לדעת יותר: על אבחון רעלת הריון
למרבה הפלא ולמרות התפתחות מדע הרפואה, עדיין באחד מתוך 19 הריונות ולעיתים אף יותר מתגלה כי האם סובלת מרעלת הריון. אבחון מוקדם של המחלה עשוי למנוע הדרדרות במצבה הרפואי של האם ההריונית ולעיתים אף להצילה ממוות.
לאורך השנים טיפל משרדנו בתביעות רשלנות רפואית לא מעטות, שהוגשו עקב טעות או איחור באבחון רעלת הריון שהסבו נזקים גדולים לאם ולעובר שברחמה, ולכן בחרנו להרחיב להסביר ולפרט בנושא.
חודשי ההריון הם תקופה מאושרת אך לאור השינויים המתרחשים באותו זמן היא גם מצריכה מעקב צמוד אחר מצב העובר והאם במהלכו.
רעלת הריון או PET שהוא קיצור של Pre-Eclampsia Toxemia היא סיבוך שעלול להתרחש ב-6% עד 8% מההריונות המהווה גורם סיכון לעובר ולאם. רעלת הריון יכולה לגרום ללידה מוקדמת, נזקים לכבד, למוח ולכליות ולפגיעה בגדילת העובר, מיעוט מי שפיר, מצוקה עוברית ועוד.
במקרים חמורים וקיצוניים עלולה המחלה לגרום למותה של האם והעובר שברחמה ולכן קיימת חשיבות עליונה לאבחון מדוייק ומהיר של המחלה.
קיראו בהרחבה על: סיבוכים בהריון
על מקרי רשלנות באבחון רעלת הריון
רעלת הריון מתפתחת בעיקר בשבוע ה-20 עד ה-32 להריון ושכיחה יותר בנשים שזהו הריונן הראשון, גילן נמוך מ-20 או גבוה מ-35, שקיים אצלן סיפור משפחתי של רעלת הריון, הריון מרובה עוברים או שיש להן מחלות רקע כדוגמת סוכרת, מחלה של הכליות או בלוטת התריס, יתר לחץ דם כרוני לפני ההריון, מחלת קולגן, מחלות אוטואימוניות, בעיות קרישה, השמנת יתר ועוד.
באופן זה רשלנות נפוצה באבחון רעלת הריון היא אי לקיחת אנמנזה כראוי מהמטופלת שהייתה יכולה לגלות שהיא שייכת לקבוצת סיכון או שהריונה נחשב להריון בסיכון גבוה.
מקרי רשלנות רפואית אחרים יכולים להתרחש בהיעדר אבחון או אבחון מוטעה של רעלת הריון.
רעלת הריון מסווגת לרעלת הריון קלה ורעלת הריון חמורה. המקרה הקל יותר הוא כזה שבו החלבון בשתן עולה על 300 מ"ג ליממה אך נמוך מ-5 גרם, לחץ הדם גבוה מ-140/90 אך נמוך מ-160/110 בשתי בדיקות שיש ביניהן שש שעות והמטופלת אינה מתלוננת על תופעות שונות.
>>> פורום רשלנות רפואית בהנהלת עורך דין עופר סולר <<<
המקרה החמור והנדיר יותר הוא כזה שבו יש מיעוט שתן, רמת החלבון בשתן גבוהה מ-5 גרם, בצקת ריאות, תפקודי כבד לא תקינים, כאבים בבטן עליונה וברביע ימני עליון, בעיה בגדילה בתוך הרחם, טשטוש או הפרעות בראיה ולחץ הדם גבוה מ-160/110 בשתי מדידות לפחות שמפרידות ביניהן 6 שעות.
סיווג הרעלת לפי חומרתה חשוב לקבלת החלטות בעניין אופן ניהול המשך ההריון משום שעלולות התכווצויות שיש להבטיח בהן שמירה על נתיב אוויר ומניעת אספירציה שבמידה והלידה הרגילה אינה מתקדמת והן בלתי נשלטות יש להפנות את היולדת לביצוע ניתוח קיסרי על מנת למנוע פגיעה בעובר ומצב לא רצוי של מצוקה עוברית.
קיראו בהרחבה בנושא: תשניק סב לידתי
דוגמא מתוך פסק דין בתביעת רשלנות רפואית שהוגשה עקב איחור באבחון רעלת הריון
מצאנו בארכיון הרפואי והבאנו בפניכם את פסיקתו של בית המשפט בהליך ת"א 7827/03 מחמיד נ' משרד הבריאות - התובעת ילדה ב-11 למרץ 1999 עובר מת וטענה שהאחריות לכך מוטלת על משרד הבריאות שמפעיל את טיפת החלב באזור מגוריה. התובעת הגיעה ב-27 לפברואר למרכז והתלוננה על כאבים בכתפיים, בגב ובחזה אך לא נעשתה לה בדיקה גניקולוגית והיא שוחררה לביתה.
ב-9 למרץ היא הגיעה שוב למרכז וטענה שהיא לא מרגישה את תנועות העובר והוא הפנה אותה לחדר המיון. הנתבעת טוענת כי התובעת לא הגיעה לביצוע הבדיקות שנקבעו לה במהלך הריונה ואף כאשר הפנו אותה לחדר המיון בערב הגיעה רק 21 שעות לאחר מכן ואז אובחנה עם רעלת הריון שגרמה למות העובר.
לקריאה נוספת: היפרדות שליה בהריון
כבוד שופט בית משפט השלום בירושלים ארנון דראל דוחה את התביעה וקובע שאין להטיל אחריות על טיפת חלב לברר מדוע אישה הרה אינה מגיעה לבדיקות מעקב ההריון שלה.