חייג/י לקבלת ייעוץ אישי:   03-381-2222

נפגעת בגלל רשלנות רפואית? מגיע לך לקבל תשובות!

בכל שנה מוגשות בישראל כ-2400 תביעות רשלנות רפואית. אם גם לך נגרמו נזקים בטיפול רפואי, חשוב לבדוק את המקרה לעומק, בשיתוף מומחה רפואי, בדרך לפיצויי הולם!

פניה מהירה לעורך דין >>

נפגעת בגלל רשלנות רפואית?

בכל שנה מוגשות בישראל מעל 2400 תביעות רשלנות רפואית. אם גם לך נגרמו נזקים בטיפול רפואי, זה הזמן לבדוק את המקרה לעומק בדרך לתביעת פיצויים!

פניה מהירה לעורך דין >>

ההסברים שעל הרופא לספק למטופל בטרם טיפול

מחבר: 27/12/2019 15:08

על כל רופא חלה חובה לקבל את הסכמתו של מטופלו לטיפול רפואי. הסכמתו של החולה צריכה להינתן כשכל המידע בדבר סיכונים הכרוכים בטיפול ידועים לו וכך גם לעניין קיומן של חלופות אפשריות לטיפול ובכלל זה היעדר טיפול.
 
זכות זו של כל חולה בישראל עוגנה בחוק רק בשנת 1996 בחוק זכויות החולה אולם זכותו של החולה לקבל טיפול רפואי בהסכמה מדעת נקבעה עוד קודם לכן בפסיקת בית המשפט.

טיפול רפואי ללא הסבר מלא? יתכן שאתם זכאים לפיצוי!

פסק הדין המוביל בעניין הסכמה מדעת לטיפול הינו ע"א 3108/91 רייבי נ' ד"ר וויגל, שם נותח חולה אשר סבל מפגם מולד בגבו התחתון וכאבים בגב.

בניתוח השני המנתח אשר הבחין בצלקת הסיר את הצלקת משסבר כי הצלקת היא שגורמת לסבלו. בעת הסרת הצלקת גרם לפגיעה במעטפת חוט השדרה אשר הביאה לאי שליטה בסוגרי החולה ולאיבוד בכוח הגברא.

יודגש כי הליך הסרת הצלקת בוצע ללא ידיעתו והסכמתו של התובע אשר הגיש תביעתו כנגד הרופא המנתח בגין רשלנות רפואית. בפסק דין זה פסק בית המשפט העליון כי לפני ביצוע ניתוח בגופו של חולה, חלה על הרופא החובה לקבל את הסכמתו של החולה לכך בין במפורש ובין מכללא, בהתאם לנסיבות העניין.

לקריאה נוספת: רשלנות רפואית בניתוח אורטופדי בשל אי הסכמה לניתוח

החובה לקבל את הסכמתו מדעת של החולה באה להגן על האוטונומיה של החולה.מהו המידע הרפואי שעל הרופא למסור לחולה על מנת לקבל את הסכמתו?

>>> פורום רשלנות רפואית בהנהלת עורך דין עופר סולר <<<

חוק זכויות החוק קובע כי על הרופא למסור לחולה מידע אודות:

1.    האבחנה והפרוגנוזה (סכות) כלומר המהלך הצפוי של מצבו הרפואי של המטופל.
2.    תיאור המהות, ההליך, המטרה התועלת הצפויה והסיכויים של הטיפול המוצע.
3.    הסיכונים הכרוכים בטיפול המוצע.
4.    סיכויים וסיכונים של טיפולים רפואיים חלופיים.
5.    עובדת היות הטיפול טיפול חדשני.

בפסק הדין בעניין ברמן, ע"א 434/94 ברמן נ' מכון מור, שם נולדו שני עוברים כשידם הימנית חסרה, הגישו תביעה נגד הרופא המטפל בטענה כי התרשל בעת עריכת צילומי האולטרסאונד כשלא גילה כי חסרה לעוברים יד ימין.

בפסק דין זה נקבע המבחן למידע שעל הרופא למסור למטופל. "המבחן למידע שחובה למסור למטופל אינו אפוא הנוהג המקובל בקרב הרופאים אלא צרכיו של המטופל למידע כדי להחליט אם לקבל את הצעת רופאו.

קיראו גם על: האם הופרה דרישת הסכמה מדעת לפני צינתור לב?

צרכים אלה נקבעים על פי קנה מידה אובייקטיבי. על הרופא מוטל למסור למטופל את כל האינפורמציה שאדם סביר היה נדרש לה כדי לגבש החלטה אם להסכים לטיפול המוצע" (מתוך פסק דין ברמן).

לפי המבחן שנקבע בפסק דין זה, על הרופא למסור למטופל את המידע המשרת את צרכיו של המטופל על מנת שזה יחליט לקבל את הצעתו של הרופא או לדחותה. כלומר, על הרופא למסור לחולה את כל המידע שאדם סביר היה נדרש לו על מנת לגבש החלטה.

לשאלת המידע הנחוץ לקבלת הסכמה מדעת משל חולה בניתוחים אלקטיביים, ניתוח אשר נקבע ראש עם החולה, זכתה בפסיקה להתייחסות מיוחדת.

בפסק הדין בעניין שטנדל (ע"א 6153/97 יובל שטנדל נ' פרופ' יעקב שדה) שם בוצע ניתוח בגבר בן 23 אשר סבל מנערותו מגידולים פוליפים באפו. לטענת אותו חולה, הניתוח כפי שבוצע בו, בוצע ללא הסכמה בשל כך הגיש תביעה בגין תקיפה והעדר הסכמה מדעת כנגד הרופא המנתח.

בפסק דין שטנדל שניתן על ידי בית המשפט העליון נפסק כי "ההסבר הנדרש לקבלת הסכמה מדעת לניתוח אלקטיבי- שאף בלעדיו ניתן לנהל אורח חיים רגיל- נכלל ברף העליון של חובת הגילוי, והוא כולל, נוסף על ההתייחסות לסיכויי ההצלחה, גם מתן אזהרה מפני הסיבוכים האפשריים, גם אם סיבוכים אלו נדירים".

מתי הרופא ימסור למטופל את המידע?

חוק זכויות החולה קובע כי הרופא לחולה את המידע הרפואי, מוקדם ככל האפשר, באופן שיאפשר לחולה לשקול את המידע שקיבל טרם יענה בחיוב או בשלילה לטיפול שהוצע לו על ידי רופאו.

אזי כיצד רופא יכול לקבל את הסכמתו של חולה? חוק זכויות החולה קובע כי הסכמת החולה יכולה להינתן בכתב, בעל פה או בהתנהגות. יחד עם זאת, חוק זכויות החולה מונה בתוספת לחוק הליכים וטיפולים הכרוכים  לגביהם הסכמתו של החולה תינתן רק בכתב.

ההליכים המנויים בתוספת ולגביהם נזקקים להסכמה בכתב הינם:
1.    ניתוחים, למעט כירורגיה זעירה.
2.    צנתורים של כלי דם.
3.    דיאליזה.
4.    טיפולים בקרינה מייננת.
5.    טיפולי הפריה חוץ גופית.
6.    כימותרפיה.

לעיתים החולה זקוק לאחד מהטיפולים המנויים לעיל אך אינו יכול לתת את הסכמתו מדעת בכתב מסיבות כאלו ואחרות. במקרה כזה הסכמתו של המטופל תינתן בעל פה בפני שני עדים.

בפסק הדין בעניין עלי דעקה (ע"א 2781/93 ) פסק בית המשפט כי "חתימה על טופס הסכמה אינה כשלעצמה תנאי מספיק לקיומה של הסכמה מדעת".
 
הפרת קבלת הסכמה מדעת עשויה  במקרים מסוימים לזכות את המטופל בפיצויים אם יוכח כי הרופא הפר את חובת הגילוי וכי הפרה זו גרמה לנזק.

בעבר ראו במתן טיפול רפואי בהיעדר הסכמה מדעת של החולה כתקיפה. בהמשך הוכר מתן טיפול רפואי בהיעדר הסכמה מדעת כרשלנות, ועם חקיקתו של חוק זכויות החולה הוכר כהפרת חובה חקוקה.

אם בוצע בכם ניתוח ללא הסכמתכם או שלא שהרופא המטפל בכם לא נתן לכם את מלוא האינפורמציה לה הייתם זקוקים על מנת לקבל החלטתכם לעניין הניתוח  או הטיפול שהוצע לכם, מומלץ כי תפנו אל עורך דין העוסק בתביעות רשלנות רפואית על מנת שיבחן האם אכן יש בידכם עילה לתביעה.

למידע נוסף לחץ - רשלנות רפואית בלידה

לקבלת סיוע משפטי וסיוע לחץ - יעוץ משפטי

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (0) | דירוגים (0)

0 stars - based on 1 reviews

קראו עוד

סגור  

מיקומך באתר: סולר קפלינסקי רשלנות רפואית הסכמה מדעת לטיפול

הערכת סיכויי תביעה

פנה/י עכשיו לצורך הערכה מדוייקת של סיכויי התביעה בשיתוף מומחה רפואי מוביל:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

סקירה משפטית עדכנית:

19 ביוני 2022

אבחון פגיעות גנטיות בעובר...

ניתן לאבחן פגיעה גנטית בעובר כבר בחודשי ההריון הראשונים באמצעות בדיקת צ'יפ גנטי של מי השפיר ובאמצעות בדיקות כמו NIPT ובדיקת אקסום...

קרא עוד

19 ביולי 2022

הפרעה נפשית בגלל פגיעה גנ...

רופאי הנשים שמלווים את ההורים במהלך ההריון חייבים להסביר כי ניתן לאבחן מאות מוטציות גנטיות שגורמות להפרעות נפשיות, באמצעות בדיקות...

קרא עוד

18 בספטמבר 2022

תסמונת ויליאמס 7q11.23 חי...

חשוב לדעת כי ניתן לאבחן תסמונת ויליאמס בעובר באמצעות בדיקה גנטית פשוטה וזמינה, ואין כל סיבה לאבחן את התסמונת רק לאחר הלידה! עורך ...

קרא עוד

18 בספטמבר 2022

אבחון תסמונת די ג'ורג' בע...

תסמונת די ג'ורג' הנה תסמונת גנטית נדירה, לרוב נובעת ממטוציה חדשה, שניתן וחשוב לאבחן באמצעות בדיקות גנטיות כבר בתחילת ההריון! עורך...

קרא עוד

18 בספטמבר 2022

בדיקת צ'יפ גנטי CMA: הרופ...

בדיקת הצ'יפ הגנטי היא בדיקה חשובה מאד, בכל הריון ללא יוצא מן הכלל, וחובתו של רופא הנשים המלווה את ההריון להסביר על כך להורים בכל ...

קרא עוד

18 בספטמבר 2022

פגיעה במבנה הכרומוזום: חש...

נכון למועד כתיבת שורות אלו ניתן לזהות בבדיקות גנטיות, כבר בתחילת ההריון, מאות פגיעות ושינויים במבנה הכרומוזומים של העובר וזכותם ש...

קרא עוד

18 בספטמבר 2022

בדיקות גנטיות שהרופא צריך...

הרופא שמלווה את ההריון שלך חייב להסביר על חשיבותן של הבדיקות הגנטיות שניתן לעשות בהריון, לכל אשה, בכל הריון וללא יוצא מן הכלל! אם...

קרא עוד

18 בספטמבר 2022

רשלנות רפואית במתן ייעוץ ...

סולר קפלינסקי רשלנות רפואית, משרד עורכי הדין המוביל בישראל בייצוג נפגעי רשלנות רפואית בשל כשלים והתרשלות בהפנייה לייעוץ גנטי ופענ...

קרא עוד

21 בספטמבר 2022

זכויות הורים לילדים על הס...

הצ'ט בוט שלנו יעזור לך להבין את כל הזכויות שלך לאחר אבחון ילד/ה על הספקטרום האוטיסטי...

קרא עוד

21 בספטמבר 2022

1 מכל 7 מקרי אוטיזם ניתן ...

מעל 15% מכלל מקרי האוטיזם נובעים בשל פגיעה גנטית מוכרת, שניתן לראוי לאבחן בעובר, כבר בחודשי ההריון הראשונים. מחובתו של רופא הנשים...

קרא עוד

21 בספטמבר 2022

הרופא לא הסביר על הבדיקות...

אלה העובדות: על רופא הנשים שמלווה הורים במהלך ההריון חלה החובה ליידע אותם, בכל מקרה, לגבי מגוון הבדיקות הגנטיות שזמינות עבורם והא...

קרא עוד

21 בספטמבר 2022

חשוב להכיר ולדעת: על בדיק...

רופא הנשים שמלווה את ההריון חייב להסביר להורים בכל מקרה על בדיקת האקסום, שהיא הבדיקה הרחבה והמדוייקת ביותר לצורך אבחון מוטציות גנ...

קרא עוד

18 באוקטובר 2022

תסמונת טרנר: אפשר וחשוב ל...

תסמונת טרנר הנה תסמונת גנטית הנובעת בשל חסר, חלקי או מלא, של כרומוזום X. ניתן לאבחן את התסמונת באמצעות בדיקה גנטית פשוטה בזמן ההר...

קרא עוד

02 בנובמבר 2022

אבחון מוקדם של פגיעה במבנ...

פגיעה במבנה התקין של כרומוזום X עלולה להוביל להתפתחותן של תסמונות גנטיות משמעותיות, ולכן חשוב להסביר להורים עד כמה חשוב לערוך בדי...

קרא עוד

27 בנובמבר 2022

הרופא חייב להסביר על בדיק...

חובתו של רופא הנשים להסביר להורים לעתיד על חשיבותה של בדיקת ה-NIPT בכל הריון ללא יוצא מן הכלל! המדובר בבדיקת דם של האם ההריונית, ...

קרא עוד

27 בנובמבר 2022

בדיקת NIPT במקום מי שפיר?...

אנחנו שומעים עוד ועוד קולות של נשים שהסבירו להן כי אפשר לעשות בדיקת דם פשוטה בהריון בשם NIPT והבדיקה הזאת מחליפה את בדיקת מי השפי...

קרא עוד

13 בדצמבר 2022

מוטציה דה נובו - מה משמעו...

מוטציות גנטיות דה נובו הנן תסמונות גנטיות שמתפתחות לראשונה בעובר, במהלך ההריון, ולכן ניתן לאבחן אותן רק במהלך ההריון ובאמצעות בדי...

קרא עוד

05 במרץ 2023

בדיקת מי שפיר: כל הורה חי...

רופא הנשים המלווה את ההורים במהלך ההריון חייב להסביר, בכל הריון ללא יוצא מן הכלל, על החשיבות הרבה שבבדיקת מי שפיר על מנת שההורים ...

קרא עוד

פניה לעורך דין

עורכי הדין שלנו עומדים לרשותך בכל שאלה ובכל מקרה של חשש מרשלנות רפואית:

אני רוצה להתייעץ >>

טלפון: 03-381-2222

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 36