פיצויים לנפגע תאונת עבודה - אשם תורם
כשאדם איננו עוסק בעבודה משרדית בלבד, ובפרט כאשר הוא עוסק בעבודה פיזית, עבודתו מלווה לעתים בסיכונים שונים.
כשמדובר בפעולות אלו, מצופה מהעובד כי יפעיל שיקול דעת בנוגע לביצוע הפעולה ושיהיה מודע לעובדה כי בעשותו פעולה מסוכנת ובלתי סבירה במהלך עבודתו אשר עלולה לגרום לו לנזק, הוא לוקח על עצמו חלק מהאחריות לנזק במידה ויתרחש.
חלק זה של העובד בנזק נקרא בשפה המשפטית "אשם תורם" ובדיונים משפטיים רבים בנושא תאונות עבודה אנו רואים מחלוקת בין הצדדים בנוגע לשאלת קיומו של אותו אשם תורם מצד העובד לקרות תאונת עבודה ובנוגע לגובהו.
נפילה מהגג במסגרת עבודה - אשם תורם של הנפגע
נושא זה נדון בהליך ע.א 4446/06 רוברט וולטון נ' המרכז הבהאי
הנפגע במקרה זה, אזרח אמריקאי שמקצועו היה מסגר, התנדב במרכז הבהאי בחיפה. במהלך התנדבותו התבקש לסייע לאחראי התחזוקה במקום להעביר כבל חשמלי מעל גגות המבנים שבגן, פעולה שדרשה הליכה על הגגות של מבנים אלו.
במהלך הליכתו על הגג, דרך על פתח אור עשוי פיברגלס שהוסתר על ידי לכלוך. כתוצאה מכך נשבר הפתח והנפגע נפל לתוכו וכתוצאה מכך, נגרמו לנפגע כ-25% נכות במצטבר.
לקריאה נוספת: תאונת עבודה שנגרמה בעקבות נפילה מסולם
תחילה עתר הנפגע לבית המשפט המחוזי ותבע פיצויים על נזקיו. בית משפט זה קיבל את התביעה ופסק לו סכום פיצויים משמעותי אך קבע כי לנפגע אשם תורם לאירוע בגובה של 10% עקב כך שידע שהליכה על גגות היא דבר מסוכן והיה צריך לקחת זאת בחשבון.
לקביעה זו של בית המשפט המחוזי לא הסכים הנפגע ולכן ערער על ההחלטה לבית המשפט העליון.
בית המשפט העליון פתח את דיונו בנושא לאחר שקבע כי אין מחלוקת כי הנתבעת אחראית לנזקיו של הנפגע עקב יחסי העבודה ביניהם והתרשלותה וכי אין משמעות לכך שהנפגע לא קיבל שכר עבור עבודתו אלא הועסק כמתנדב.
בהמשך לכך קבע בית המשפט כי אין ספק כי על הנתבעת לצפות את הסכנה הטמונה בכך שאחד מעובדיה יטפס על גגות המבנים שבשטחה וכתוצאה מכך יגרם לו נזק.
בית המשפט העליון חזר על חובת המעסיק לדאוג לעובדיו לסביבת עבודה בטוחה ולפקח על שמירת כללי הבטיחות בעבודה, ועל אחת כמה וכמה בענייננו בו לעובד אין ניסיון במשימה אותה התבקש לבצע.
בהמשך לכך קבע בית המשפט כי לא ניתן להניח כי העובד יכול להעריך את כלל הסיכונים בזמן אמת וכי במהלך עבודתו הוא יכול לטעות בשיקול הדעת. לכן, תפקידו של המעסיק למנוע סיכונים אלו ולמנוע את התרחשותה של תאונת עבודה בשטחו.
לאחר שבחן את נסיבות המקרה החליט בית המשפט העליון שלא להטיל אשם תורם על הנפגע וזאת כיון שהנפגע עלה על הגג על פי בקשתו של האחראי עליו ונראה כי לא היה ביכולתו לבחון למעשה האם קיים סיכון בעלייה על הגג או אם לאו.
מומלץ לקרוא: נכות כתוצאה מפגיעה בתאונת עבודה
במצב דברים זה קיימת הסתמכות מלאה של העובד על המעביד כי האחרון מעניק לו סביבת עבודה בטוחה.
במקרה זה העדר אשם תורם מצד העובד לקרות התאונה מקבלת חיזוק כיון שזה לא נפל משולי הגג כפי שאולי היה ביכולתו לצפות כאשר עלה עליו, אלא נפל לחור שהיה מוסתר בלכלוך וניצב במרכז הגג, כך שאין לדרוש ממנו שיצפה נפילה מחור במרכז הגג.
לאור זאת, הגדיל בית המשפט את סכום הפיצוי שהיה על המעזיק לשלם למערער בגין נזקין בעקבות תאונת העבודה בה נפגע.
נפגעת עקב תאונת עבודה? מומלץ לפנות בהקדם אל עורך דין מנוסה אשר יוכל לסייע לך לזכות בפיצוי מלא על נזקיך.
לקבלת סיוע משפטי מיידי ליחצו: יעוץ משפטי