מילון מונחים - הכל על רשלנות רפואית
אבחנה מבדלת - רשימת מחלות ומצבים רפואיים אשר כולם עלולים לגרום לסימפטום (תסמין) מסויים. כך למשך קוצר נשימה יכול להיגרם בשל אסטמה, מצב של לחץ נפשי ואי ספיקת לב.
אובדן השתכרות - אחד מראשי הנזק אשר נתבעים בתביעות בגין רשלנות רפואית. מדובר בהחזר השכר אשר יכול היה התובע להרוויח בתקופה בה לא עבד או לא יעבוד בעתיד בגין נזקי הגוף שנגרמו לו בשל רשלנות הנתבע וכן פיצוי על אובדן כושר השתכרות.
אוטופסיה - נתיחה לאחר המוות, הליך אשר מטרתו העיקרית לקבוע את סיבת המוות.
אוטיזם - הפרעה פסיכיאטרית נוירולוגית אשר המאפיינים המרכזים שלה הינם קושי בתקשורת, הפרעה בדיבור ונטיה להתנהגות חזרתית. מטופל בעיקר בטיפול התנהגותי. קיימת חשיבות רבה לאבחון מוקדם של התסמונת.
אוטם שריר הלב - התקף לב. מצב בו יש ירידה באספקת הדם המחומצן לשריר הלב בשל חסימה בעורקים הכליליים אשר מספקים דם לשריר הלב ובשל כך נגרם נמק של השריר ופגיעה בתפקודו.
אוטם מוחי - הפרעה בזרימת הדם למוח אשר יכולה להגרם בשל תסחיף, פקקת או קרע בעורק. הסימנים הקלאסים הינם פגיעה בדרגות חומרה שונות בתפקוד פלג הגוף הימני או השמאלי. בחלק מן המקרים ניתן לאבחן מבעוד מועד סימנים ראשונים לאוטם מוחי מתקרב ע"י תשומת לב לתלונות נוירולוגיות כגון נימול, כבדות גפיים, בעיות תפקוד ועוד.
אולטראסאונד – טכניקה אשר פותחה לבדיקת מצב העובר והתפתחותו על ידי שידור גלי קול וקליטת ההדים המוחזרים. טכנולוגיה זו משמשת במגוון בדיקות במהלך ההיריון וביניהן שקיפות עורפית, סקירת מערכות ועוד.
אחריות שילוחית – כאשר רופא או איש צוות רפואי מתרשל בטיפול וגורם למטופל נזק בשל התרשלותו האחריות לפיצוי הניזוק מוטלת הן עליו באופן אישי והן באחריות שילוחית על המוסד אשר במסגרתו בוצע הטיפול כמו בית החולים, קופת חולים או מרפאה.
אחריות ביחד ולחוד - כאשר יש מספר גורמים אשר אחראים יחד לנזקו של תובע (מעוולים) הרי שהתובע זכאי לתבוע כל אחד מהם או את כולם ובמידה ונפסק כי המעוולים הנתבעים אחראים לנזקו ביחד ולחוד הוא יכול להיפרע רק ממעוול אחד ולקבל ממנו את מלוא הפיצויים ועל המעוול הנתבע לפנות לאחר מכן לנתבע הנוסף על מנת להיפרע ממנו על חלקו.
אטיולוגיה - הגורם או הסיבה למצב רפואי מסויים. אטילוגיה של ליקוי שמיעה למשל יכולה להיות פגם מולד או פגיעה טראומה.
אילחוש אפידורלי - שיטת אילחוש ושיכוך כאב אשר מיועדת לפלג הגוף התחתון של הגוף. מבוצעת על ידי הזרקת חומר מאלחש (מבטל תחושות) לחלל מעל קרום הדורה (אפידורלי) בחוט השדרה. השיטה מאפשרת ביצוע ניתוחים ולידות ללא כאב.
אינטובציה - צינרור, החדרת צינור לחלל הגוף. משמש בד"כ לתיאור פעולה של החדרת צינור פלסטי (טובוס) לקנה הנשימה דרך הפה או האף לשם הנשמה.
אי ספיקת לב - מצב תחלואתי אשר בו שריר הלב אינו מסוגל להזרים דם בכמות נורמאלית ומספקת לגוף.אי ספיקת לב מביאה להצטברות בצקת ברקמות, גודש בריאות ועוד תופעות. אי ספיקת לב יכולה להתפתח על רקע מחלות לב שונות כגון הפרעות קצב, בשל יתר לחץ דם.
אלקטרוקרדיוגרם ECG - תרשים (פלט) מכשיר הקרדיוגרף אשר מדגים את המתח החשמלי בלב. התרשים מספק מידע רב על הלב ובכלל זה מצבו הפיזיולוגי, מדגים חסימות בעליות בעת או לאחר אוטם שריר הלב וכן מספק מידע על פעילות הלב. הבדיקה לקבלת התרשים הינה פשוטה יחסית לביצוע, אינה מסוכנת ואינה מכאיבה.
אנדוסקופ - מכשיר המשמש לבדיקת חללים בגוף האדם באמצעות סיב אופטי ומקור אור חשמלי. ניתן לעשות שימוש באנדוסקופ הן לצרכים אבחנתיים של הסתכלות ונטילת דגימה והן לצרכים טיפוליים ויתרונו הוא בביתוע פעולה חודרנית עם מינימום נזק לרקמות מסביב.
אנוריה - מצב של אי ייצור שתן על ידי הכליות המתבטא בעליה ברמת האוראה בדם.
אנטיביוטיקה - קבוצה גדולה של תרופות אשר הינן בעלות פעילות מעכבת צמיחה או קטלנית על מיקרו אורגניזמים שונים דוגמת חיידקים. תרופות אנטיביוטיות לסוגיהן משמשות לטיפול בזיהומים. כיום ישנן תרופות אנטיביוטיות טבעיות וסינתטיות.
אפגאר - טכניקה להערכת מצב התינוק לאחר הלידה. המדד מורכב מחמישה מדדי משנה : נשימה, קצב הלב, צבע העור, טונוס שרירים ותגובה לגירוי. לכל מדד משנה ניתן לתת ניקוד בין 0 ל - 2 נקודות כך שהניקוד המקסימלי הינו 10 המבטא תינוק במצב מיטבי.
אפוטרופוס - לפי החוק הורים משמשים כאפוטרופוס לדין של ידליהם הקטינים עד גיל 18 ויכולים לפעול בשמם גם בבית משפט לשם הגשת תביעות וכולי. מעבר לגיל 18 כאשר מדובר באדם אשר סובל מבעיה שמונעת ממנו לדאוג לענייניו, למשל פיגור שכלי, על הוריו לדאוג לפנות לבית המשפט לענייני משפחה על מנת לקבל מינוי כאפוטרופסים לענייניו.
איחור באבחון – אחת מעילות התביעה הנפוצות בתחום הרשלנות הרפואית, לרוב מדובר על איחור באבחון מחלות קשות דוגמת סרטן אשר על אף סימנים מחשידים לא הביאו, בשל רשלנות הגורם המטפל, לביצוע בדיקות נדרשות במועד ולאבחון המחלה בשלב מוקדם.
אפילפסיה – הפרעה נוירולוגית אשר מדגימה פעילות חשמלית לא סדירה ופתאומית במוח. יכולה להתבטא במספר רב של צורות. הפרעות אפילפטיות הינן אחת מההפרעות אשר עלולות להיגרם עקב תשניק בלידה ולהתלוות לשיתוק מוחין.
ארב - (שיתוק ע"ש) מצב רפואי של נזק בעת הלידה בשורשים של העצבים הצווארים עם אפשרות לפגיעה במקלעת העצבים בזרוע. פגיעה זו עלולה להיות תוצאה של רשלנות בהערכת משקל העובר בטרם החלטה על לידה רגילה או חילוץ בניתוח קיסרי.
אריתמיה - הפרעת קצב בלב. שם כולל אשר בא לתאר סטייה מהקצב הנורמאלי והרגיל של הלב. שריר הלב מתכווץ ופועם בעקבות גירויים חשמליים אשר יוצאים מקוצב הלב הטבעי שעל פני הלב. מחלות ובעיות שונות עלולות לפגוע בהעברת הגירויים החשמליים או בהפקתם ובשל כך נגרמות הפרעות קצב שונות.
אשרמן - (תסמונת) תסמונת של הדבקויות קשות בחלל הרחם עד למצב של חסימת חלל הרחם ואי יכולת להיכנס להריון. תסמונת אשרמן יכולה להיגרם בשל ביצוע גרידה מוגזמת ואגרסיבית בעת ביצוע הפלה או בשל הותרת שאריות שליה בחלל הרחם לאחר לידה.
אשם תורם – מונח אשר בו משתמשים לתאר את חלקו של הניזוק בהחמרת מצבו או באחריותו לקרות הנזק. כך, למשל, נפגע אשר בשל רשלנות באבחון לא קיבל טיפול במועד וניזוק בשל כך ואף לאחר האבחון הנכון וההפניה לטיפול מתאים התמהמה בטיפול יתכן ויקבע כי יש לו אשם תורם למצבו.
ביטוח אחריות מקצועית – הרוב המכריע של הגורמים הרפואיים בארץ מבוטחים בביטוח אחריות מקצועית כנגד תביעה בעילת רשלנות מקצועית. לפיכך כאשר נתבע רופא או מוסד רפואי בסופו של הליך סכום הפיצוי, בין בפשרה ובין בפסק דין, משולם על ידי חברת הביטוח המבטחת את הגורם הרפואי הנתבע.
ביטוח לאומי – המוסד לביטוח לאומי משלם למי שהוכר כנכה בעבודה או למי שנקבעה לו נכות כללית גמלאות (החל מגובה נכות מסוימת). בחלק מהתביעות בגין רשלנות רפואית יש לנכות את הסכומים אשר משולמים לנפגע מביטוח לאומי מסך הפיצוי כפי שנפסק לנפגע על ידי בית המשפט.
ביטוח לאומי - כאשר נפסקים פיצויים בגין נזק גוף שנגרם לאדם בשל רשלנות רפואית בית המשפט מנכה מסכום הנזק הכללי שנגרם את סכום גמלאות הביטוח הלאומי שמקבל הנפגע בשל נזקו.
גישור – הליך משפטי מחוץ לכותלי בית המשפט אשר מטרתו ניסיון לסיים סכסוך משפטי בין צדדים בהסכמה באמצעות גורם אשר מנסה לתווך בין הצדדים. חלק הולך וגדל של התביעות בגין רשלנות רפואית מופנות כיום לגישור על ידי בתי המשפט.
גילוי מסמכים – חלק מן ההליכים המקדמיים במשפט. לכל צד הזכות, בהתאם לתקנות, לדעת מהם המסמכים אשר בידי הצד שכנגד ולקבל ממנו רשימה של מסמכים אלו אשר ברשותו וזאת במסגרת הליך של גילוי מסמכים.
גניקולוגיה ומיילדות – התחום הרפואי אשר בו מוגשות מרבית תביעות הרשלנות הרפואית. נוכח האפשרות לנזק קשה בהריון ובלידה לעובר ולתינוק התביעות בתחום זה הינן לרוב אף הגדולות ביותר מבחינת סכום הפיצויים. התביעות השכיחות הינו רשלנות באבחון מומים בהריון, מעקב הריון לא סביר, ייעוץ גנטי רשלני, שיתוק מוחין עקב רשלנות בניהול הלידה ותשניק של היילוד, ניהול לידה ברשלנות אשר גרמה נזק ליילוד ועוד.
גרידה - הוצאת רקמה מחלל הרחם לצורך הפלה או אבחון.
דום לב - הפסקה בפעילות הלב אשר יכולה להיגרם בשל פעילות לא יעילה של שריר הלב (פרפור) אשר אינה מביאה להזרמת דם מהלב או בשל הפסקת פעימות מוחלטת של הלב. דום לב עלול להיגרם ממגוון סיבות אשר אחת השכיחות הינה אוטם שריר הלב. מצב של דום לב מחייב פעילות החייאתית דחופה הכוללת עיסוי לב, שוק חשמלי ללב והנשמה.
דלקת קרום המוח - מחלה דלקתית של קרומי המוח אשר עלולה להיגרם בשל חיידק או נגיף. סימני הדלקת הינם חום, כאב ראש חזק וקישיון אופייני בעורף. בדלקת חיידקית מדובר במצב אשר עלול לסכן חיים שמחייב אבחנה מוקדמת ככל האפשר על מנת למנוע נזק נוירולוגי.
דיקור מי שפיר – אחת מהבדיקות אשר באות להעריך את מצב העובר וזאת באמצעות דגימת נוזל מי השפיר אשר מכילים תאים מהעובר. באמצעות הבדיקה ניתן לאתר חלק מהמחלות הגנטיות וההפרעות בעובר.
דיסטלי - מרוחק, מונח אנטומי אשר בא לתאר מיקום איבר בגוף ביחס לאיבר אחר מרכזי יותר. כך למשל הכף הרגל הינה דיסטלית לברך כאשר האגן מהווה את נקודת מרכז הגוף.
דיפלגיה - שיתוק אשר מתבטא בפגיעה קשה יותר דו צדדית ברגליים. דיפלגיה יכולה להיות ביטוי לשיתוק מוחין.
דפיברילטור - מכשיר חשמלי אשר מפיק שוק חשמלי. משמש לצורך ביצוע החייאה והסדרת קצב הלב באמצעות שתי לוחות מתכת אשר מונחות על החזה.
הדבר מדבר בעד עצמו – כלל משפטי ראייתי אשר עוסק בהעברת נטל ההוכחה מהתובע לנתבע כך שעל הנתבע הנטל להוכיח כי לא התרשל וכי לא רשלנותו גרמה לנזק וזאת בהתקיים מספר תנאים הקבועים בחוק.
הדמיה בתהודה מגנטית - MRI שיטת בדיקה והדמיה מתקדמת אשר עושה שימוש בשדה מגנטי וגלי רדיו על מנת ליצור תמונה ויזואלית של אברי הגוף וחללים בגוף. הבדיקה שימושית במיוחד להדגמת במוח ועמוד השדרה.
הודעת צד ג' - כאשר מוגשת תביעה ברשלנות רפואית כנגד גורם רפואי עומדת לנתבע האפשרות לשלוח הודעת צד ג' לגורם אחר בטענה כי הוא הגורם שאמור לשפות את הנתבע אם יקבע כי הוא אחראי לנזקיו של התובע.
הוצאות רפואיות – אחד מראשי הנזק בתביעה על נזקי גוף בשל רשלנות רפואית. לנפגע יש לרוב הוצאות רפואיות רבות אשר חלקן אינו מכוסה במלואו או בכלל על ידי סל הבריאות. ההוצאות יכולות לכלול רכישת תרופות, ביצוע ניתוחים וכל הוצאה אחרת שנועדה לסייע לנפגע להתמודד עם הנזק שנגרם לו בשל פעולות הגורם המזיק.
הוצאות משפט – בפסק דין או בפשרה בסיום תיק רשלנות רפואית מקובל לפסוק אף הוצאות משפט אשר הינן ההוצאות שהוציא התובע על מנת להוכיח את תביעתו ואשר כוללות עלות חוות דעת רפואיות, שכר טרחת עורך דין וכל הוצאה אחרת סבירה אשר הוצאה על מנת להגיש את התביעה לקדמה.
היפוקסיה - חוסר חמצן ברקמות ובתאים. כאשר נגרם נזק מוחי לתינוק בלידה עקב ירידה באספקת החמצן למוח מקובל לתאר זאת כנזק היפוקסי - איסכמי.
היפרדות שיליה - מצב בו השיליה מתנתקת מדופן הרחם עקב גורמים שונים. קיים מצב של היפרדות שליה חלקית והיפרדות מלאה. הפרדות שליה מקטינה את זרימת הדם המחומצן לעובר עד למצב של מצוקה עבורית ונזק נוירולוגי קשה.
הסכמה מדעת – מונח משפטי אשר מתאר את המצב הנדרש על מנת לבצע לאדם טיפול רפואי כאשר הוא הסכים לקבל את הטיפול לאחר שהבין את משמעותו, סיכוניו, סיכוייו וטיפולים תחליפים. ביצוע טיפול רפואי ללא קבלת הסכמה מדעת אשר בעקבותיו נגרם נזק עלולה לחייב את המטפל בעוולת הרשלנות ובפיצוי הנפגע.
הקטנת הנזק – על כל נפגע בנזק גוף מוטלת חובה הנקראת הקטנת הנזק. משעות חובה זו הינה כי עליו לעשות את כל הפעולות הסבירות על מנת לשקם את עצמו ולהקטין את הנזק שנגרם לו באמצעים כגון טיפולים רפואיים, ניתוח מתקן, טיפולי פיזיותרפיה וכו'.
הרמת שדיים - ניתוח פלסטי אשר מיועד לעצב אסתטית מחדש חזה נשי אשר "נפל" עקב הריונות, ירידה במשקל וזינויים באלסטיות העור. הניתוח מלווה לעיתים בהגדלת החזה בעזרת שתלים או בהקטנת החזה.
התיישנות – לכל תביעת נזיקין קיים מועד אשר לאחריו לא ניתן עוד להגיש את התביעה שכן היא התיישנה. לכלל הבסיסי של התיישנות תביעה 7 שנים לאחר העוולה יש חריגים רבים בחוק ובפסיקה.
התאמת דיור – אחד מראשי הנזק אשר בגינם ניתן לקבל פיצוי. במקרים של נכות קשה אשר גורמת לתובע הניזוק להיות מרותק לכסא גלגלים או למיטתו הוא נדרש לדיור מיוחד אשר מותאם לצרכיו ומקל על שגרת הטיפול בו. עלות התאמת דירה רגילה לצרכי נכה מגיעה לסכומים נכבדים.
התווית נגד (קונטרה-אינדיקציה) - מצב רפואי כלשהוא אשר בהתקיימו קיימת הוראה ברורה להימנע מביצוע פעולה רפואית נוספת אחרת דוגמת מתן תרופה או התערבות כירורגית. לדוגמא הריון מהווה התווית נגד לביצוע צילום רנטגן אשר אינו הכרחי ודחוף.
ויתור על סודיות רפואית – טופס אשר לאחר חתימת התובע עליו יכול עורך הדין של התובע לקבל באמצעותו את תיקיו הרפואיים של התובע לשם בחינת התיעוד והכנת התביעה. בהתאם לדין לעורך הדין אשר מייצג את הנתבע בתביעת רשלנות רפואית הזכות לקבל מאת התובע טופס ויתור על סודיות רפואית על מנת לבחון את תיקיו הרפואיים של התובע.
ועדת בדיקה – בהתאם לחוק זכויות החולה ניתן למנות ועדת בדיקה בעקבות תלונה של מטופל או נציגו על אירוע חריג הנוגע למתן טיפול רפואי. ועדת בדיקה יכול שתתמנה ע"י המוסד הרפואי בו ארע האירוע החריג, מנהל קופת חולים לגבי אירוע במוסד ממוסדות הקופה או ע"י מנהל משרד הבריאות. למטופל המתלונן הזכות לקבל את מסקנות הועדה ובמקרים מסוימים אף את פרוטוקול הועדה.
חבל הטבור umbilical cord - רקמה דמוית צינור אצל אישה הרה אשר מחברת בין העובר לשליה. חבל הטבור משמש להעברת מזון מהאם לעובר וסילוק הפרשות מן העובר באמצעות שני עורקים ווריד המצויים בו. אחד הסיבוכים במסוכנים בלידה הינו כריכת חבל הטבור סביב צוואר העובר.
חובת זהירות – מונח משפטי אשר בא לתאר מחויבות של גורם רפואי כלפי האדם בו הוא מטפל. הפרת חובת הזהירות אשר גורמת לנזק עלולה להביא לחיוב הגורם הרפואי המזיק בפיצוי הניזוק.
חוק זכויות החולה - חוק אשר ננס לתוקף באוגוסט 96 ואשר מסדיר את נושא זכויות החולה בישראל. החוק מכיל הוראות חשובות לעניין הסכמה לדעת לטיפול, זכות לעיין ולהעתיק תיק רפואי, סודיות רפואית ועוד.
חוקר פרטי – במהלך ניהול תביעת רשלנות רפואית ניתן להשתמש בשירותי חוקר פרטי. לרוב הנתבע פונה למשרד חקירות בבקשה לבדוק את טענות התובע. מומלץ לתובע בתיק רשלנות רפואית שלא לשתף פעולה עם החוקר הפונה אליו ולא למסור לו מידע.
חוות דעת רפואית – לכל תביעה של רשלנות רפואית חובה לצרף חוות דעת רפואית של רופא מומחה אשר מסבירה במה הנתבע סטה מהסטנדרט הרפואי המקובל, מהו הקשר הסיבתי בין מעשי או מחדלי הנתבע והנזק ומה שיעור הנזק שנגרם. לעיתים יש צורך ביותר מחוות דעת רפואית אחת.
חיים בעוולה – מושג משפטי אשר משמעותו עילת תביעה של קטין בגין עצם הבאתו לעולם במצב כה קשה אשר בו מוטב היה לו כי לא היה נולד כלל שכן הוא נדון לחיים של סבל. התביעה מוגשת בד"כ כנגד הגורם הרפואי אשר בגין רשלנותו לא אותר המום או המחלה הקשה ממנוה סובל התובע ולא הופסק ההריון.
חתך קפוא Frozen Section - ביופסיה המועבדת בהקפאה ומאפשרת מתן תשובה ראשונית ומהירה, תוך כדי ניתוח של המטופל באשר לסוג הגידול או הרקמה שהוצאה. ביופסיה זו מאפשרת את המשך תכנון הניתוח בזמן אמת.
טעות באבחון – טעות באבחון מחלה ובעקבות זאת מתן טיפול לא נכון והחמרת מצבו של המטופל יכולה להוות רשלנות. על התובע להוכיח כי הרופא שטעה לא ביצע את הבדיקות הנדרשות שרופא סביר היה מבצע או לא פענח את תוצאות הבדיקות באופן וברמה הנדרשת מרופא סביר או כל סטייה אחרת של הרופא מסטנדרט סביר של טיפול אשר הביאה לטעות באבחנה.
טרטוגן Teratogen - כל גורם כגון חומר או תרופה אשר עלול לגרום למומים בעובר בשל השפעה על התפתחותו. נגיף האדמת עלול להיות טרטוגני כמו גם קרני רנטגן.
טרשת עורקים - (אתרוסקלרוזיס) הצטברות שלשכבות שומן על כלי הדם העורקיים אשר יכולה להביא להצרותם ובהמשך אף לחסימה של זרימת הדם. לטרשת העורקים גורמים שונים אולם המרכזיים שהם הינם תזונה עשירה בכולסטרול, חוסר פעילות גופנית, השמנה וגורמים גנטיים. המלה עלולה לגרום מצבים כגון אוטם שריר הלב, ארוע מוחי ועוד נזקים אשר מקורם בירידה באספקת הדם לאברים.
יחוד עילה – במקרה שבו אדם נפצע בתאונת דרכים ולאחר מכן פציעתו טופלה ברשלנות רפואית אשר החמירה את נזקו התביעה תוגש כנגד מבטחת הרכב, במסגרת חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, ולא כנגד הגורם הרפואי שהתרשל וזאת בשל הכלל של יחוד עילה בנזק גוף שנגרם עקב תאונת דרכים.
ייעוץ גנטי Genetic counseling - מתן הסברים להורים על האפשרויות למומים או פגמים בעובר לפני הריון או במהלכו. הייעוץ כולל בין היתר גם הנחיות לביצוע בדיקות שונות לפני ובעת הריון.
כאב וסבל – ראש נזק אשר מתאר את עוגמת הנפש והסבל שעבר על הנפגע בשל רשלנות רפואית. סכום הפיצוי בגין ראש נזק זה משתנה ונקבע בעיקר על פי גיל הנפגע, חומרת פגיעתו ובפרט אחוזי הנכות שנותרו לו עקב הרשלנות ועוד.
כיחלון (ציאנוזיס) - תופעה אשר מתבטאת בצבע כחלחל של העור ומבטאת כמות בלתי מספקת של דם מחומצן. כיחלון מקושר למיגוון בעיות בריאות שונות.
כרומוזום Chromosome - מבנה מולקולרי חוטי מאורך בתא אשר מכיל את החומר התורשתי גנטי ה - DNA. תאי אדם מכילים 46 כרומוזומים מחציתם מקורם מהאב ומחציתם מהאם.
כתב הגנה - לאחר הגשת כתב תביעה מגיש הנתבע כתב הגנה מטעמו וזאת בתוך 30 יום מהמצאת כתב התביעה. לרוב בתביעות של רשלנות רפואית הנתבע אינו נותן את גרסתו העובדתית המלאה בכתב ההגנה וזו מתבררת רק בשלב מאוחר יותר של ניהול התביעה.
ליקויים בתיעוד הרפואי – תיעוד רפואי אשר הינו חלקי, חסר, או שלא נרשמו בו דברים מהותיים כמו תוצאות בדיקות פועל לרעת הנתבע ולטובת התובע. בהתאם לפסיקה במקרים מסוימים הדבר עלול לגרום להעברת נטל השכנוע על כתפי הנתבע להוכיח כי לא פעל ברשלנות וכי לא רשלנותו היא זו אשר גרמה לנזק של התובע.
לידת ואקום vacuum delivery - נקראת גם שולפן ריק. שיטת לידה מכשירנית אשר עושה שימוש במשאבה שמחוברת לכיפה שנצמדת לראש התינוק בחוזקה בעזרת ואקום. באמצעות מכשיר זה ניתן למשוך את התינוק במורד תעלת הלידה ולסיים את הלידה כאשר האם אינה יכולה עוד ללחוץ עקב תשישות או במקרים של מצוקה עוברית.
לידת מלקחיים - שיטת לידה מכשירנית אשר עושה שימוש במכשיר בעל שתי כפות מתכת אשר מוחדר לנרתיק משני צידי ראש העובר. בזמן ציר הרופא המיילד יכול לסייע לתינוק לרדת בתעלת הלידה בעזרת משיכת המלקחיים. ניתן להשתמש במלקחיים רק לאחר ירידת מיים, כאשר צוואר הרחם פתוח ומחוק לחלוטין וכאשר העובר במצג ראש. במלקחיים נעשה שימוש גם במקרים של מצוקה עוברית אשר מחייבת חילוץ העובר.
מוניטור – צורת מעקב אחר פעימות לב העובר ומצבו. קיים מוניטור חיצוני אשר מבוצע ע"י חיישנים המוצמדים לדופן הבטן ומוניטור פנימי אשר בו ניתן לעשות שימוש רק לאחר ירידת מים. המוניטור מהווה כלי ראשון במעלה להערכת מצבו של העובר בשלבי הלידה ולקבלת החלטה אם יש מקום לסיים את הלידה בניתוח קיסרי במקרים של סימנים במוניטור למצוקה עוברית.
מוות מוחי - הפסקה (מוות) מוחלטת ובלתי הפיכה של פעילויות ותפקוד גזע המוח אשר אחראי על פעולות עצמוניות כגון פעולת הלב. על פי חוזר מנכ"ל משרד הבריאות שעת מותו של אדם נקבעת על פי שעת המוות המוחי.
מומים מולדים – בדיקות האולטראסאונד והסקירות הפחיתו את מספר התינוקות אשר נולדים עם מומים מולדים קשים. במקרים מסוימים עדיין נולדים תינוקות עם מומים קשים על אף ביצוע סקירות שונות במהלך ההיריון ובמקרים אלו מומלץ להיוועץ עם עורך דין הבקי בתחום על מנת לבחון האם המום לא אותר בשל רשלנות בבדיקה.
מומחה – רופא מומחה הינו מי שהוכר על ידי משרד הבריאות כמומחה בתחום רפואי דוגמת כירורגיה, עיניים, אונקולוגיה ועוד.
מפרצת (אנאוריזמה) - בעיה בדופן עורק אשר גורמת להחלשות שלה ולהתרחבות של העורק באיזור מסויים. מפרצת יכולה להתרחש גם בחדר השמאלי של הלב לאחר התקף לב. הסכנה במפרצת הינה כי העורק אשר הדופן שלו נחלשה והתרחבה עלול להיקרע לפתע ובעקבות כך יתכן דימום פתאומי אשר יכול לסכם חיים בפרט במקרה של דמם בעורקי המוח או בעורקים גדולים.
מצג עכוז - מנח עובר ברחם אשר הינו אורכי והחלק המקדים לצאת הינו עכוז התינוק או רגליו. לידה במצג עכוז הינה סבוכה ומסוכנת יותר לעובר מאשר מצג ראש.
מצוקה עוברית – מצב גופני של העובר אשר מסיבה כלשהי אינו מקבל את כמות החמצן הנדרשת לו. המצוקה העוברית באה לידי ביטוי בתרשים המוניטור, ברמת ה – PH של דם העובר וכן לעיתים במתן צואה (מיקוניום) של העובר במי השפיר. מצוקה עוברית מתמשכת עלולה להביא לנזק מוחי של העובר. אחת מתביעות הרשלנות הרפואית השכיחות בתחום המיילדות והגניקולוגיה הינה בגין רשלנות של הצוות הרפואי בפענוח אותות מצוקה עוברית ואי ביצוע חילוץ של העובר בשלב מוקדם ע"י ניתוח קיסרי.
מתמחה – רופא אשר מצוי במהלך תקופת הכשרתו לקראת קבלת תואר מתמחה בתחום רפואי מסוים. בפועל במרבית בתי החולים חלק ניכר מאד מהבדיקות, הניתוחים והעשייה הרפואית מבוצעת ע"י מתמחים כאשר בעניין זה ניתנו מספר פסקי דין בנוגע לסמכויות הרופא המתמחה, חובת ההתייעצות המוטלת עליו ועוד.
נזק – מטרת תביעה בגין רשלנות רפואית הינה לקבל פיצוי על הנזק שנגרם לתובע בשל הרשלנות. על התובע מוטלת החובה להוכיח את נזקו בעזרת חוות דעת מומחה רפואי מטעמו. את הנזק הרפואי נהוג לכמת, בין היתר, באמצעות אחוזי נכות.
נזק מיוחד – הנזק או ההוצאות והכספים שכבר הוציא התובע הנפגע מרגע פגיעתו ועד למועד הגשת התביעה כלומר נזק לעבר.
נזק כללי – הנזק וההוצאות העתידיות שהתובע הניזוק צפוי לספוג ואשר כולל בתוכו גם כאב וסבל.
נזק ראייתי - כאשר גורם רפואי נמנע מלבצע פעולות דוגמת בדיקות אשר יכלו לאבחן ולהצביע על עובדות חשובות בהליך הרפואי הוא עלול לפגוע ביכולתו של התובע להוכיח את תביעתו. במקרה כזה בית המשפט יכול לקבוע כי נגרם לתובע נזק ראייתי אשר הינו בר פיצוי ואשר יכול להביא להעברת נטל השכנוע על כתפי הנתבע.
ניתוח פלסטי - ניתוח אשר מטרתו שיחזור של רקמה או אבר שניזוקו או שיפור מראם. תחום הכירורגיה הפלסטית עוסק בניתוחים משחזרים אחרי טראומות שונות ולאחר כוויות. ענף הכירורגיה הפלסטית עוסק בניתוחים קוסמטיים לשיפור מראה דוגמת ניתוח הגדלת חזה, ניתוח אף, ניתוח מתיחת פנים ועוד.
נכות – מדד מספרי אשר בא לתת ביטוי לפגיעתו הרפואית של התובע. הנכות נקבעת על פי תקנות של הביטוח הלאומי בהן לכל פגיעה ומגבלה מותאם אחוז הנכות. ככל שהנכות גבוהה יותר הרי שסכום הפיצוי הצפוי להיפסק בתביעה יהיה גבוה יותר.
נתיחה לאחר המוות - ניתוח ובדיקת גופה לאחר המוות במטרה ללמוד על נסיבות המוות ובניסיון לזהות את גורם המוות. במקרים רבים נתיחה לאחר המוות יכולה לשמש כלי ראשון במעלה על מנת לקבוע ממצאים בנוגע לאיכות טיפול במנוח והסיבות שהביאו למותו.
סקירת מערכות – בדיקה אשר נערכת בעזרת מכשיר אולטראסאונד ומטרתה לבדוק את מצב העובר ומומים בו. קיימים סוגים שונים של סקירות מערכות – מוקדמת, מאוחרת מכוונת ועוד. במקרים בהם בוצעו סקירות מערכות אשר בהתאם לפרקטיקה המקובלת אמורות לגלות מום מסוים ולמרות זאת התברר לאחר הלידה כי התינוק סובל ממום זה יש לבדוק האם סקירת המערכות בוצעה באופן סביר ונכון.
סיליקון (שתל) - אביזר אשר משמש בניתוח פלסטי להגדלת חזה וכן בניתוחי שחזור שד לאחר כריתה. מרבית השתלים אשר בהם עושים שימוש כיום הינם מסוג של מעטפת סיליקון חיצונית עם ג'ל סיליקון בפנים וכן שתלים עם מעטפת סיליקון חיצונית ומילוי של תמיסת מלח נוזלית.
עזרת זולת - (צד ג') ראש נזק אשר בא לתאר את ההוצאות שהוציא ויוציא התובע הניזוק בגין שכירת עזרה לביצוע פעולות אשר הוא אינו מסוגל לבצע בשל נזק הגוף שלו הנובע מרשלנות הנתבע.
פגיעה באוטונומיה - (על הגוף) מונח משפטי אשר בא לתאר את הנזק שנגרם לאדם כאשר ביצעו לו פעולה רפואית מסוימת מבלי שהוא נתן את הסכמתו מדעת לה, הדין מכיר בפגיעה באוטונומיה כעוולה עצמאית אשר מזכה בפיצוי ולכן פיצוי בגין פגיעה באוטונומיה יכול להיפסק בנוסף לפיצוי על נזק שנגרם בפועל בשל רשלנות.
פיגור שכלי – פגיעה בתפקוד המוחי אשר אופיינית למגוון בעיות רפואיות ויכולה להופיע גם במקרים של תשניק בלידה (חוסר חמצן בעת הלידה).
פיצוי עונשי – פיצוי לנפגע אשר ניתן מעבר לסך הנזק שנגרם בפועל. מטרת הפיצוי העונשי להביע את סלידת בית המשפט מחומרת מעשיו של הנתבע. בישראל פיצויים עונשיים נפסקו עד כה רק במקרים של גרימת נזק בזדון ובכוונה תחילה כמו למשל במקרים של תקיפה מכוונת.
פסיכוזה psychosis - מונח מתחום הפסיכיאטריה אשר מתאר אובדן קשר עם המציאות בשל הזיות, מחשבות שווא ושאר עיוותי תפסיה של המציאות. לפסיכוזה יכול להיות מקור אורגני בשל מחלה הפוגעת במוח או מקור תפקודי כאשר אין כל ממצא אנטומי כמו למשל במחלת הסכיזופרניה.
צוות רפואי – כל הצוות הרפואי ובכלל זה רופאים, אחיות, פיזיותרפיסטים, רוקחים, מרפאים בעיסוק, טכנאים, עובדי מעבדה, יועצים גנטיים וסניטרים חייבים בהתאם לדין לעמוד בסטנדרטים מסוימים של טיפול סביר. סטייה מסטנדרט זה אשר גורמת לנזק למטופל יכולה להקים עילה לתביעה בגין עוולת הרשלנות.
קטין – כל אדם תחת לגיל 18. קטין אינו יכול לתבוע בעצמו אלא נדרש לתבוע באמצעות אפוטרופוס כאשר במרבית המקרים מדובר בהוריו של הקטין אשר הינם אפוטרופסיו הטבעיים על פי דין.
קיצור תוחלת חיים – בשל פגיעה גופנית קשה נגרם לעיתים קיצור תוחלת חיים, מונח אשר בא לתאר את הסיכוי הסטטיסטי של תובע נפגע שלא להאריך חיים בהתאם לתוחלת חיים רגילה בשל נזקו הרפואי. מדובר בנזק אשר מחד הינו מזכה בפיצוי אולם מאידך מקטין את סכום הפיצוי בראשי נזק אחרים כמו למשל עזרת זולת לעתיד.
קשר סיבתי – הגורם המקשר בין ההתרשלות לנזק אשר יחדיו יוצרים רשלנות. כך, לדוגמא, אם רופא אינו מאבחן התקף לב אצל מטופל אשר נפטר למחרת יש להוכיח בתביעת רשלנות רפואית הן כי הרופא התרשל בכך שלא אבחן את ההתקף וכן כי קיים קשר בין האיחור באבחון למות המטופל.
רשלנות רפואית – סטייה מסטנדרט רפואי סביר ומקובל אשר גרמה לנזק למטופל. רשלנות יכולה להיות במעשה או במחדל.
רשלנות רפואית בלידה - התחום בו מוגשות מרבית התביעות בנושא רשלנות רפואית. סטייה מסטנדרט רפואי מקובל בניהול הלידה ובפרט התרשלות בזיהוי וטיפול בסימני מצוקה של העובר אשר עלולים להביא לנזק מוחי.
שיתוק מוחין - (C.P) הפרעה נוירולוגית המבטאת פגיעה מוחית ויכולה להתבטא במגוון רב של בעיות מוטוריות בד"כ בגפיים. שיתוק מוחין מתלווה במקרים רבים לסימנים נוספים כגון אפילפסיה, פיגור שכלי, בעיות נשימה ועוד. הסיבות להיווצרות שיתוק מוחין רבות וכוללות, בין היתר, פגות, זיהומים, בעיות בעת ההיריון, תשניק בלידה ועוד. חלק מהמקרים של שיתוק מוחין אשר ניתן היה למנוע אותם בעזרת טיפול רפואי נכון כמו למשל מניעת תשניק בלידה או מניעת פגות מבססים לעיתים עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית.
שליה - placenta אבר אשר צמוד לדופן הרחם בעת הריוןובאמצעותו מקבל העובר מאימו מזון וחמצן ומסלק חומרי פסולת.
שנים אבודות – הלכה חדשה יחסית על בסיס פסק דין אטינגר של בית המשפט העליון. בהתאם להלכה זו מזיק אשר גרם למותו או לקיצור חייו של תובע ניזוק עליו לפצות את התובע בגין השכר שיכול היה להרוויח בשנים שנגזלו ממנו. הלכה זו הגדילה משמעותית את הפיצוי בתביעות בגין רשלנות אשר הביאה למותו של הניזוק ובפרט במקרים של ילדים או אנשים צעירים.
תחשיב נזק – כתב בית דין אשר כל אחד מן הצדדים מגיש לבית המשפט לאחר השלמת ההליכים המקדמיים והגשת חוות הדעת הרפואיות וזאת על מנת לנסות ולסייע לבית המשפט להציע הצעת פשרה לסיום תביעת הפיצויים בטרם שמיעת העדים.
תסמונת דאון Down syndrome - פגם כרומוזומאלי אשר מתבטא ביצירת שלושה כרומוזומי 21 במקום שניים באופן תקין. התסמונת גורמת לפיגור שכלי וכן למראה דיסמורפי אופייני של היילוד - עיניים מלוכסנות, ראש עגול ועוד. כיום ניתן לאתר בעזרת בדיקת חלבון עוברי סיכון מוגבר להופעת תסמונת דאון ולאשר או לשלול את קיומה בעזרת בדיקת סיסי שיליה ודיקור מי שפיר.
תשלומים עיתיים – במרבית המקרים כאשר ניתן פסק דין לפיצוי בגין נזקי גוף מדובר בסכום חד פעמי אשר אמור לשקף את נזקי התובע לעבר ולעתיד. במקרים בהם קשה לחשב את שיעור נזקיו העתידים של הניזוק ובפרט במקרים בהם תוחלת חייו אינה ברורה מוסמך בית המשפט לפסוק תשלומים עיתיים אשר הינם מעין קצבה שמשולמת לתובע הנפגע על ידי הנתבע המזיק בכל תקופה בשיעור שקבע בית המשפט.