רשלנות רפואית במעקב הריון - נקודות למחשבה
תהליכי הריון ולידה נתפסים בעיני רבים ובצדק, כטבעיים ביותר. בפועל ההריון הוא גם תהליך מורכב הדורש ומצריך תשומת לב מיוחדת מצד ההורים שבדרך, ולכן ישנו צורך במעקב רפואי קפדני שמכונה בשפה המקצועית המוכרת לכולנו: מעקב הריון.
מטרתן של בדיקות אלו היא לעקוב ולאבחן את התפתחותו של העובר, לוודא כי המדובר בהליך תקין ושיגרתי ולאתר בעיות אפשריות בנקודת הזמן המוקדמת ביותר, כדי לנסות ולטפל בהן במידת האפשר. בדיקות מעקב הריון מתבצעות על ידי רופא נשים המתמחה בתחום וכל אישה צריכה לעבור אותן לאורך חודשי ההריון בתדירות משתנה, הנקבעת על ידי הרופא המטפל.
מקרי רשלנות רפואית במעקב הריון
רשלנות בניטור הריון יכולה להתייחס לאישה ולעובר כאחד. רשלנות רפואית יכולה להתרחש אפילו בשלב הודעתה של האישה על רצונה להורות. מחלות רקע מסוימות מחייבות את האישה להכין את הגוף שלה בצורה האופטימאלית ביותר לקראת הכניסה להריון, בין אם באמצעות שינוי תרופתי או הפסקת הרגלים מזיקים - כל זאת במטרה למזער את הסיכונים האפשריים לעובר.
לצורך כך יש פעמים רבות להיעזר גם ברופא נוסף המתמחה בתחום מחלת הרקע הנוספת של האישה. מקרה נפוץ אחר הוא רשלנות בביצוע בדיקת סקירת המערכות שהינה חלק מרכזי במעקב.
לקריאה נוספת: בדיקות גנטיות לקראת ההריון
במסגרת זו נסרקות מערכות ואיברים שונים בגוף העובר באמצעות גלי קול. היא שונה מבדיקות אולטרה סאונד אחרות המבוצעות לאורך ההריון בכך שהבודק אמור לבחון האם קיים האיבר, כיצד הוא מונח בגוף, המרקם ועוד ולכן ישנה חשיבות רבה לניסיונו של האדם המבצע את הבדיקה שכן מטרתה לאתר מומים גופניים חמורים אצל העובר.
התרשלות בפענוח תוצאות בדיקות אלו עלולה להוביל גם לשיקול דעת מוטעה בקבלת החלטות.
התרשלות במעקב ההריון עומדת גם במרכזן של התביעות השנויות במחלוקת העוסקות בהולדה בעוולה, משמע העוול שנגרם לקטין כתוצאה מהעובדה שייאלץ לחיות עם המום שלא אובחן.
קיראו בהרחבה על: אבחון מומים בהריון
פסקי דין רלוונטיים לנושא רשלנות רפואית במעקב הריון
ת"א 745/02 המר נ' פרופ' עמית - תביעה שהוגשה בעילת הולדה בעוולה. בעת לידתה אובחנה התובעת עם מום של חסר של כף יד שמאל וחלק מהעצמות באמה. הנתבע הוא גניקולוג שבדק את האם 4 פעמים במהלך ההריון.
בדיקות הסקירה שנערכו במהלך ההריון באיברים שנבדקו היו תקינות, יחד עם זאת לטענת התביעה היה ניתן לאתר את המום בבדיקות שבוצעו לאם במסגרתו של מעקב הריון שגרתי, ובכך הפרו הנתבעים את חובת הזהירות שלהם כלפי האם, שאילו הייתה יודעת על הפגם יתכן ולא הייתה ממשיכה את ההריון.
לטענת הנתבעים הבדיקות שבוצעו לא נערכו בשגרה אלא בחשד למום אולם, גם בבדיקות מעקב אלו הם לא נדרשו לאתר מומים בגפיים.
כבוד נשיאת בית המשפט המחוזי בחיפה השופטת גילאור בוחנת את ההנחיות לביצוע בדיקות סריקות המערכות לאורך שלבי ההריון כפי שעולות מחוות הדעת של המומחים כפי שהיו בעת הריונה של האם, שאינן כוללות את סקירת הגפיים, לא בבדיקה מכוונת ולא בבדיקה בסיסית.
לקריאה נוספת: לדעת יותר על אבחון רעלת הריון
היא קובעת שהמכון שבו הועסק הרופא התרשל בכך שלא מסר מידע על האפשרות לבצע בדיקה מורחבת שייתכן והייתה בה אפשרות לגלות את הפגם, אבל אין קשר בין התרשלות והנזק הנטען ולכן היא דוחה את התביעה.
יש לך ספק לגבי מעקב ההריון שלך? פני אל עורך דין!
משרדו של עורך דין עופר סולר טיפל ומטפל בתביעות רשלנות רפואית רבות, בין השאר במקרים שבהם בוצע מעקב הריון רשלני שגרם לפגיעות מיותרות בעובר, באם היולדת ובחיי היום יום של בני המשפחה בכלל.
אם את חוששת כי בעקבות טעות או התרשלות של גניקולוג או רופא מטפל בקופת חולים, עברת מעקב הריון לא תקין, אל תהססי לפנות לקבלת יעוץ משפטי.
לשיחת ייעוץ עם עורך דין מיומן חייג/י: 03-7369253