פיצויים לנפגעי תאונות דרכים רשיון נהיגה בינלאומי
אחד התנאים לקבלת פיצוי בהתאם לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים הינו כי הנהג אשר נהג ברכב המבוטח החזיק ברישיון נהיגה ישראלי בר תוקף. תנאי זה מעלה לעיתים קרובות שאלות בנודע לכיסוי הביטוחי במקרים של תאונה בעת שנהג ברכב אדם בעל רשיון נהיגה בינלאומי.
פסק הדין שניתן בבית המשפט המחוזי בעניין סהר חברה לביטוח בע"מ, אבנר איגוד לביטוח לנפגעי רכב בע"מ נ' רובינזון צישיבילי, אורי עטיה והדר חברה לביטוח בע"מ עסק בערעור שהוגש ע"י הנתבעות בתביעה המקורית כנגד מי שתבע אותם (המבוטח שלהן) וכנגד הנהג הנוסף ומבטחתו.
בתאריך 04.05.97 התרחשה תאונת דרכים בין צישיבילי לבין עטיה, צישיבילי נכנס לישראל ביום 26.02.96 עם אשרת תייר ולאחר כשבעה חודשים ביקש שיכירו בו כעולה חדש בחודש אוקטובר של אותה שנה קיבל אישור עבודה וכשלושה שבועות לאחריה קיבל מעמד של תשוב ארעי אשר הפך באוגוסט 99 למעמד של תושב קבע.
ביום התאונה החזיק צישיבילי ברשיון בין לאומי בתוקף מגרוזיה שהומר ברישיון ישראלי כחודש וחצי לאחר שצישיבילי עבר מבחן שליטה.
חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים אשר מסדיר את הפיצויים למי שנפגע בנזקי גוף עקב תאונת דרכים בצורה בה הוכחה של נזק מקנה זכות לפיצויים מבלי צורך להוכיח אחריות לקרות התאונה קובע כי מי שנוהג ללא רישיון אין לו זכות לפיצויים אלא אם כן זה רישיון שפקע כי לא שילמו אגרה.
כאשר מדובר ברשיון בין לאומי, רישיון זה כשהוא בר תוקף ומדובר באדם שאינו תושב ישראל, מקום מגוריו הקבוע הוא בחוץ לארץ והוא חי שם לפחות שנה, והוא נמצא בארץ באופן זמני. המערערות שהיו המבטחות של צישיבילי ולכן גם חייבות לפצותו טענו כי אמנם מתקיים התנאי של חיים בחו"ל של לפחות שנה אך התנאי השני אינו מתקיים.
בית משפט השלום קבע כי ההימצאות של צישיבילי היא זמנית מאחר ושהה בארץ עם אשרת תייר וכן ביום הגיעו לארץ עוד לא הייתה לו הכוונה להישאר. כמו כן הגיע בית המשפט למסקנה חלופית לפיה גם אם לא מכירים ברישיון הזר אין לשלול ממנו פיצויים מאחר והכשירות שלו לנהוג אינה מוטלת בספק.
בית המשפט המחוזי בחן את טענת המערערות לגבי כוונתו של צישיבילי מאחר ויש בסיס לטענה כי במועד התאונה כוונתו הייתה להישאר בארץ והוא אף הגיש בקשה קודם לתאונה להכרה בו כעולה חדש.
בית המשפט החליט לבסוף כי יש להבדיל בין הכוונה להישאר בארץ לבין יישומה, לפי בית המשפט המערערות מקדשות את הכוונה על פני היישום מצב זה לא תמיד תואם את מציאות החיים, פותח פתח למניפולציות ויכולה לפגוע בתכלית החוק.
לקריאה נוספת לחץ - תאונת דרכים התלקחות רכב
בית המשפט הבהיר כי כיום החוק שונה ומאפשר נהיגה עם רישיון נהיגה זר במשך שנה מיום הכניסה לארץ ואין נפקא מינה אם הנוהג הוא תייר, עולה, תושב ארעי או תושב חוזר. אולם באשר למקרה הנ"ל אמנם היה רצון להפוך את ישראל למקום מגורי קבע אך במבחן הכולל ביישום נעשה מעט מאוד (לא הוכר אף לא כתושב ארעי, לא פתח חשבון בנק, לא היה חבר בקופת חולים וכו').
לאור כך החליט בית המשפט לדחות את הערעור ולהשאיר על כנה גם את המסקנה החלופית שקבע בית משפט השלום באשר לכך שגם אם הרשיון לא היה נחשב לרישיון בתוקף הפיצויים לא היו נשללים מציבי שבילי.
בית המשפט דחה את הערעור וחייב את המערערות לשאת בהוצאותיהם של המשיבים בסך 7,500₪ לציבישבילי וסכום זהה למשיבים 2 ו-3.
במידה ונפגעת עקב תאונת דרכים יש לפנות בהקדם האפשרי אל עורך דין מנוסה בתחום הנזיקין להתייעצות בטרם פניה לחברת הביטוח.
לקריאה נוספת לחץ - תאונת אופנוע עורך דין
למידע וסיוע לחץ - יעוץ משפטי