חייג/י לקבלת ייעוץ אישי:   03-381-2222

רשלנות במתן ייעוץ גנטי או פענוח בדיקות גנטיות

אם נולד לך תינוק הסובל מבעיה גנטית שלא אובחנה על ידי הרופאים לפני או במהלך ההריון, יכול להיות שהמדובר על רשלנות רפואית חמורה ומגיע לכם לקבל פיצויי עתק!

פניה מהירה לעורך דין >>
סולר קפלינסקי מומחים ברשלנות רפואית

רשלנות במתן ייעוץ גנטי

אם נולד לך תינוק הסובל מבעיה גנטית שלא אובחנה לפני או במהלך ההריון, יכול להיות שהמדובר על רשלנות רפואית חמורה ומגיע לכם לקבל פיצויי עתק!

פניה מהירה לעורך דין >>

הרופא חייב להסביר על בדיקת NIPT בכל הריון!

מחבר: 27/11/2022 12:31

בדיקת ה-NIPT הנה בדיקת דם פשוטה ונטולת סיכונים, באמצעות דגימת דם מדמה של האם ההריונית. באמצעות הבדיקה ניתן לאבחן בדיוק מירבי מספר תסמונות גנטיות משמעותיות ורופאי הנשים חייבים להסביר עליה להורים, כבר בתחילתו של כל מעקב הריון.

בסקירה שלפניך מסביר עורך הדין עופר סולר אודות חשיבותה הרבה של בדיקת ה-NIPT ויכולותיה לאבחן פגיעות גנטיות חמורות, כבר בתחילתו של כל הריון, וללא כל סיכון לאם או לעובר.

כמה מילים על הבדיקות הנהוגות במעקב ההריון

בדיקות הסקר וסקירת המערכות בהריון השתנו והשתכללו רבות בחצי מאה האחרונה, במטרה להבטיח את בריאות העובר והאם. כניסתה של בדיקת האולטרסאונד לשימוש ככלי לבדיקת העובר שינתה את פני רפואת הנשים.

בדיקה זו מאפשרת לא רק להסתכל על העובר ולדעת מה המין שלו, אלא גם לאתר מומים, תסמונות גנטיות ומחלות. כך למשל בדיקת שקיפות עורפית מאפשרת במקרים מסויימים לאבחן תסמונות כמו תסמונת דאון, כבר בהריון.

ואולם, בדיקות אלה נותנות רק הצצה קטנה אל עבר בריאות העובר וכיום מצטרפות אליהן מספר בדיקות גנטיות המאפשרות לבחון ישירות את ה-DNA של ההורים ושל העובר, ובצורה זו לאבחן נשאות לתסמונות גנטיות בקרב ההורים ובעובר עצמו.

מזה שנים ארוכות מומלץ לכל הזוגות, לפני הכניסה להריון, לבצע בדיקות סקר גנטיות. בדיקות אלה כלולות בסל הבריאות ולכן כל אישה הנכנסת להריון יכולה להגיע לייעוץ גנטי, במטרה לאבחן נשאות למחלות תורשתיות שעלולות לעבור לעובר.

סוג וכמות הבדיקות משתנה בין זוג לזוג בהתאם למוצא בני הזוג, היסטוריה רפואית של בני הזוג ושל המשפחה ומאפיינים נוספים. קיים מנעד גדול של תסמונות המורשות בצורה גנטית וחלק ניכר מהן ניתן לזהות מראש על ידי איתור מוטציות בגנים המזוהים עם המחלה.

בעדות מסויימות יש שכיחות מוגברת של מוטציות מסויימות הגורמות לתסמונות אלה, וכך למשל, כאשר שני בני זוג מתכוונים להביא ילד לעולם, ושניהם ממוצא אשכנזי או שניהם ממוצא עיראקי וכיו"ב, יומלץ להם לעבור סקר גנטי מקיף יותר.

קיימות שתי נקודות תורפה בבדיקות הסקר לפני ההריון: הן אינן מסוגלות לאבחן מחלות גנטיות שלא עוברות בתורשה והן אינן בודקות את כל המוטציות הקיימות, גם כאשר המחלה היא אכן תורשתית.

לצורך כך קיימות בדיקות נוספות המתבצעות במהלך ההריון, אלה הן בדיקת מי השפיר או בדיקת סיסי השליה. בדיקות אלה מתבצעות במהלך ההריון ובאמצעותן נבדק, בין היתר, החומר הגנטי של העובר.

בדיקות אלה כאמור מסוגלות לאתר גם מוטציות דה נובו, כלומר מוטציות אקראיות שלא עוברות בתורשה, והן גורמות לחלק הארי של התסמונות גנטיות. לאחר ביצוע הבדיקה, מתבצעת אנליזה גנטית באמצעות בדיקת צ'יפ גנטי ובדיקת אקסום, אשר מאפשרות למפות את המוטציות ב-DNA העוברי.

לפיכך, בעזרת בדיקות אלה ניתן לדעת בסבירות גבוהה אם התינוק ילקה בתסמונת תורשתית, כגון תסמונת דאון ועוד רבות נוספות. החיסרון בבדיקות אלה הוא בהיותן בדיקות פולשניות ולכן הן אינן חפות מסיכונים, למרות שאנו חוזרים ומדגישים: הסיכון בבדיקה נמוך לאין שיעור מההסתברות לאבחון פגיעה גנטית בעובר באמצעותה.

בדיקה גנטית מדוייקת ולא פולשנית

לפני מספר שנים פותחה שיטת ה-NIPT – Non-Invasive Prenatal Testing, או בעברית בדיקה טרום לידתית בלתי פולשנית.

למרות שמדובר בשיטה די מתקדמת וחדשה, השיטה עובדת על עיקרון פשוט: במחזור הדם של האם קיים באופן תמידי DNA ששייך לה, שמקורו הן בתאים חיים והן בתאים מתים המתחדשים באופן טבעי בגוף.

לאחר מות התאים, מולקולות ה-DNA משתחררות במקטעים קטנים למחזור הדם, עד שלבסוף הן מתפרקות. ואולם, כאשר האישה בהריון לא רק ה-DNA שלה מסתובב במחזור הדם שלה, כי אם גם מקטעים מה-DNA של העובר.

למעשה, בעת ההריון כ-90% מהדנ"א במחזור הדם הוא ממקור אמהי, בעוד שכ-10% ממנו הוא ממקור עוברי. בדיקת NIPT עושה שימוש בדיוק בעובדה זו.

באמצעות בדיקת דם פשוטה של האם אפשר לבודד את ה-DNA העוברי ולבדוק אם הוא חולה או נושא תסמונות תורשתיות מסויימות. לכן, הבדיקה נערכת כאמור באמצעות בדיקת דם פשוטה ולא פולשנית ומאפשרת אבחון של מספר תסמונות גנטיות בדיוק רב.

שיטת NIPT מגלמת בתוכה יתרונות רבים. ראשית, מדובר בשיטה לא פולשנית, בעזרת בדיקת דם פשוטה של האם ניתן לגלות הפרעות כרמוזומליות בעובר. שנית, לשיטה זו אחוז דיוק גבוה במיוחד של 99% באבחון תסמונת דאון בעובר.

כמו כן, השיטות האחרות הן מאוד לא ספציפיות, כלומר יש להן שיעור גבוה של שגיאה בתוצאות חיוביות, כלומר False positive שאז לפי הבדיקה יעלה כי קיימת בעיה גנטית בעובר למרות שבפועל אין, מה שיכול להוביל להפלה שלא לצורך. כך למשל, עבור תסמונות מסויימות יכולה בדיקת ה-NIPT להוריד את אחוז השגיאה בתוצאות החיוביות מ-5% ללא יותר מ-0.4%.

נכון למועד כתיבת שורות אלו [5/2022] בדיקת ה-NIPT יקרה יחסית ואינה כלולה בסל הבריאות, מה שלא מפחית מחובתו של הרופא להסביר אודותיה לפרטים.

בשיטת NIPT עושים שימוש בעובדה כי בתסמונות גנטיות מסויימות יש הכפלה או חוסר של כרומוזומים. לאחר שאוספים את ה-DNA מדם האם מבצעים לו ריצוף גנטי ובאמצעותו ניתן לדעת כמה פעמים הופיע כל מקטע DNA. אם רואים כי מקטע מסויים הופיע יותר פעמים מכמות הפעמים בהן היה אמור להופיע, ניתן להבין כי יש הכפלה או מחיקה של אותו מקטע בכרומוזומי העובר.

בהנחה שלאם הבריאה עצמה אין פגיעות כרומוזומליות, ניתן לדעת בוודאות כי מקור אותם מקטעים הוא בעובר. כך, ניתן לדעת האם יש הכפלה או מחיקה של כרומוזום או מקטע בכרומוזום ולנבא בדיוק ניכר את התסמונת הגנטית בעובר.

הרזולוציה והדיוק של הבדיקה גדלים לאורך השנים האחרונות וכיום ניתן לאבחן באמצעותה מגוון תסמונות גנטיות כולל: תסמונת דאון, תסמונת פטאו, תסמונת אדוארדס, תסמונת קלייפנטר, תסמונת טרנר, תסמונת די-ג'ורג', תסמונת פראדר-ווילי, תסמונת אנגלמן ועוד.

למרות יתרונותיה הברורים של בדיקת הניפט, חשוב לזכור כי היא מוגבלת [בנתיים] לאבחן רק הפרעות גנטיות הקשורות לשינויים רחבי היקף בגנום, בעוד שחלק גדול מהמחלות התורשתיות נובעות ממוטציות מצומצמות הרבה יותר ולעיתים כאלה בהן יש שינוי נקודתי ב-DNA.

מגבלות אלו מובילות למסקנה הברורה כי בדיקת ניפט אינה מהווה תחליף לבדיקת צ'יפ גנטי, שהנה בדיקה רחבה הרבה יותר ומאפשרת לאבחן בדיוק ניכר אלפי מוטציות גנטיות בעובר. מעבר לכך, במקרים של אבחון בעייתי בבדיקת NIPT הנוהל התקין מחייב להפנות את האם ההריונית לבדיקת מי שפיר לצ'יפ גנטי ולעיתים אף לבדיקת אקסום.

את בדיקת הניפט ניתן לבצע באופן פרטי או במסגרת קופת החולים, בתשלום מלא או במימון ביטוחי בריאות פרטיים.

למרות המספר המצומצם היחסית של התסמונות שהשיטה מסוגלת לאבחן, עדיין מדובר בשיטה פשוטה ובטוחה מאוד לביצוע (בדיקת דם פשוטה) שיכולה לשפוך אור על תסמונות גנטיות נפוצות יחסית באוכלוסיה, שלחלקן יש תסמינים נוירולוגיים מהותיים וחלקן אף גורמות למוות בגיל צעיר.

אין ספק כי המשך פיתוח בדיקות הניפט וההתקדמות הטכנולוגית יובילו לכך שבדיקת הניפט תיתן בעתיד הקרוב כיסוי נרחב ומדוייק יותר לאבחון פגיעות גנטיות נוספות באפס סיכון ואנו מקווים ומאחלים לעצמנו שהבדיקה תכנס למימון מלא במסגרת סל הבריאות.

חובת הרופא להסביר על הבדיקה בכל הריון!

לאור העובדה כי המדובר בבדיקת דם פשוטה מדמה של האם, וכזו שהנה חפה מכך סיכון לאם ולעובר, כמו גם יכולותיה לאבחן בדיוק ניכר מספר תסמונות גנטיות מורכבות ביותר - חלה חובה על כל רופא נשים להסביר אודותיה להורים כבר בתחילתו של כל מעקב הריון.

הרופא צריך להסביר להורים בפרטים אילו תסמונות ניתן לאבחן בבדיקת NIPT וכי ניתן לבצע אותה באמצעות בדיקת דם של האם, בשלב מוקדם מאד של ההריון וכבר החל מהשבוע ה-10 להריון.

חשוב שההורים יכירו את העובדות לגבי הבדיקה ויוכלו לקבל החלטה מושכלת לגבי השאלה האם לבצע את הבדיקה או להימנע ממנה, ובהתאם לצו מצפונם. מעבר לכך, לעובדה כי הבדיקה אינה זוכה למימון מצד קופות החולים ויש לממנה באופן פרטי, אין משמעות בכל הנוגע לחובתו של הרופא להסביר עליה להורים.

במקרה של אבחון ילד או ילדה עם תסמונת גנטית לאחר הלידה ואם יתברר כי ניתן היה לאבחן את הפגיעה הגנטית באמצעות בדיקת NIPT כבר בתחילת ההריון אך רופא הנשים לא הסביר על כך להורים, תקום להורים הזכות להגיש תביעת פיצויים בסכום עתק ובעילת רשלנות רפואית.

משרד סולר קפלינסקי רשלנות רפואית מייגצ מאות הורים לילדים שאובחנו עם פגיעות גנטיות, במקום שהרופא לא טרח להסביר על האפשרות לעשות בדיקות גנטיות בהריון ובכלל זאת לא ניתן כל הסבר על חשיבותה וייתרונותיה הברורים של בדיקת ה-NIPT.

קריאה נוספת: היקף חובת היידוע של הרופא לגבי בדיקות גנטיות בהריון

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (2)

5 stars - based on 2 reviews

קראו עוד

סגור  

הערכת סיכויי תביעה

פנה/י עכשיו לצורך הערכה מדוייקת של סיכויי התביעה בשיתוף מומחה רפואי מוביל:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

סקירה משפטית עדכנית:

20 באפריל 2022

הרופא חייב להסביר על חשיב...

כל רופא נשים המלווה הורים בזמן מעקב ההריון חייב להסביר, תמיד, על חשיבותה הרבה של בדיקת מי השפיר בשל יכולותיה לאבחן מוטציות ופגמים...

קרא עוד

19 ביוני 2022

אבחון פגיעות גנטיות בעובר...

ניתן לאבחן פגיעה גנטית בעובר כבר בחודשי ההריון הראשונים באמצעות בדיקת צ'יפ גנטי של מי השפיר ובאמצעות בדיקות כמו NIPT ובדיקת אקסום...

קרא עוד

19 ביולי 2022

הפרעה נפשית בגלל פגיעה גנ...

רופאי הנשים שמלווים את ההורים במהלך ההריון חייבים להסביר כי ניתן לאבחן מאות מוטציות גנטיות שגורמות להפרעות נפשיות, באמצעות בדיקות...

קרא עוד

18 בספטמבר 2022

תסמונת ויליאמס 7q11.23 חי...

חשוב לדעת כי ניתן לאבחן תסמונת ויליאמס בעובר באמצעות בדיקה גנטית פשוטה וזמינה, ואין כל סיבה לאבחן את התסמונת רק לאחר הלידה! עורך ...

קרא עוד

18 בספטמבר 2022

אבחון תסמונת די ג'ורג' בע...

תסמונת די ג'ורג' הנה תסמונת גנטית נדירה, לרוב נובעת ממטוציה חדשה, שניתן וחשוב לאבחן באמצעות בדיקות גנטיות כבר בתחילת ההריון! עורך...

קרא עוד

18 בספטמבר 2022

בדיקת צ'יפ גנטי CMA: הרופ...

בדיקת הצ'יפ הגנטי היא בדיקה חשובה מאד, בכל הריון ללא יוצא מן הכלל, וחובתו של רופא הנשים המלווה את ההריון להסביר על כך להורים בכל ...

קרא עוד

18 בספטמבר 2022

פגיעה במבנה הכרומוזום: חש...

נכון למועד כתיבת שורות אלו ניתן לזהות בבדיקות גנטיות, כבר בתחילת ההריון, מאות פגיעות ושינויים במבנה הכרומוזומים של העובר וזכותם ש...

קרא עוד

18 בספטמבר 2022

בדיקות גנטיות שהרופא צריך...

הרופא שמלווה את ההריון שלך חייב להסביר על חשיבותן של הבדיקות הגנטיות שניתן לעשות בהריון, לכל אשה, בכל הריון וללא יוצא מן הכלל! אם...

קרא עוד

18 בספטמבר 2022

רשלנות רפואית במתן ייעוץ ...

סולר קפלינסקי רשלנות רפואית, משרד עורכי הדין המוביל בישראל בייצוג נפגעי רשלנות רפואית בשל כשלים והתרשלות בהפנייה לייעוץ גנטי ופענ...

קרא עוד

21 בספטמבר 2022

זכויות הורים לילדים על הס...

הצ'ט בוט שלנו יעזור לך להבין את כל הזכויות שלך לאחר אבחון ילד/ה על הספקטרום האוטיסטי...

קרא עוד

21 בספטמבר 2022

1 מכל 7 מקרי אוטיזם ניתן ...

מעל 15% מכלל מקרי האוטיזם נובעים בשל פגיעה גנטית מוכרת, שניתן לראוי לאבחן בעובר, כבר בחודשי ההריון הראשונים. מחובתו של רופא הנשים...

קרא עוד

21 בספטמבר 2022

הרופא לא הסביר על הבדיקות...

אלה העובדות: על רופא הנשים שמלווה הורים במהלך ההריון חלה החובה ליידע אותם, בכל מקרה, לגבי מגוון הבדיקות הגנטיות שזמינות עבורם והא...

קרא עוד

21 בספטמבר 2022

חשוב להכיר ולדעת: על בדיק...

רופא הנשים שמלווה את ההריון חייב להסביר להורים בכל מקרה על בדיקת האקסום, שהיא הבדיקה הרחבה והמדוייקת ביותר לצורך אבחון מוטציות גנ...

קרא עוד

18 באוקטובר 2022

תסמונת טרנר: אפשר וחשוב ל...

תסמונת טרנר הנה תסמונת גנטית הנובעת בשל חסר, חלקי או מלא, של כרומוזום X. ניתן לאבחן את התסמונת באמצעות בדיקה גנטית פשוטה בזמן ההר...

קרא עוד

02 בנובמבר 2022

אבחון מוקדם של פגיעה במבנ...

פגיעה במבנה התקין של כרומוזום X עלולה להוביל להתפתחותן של תסמונות גנטיות משמעותיות, ולכן חשוב להסביר להורים עד כמה חשוב לערוך בדי...

קרא עוד

27 בנובמבר 2022

בדיקת NIPT במקום מי שפיר?...

אנחנו שומעים עוד ועוד קולות של נשים שהסבירו להן כי אפשר לעשות בדיקת דם פשוטה בהריון בשם NIPT והבדיקה הזאת מחליפה את בדיקת מי השפי...

קרא עוד

13 בדצמבר 2022

מוטציה דה נובו - מה משמעו...

מוטציות גנטיות דה נובו הנן תסמונות גנטיות שמתפתחות לראשונה בעובר, במהלך ההריון, ולכן ניתן לאבחן אותן רק במהלך ההריון ובאמצעות בדי...

קרא עוד

05 במרץ 2023

בדיקת מי שפיר: כל הורה חי...

רופא הנשים המלווה את ההורים במהלך ההריון חייב להסביר, בכל הריון ללא יוצא מן הכלל, על החשיבות הרבה שבבדיקת מי שפיר על מנת שההורים ...

קרא עוד

פניה לעורך דין

עורכי הדין שלנו עומדים לרשותך בכל שאלה ובכל מקרה של חשש מרשלנות רפואית:

אני רוצה להתייעץ >>

טלפון: 03-381-2222

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 36