נפגעת בגלל צליפת שוט whiplash?
צליפת שוט או בשפה הרפואית whiplash היא שם המתאר מצב רפואי המתייחס לסוג של חבלה בחוליות הצוואר. חבלה זאת מתקשרת לתחום הנזיקין בכך שהיא נפוצה ביותר במקרים של תאונות דרכים וניתן לומר למעשה כי זהו סוג הפגיעה הנפוץ ביותר לנוסעים ברכב בזמן תאונה.
מקרים פגיעה נפוצים מתרחשים בגלל תאונה חזיתית או בלימה של הגוף על ידי כריות אוויר / חגורת בטיחות. ברוב המקרים הפגיעה נגרמת כשהנוסע / נהג ברכב אינו מוכן לעצם קרות התאונה ומנגד, במקרים בהם הרכב המעורב נוסע במהירות גבוה בסמוך ולפני מועד התאונה – שאז לא ממש ניתן להכין את הגוף לפגיעה העזה.
הלכה למעשה, מהות הפגיעה הנה בעת הטחת הראש קדימה ואחורה במהירות ובעוצמה רבה, עקב העצירה הפתאומית שנגרמה בעקבות התאונה. טלטול הראש והצוואר יוצר פגיעה פנימית ברקמות הצוואר והגב.
למרבה המזל רוב פגיעות ה-whiplash מסתיימות אינן גורמות לנזק משמעותי קבוע, ובאות לידי ביטוי בכאבים המתחילים בסמיכות למועד התאונה ולעיתים גם ביום שאחרי.
רק בחלק קטן מהמקרים עלולות להתפתח בעיות רפואיות קשות בעקבות פגיעת צליפת שוט, כפי שתוארו בהרחבה בלא מעט תביעות פיצויים שהוגשו על ידי נפגעי תאונות דרכים לאורך השנים, ודוגמאות ינתנו בהמשך.
בין המקרים שבהם טיפלנו בתביעות נפגעי whiplash ניתן למנות: אנשים שנגרמו להם פגיעות עצביות, נזק לחוליות עמוד השדרה וכן פגיעות שהתווספו לפגיעות גופניות אחרות וכתוצאה של תאונת דרכים.
בנוסף לכך, ישנן פגיעות whiplash שנגרמות בעת נהיגה באופניים, נפילה מסוס, רכיבה על מתקן ילדים בגן שעשועים, לונה ארק ועוד.
פגיעת צליפת שוט קלה יכולה להיות מלווה בכאבי כתפיים, ראש, צוואר, אומנם במקרים חמורים יותר יכולים להופיע גם הפרעות בראייה, חוסר יציבות ושווי משקל, חולשת שרירים, צפצופים באוזניים, בחילות, הקאות, נימול בגפיים העליונות, חוסר תחושה, חירשות, טינטון וסחרחורות ואף בעיות נוירולוגיות נוספות.
מה עושים אחרי פגיעת צליפת שוט בתאונה?
בדרך כלל הסימפטומים של חבלה מסוג זה יופיעו רק בפרק הזמן של 48 עד ל-72 שעות לאחר המקרה. אבחון הפגיעה נעשה על ידי הבנת המנגנון בו הפרט נפגע בתאונה, התסמינים שהופיעו אצלו ובדיקה גופנית להערכת התפקוד.
התוצאות של בדיקות הדמיה כדוגמת צילומי רנטגן, CT או MRI יהיו לרוב תקינות אצל נפגעים אלו והם נועדו כדי לשלול פגיעות אחרות באותם אזורים.
הטיפול בחבלה של צליפת שוט משתנה בהתאם לחומרתה וההחלמה ממנה יכולה לארוך זמן רב. הוא יכול להיות כרוך בשימוש בצווארון רפואי, נוגדי דלקת ומשככי כאבים בדרגות חוזק שונות, הידרותרפיה פיזיותרפיה ובמקרים קשים במיוחד אף ניתוח.
במרבית המקרים התסמינים יחלפו לאחר ארבע עד שש שבועות אולם באחרים יכולה להישאר פגיעה תמידית. פגיעה מסוג צליפת שוט בעקבות תאונת דרכים נחשבת כמובן לנזק גוף אשר בגינו יכולה להיגרם נכות רפואית ותפקודית והיא מהווה עילה להגשת תביעה לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים תשל"ה-1975.
תביעה זו תופנה לחברה שביטחה את המשתמש ברכב המנועי ובמידה וביטוח הרכב אינו תקף לחברת קרנית. הפיצויים ואחוזי הנכות במידה ונגרמו בעקבות פציעה זו ייקבעו על ידי המומחה הרפואי שממנה בית המשפט להערכת מצבו של התובע.
קיראו על: תאונת דרכים עם כמה נפגעי גוף
תביעות ופסיקת ביהמ"ש לאורך השנים ובהווה
נפגעי תאונות דרכים, כמעט ללא קשר למהות ואופי הפגיעה, זכאים לקבל פיצויים לפי חוק הפלת"ד. משרדו של עורך דין עופר סולר מייצג מזה שנים רבות (ובהצלחה רבה) נפגעים, בכל הנוגע להגשת תביעות כנגד חברות הביטוח שלך הרכבים שהיו מעורבים בתאונה עם נפגעים.
לאורך השנים דנו בתי המשפט, בערכאות השונות, בעשרות אלפי תביעות משפטיות שהוגשו על ידי נפגעי תאונות דרכים, ובין השאר בגלל פגיעות בעקבות פגיעה מצליפת שוט.
בין פסק הדין המנחים, החשובים והמפורטים בתחום ניתן למצוא:
- תא (אשד') 683/03 יחזקאל פני נ' הכשרת היישוב חברה לביטוח בע"מ
- בשא (ת"א) 218468/09 אודי שני נ' מגדל חברה לבטוח בע"מ
- תא (נצ') 7317-05 ד"ר מורד עזרא נ' אליהו חברה לבטוח בע"מ
- תא (ראשל"צ) 2720/97 סמליה סימה לאה ויטנר נ' דולב חברה לביטוח בע"מ
- בשא (ראשל"צ) 2020/08 שחר הלל נ' הפניקס הישראלי חברה לביטוח בע"מ
- תא (ראשל"צ) 3367/04 קמינר מרדכי נ' המגן חברה לביטוח בע"מ
הבאנו מתוך המאגר המשפטי את הדיון בהליך ת"א 58004/03 חלפון נ' מגדל חברה לביטוח - תביעה לפיצויים לפי חוק הפיצויים בגין נזקי גוף שנגרמו לתובע שנפגע בתאונת דרכים ב-12 למאי 2000 בנסיבות שיש לראות בהן תאונת עבודה.
ועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי קבעה לתובע נכות קבועה של 15% לאחר התאונה בשל הפגיעה מסוג צליפת שוט whiplash ונקבע שהתאונה החמירה גם בעיות אורטופדיות קודמות. לטענת התובע הוא לא חזר לעבודתו כנהג מונית אך בשל הפגיעה האורטופדית של צליפת השוט.
בית משפט השלום בתל אביב בראשות כבוד השופט אבי זמיר לא מקבל את טענת התובע לפיה הוא נמנע מלחזור לעבודתו אך בשל הפגיעה של צליפת השוט שהוסיפה 15% למצבו הרפואי שהיה בעייתי גם קודם לכן שכן עבר אירוע לבבי ארבעה חודשים עוד לפני התאונה שבגינו נקבעו לו אחוזי נכות נוספים ולכן הוא דוחה את התביעה לשינוי היחס של הפסדי השכר שנגרמו בעקבות המקרה.
משרדו של עורך דין עופר סולר עוסק בתחום מזה שנים רבות, ואנו מציעים לכל נפגע בתאונה לפנות ולקבל יעוץ משפטי אישי, על מנת להבין ולבחון את הזכויות המגיעות לך.
ליחצו כאן לפניה וקבלת סיוע אחרי תאונת דרכים
לשיחה אישית עם עו"ד עופר סולר בנושא צליפת שוט ונזקיה חייג/י: 03-7369253