פיצויים בשל נפילה במדרגות
אבן הבוחן במשפט הישראלי, ובפרט בדיני הנזיקין, היא התנהגותו של האדם הסביר. כלומר, בוחנים כיצד היה אדם סביר מתנהג במקרה הנדון והאם אדם כזה לא היה צופה את הסיכון ונוהג בדרך שתגרום לו להימנע ממפגש עם סיכון זה.
בבואם לבחון שאלה של אחריות במקרים שונים העומדים לפניהם, מביעים השופטים עמדתם כיצד היה מתנהג אדם סביר בנסיבות שנוצרו באותו עניין. ובכל קביעה שלהם, יוצרים למעשה תקדים לקראת מקרה דומה שיעלה בפניהם בעתיד.
נזקי גוף לאחר נפילה במדרגות בכניסה למרפאה
כך קרה למשל בתיק (ת"א) 205521/02 רעיה רחל נ' ד"ר ריקרדו ברץ.
במקרה זה, הגיעה התובעת למרפאתו של הנתבע ומעדה מיד עם כניסתה אליה. לאחר מכן התברר כי מעדה עקב גרם מדרגות קטן שהיה בצמוד לדלת המרפאה, כך שאדם שנכנס לתוך המרפאה היה צריך לרדת מיד בגרם מדרגות זה ולא להמשיך בהליכה ישרה.
התובעת, שהייתה בת 69 בזמן התאונה, לא הייתה מוכנה לתרחיש זה ובכניסתה למרפאה מעדה ונפצעה.
בעקבות זאת, הגישה תביעה כנגד מספר גורמים ובהם בעלי המרפאה, הרופאים, קופת חולים בה הייתה מבוטחת ובעלי הבניין. התביעה הייתה בעקבות הצבת סיכון בלתי סביר בכניסה למרפאה ואי הצבת שלטי אזהרה בדבר הסיכון. יובהר, כי על נתון זה היה ויכוח בין הצדדים.
תחילה צטט בית המשפט את הוראות החוק בדבר בטיחות בכניסה למוסדות ציבור לפיהן אסור לפתוח דלת ישירות אל תוך גרם מדרגות. מכאן הסיק כי הסכנה של הצבת גרם מדרגות בכניסה למרפאה ידועה מראש וכי ציפייתו הסבירה של אדם הנכנס למרפאה היא להמשיך ללכת ישר ולא שיצטרך להשתמש באופן מיידי במדרגות.
לאחר מכן קבע בית המשפט כדבר שבעובדה כי בכניסה למרפאה הוצב שלט ניאון המזהיר מפני המדרגות שמאחורי הדלת, אך זה היה על פי קביעת בית המשפט במקום נמוך ולא מספק.
מעבר לזה, קבע בית המשפט כי מבחינתו אין זה כלל משנה אם היה שילוט אזהרה או לא, שכן מה שהיה צריך להיעשות הוא שינוי המבנה כך שלא יוצב גרם מדרגות מיד לאחר פתיחת דלת הכניסה.
לאחר שקבע כי קיימת אחריות לגורם מסויים על פציעתה של התובעת, התפנה בית המשפט לשאלה על מי יש להטיל את הפיצויים.
בית המשפט דן באחריות הגורמים השונים אותם תבעה התובעת בגין נזקיה וקבע כי האחריות נופלת על בעלי הנכס ועל אלו ששכרו מהבעלים את הנכס כיון שהיה ביכולתם לשנות את המבנה כך שימנע הסיכון. בית המשפט פטר את קופת חולים ואת הרופאים שהיו שכירים במרפאה מאחריות כיון שלא היה ביכולתם לשנות את מצב הדברים.
בסופו של דבר קבע בית המשפט פיצויים בגובה של 100,000 ₪ שישולמו לתובעת על ידי בעלי הנכס והשוכרים.
נגרמו לך נזקי גוף כתוצאה מרשלנות? מומלץ לפנות אל עורך דין שיעזור לך להשיג פיצוי על נזקיך.
לקבלת סיוע ליחצו: יעוץ משפטי