מסור.
כמו כן, יש להסביר למטופל (גם כאשר עסקינן בחשד להידרוצפלוס) את היתרונות והחסרונות שבביצוע כל טיפול בין אם הוא תרופתי ובין אם הוא ניתוחי. רשלנות רפואית עשויה לגרום לנזק בל ישוער למטופל, ולפגוע באיכות חייו לכל שארית חייו. באשר להידרוצפלוס, מקרים של היעדר אבחון בזמן נכון עשוי לעלות בגדר רשלנות רפואית, וכך גם מקרים של ניתוח שגוי.
פסיקה במקרים של רשלנות רפואית
בת"א 12074-07/10 פלוני, פלונית, פלוני נ' מדינת ישראל משרד הבריאות, שירותי בריאות כללית: הוגשה תביעה ע"י ילד באמצעות הוריו נגד בית החולים ושירותי הבריאות בטענה לרשלנות בעת מעקב ההיריון. דובר על ילד שנולד עם הידרוצפלוס (ומחלות נוספות).
לקריאה נוספת: סיבוכים במהלך ההריון
בית המשפט קיבל את תביעתו מטעמים רבים, שביניהם העובדה כי כבר בשבוע ה- 19 להיריון התגלו מומים וחשדות רבים שמשום מה לא הדליקו נורה אדומה בקרב הרופאים. הוריו של הילד פוצו באחד עשר מיליון שקלים.
בת"א 4812-07/10 ע.א, א.א, א.א נ' שירותי בריאות כללית: נדחתה תביעת הורים בשל רשלנות בזיהוי מחלה ההידרוצפלוס. ההורים טענו כי הרופאים יכול לגלות כבר בשלב מוקדם יותר על קיומה של המחלה, שהרי אז היו מפסיקים את ההיריון. בית המשפט קבע כי לפי חוות דעת שהוצגו הפרוגנוזה הייתה טובה, וכי היה חשד לכמה מחלות בעניינו של העובר, ובנסיבות לא נמצאה רשלנות באופן האבחון.
משרדנו מייצג הורים לילדים בתביעות פיצויים בעילת רשלנות רפואית בשל אי אבחון מוקדם של הידרוצפלוס וניתן לפנות ולהתייעץ בכל עת.