חייג/י לקבלת ייעוץ אישי:   03-381-2222

נפגעת בגלל רשלנות רפואית? מגיע לך לקבל תשובות!

בכל שנה מוגשות בישראל כ-2400 תביעות רשלנות רפואית. אם גם לך נגרמו נזקים בטיפול רפואי, חשוב לבדוק את המקרה לעומק, בשיתוף מומחה רפואי, בדרך לפיצויי הולם!

פניה מהירה לעורך דין >>

נפגעת בגלל רשלנות רפואית?

בכל שנה מוגשות בישראל מעל 2400 תביעות רשלנות רפואית. אם גם לך נגרמו נזקים בטיפול רפואי, זה הזמן לבדוק את המקרה לעומק בדרך לתביעת פיצויים!

פניה מהירה לעורך דין >>

פיצויי עבור אובדן סיכוי החלמה לפי הלכת דנינו

מחבר: 30/12/2019 19:26

ביום 2.12.2015 ניתן פסק דין מהפכני על ידי בית המשפט העליון בתחום דיני הרשלנות הרפואית, וזאת במסגרת הליך ע"א 3900/14 ל.ד. נ' המרכז הרפואי הלל יפה ומשרד הבריאות. פסק הדין נכתב על ידי השופט עמית, והצטרפו אליו בהסכמה השופטים חיות ופוגלמן.

פסק הדין קובע הלכה תקדימית לפיה במידה וסיכויי ההחלמה של החולה נפגעו כתוצאה מרשלנות רפואית בשיעור שגבוה מעל 50%, אזי הפיצויים המגיעים לו אינם פיצויים יחסיים בהתאם לגובה הסיכויים שאבדו, כפי שהיה נהוג עד כה בהתאם לדוקטרינת אובדן סיכויי ההחלמה, כי אם פיצויים מלאים, בשיעור של 100%, וזאת משיקולים של צדק והעדפת האינטרס של הניזוקים על פני זה של נתבעים.

במסגרת תיק זה נדון מקרה של חולה אשר בשנת 2002 עברה שני ניתוחים להסרת גידול בבלוטת התריס בבית חולים הלל יפה. במהלך הניתוחים הללו נפגעו כל ארבע בלוטות יותרת בלוטת התריס שלה, וכן נגרמה לה היפוקלצמיה, דהיינו ירידה חדה ברמת הסידן בדם.

בית המשפט המחוזי קבע שבית החולים התרשל בניתוח השני, מאחר שהוא נמנע מלהשתיל את אחת הבלוטות שנפגעה, וכי הדבר גרם לאובדן של 50% מסיכויי ההחלמה של החולה. עוד נקבע כי סיכויי ההצלחה של השתלת הבלוטה, לו הייתה מבוצעת הם 50%.

בהתאם לכך נקבע כי סיכויי ההחלמה של החולה היו 50% ולפיכך היא זכאית לפיצוי "רק בגין אותם סיכויי החלמה שנגרעו כתוצאה מההתנהלות הרשלנית".

שני הצדדים הגישו ערעור וערעור שכנגד בפני בית המשפט העליון:

בית החולים טען כי הוא לא התרשל בשעה שהוא לא ביצע את השתלת הבלוטה הפגועה, וזאת בניגוד לקביעת קביעת בית המשפט המחוזי כי הוא התרשל.

החולה טענה כי הוכח שרשלנות בית החולים גרמה לה לאובדן סיכויי החלמה של יותר מ-50%, וזאת בניגוד לקביעת בית המשפט המחוזי כי היא איבדה רק 50% מסיכויי ההחלמה שלה.

בית המשפט העליון דחה את טענת בית החולים, ואישר את קביעת בית המשפט המחוזי לפיה בית החולים התרשל בשעה שלא השתיל את הבלוטה הפגועה.

לעומת זאת, בית המשפט העליון קיבל את טענת החולה לפיה הוכח שנגרמו לה סיכויי החלמה של יותר מ-50%.

בהמשך לכך, דן בית המשפט בשאלה האם במקרה כזה יש לפסוק לה עדיין פיצוי יחסי על פי הפגיעה בסיכויי ההחלמה, בהתאם לדוקטרינה הוותיקה של אובדן סיכויי החלמה, או שמא יש לפסוק לה פיצוי מלא.

בית המשפט העליון ציין כי הדוקטרינה של אובדן סיכויי החלמה, אשר קובעת כי במקרים בהם סיכויי ההחלמה של חולה נפגעו כתוצאה של רשלנות רפואית, הוא יהיה זכאי לפיצוי יחסי בהתאם לגובה הסיכויים שאבדו, הינה דוקטרינה ותיקה ומושרשת בפסיקה בארץ.

הורתה של דוקטרינה זו הייתה במסגרת הליך ע"א 231/84‏ קופת חולים של ההסתדרות‎ ‎נ' פאתח.

יחד עם זאת בית המשפט העליון קבע כי הדיון בגבולות ובהיבטים מסויימים של הדוקטרינה טרם מוצה, וכי קיימות ארבע גישות שונות בעניין זה:

א. בכל מקרה שבו הוכח אובדן סיכויי החלמה יפסק פיצוי יחסי, בלי קשר לשאלה מהו שיעור הסיכויים שאבדו לתובע.

ב. פיצוי יחסי לפי הדוקטרינה של אובדן סיכויי החלמה ינתן רק במקרים בהם סיכויי ההחלמה שאבדו הם פחותים מ-50%, ובכל מקרה שבו הסיכויים גבוהים מ-50%, יפסק פיצוי מלא, בהתאם לכלל הרגיל של מאזן ההסתברויות. גישה זו מבטאת א-סימטריה בין הסתברות שנוטה לטובת המזיק לבין הסתברות שנוטה לטובת הניזוק, והיא מעדיפה באופן מובהק את האחרון על פני הראשון.

ג. יש להחיל את הדוקטרינה רק במקרים המתאפיינים בעמימות סיבתית, אך לא במקרים שבהם ניתן להגיע למסקנה מסויימת, לגבי קיומו של קשר סיבתי או העדרו, ברמה קרובה לוודאות.

ד. גישה נוספת, אשר מהווה שילוב של הגישה השניה והגישה השלישית, תומכת ביצירת כלל א-סימטרי, שיחול רק במקרים של עמימות סיבתית. כלומר: פיצוי יחסי ינתן רק במקרים בהם הפגיעה בסיכויי ההחלמה היא נמוכה מ-50% אך איננה זניחה.

השופט עמית ביקש לאמץ במסגרת פסק הדין את הגישה הרביעית, אשר קובעת כי פגיעה בסיכויי החלמה בהסתברות של מעל 50% תוביל לפיצוי מלא, וזאת משיקולים של צדק מתקן וצדק מחלק, ואילו אובדן סיכויי החלמה בשיעור מזערי לא יזכה לפיצוי יחסי, וזאת משיקולים של שימור דרישת הקשר הסיבתי ושיקולי יעילות מערכתיים.

השופטים חיות ופוגלמן הצטרפו לדעתו של השופט עמית רק לגבי החלק הקובע כי פגיעה בסיכויי החלמה בהסתברות של מעל 50% תוביל לפיצוי מלא, ולא לפיצוי יחסי בלבד.

יחד עם זאת, הם נמנעו מלהביע דיעה לגבי החלק העוסק בסוגיית אובדן סיכויי החלמה בשיעור מזערי, מהטעם שהיא לא הייתה טעונה הכרעה במסגרת אותו התיק.

לפיכך ההלכה התקדימית המחייבת אשר נקבעה בפסק דין זה הסתכמה בקביעה לפיה פגיעה בסיכויי החלמה בהסתברות של מעל 50% תוביל לפיצוי מלא ולא לפיצוי יחסי בלבד.

בסיכומו של פסק הדין דחה בית המשפט העליון את ערעור בית החולים, וקיבל את ערעור החולה. בית משפט העליון קבע כי בית החולים התרשל, וכי עקב כך איבדה החולה למעלה מ-50% מסיכויי החלמתה, ועל כן היא זכאית לפיצוי מלא בגין הנזק שנגרם לה, בהתאם להערכת הנזק שבוצעה בפסק דינו של בית המשפט המחוזי.

בהתאם לכך נפסק כי החולה זכאית לפיצוי בסך של 1,285,000 ₪, ממנו ינוכו מלוא תגמולי המל"ל בסכום של 180,000 ₪.

שאלות? פנה/י לשיחה אישית עם עורך דין עופר סולר: 03-7369253

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (0) | דירוגים (0)

0 stars - based on 1 reviews

קראו עוד

סגור  

מיקומך באתר: עופר סולר רשלנות רפואית הלכת-דנינו

הערכת סיכויי תביעה

פנה/י עכשיו לצורך הערכה מדוייקת של סיכויי התביעה בשיתוף מומחה רפואי מוביל:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

סקירה משפטית עדכנית:

31 במרץ 2024

1 מכל 7 מקרי אוטיזם ניתן ...

מעל 15% מכלל מקרי האוטיזם נובעים בשל פגיעה גנטית מוכרת, שניתן לראוי לאבחן בעובר, כבר בחודשי ההריון הראשונים. מחובתו של רופא הנשים...

קרא עוד

31 במרץ 2024

האם מותר לקחת את התרופה ה...

כמעט כל אשה בהריון נתקלת לאורך תשעת החודשים בשאלות לגבי נטילת תרופות בהריון. התשובות מורכבות, חשובות ולעיתים אינן חד משמעיות וברו...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות רפואית בלידה - לפנ...

עורך הדין עופר סולר מנהל את משרד עורכי הדין המוביל בישראל בייצוג נפגעי רשלנות רפואית בלידה, לצורך הגשת תביעת פיצויים בשל נזקים שנ...

קרא עוד

31 במרץ 2024

פגיעה במבנה הכרומוזום: חש...

נכון למועד כתיבת שורות אלו ניתן לזהות בבדיקות גנטיות, כבר בתחילת ההריון, מאות פגיעות ושינויים במבנה הכרומוזומים של העובר וזכותם ש...

קרא עוד

03 באפריל 2024

הכירו את רוט סולר - תביעו...

רוט סולר - תביעות ביטוח הנה פירמה פורצת דרך, שמעדכנת גרסה בעולם המשפט וקובעת סטנדרט חסר תקדים, באמצעות הצגת פתרון השוזר את העלית ...

קרא עוד

03 ביולי 2024

בדיקת מי שפיר: כל הורה חי...

רופא הנשים המלווה את ההורים במהלך ההריון חייב להסביר, בכל הריון ללא יוצא מן הכלל, על החשיבות הרבה שבבדיקת מי שפיר על מנת שההורים ...

קרא עוד

03 ביולי 2024

הפסקת טיפול תרופתי בשל הי...

רשלנות רפואית בטיפול בפצועת פיגוע ותשלום פיצויי עתק, בשל הפסקת טיפול אנטיביוטי בהעדר רישום רפואי כנדרש לפי חוק.

קרא עוד

10 ביולי 2024

אבחון תסמונת די ג'ורג' בע...

תסמונת די ג'ורג' הנה תסמונת גנטית נדירה, לרוב נובעת ממטוציה חדשה, שניתן וחשוב לאבחן באמצעות בדיקות גנטיות כבר בתחילת ההריון! עורך...

קרא עוד

14 ביולי 2024

אבחון מוקדם של פגיעה במבנ...

פגיעה במבנה התקין של כרומוזום X עלולה להוביל להתפתחותן של תסמונות גנטיות משמעותיות, ולכן חשוב להסביר להורים עד כמה חשוב לערוך בדי...

קרא עוד

22 ביולי 2024

הרופא חייב להסביר על בדיק...

חובתו של רופא הנשים להסביר להורים לעתיד על חשיבותה של בדיקת ה-NIPT בכל הריון ללא יוצא מן הכלל! המדובר בבדיקת דם של האם ההריונית, ...

קרא עוד

23 ביולי 2024

הורים שהם בני דודים לא הו...

עורך הדין עופר סולר מסביר פסק דין מעניין, שהכריע בסוגיית רשלנות רפואית בשל אי הפניה של בני דודים לקבלת ייעוץ גנטי ולידת ילד נכה...

קרא עוד

01 באוגוסט 2024

מוטציה דה נובו - מה משמעו...

מוטציות גנטיות דה נובו הנן תסמונות גנטיות שמתפתחות לראשונה בעובר, במהלך ההריון, ולכן ניתן לאבחן אותן רק במהלך ההריון ובאמצעות בדי...

קרא עוד

04 באוגוסט 2024

הרופא חייב להסביר על חשיב...

כל רופא נשים המלווה הורים בזמן מעקב ההריון חייב להסביר, תמיד, על חשיבותה הרבה של בדיקת מי השפיר בשל יכולותיה לאבחן מוטציות ופגמים...

קרא עוד

06 באוגוסט 2024

תסמונת טרנר: אפשר וחשוב ל...

תסמונת טרנר הנה תסמונת גנטית הנובעת בשל חסר, חלקי או מלא, של כרומוזום X. ניתן לאבחן את התסמונת באמצעות בדיקה גנטית פשוטה בזמן ההר...

קרא עוד

12 באוגוסט 2024

חשוב להכיר ולדעת: על בדיק...

רופא הנשים שמלווה את ההריון חייב להסביר להורים בכל מקרה על בדיקת האקסום, שהיא הבדיקה הרחבה והמדוייקת ביותר לצורך אבחון מוטציות גנ...

קרא עוד

03 בספטמבר 2024

לדעת על הידרוצפלוס ומקרי ...

עורך דין עופר סולר מסביר על מחלת ההידרוצפלוס ומקרי רשלנות רפואית הנובעים מאי אבחונה של המחלה...

קרא עוד

05 בספטמבר 2024

רשלנות בביצוע בדיקת ביופסיה

עורך הדין עופר סולר מסביר על בדיקת ביופסיה ומקרי רשלנות רפואית שהובילו לתביעות משפטיות...

קרא עוד

15 בספטמבר 2024

מות תינוק לאחר הלידה בגלל...

ישנם מקרים מצערים שבהם התינוק נפטר מיד לאחר הלידה בגלל רשלנות רפואית של הצוות המיילד...

קרא עוד

פניה לעורך דין

עורכי הדין שלנו עומדים לרשותך בכל שאלה ובכל מקרה של חשש מרשלנות רפואית:

אני רוצה להתייעץ >>

טלפון: 03-381-2222

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 24