תאונות דרכים - תשובות לשאלות הגולשים
ש. נפגעתי עקב תאונת דרכים אשר ארעה באשמתי האם אני זכאי לפיצוי?
ת. כן. לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים התשל"ה - 1975 אשר מסדיר את עניין הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים השאלה מי אשם בתאונה כלל אינה רלבנטית לעניין הפיצוי בגין נזקי גוף ואף אם יקבע כי אתה אשם בתאונה הרי שאם נפגעת בגופך בעקבות התאונה הנך זכאי לפיצוי.
למען הסר ספק יובהר – במקרה של פגיעה בגין תאונות דרכים אשר בה רכבך היה המעורב היחידי, למשל פגעת ברמזור, וברור לגמרי כי התאונה נגרמה באשמתך עדיין תהא זכאי לפיצוי בגין נזקי גוף אם נגרמו לך.
ש. האם על מנת להגדיר פגיעת גוף כפגיעה עקב תאונת דרכים חייבת הפגיעה להתרחש בעת שהרכב נוסע?
ת. לא. חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (חוק הפלת"ד) מכיל הגדרות רחבות למדי למונח תאונות דרכים. כך למשל פגיעות בעת יציאה וכניסה לרכב תכללנה תחת ההגדרה של תאונות דרכים וכן פגיעות בעת ביצוע תיקון דרך. במידה ונפגעת בתאונה אשר קשורה (גם בעקיפין) לרכב רצוי להתייעץ עם עורך דין על מנת לברר האם החוק והפסיקה הכירו במקרה כתאונת דרכים.
ש. נפגעתי בתאונת דרכים אשר בה פגעה מכוניתי במכונית אחרת, את מי עלי לתבוע לפיצוי על נזקי גוף שנגרמו לי?
ת. עלייך לתבוע את חברת הביטוח אשר מבטחת את הרכב אשר בו שהית בעת הפגיעה (נהגת או נסעת). במידה וברכב השני נפגעו גם הנהג ו/או הנוסעים עליהם לתבוע את חברת הביטוח אשר מבטחת את הרכב שלהם בפוליסת ביטוח רכב חובה. גם במקרים של תאונות דרכים אין כל חשיבות לשאלה מי אשם.
ש. נפגעתי בתאונת דרכים, פנו אלי מטעם חברת הביטוח והציעו לי פיצוי, האם בכל זאת כדאי לי להיעזר בעורך דין?
ת. רצוי מאד כי במשא ומתן אל מול חברת הביטוח תיוצג על ידי עורך דין שמתמצא בתחום. לעיתים פגיעה שנראית תחילה זניחה עלולה להתפתח לפגיעה משמעותית יותר אשר מזכה בפיצוי גדול יותר. עורך דין מנוסה בתחום נזקי גוף ברובם המכריע של המקרים יוכל לסיים את התיק בסכום גדול יותר והפיצוי (גם לאחר ניכוי שכר טרחת עורך דין) יהיה גדול יותר.
ש. נפגעתי בתאונת דרכים ואני מרגיש כאבים, לגשת למיון? ומי ישלם על הבדיקה במיון?
ת. במקרה של תאונת דרכים כאשר יש לך ספק ולו קל שבקלים שיתכן ונפגעת גש מייד להיבדק במיון וזאת בראש ובראשונה למען בריאותך על מנת לוודא שלא מדובר חלילה בפגיעה רצינית אשר עדיין לא נתנה סימנים. את עלות הבדיקה במיון תשלם חברת הביטוח וכל שעליך לעשות על מנת שחברת הביטוח תשלם הוא להעביר לבית החולים העתק מאישור המשטרה שתקבל בענף התנועה במשטרה (ראה "למי עלי לדווח על התאונה"). חשוב ביותר להקפיד בעת הביקור במיון לדווח לרופא הבודק על כל הפגיעות אשר מהן אתה סובל בעקבות התאונה ולוודא כי אכן דברייך נרשמו בגיליון המיון וכן כי כל פרטי תלונותיך נרשמו בצורה מדויקת ומלאה.
ש. למי עלי לדווח על התאונה?
ת. במקרים של תאונות דרכים, לאחר הביקור במיון או לאחר שחרור מאשפוז יש לגשת לענף התנועה במשטרת ישראל בתחנה הקרובה למקום מגורייך לדווח על התאונה ולציין כי נפגעת בתאונה. בעקבות הדיווח תקבל (מיד במקום או לעיתים בדואר) מסמך אשר נקרא "טופס מידע על נתוני תיק כללי - תאונה". טופס זה חשוב שכן הוא הכרחי לצורך דרישת הפיצוי ומעבר לכך הוא יאפשר לך לקבל טיפול רפואי ללא תשלום בגין פגיעותיך בעקבות התאונה שכן חשבון הטיפולים ישלח לחברת הביטוח המבטחת את הרכב בו נפגעת בביטוח חובה. כאשר אתה מקבל את הטופס לידך, בין מיידית בתחנת המשטרה ובין בדואר בדוק את הפרטים אשר מופיעים בו בקפידה. יש לבדוק כי אכן נרשמת בטופס כנפגע בתאונה וכי פרטי הרכב, מס' הפוליסה, מספר תעודת הזהות שלך וכל שאר הפרטים מדויקים לחלוטין.
ש. כאשר אני פונה לעורך דין על מנת לתבוע פיצוי בגין נזקי גוף בעקבות תאונת דרכים אלו מסמכים עלי להביא עימי?
ת. המסמכים הדרושים הינם כדלקמן : אישור משטרה, תעודת ביטוח חובה של הרכב בו נסעת/נהגת, רישיון נהיגה של נהג הרכב בו נפגעת, תיעוד רפואי, קבלות ומסמכים על הוצאות אם ישנן, תלושי שכר 6 חודשים לפני התאונה ותלושי שכר אחרי התאונה אם יש או לחילופין מסמכים מרו"ח, אם הנך עצמאי, אשר מעידים על הכנסות לפני התאונה ואחריה. חשוב לשמור את כל המסמכים הרפואיים אשר מופקים בעקבות הבדיקות והטיפולים שעברת לאחר התאונה ובכלל זה גם מרשמים, דף מעקב אחר טיפולי פיזיותרפיה וכל מסמך רפואי אחר. במידה ואין בידך קבלות על הוצאות או לא שמרת עליהן יש לערוך רישום מדויק של כל הוצאותייך סמוך ככל האפשר למועד הוצאתן בציון תאריכים מדויקים ושעות וכמובן הסכומים שהוצאו.
ש. נפגעתי בתאונת דרכים כהולך רגל, מי ישלם לי פיצוי עבור נזקי הגוף שלי? ומה קורה אם נהג הרכב לא עצר אחרי שפגע בי?
ת. אדם שנפגע כהולך רגל זכאי לפיצוי מחברת הביטוח אשר ביטחה את הרכב הפוגע בביטוח חובה. חשוב לפיכך לקבל מנהג הרכב הפוגע את כל פרטיו ובכלל זה תעודת ביטוח חובה. אם נהג הרכב הפוגע לא עצר ולא ניתן לזהותו עדיין הינך זכאי לפיצוי מגוף מיוחד בשם "קרנית" אשר הוקם לצורך הטיפול במקרים כאלו.
ש. האם תביעה אל מול חברת הביטוח המבטחת את הרכב היא המקור היחיד לפיצוי בגין נזק גוף בעקבות תאונת דרכים?
ת. לא. הזכאות לפיצוי לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים באה בנוסף לזכותו של הנפגע לקבל תגמולים מביטוחים פרטיים אשר רכש לעצמו ו/או ביטוחים שקיבל במקום העבודה. לעיתים במקומות עבודה קיים ביטוח קולקטיבי לכלל העובדים ויש לבדוק זאת עם המעביד. ביטוחי חיים ומנהלים כוללים לרוב כיסוי למקרה של אבדן כושר עבודה ו/או נכות עקב תאונת דרכים וכך גם ביטוח תאונות אישיות אשר נכלל לעיתים בביטוח דירה או ביטוח עסק. יש לשים לב שתביעה מכוח פוליסה צריכה להיות מוגשת בתוך 3 שנים מיום התאונה אחרת תתיישן התביעה ולא תהיה זכאי כלל לפיצוי זאת להבדיל מתביעה לפי חוק הפיצויים שמתיישנת כעבור 7 שנים.
ש. ארעה לי תאונה לפני ארבע שנים נפגעתי ולא תבעתי פיצוי, אני עדיין יכול לתבוע?
ת. תקופת ההתיישנות להגשת תביעה על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים הינה 7 שנים מקרות התאונה. לקטין תקופת ההתיישנות הינה 7 שנים מיום הגיעו לגיל 18.
ש. האם בכל מקרה של נזק גוף בעקבות תאונת דרכים יש מקום להגיש תביעה לבית משפט?
ת. לא. בחלק גדול מהמקרים מדובר בפגיעה קלה יחסית אשר אינה מותירה נזק קבוע לנפגע - נכות - ובמקרים אלו ההליך המהיר והיעיל יותר יהיה ניהול משא ומתן אל מול חברת הביטוח באמצעות עורך דין ללא הגשת תביעה לבית המשפט. חשוב לדעת כי עורך דין מנוסה בתחום יוכל לייעץ לך האם פגיעתך מצדיקה הגשת תביעה לבית המשפט ואולם בכל מקרה גם פגיעות קלות, אשר כלל לא הצריכו אשפוז, מזכות בפיצוי.
ש. תוך כמה זמן אקבל פיצוי?
ת. אורך ההליך לקבלת פיצוי משתנה כמובן ממקרה למקרה. בפגיעות קלות אשר בגינן לא מוגשת תביעה לבית המשפט אלא מתנהל משא ומתן אל מול חברת הביטוח ניתן לסיים את התיק בתוך מספר חודשים בודדים במרבית המקרים אם כי יתכן מצב שהטיפול בתיק מתארך בשל נסיבותיו המיוחדות. תביעות אשר מתנהלות בבית משפט עורכות זמן רב יחסית שכן קצב ניהול התיק תלוי בראש ובראשונה ביומנו העמוס של בית המשפט. תביעה בבית משפט יכולה אף להסתיים לאחר 4 ו - 5 שנים, גם כאן למורכבות התיק השפעה על זמן ניהולו.
ש. האם גם תאונת דרכים אשר ארעה לי במהלך העבודה מזכה אותי בפיצוי?
ת. כן. אם כי במקרה שכזה עליך לפנות במקביל אל המוסד לביטוח לאומי על מנת לקבל את כל הפיצויים וההטבות המגיעות למי שמוגדר בחוק כ- "נפגע תאונת עבודה". במקרה כזה מסכום הפיצוי שתקבל מחברת הביטוח יקוזזו הסכומים אשר תקבל או שמגיעים לך מהביטוח הלאומי. מומלץ להתייעץ עם עורך דין אשר בקי בתחום זה על מנת לקבל מידע נוסף.
ש. האם הפיצוי מחברת הביטוח בהתאם לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים הוא הפיצוי היחידי אשר מגיע לי אם נפגעתי בעקבות תאונת דרכים?
ת. לא. התביעה וקבלת הפיצוי מחברת הביטוח על פי החוק אינה שוללת קבלת פיצוי לתגמולים מכוח ביטוחים פרטיים אשר רכש הנפגע או שרכש עבור הנפגע מעבידו. שים לב כי מרבית פוליסות ביטוח החיים והמנהלים כוללות פיצוי בגין אובדן כושר עבודה ו/או נכות עקב תאונה וכך גם כמובן פוליסת ביטוח תאונות אישיות אשר חלק גדול מהפוליסות לביטוח דירה ועסק כוללות אף אותה.