נזק נפשי לאחר פגיעה בתאונת דרכים
לא רק נזקי גוף - בית המשפט מכיר גם בנזקים נפשיים בתאונה ומזכה את הנפגע בפיצויים.
כל פגיעה בגוף או בנפש אשר התרחשה בעקבות תאונת דרכים מזכה את הנפגע בפיצוי מחברת הביטוח, אשר מבטחת את הרכב בו נהג או נסע הנפגע. מערכת המשפט הכירה זה מכבר גם בפגיעה נפשית מוכחת, ככזו המזכה את הנפגע בפיצויים.
מעבר לכך וכפי שניתן לקרוא בסקירה שלפניך, בית המשפט מכיר בזכותו של נפגע לקבל פיצויי גם במקרים שבהם הנזק הנפשי שנגרם לו, התרחש בעקבות פגיעתו (או פטירתו) של אדם אחר שהיה ברכב בעת התאונה.
פסק דין - פיצוי עבור נזק נפשי
ת.א 630/06 שוקרון אברהם נ' המגן חברה לביטוח
להלן תמצית פסק הדין בתביעה הנ"ל, במהלכו דן בית המשפט בתביעתו של אדם שנפגע בתאונת דרכים, הוכיח כי נגרם לו נזק נפשי וזכה לפיצויים מבית המשפט.
כבוד השופט יצחק כהן מבית המשפט המחוזי בנצרת כתב פסק דין אשר דן בשאלת זכאותו לפיצויים של נפגע בנפש עקב תאונת דרכים, כאשר הפגיעה הנפ
התובע, שוקרון אברהם, נהג ברכב במסגרת עבודתו ופגע בעת ניסיון עקיפה באופנוע במסלול הנגדי. שני רוכבי אופנוע נהרגו מייד. התובע לא הכיר את רוכבי האופנוע ולא היה ביניהם כל קשר.
לתובע נגרמה טראומה נפשית קשה בעקבות התאונה וגרימת מותם של רוכבי האופנוע. אירוע התאונה ונזקו של התובע הוכר על ידי הביטוח הלאומי כרוע של תאונת עבודה. ועדת עררים של המוסד לביטוח לאומי קבעה כי לתובע נותרה נכות בשיעור של 100 אחוז בתחום הנפשי בעקבות התאונה.
התובע אושפז בעקבות מצבו הנפשי מספר רב של פעמים ואף ניסה להתאבד מספר פעמים. התובע טוען בכתב תביעתו כי פגיעתו הינה פגיעה בתאונת דרכים כהגדרתה בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים ולכן הוא זכאי לפיצויים מהנתבעת - חברת הביטוח המגן, אשר ביטחה את השימוש ברכבו בביטוח חובה.
בית המשפט דן בטענות התובע וקובע כי ראשית ניתן לקבוע כי התובע הינו נפגע תאונת דרכים וזכאי לפיצוי לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים על פי הלכת אלסוחה.
הלכת אלסוחה הינה הלכה אשר נקבעה בפסק הדין רע"א 444/87 אלסוחה ואח' נגד דהאן שם נקבעה לראשונה ההלכה כי אדם אשר נגרמה לו נכות נפשית עקב חשיפה לפציעה קשה או מוות של אחר בתאונת דרכים.
הקריטריונים לקבלת פיצוי לפי הלכת אלסוחה
פסק דין אלסוחה נקבעו ארבעה קריטריונים לקבלת פיצוי בגין נזק נפשי עקב חשיפה לפגיעת אחר בתאונת דרכים.
זהות התובע – בפסק דין אלסוחה נקבע כי התביעה אפשרית רק לקרובי משפחה מדרגה ראשונה אך נותר בפסק הדין פתח להרחבת הלכה זו כפי אכן נקבע בפסקי דין מאוחרים.
התרשומות ישירה מהאירוע המזיק – ככל שהתובע קרוב לאירוע ומתרשם ממנו באופן בלתי אמצעי עולה הצפיות לנזק נפשי אך ניתן לקבל גם מקרים של נזק אשר מקורו עקב קבלת מידע על הפגיעה מכלי שני.
מידת הקרבה במקום ובזמן לאירוע המזיק – גם קריטריון זה הוגמש וניתן להסתפק בהוכחת נזק נפשי מממשי ומוגדר.
מידת הפגיעה – נדרשה הפגיעה נפשית מהותית כגון מחלת נפש או פגיעה נפשית רצינית.
בית המשפט בפסק הדין קובע כי התובע עומד בפועל בכל שלושת הקריטריונים האחרונים. באשר לדרישת הקרבה בין הניזוק הנפשי לניזוק בתאונה שלא התקיימה במקרה זה הרי שבית המשפט קובע כי במקרים קיצונים ניתן להגמיש קריטריון זה .
בית המשפט קובע איפה בפסק דינו כי התובע מוכר בנפגע בתאונת סרכים על פי הלכת אלסוחה.
מעבר לכך בית המשפט סבור כי ניתן להכיר בתובע כנפגע ישיר בעקבות התאונה בעיקר בהסתמך על פסיקה זרה.
מומלץ, לפיכך, בכל מקרה של פגיעה נפשית בעקבות תאונת דרכים להתייעץ עם עורך דין אשר הינו בקיא בתחום הנזיקין ותאונות דרכים.
מידע נוסף על פגיעה נפשית עקב חשיפה לפגיעת אחר בתאונת דרכים תוכלו למצוא במאמר תאונות דרכים – נזק נפשי לקרוב. יש להדגיש כי הלכת אלסוחה בדבר נזק נפשי לאדם אשר התרשם מפגיעה של אחר תקפה וישימה אף בתביעות בגין תאונות עבודה ובגין רשלנות רפואית.
נפגעת בתאונה? פנה לקבלת יעוץ משפטי אישי!
לפני שמקבלים החלטות בעקבות פגיעה בתאונת דרכים, ואין זה משנה מה אופי ומהות הפגיעה, רצוי בהחלט לפנות ולהתייעץ עם עורך דין מנוסה בתחום, על מנת לבחון את המקרה הספציפי שלך ולפעול בהתאם לכללי הפסיקה ולחוקי הנזיקין.
משרדו של עורך דין עופר סולר טיפל ומטפל באלפי תביעות שהוגשו על ידי נפגעי גוף ונפש, לאחר תאונות דרכים. לנו הניסיון הדרוש על מנת לטפל בתביעות פיצויים, במשא ומתן מול חברות הביטוח ובתביעות הנדונות בבתי המשפט - בכל הערכאות.
נגרם לך נזק נפשי בעקבות תאונת דרכים שעברת?
לשיחה אישית עם עורך דין עופר סולר חייג/י כבר עכשיו: 03-7369253