מד''א - טיפול רשלני על ידי פרמדיק
מגן דוד אדום (מד"א) הינו ארגון לשירות חירום רפואי המשמש כארגון ההצלה הרשמי של מדינת ישראל.
מד"א עוזר לנזקקים לטיפול רפואי באמצעות אמבולנסים לטיפול נמרץ הפרוסים ברחבי הארץ והמאוישים באנשי רפואה כגון, רופאים, פרמדיקים וחובשים. במאמר זה נבחן האם וכיצד חלים דיני הרשלנות הרפואית על פעולות ההצלה של מד"א ונדגים מקרים בהם התעוררה סוגיה של רשלנות כאמור בפני בית המשפט.
האם בעלי תפקיד במד"א שאינם רופאים נושאים באחראיות כלפי פעולות שביצעו ברשלנות?
כן, אנשי הרפואה באמבולנס, אף שאינם רופאים, חבים חובת זהירות כלפי הפציינט בו הם מטפלים. על כן במקום בו אותם מטפלים ביצעו פעולות רשלניות החורגות מאופן ההתנהגות הסביר והמקובל בתחום ישאו באחראיות למעשיהם ויהיו חשופים לתביעת רשלנות רפואית של המטופל.
עם זאת חשוב לציין כי כל בעל מקצוע יבדק בהתאם לרמת המומחיות המקובלת בתחומו, כך לדוגמא התרשלות של פרמדיק תיקבע לאור ההתנהגות המקובלת מפרמדיקים בסיטואציות דומות.
האם ניתן לתבוע את מד"א על רשלנות עובדיה / מטפליה?
כן, מד"א אחראית בתור מעביד על רשלנות עובדיה, ועל כן היא ברת תביעה במקום בו הללו התרשלו וגרמו לנזק.
האם איחור בהגעת אמבולנס לזירת האירוע מהווה רשלנות רפואית?
איחור בהגעת אמבולנס בהחלט יכול להיחשב כרשלנות, וקיימים מקרים בהם מטופלים תבעו בגין איחור כאמור. עם זאת, חשוב לציין כי לא כל איחור של אמבולנס מהווה רשלנות רפואית.
דוגמא לכך היא שאיחור הניידת נבע מטיפול בקריאת חירום אחרת.
האם חובת הרישום הרפואי חלה גם על ניידת של מגן דוד אדום?
רישום רפואי הוא ראייה לפעולות שבוצעו במטופל פלוני בזמן אמת. על כן הלכה פסוקה היא כי בהיעדר רישום רפואי כאמור – יעבור נטל ההוכחה לנתבע (במקרנו מד"א) דבר המקל את קבלת הפיצוי על ידי התובע.
לקריאה נוספת: התמוטטות ומות מטופל עקב תיעוד רפואי לקוי
הלכה זו, חלה גם על ניידות לטיפול נמרץ של מד"א ועל כן גם עליהם מוטלת החובה להקפיד ולבצע רישום ומעקב רפואי.
כיצד בית המשפט התמודד עם תביעות רשלנות כנגד מגן דוד אדום?
בית המשפט, אינו שש לקבל תביעות רשלנות כנגד רופאים ומטפלים הפועלים תחת לחץ זמן.
עם זאת, במקום בו התקיימה התנהגות רשלנית, בית המשפט לא ימנע מפסיקת פיצוי למטופל על הנזק שארע לו הגם שבוצעה תחת לחץ (ראה גם ע"א 7003/96).
בת"א 22537/01 חמדה רביע נ' מד"א ואח' נתבע מגן דוד אדום בשל התרשלות לכאורה שבוצעה למטופל. תביעת הרשלנות במקרה זה התבססה על כך שאנשי מד"א לא הנשימו את המטופל כנדרש וכתוצאה מכך נגרם לו נזק קשה בדמות אוטם בגזע המוח.
לקריאה נוספת לחץ - רשלנות רפואית כריתת רחם
בית המשפט דחה את התביעה, משום כך שלא מצא קשר סיבתי בין אי הנשמת הפציינט לבין האוטם שנגרם לו. עם זאת בית המשפט העיר כי במקום בו היה מתקיים קשר סיבתי כאמור, התובע היה זוכה לפיצוי ממד"א על נזקו.
רשלנות רפואית במד"א – יעוץ משפטי
במידה ואתם סוברים כי נגרמה כלפיכם רשלנות רפואית מצד גורמי ההצלה של מד"א חשוב להתייעץ עם עורך דין מתחום הנזיקין והרשלנות הרפואית להערכת סיכויי התביעה וכדאיותה.
לקבלת סיוע משפטי בנושא רשלנות רפואית ליחצו: יעוץ משפטי