נפגעת בגלל רשלנות רפואית בזמן שירות צבאי?
חייל יכול להיפגע במהלך שירותו הצבאי מסיבות שונות וביניהן גם כתוצאה של רשלנות רפואית, גם אם זאת נגרמה בגלל טיפול רפואי שקיבל מידי רופא במסגרת שאינה מסגרת צבאית. באופן כללי הגוף האחראי על תביעות המוגשות על ידי בני המשפחות או חיילים שנפגעו במהלך שירותם הצבאי הוא אגף קצין התגמולים במשרד הביטחון.
חייל בקבע או בסדיר, בניגוד לאזרח המקבל טיפול רשלני, אינו יכול להגיש תביעת נזיקין אזרחית כנגד בית החולים או המוסד הרפואי המטפל ולכן עליו לפעול להגשת תביעה כנגד קצין התגמולים ומשרד הבטחון כפי שנפרט מיד.
יחד עם זאת, על מנת שקצין התגמולים יקבל עליו אחריות לפגיעה שנגרמה לחייל בטיפול הרפואי הנפגע צריך לפי חוק הנכים (תגמולים ושיקום) [נוסח משולב] תשי"ט-1959 להראות כי נפגמה יכולת התפקוד שלו לתקופה זמנית או קבועה באופן שנגרמה לו נכות ושהפגיעה התרחשה בזמן החופשה או בשל תנאי השירות.
דרישה זו האחרונה המופיעה בחוק לעניין של קשר סיבתי בין הנזק שנגרם כתוצאה מהרשלנות הרפואית והשירות הצבאית היא בדרך כלל מוקד המחלוקת בין התובע ומשרד הביטחון בתביעות מסוג זה.
במסגרת פסק הדין בהליך ע"א (תל אביב) 835/84 מלמד נ' קצין התגמולים פ"מ מו (3) 173 נקבע שכל נזק שנגרם מטיפול רפואי שמקבל החייל הוא כזה שנגרם בשל שירותו הצבאי אומנם היו גם פסקי דין שרצו להימנע מיצירת הלכה שתחול בכל הנסיבות.
קצין התגמולים בעל סמכויות חקירה לבדיקת נסיבות המקרה והוא מונחה לבחור בדרך שנראית לו הטובה ביותר לבירור הסוגיה.
הליך הגשת תביעה כנגד קצין התגמולים במקרי רשלנות רפואית
תביעה נגד קצין התגמולים בשל נזק כתוצאה מטיפול רפואי רשלני בזמן השירות צריכה להיות מוגשת יחד עם חוות דעת רפואית של רופא המתמחה בתחום שבו התרחשה הרשלנות המלווה בתצהיר המתאר את הקשר הסיבתי העובדתי והמשפטי בין ההתרשלות והנזק ובין התוצאה המזיקה והשירות הצבאי.
במידה וקצין התגמולים הכיר במקרה כפגיעה בנסיבות חוק הנכים ייבדק החייל על ידי ועדה רפואית שתקבע את אחוזי הנכות שלו ותעניק לו זכויות בהתאם. הפיצוי שיקבל החייל מחושב לפי אחוזי הנכות שייקבעו לו.
>>> פורום רשלנות רפואית <<<
כבמקרי רשלנות רפואית אחרים, שאינם קשורים לאנשי צבא במסגרת שירות סדיר או קבע, חשוב מאד להקדים ולפנות לקבלת יעוץ משפטי באמצעות עורך דין מיומן ומנוסה בתחום.
שימו לב כי אנו ממליצים שלא לבצע לכל פעולה באופן אישי, למרות הכעס והכאב שמלווים מקרים דומים - טרם הפניה אל עורך דין שיבחן ויחווה את דעתו המקצועית.
הגשת התביעה המשפטית כנגד קצין התגמולים ומשרד הבטחון לפי חוק, צריכה ונעשית אך ורק באמצעות משרד עורכי דין מנוסה בתחום.
קיראו בהרחבה: תאונת דרכים בזמן שירות צבאי
תביעה נגד קצין התגמולים - פסק דין לדוגמא
בחרנו להביא כדוגמא את החלטת בית המשפט בפסק הדין בתיק הערעור ע"א 2684/04 המרכז הרפואי רמב"ם נ' נעה וקצין התגמולים - ערעור על החלטת בית משפט השלום בחיפה שדחה את הבקשה של המערער לסלק את התביעה של המשיבה.
התביעה הוגשה על ידי המשיבה הראשונה נגד המערער לפיצוי בשל רשלנות בטיפול רפואי שניתן לה על ידי הרופאים. בשנת 1999 חשה המשיבה בהיותה חיילת בשירות סדיר כאבי בטן חזקים ופנתה לבית החולים ואושפזה במחלקה כירורגית. כמה ימים לאחר מכן נותחה בעקבות החלטה כי היא סובלת מדלקת תוספתן.
בניתוח נכרת התוספתן למרות שלא הייתה בו דלקת אך התברר כי היו לה ציסטות בשחלה והשחלה הימנית והחצוצרה נכרתו. לטענת המשיבה הרופאים התרשלו בכך שלא אבחנו נכונה את מצבה, עובדה שהובילה לכריתה של השחלה במקום ניתוח לפרוסקופי שהיה מונע את הצורך בכריתה.
המערער טען שמשום שהמשיבה היא חיילת אזי יש למחוק את תביעתה לפי סעיף 6 לפקודת הנזיקין (נוסח חדש) תשכ"ח-1968 משום שהיא לא יכולה לתבוע את בית החולים ששייך למדינה על פגיעה שהתרחשה בזמן שירותה הצבאי, אלא העילה שלה היא רק נגד קצין התגמולים.
כבוד שופט בית המשפט המחוזי בחיפה רון סוקול מורה על מחיקת התביעה ומאפשר למשיבה להגיש תביעה מחדש נגד קצין התגמולים בעניין זה.
לקבלת יעוץ אישי ודיסקרטי מעורך דין עופר סולר חייג/י: 03-7369253