ניתוח קיסרי - Caesarean section
ניתוח קיסרי או Caesarean section הנו אחת השיטות הקיימות היום ללידה מלבד לידה נרתיקית טבעית ולידה מכשירנית. מקורו של השם בחוק הרומאי שאסר לקבור נשים בעודן נושאות את הוולד ברחם משום האינסטינקט שבאמצעות חתך בבטן יהיה ניתן להציל את העובר גם אם האם נמצאת בסכנה.
למעשה קיימות מספר שיטות לביצוע ניתוח קיסרי אך המשותף לכולן הוא ביצוע חתך אחד או יותר באזור הבטן ו/או הרחם לשם הוצאת התינוק מגוף האם. במדינות שונות משתמשים לעיתים בווריאציות שונות לביצוע הניתוח.
בשנים האחרונות הפכה שיטה זו לפופולארית כל כך עד שרבים חושבים כי מדובר בפרוצדורה קצרה, נטולת כאבי צירים הכרוכה בחתך קטן בלבד. האמת היא שלניתוח הקיסרי יכולים להיות יתרונות במצבים בהם לידה נרתיקית מהווה סיכון עבור האם והתינוק. אומנם עדיין בשל הסיכונים הקיימים גם בהליך זה בחלק מהמקרים ההתוויה איננה ברורה ועל הרופא המטפל להפעיל שיקול דעת.
המקרים בהם בדרך כלל חלה חובה להפנות את היולדת לניתוח קיסרי בשל סכנה לה או לעובר הם מצוקה עוברית, דופק מהיר ולחץ דם גבוה אצל האם או התינוק לאחר קרע במעטפת העובר, קרע של הרחם, בעיות בזירוז הלידה ועוד. הסיבה לכך היא שמדובר במקרי חירום המצריכים טיפול דחוף וחילוץ מהיר של העובר מהרחם על מנת למנוע נזק בלתי הפיך ופגיעה ביולדת ובעובר.
מקרים אחרים בהם נדרש הרופא להפעיל שיקול דעת הם מחלות רקע של האם כדוגמת יתר לחץ דם, סוכרת, בעיות לב, מחלות ריאה, מחלת מעיים זיהומית, תסמונת הכשל החיסוני הנרכש, לידות קודמות בניתוח קיסרי, הריון רב עוברים ובמקרים נדירים גם בעקבות מוות של האם מסיבה כלשהי ובעודה בהריון.
הסיבה לכך היא שהמאמץ הנדרש בהליך הלידה עלול לגרום במצבים אלו לסיכונים מיותרים לבריאותם של האם או התינוק.
קיראו עוד מאמרים רלונטיים בנושא:
ניתוח קיסרי ומקרי רשלנות רפואית
במסגרתו של הליך ת"א 8005/06 ב.ר נ' המרכז הרפואי ספיר בי"ח מאיר - תביעה לרשלנות רפואית בלידתה של המנוחה א.ב. שנפטרה שנה לאחר לידתה. התובעת פנתה לייעוץ לגבי אופן לידתה בהריון עם המנוחה שהיה הריונה השני, כאשר הריונה הראשון הסתיים בניתוח קיסרי.
הנתבע ציין בסיום הביקור שהתובעת הייתה מעוניינת בלידה וגינאלית, אומנם לא הוסברו לה כל הסיכונים הכרוכים בלידה מסוג זה לאחר שכבר בוצע ניתוח קיסרי בעבר.
כמה ימים לאחר מכן חשה בצירים, אומנם בשל העובדה שנרשם כי היא מעוניינת בלידה נרתיקית נאמר לה לשוב הביתה ולחזור כאשר הצירים יגברו. התובעת שבה לבית החולים יום למחרת והתקבלה על ידי תומכת לידה, אולם רק חצי יממה אחר כך הוחלט להפנותה לניתוח קיסרי דחוף.
המנוחה נולדה עם פגיעה נוירולוגית קשה ונפטרה שנה לאחר מכן. התובעים טוענים כי היה צריך להחליט על ניתוח קיסרי מוקדם יותר.
פסק הדין של בית המשפט המחוזי בירושלים קיבל את התביעה בטענה שהניתוח הקיסרי בוצע מאוחר מדי ולכן נולדה המנוחה במצב קשה ופסק לעיזבון פיצויים בסך 1,140,890 שקלים.
עברת ניתוח קיסרי ונגרמו ו/או לעובר נזקים?
על מנת לבדוק ולהעריך בצורה מושכלת את האפשרות לפנות להגשת תביעה משפטית בגין רשלנות רפואית בניתוח קיסרי, קיים צורך לקבל יעוץ משפטי אצל עורך דין מנוסה, ובמקביל לקבל חוות דעת של מומחה רפואי התחום המיילדות.
משרדו של עורך דין עופר סולר מייצג נשים שנפגעו בגלל רשלנות רפואית בניתוח קיסרי, בגלל טעויות של רופאים ואנשי צוות רפואי שגרמו לנזקים משמעותיים לאם היולדת ולרך הנולד. אנו מציעים גם לך לפנות למשרדנו ולקבל יעוץ משפטי אישי ודיסקרטי, ללא כל התחייבות.
לשיחה אישית עם עורך דין עופר סולר חייג/י: 03-7369253