חייג/י לקבלת ייעוץ אישי:   03-381-2222

הרופא התרשל בזמן הלידה וגרם לך ולעובר לנזק חמור?

עורך הדין עופר סולר מתמחה בייצוג תובעים במקרים של רשלנות רפואית במהלך הלידה. אם נגרם לך או לעובר נזק בשל התנהלות הצוות הרפואי, מגיע לך לקבל תשובות!

פניה מהירה לעורך דין >>

רשלנות רפואית בזמן הלידה

עורך הדין עופר סולר מתמחה בייצוג תובעים במקרים של רשלנות רפואית במהלך הלידה. אם נגרם לך או לעובר נזק בשל התנהלות הצוות הרפואי, מגיע לך לקבל תשובות!

פניה מהירה לעורך דין >>

היעדר התנגדות לקבלת תרופה מהווה הסכמה מדעת

מחבר: 30/12/2019 20:07

סעיף 13 לחוק זכויות החולה תשנ"ו-1996 קובע כי לא יינתן טיפול רפואי למטופל אלא הוא אם נתן את הסכמתו מדעת לטיפול המוצע, זאת לאחר שניתן לו באופן סביר מידע רפואי נדרש בכדי לאפשר לו להחליט האם להסכים לטיפול המוצע.

סעיף
14 לחוק קובע כי הסכמה מדעת יכולה להינתן בעל פה, בכתב, או בדרך של התנהגות, כאשר היא חייבת להינתן בכתב לגבי הטיפולים המפורטים בתוספת לחוק.

בהקשר זה התעוררה השאלה האם העדר התנגדות לקבלת תרופת פיטוצין לזירוז הלידה יכולה אף היא להוות הסכמה מדעת על פי החוק, במסגרת הליך ע"א 8126/07 עזבון המנוחה ברוריה צבי נ' בית החולים ביקור חולים אשר התנהל בפני ביהמ"ש העליון.

תיק זה עסק בתינוקת שנפטרה בגיל שנתיים לאחר שכבר נולדה במצב קשה בבית החולים "ביקור חולים" בשל בעיות רפואיות שונות.


במהלך לידתה קיבלה האם תרופת פיטוצין לשם זירוז הלידה ולאחר מכן נערך בה ניתוח קיסרי. 

ברם, במהלך ניתוח התברר שלאם נוצר קרע חמור ברחם שאילץ את הרופאים לכרות את רחמה.


ההורים הגישו תביעה כנגד בית החולים בגין הרשלנות הרפואית שהוא נקט לטענתם בעת טיפולו באם ובתינוקת. 

בין היתר, טענו ההורים כי ההחלטה לתת לאם תרופת פיטוצין הייתה רשלנית מאחר שהיא גרמה לסיבוכים בלידה ולקרע ברחם, כאשר התרופה ניתנה לאם מבלי שהיא נתנה את הסכמתה מדעת לכך באופן שמהווה עוולת תקיפה של האם.


ביהמ"ש המחוזי קבע כי בית החולים לא התרשל בטיפולו באם, זאת גם לאור האמור בנייר העמדה של האגודה הישראלית למיילדות ולגניקולוגיה, בדבר לידה לדנית אחרי ניתוח קיסרי קודם אשר היה מקובל על שני הצדדים. 

לגבי ההחלטה לתת את הפיטוצין לאם נקבע כי היא לא הייתה רשלנית הואיל והתרופה ניתנה לה במינון נמוך וסביר, כאשר לא הוכח קיום קשר סיבתה בינה לסיבוכים בלידה ולקרע הרחם של האם.

בנוסף נדחתה טענת האם לפיה היא לא נתנה את הסכמתה למתן הפיטוצין. 

קראו בהרחבה: רשלנות במעקב הריון

ביהמ"ש קבע כי אמנם בשלב הראשון ביקשו האם ובעלה להתייעץ עם הרב לגבי התרופה, אולם משחלף הזמן ותשובת הרב לא ניתנה, לא הביעו האם ובעלה כל התנגדות למתן הפיטוצין. 

לפיכך, ניתן לראות בשתיקתה של האם הסכמה לטיפול ממנה יכולה היתה לחזור במשך השעות שבין תחילת מתן הפיטוצין לבין מצב החירום שהחל מספר שעות לאחר מכן.

כמו כן, משהסכימה האם להיכנס ללידה ואף חתמה על טופס הסכמה ללידה כאשר לא נצפתה אצלה התקדמות מספקת בלידה, יש לראות בהסכמתה ללידה גם הסכמה להליך של זירוז הלידה.

עם זאת, נקבע כי משלא נמסר לאם מידע על הסכנות שבשימוש בפיטוצין בטרם הוענקה לה התרופה, נפגעה זכותה לשקול באופן עצמאי איזה טיפול לקבל או שלא לקבל, על כן נפסק לה פיצוי בסך 100,000 ₪ בגין הפגיעה באוטונומיה שלה. 

בית המשפט המחוזי קבע כי כדי שיולדת תוכל לקבל החלטה מושכלת בעניין הטיפול המוצע, חובה על הצוות הרפואי למסור לה את המידע המלא אודות הטיפול כולל הסיכונים גם אם התוצאה תהיה כי "אף אחת לא תהיה מוכנה לקבל פיטוצין"
.

האם הגישה ערעור בפני ביהמ"ש העליון על הקביעה של ביהמ"ש המחוזי לפיה לא ניתן לייחס לבית החולים רשלנות ותקיפה כלפיה, מנגד בית החולים הגיש ערעור שכנגד על הקביעה לפיה הוא פגע באוטונומיה של האם.

ביהמ"ש העליון דחה את שני הערעורים בקובעו  כי אין מקום מבחינתו להתערב בממצאים העובדתיים שנקבעו בפסק הדין של ביהמ"ש המחוזי, מאחר שהן קביעותיו העובדתיות והן מסקנותיו מעוגנות היטב בחומר הראיות שהובא לפניו והן עומדות במבחן ההיגיון והסבירות.

לגבי טענת האם בדבר העדר הסכמה מדעת לקבלת תרופת הפיטוצין אשר מהווה עוולת תקיפה כנגדה, ציין ביהמ"ש העליון כי בפסיקתו עד כה טרם הוכרע היחס שבין עוולת הרשלנות ועוולת התקיפה בתחום הרשלנות הרפואית.

לעומת זאת, נשמעו דעות לפיהן מן הראוי שעוולת התקיפה תיוחד רק לאותם מקרים שבהם ניתן טיפול רפואי בניגוד לרצונו המפורש של המטופל, זאת כאמור בהליך ע"א 6153/97 שטנדל נ' שדה.

על פי נייר העמדה שצויין לעיל, שימוש בפיטוצין דורש את הסכמת היולדת על פי חוק זכויות החולה תשנ"ו-1996, כאשר במידה והיולדת אינה מסכימה עליה להביע בכתב את דרישתה להינתח בניגוד להמלצה הרפואית. 

במקרה שלפנינו לא הביעה האם את רצונה בניתוח קיסרי בכתב כנדרש על פי נייר העמדה. 

מעבר לכך לא ניתן לטעון שהאם לא הביעה את הסכמתה לטיפול, מאחר שהיא לא הביעה התנגדות לקבלת התרופה הן בשלב בו הודיעו לה כי לא ניתן לשחררה וכי יש ליילדה והן בשלב שבו ניתן הפיטוצין בפועל. 

למרות שהיא נשאלה על כך שוב ושוב במהלך עדותה, לא היה לאם כל הסבר ממשי מדוע היא ובעלה לא התנגדו באופן ברור למתן התרופה ומדוע הם לא עשו דבר לשם הפסקת קבלתה. 

מעל לכל, יש לזכור כי האם נתנה את הסכמתה לאשפוז לצורך לידה למרות שעדיין לא הייתה מוכנה ללידה. 

גם בזמן שחלף עד לניתוח, לא האם ולא בעלה הביעו התנגדות למתן הפיטוצין או ביקשו להפסיק את הטיפול. 

לאור התנהגותה זו של האם, לא ניתן להאשים את בית החולים בעוולת התקיפה בגין הפרת החובה לקבל את הסכמתה מדעת.

לשיחת ייעוץ אישית עם עורך דין עופר סולר חייג/י: 03-7369253

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (0) | דירוגים (0)

0 stars - based on 1 reviews

קראו עוד

סגור  

מיקומך באתר: עופר סולר רשלנות רפואית הסכמה מדעת לטיפול היעדר התנגדות לתרופה

הערכת סיכויי תביעה

פנה/י עכשיו לצורך הערכה מדוייקת של סיכויי התביעה בשיתוף מומחה רפואי מוביל:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

סקירה משפטית עדכנית:

31 במרץ 2024

1 מכל 7 מקרי אוטיזם ניתן ...

מעל 15% מכלל מקרי האוטיזם נובעים בשל פגיעה גנטית מוכרת, שניתן לראוי לאבחן בעובר, כבר בחודשי ההריון הראשונים. מחובתו של רופא הנשים...

קרא עוד

31 במרץ 2024

האם מותר לקחת את התרופה ה...

כמעט כל אשה בהריון נתקלת לאורך תשעת החודשים בשאלות לגבי נטילת תרופות בהריון. התשובות מורכבות, חשובות ולעיתים אינן חד משמעיות וברו...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות רפואית בלידה - לפנ...

עורך הדין עופר סולר מנהל את משרד עורכי הדין המוביל בישראל בייצוג נפגעי רשלנות רפואית בלידה, לצורך הגשת תביעת פיצויים בשל נזקים שנ...

קרא עוד

31 במרץ 2024

פגיעה במבנה הכרומוזום: חש...

נכון למועד כתיבת שורות אלו ניתן לזהות בבדיקות גנטיות, כבר בתחילת ההריון, מאות פגיעות ושינויים במבנה הכרומוזומים של העובר וזכותם ש...

קרא עוד

03 באפריל 2024

הכירו את רוט סולר - תביעו...

רוט סולר - תביעות ביטוח הנה פירמה פורצת דרך, שמעדכנת גרסה בעולם המשפט וקובעת סטנדרט חסר תקדים, באמצעות הצגת פתרון השוזר את העלית ...

קרא עוד

03 ביולי 2024

בדיקת מי שפיר: כל הורה חי...

רופא הנשים המלווה את ההורים במהלך ההריון חייב להסביר, בכל הריון ללא יוצא מן הכלל, על החשיבות הרבה שבבדיקת מי שפיר על מנת שההורים ...

קרא עוד

03 ביולי 2024

הפסקת טיפול תרופתי בשל הי...

רשלנות רפואית בטיפול בפצועת פיגוע ותשלום פיצויי עתק, בשל הפסקת טיפול אנטיביוטי בהעדר רישום רפואי כנדרש לפי חוק.

קרא עוד

10 ביולי 2024

אבחון תסמונת די ג'ורג' בע...

תסמונת די ג'ורג' הנה תסמונת גנטית נדירה, לרוב נובעת ממטוציה חדשה, שניתן וחשוב לאבחן באמצעות בדיקות גנטיות כבר בתחילת ההריון! עורך...

קרא עוד

14 ביולי 2024

אבחון מוקדם של פגיעה במבנ...

פגיעה במבנה התקין של כרומוזום X עלולה להוביל להתפתחותן של תסמונות גנטיות משמעותיות, ולכן חשוב להסביר להורים עד כמה חשוב לערוך בדי...

קרא עוד

22 ביולי 2024

הרופא חייב להסביר על בדיק...

חובתו של רופא הנשים להסביר להורים לעתיד על חשיבותה של בדיקת ה-NIPT בכל הריון ללא יוצא מן הכלל! המדובר בבדיקת דם של האם ההריונית, ...

קרא עוד

23 ביולי 2024

הורים שהם בני דודים לא הו...

עורך הדין עופר סולר מסביר פסק דין מעניין, שהכריע בסוגיית רשלנות רפואית בשל אי הפניה של בני דודים לקבלת ייעוץ גנטי ולידת ילד נכה...

קרא עוד

01 באוגוסט 2024

מוטציה דה נובו - מה משמעו...

מוטציות גנטיות דה נובו הנן תסמונות גנטיות שמתפתחות לראשונה בעובר, במהלך ההריון, ולכן ניתן לאבחן אותן רק במהלך ההריון ובאמצעות בדי...

קרא עוד

04 באוגוסט 2024

הרופא חייב להסביר על חשיב...

כל רופא נשים המלווה הורים בזמן מעקב ההריון חייב להסביר, תמיד, על חשיבותה הרבה של בדיקת מי השפיר בשל יכולותיה לאבחן מוטציות ופגמים...

קרא עוד

06 באוגוסט 2024

תסמונת טרנר: אפשר וחשוב ל...

תסמונת טרנר הנה תסמונת גנטית הנובעת בשל חסר, חלקי או מלא, של כרומוזום X. ניתן לאבחן את התסמונת באמצעות בדיקה גנטית פשוטה בזמן ההר...

קרא עוד

12 באוגוסט 2024

חשוב להכיר ולדעת: על בדיק...

רופא הנשים שמלווה את ההריון חייב להסביר להורים בכל מקרה על בדיקת האקסום, שהיא הבדיקה הרחבה והמדוייקת ביותר לצורך אבחון מוטציות גנ...

קרא עוד

03 בספטמבר 2024

לדעת על הידרוצפלוס ומקרי ...

עורך דין עופר סולר מסביר על מחלת ההידרוצפלוס ומקרי רשלנות רפואית הנובעים מאי אבחונה של המחלה...

קרא עוד

05 בספטמבר 2024

רשלנות בביצוע בדיקת ביופסיה

עורך הדין עופר סולר מסביר על בדיקת ביופסיה ומקרי רשלנות רפואית שהובילו לתביעות משפטיות...

קרא עוד

15 בספטמבר 2024

מות תינוק לאחר הלידה בגלל...

ישנם מקרים מצערים שבהם התינוק נפטר מיד לאחר הלידה בגלל רשלנות רפואית של הצוות המיילד...

קרא עוד

פניה לעורך דין

עורכי הדין שלנו עומדים לרשותך בכל שאלה ובכל מקרה של חשש מרשלנות רפואית:

אני רוצה להתייעץ >>

טלפון: 03-381-2222

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 24