סיכונים וסיבוכים במתן טיפול נמרץ ודחוף
טיפול נמרץ, זו יחידה בבית החולים, הידועה גם כחדר הטראומה או חדר ההלם, הנמצאת בחדר המיון ומטרתה להעניק טיפול מיידי למטופלים שמגיעים לבית החולים במצב קשה.
היחידה ערוכה לקלוט מקרים מגוונים ודחופים של מחלות, פציעות ומקרים בהם נשקפת סכנת חיים ממשית שדורשת טיפול מיידי. מחלקת טיפול נמרץ פועלת 24 שעות ביממה ומצוידת במכשור רפואי מתקדם, במטרה להציל חיים ולהוציא מכלל סכנה את המטופלים שמגיעים אליה.
בשלב הראשון מתבצעת בדיקת הערכה, בכדי להעריך את מצבו של המטופל. בשלב השני מתבצע מיון ראשוני, המפנה את המטופל, למחלקה שמתאימה להמשך טיפול.
יחידות טיפול נמרץ
לאחר האבחון הראשוני, מועברים המטופלים להמשך טיפול, ביחידות הטיפול הנמרץ, השייכות למחלקות השונות. סוגי היחידות הקיימות הן:
-
היחידה לטיפול נמרץ כללי, אשר אחראית לייצב את מצבם של החולים במצב קשה, כמו נפגעים בתאונות דרכים, קורבנות פיגוע ירי או דקירה, פצועים הסובלים מכוויות, נפגעי טראומה, מטופלים הסובלים ממחלות רב מערכתיות וממחלות כרוניות וחולים שזקוקים להנשמה או החייאה. לטיפול נמרץ כללי, מופנים גם אנשים המאושפזים בבית החולים, שזה עתה יצאו מניתוחים מורכבים ושחייהם נמצאים בסכנה.
-
היחידה לטיפול נמרץ קרדיולוגי, מתמחה בבעיות לב.
-
היחידה לטיפול נמרץ נוירוכירורגי, מתמחה בפגיעות מוח, עמוד השדרה ומערכת העצבים.
-
היחידה לטיפול נמרץ ילדים, אחראית לטיפול בכל המקרים, בהם מעורבים ילדים מגיל 0 עד 18.
- היחידה לטיפול נמרץ פגים, מטפלת בתינוקות שנולדו לפני שבוע 37 להריון.
אילו מקרים מגיעים לטיפול נמרץ?
המקרים שיופנו מחדר המיון לטיפול נמרץ, הם כאלו המצביעים על סכנת חיים ובכללם גם מצבים רפואיים בלתי יציבים, בהם מתרחשת קריסה של אחת, או יותר, ממערכות הגוף,
כגון ריאות, כליות, לב ומערכת העיכול וכתוצאה מכך, החולה זקוק לתמיכה רפואית דחופה.
>>> הפורום המשפטי לשירותך <<<
בין הגורמים לקריסה שכזו נכללים אירועים פתאומיים כמו התקף לב או שבץ מוחי, תאונות וניתוחים, טראומה וכוויות ומחלות כרוניות קשות, הפוגעות במערכות החיים החיוניות. במקרים אלו זקוקים החולים לטיפול אינטנסיבי, כמו הנשמה מלאכותית ,תרופות לייצוב הלב, דיאליזה וניטור.
קראו בהרחבה על: רשלנות רפואית של רוקח בהנפקת תרופות
סיבוכים וסיכונים בטיפול נמרץ
ביחידות טיפול נמרץ השונות, מתרחשים לעיתים גם סיבוכים וסיכונים, הנגרמים עקב פרוצדורה רפואית שהסתבכה, לדוגמא, לאורך תקופה ממושכת של הנשמה, המטופל נמצא במצב של הרדמה, אשר עלולה לגרום לפגיעה בריאות ולזיהומים.
המאושפזים בטיפול נמרץ, הם במצב רפואי קשה ומאחר ומערכות ההגנה בגופם חלשות או כלל לא מתפקדות, הם רגישים יותר לזיהומים. הסיכוי הגבוה לזיהומים, נובע מהשילוב של מצבם של החולים, מרמת הסטריליות של המכשירים המוחדרים אליהם ומההקפדה על היגיינה, מצד הצוות הרפואי ולכן, המיומנות והמודעות של צוות יחידת טיפול נמרץ, אשר יכולה למנוע ולטפל בסיבוכי ההנשמה, היא חלק חשוב ומכריע.
מיהם אנשי הצוות המוכשרים לתת טיפול נמרץ?
כל אנשי הצוות ביחידה לטיפול נמרץ, הם בוגרי קורס על בסיסי בטיפול נמרץ. מנהל המחלקה והרופאים הבכירים, המומחים בטיפול נמרץ, מהווים את הצוות הקבוע. רופאים מתמחים, הנמצאים בתהליך ההתמחות בטיפול נמרץ, כהתמחות שנייה, מבצעים את הטיפול היומיומי והתורנויות, לפי ההנחיות של הצוות הבכיר.
נדבך חשוב במחלקה הוא הצוות הסיעודי, הכולל אחות אחראית, שמנהלת באופן שוטף את המחלקה, אחיות טיפול נמרץ והצוות הפרא-רפואי, הכולל
-
דיאטנית קלינית - אשר מתכננת תנאי הזנה לכל מטופל.
-
פיזיותרפיסטים - האחראים לטיפולים חיוניים בשלבי השיקום הראשונים ובמהלך האשפוז ביחידה.
-
עובדת סוציאלית - המלווה את בני משפחת המאושפז ומדריכה אותם לגבי זכויותיהם ואף מפנה אותם לשיקום.
-
רוקח
- מזכירה רפואית - האחראית להנפקת מסמכים ואישורים שונים.
פסק דין העוסק ברשלנות בטיפול נמרץ
ת"א 94/ 1581 – חטיב ויסאל, קטינה נ' מדינת ישראל/משרד הבריאות
התובעת שסבלה ממום מולד בלב, נותחה בגיל שנה לתיקונו ובגיל שנתיים, נזקקה לניתוח לב נוסף.
הניתוח שנערך בבית החולים רמב"ם, עבר בהצלחה ועם סיומו הועברה התובעת, ליחידת טיפול נמרץ ילדים, כשהיא מונשמת. לאחר חצי שעה, הופיעו קשיי נשימה ומצבה הידרדר עד לדום לב.
לחצו לקריאה בנושא טיפול רשלני בבית החולים
הצוות ביצע החייאה, הנשים את המנותחת בלחצים גבוהים והציל את חייה, אך בגלל לחץ הנשמה גבוה, ריאותיה התפוצצו והאוויר חדר לבית החזה ומתחת לעור.
על מנת להוציא עודפי אויר מגופה, הוחדרו מחטים לבית החזה ובוצעו חתכים בדופנותיו, אך הדבר לא שיפר את המצב ורק עם החלפת קנה הנשימה, חל שיפור מיידי. בעקבות הטיפול לקתה התובעת בפיגור שכלי ובנכות של 100 אחוזים לצמיתות.
בפסק הדין קבע השופט ברלינר, שהצוות הרפואי לא טיפל כראוי בשאיבה ובהוצאת הטובוס, צינור פלסטי, המוחדר אל קנה הנשימה. עוד קבע השופט, כי טיפול רפואי מיומן, היה מונע אירוע הגורם לנזק מוחי ובמקרה הזה, הטיפול לא עמד ברמה הנדרשת.
לקריאה נוספת: רשלנות בהרדמה שהובילה לנזק מוחי
לאחר הניתוח הממושך, שארך כ–8 שעות, הועברה המנותחת למחלקת טיפול נמרץ ילדים. מצבה לאחר הניתוח, חייב השגחה קפדנית ולכן הצוות הרפואי חייב היה להיות ער, לאפשרות של תקלה, למרות שהתקלה שקרתה הייתה נדירה.
אמצעי עיקרי למניעתה, הוא ביצוע שאיבות של הקנה, כדי למנוע הצטברות הפרשות והיווצרות פקק החוסם את מעבר האוויר בקנה. שאיבות אלו לא בוצעו למרות החובה לבצען. התובעת לא טופלה לפי סדר הפעולות הנכון והאחריות מוטלת על הצוות הרפואי.
קביעת בית המשפט
בית המשפט פסק לטובת התובעת,
-
פיצויים על סך 1,553,650 ₪.
-
הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך של 300,000 ₪.
- תשלום עיתי, מגיל 21 ועד אחרית ימיה, בסך של 12,600 ₪ לחודש.
נגרם לך נזק במחלקת טיפול נמרץ? חייג/י: 03-7369253