חייג/י לקבלת ייעוץ אישי:   03-381-2222

רשלנות במתן ייעוץ גנטי או פענוח בדיקות גנטיות

אם נולד לך תינוק הסובל מבעיה גנטית שלא אובחנה על ידי הרופאים לפני או במהלך ההריון, יכול להיות שהמדובר על רשלנות רפואית חמורה ומגיע לכם לקבל פיצויי עתק!

פניה מהירה לעורך דין >>
עורך דין עופר סולר מומחה רשלנות רפואית

רשלנות במתן ייעוץ גנטי

אם נולד לך תינוק הסובל מבעיה גנטית שלא אובחנה לפני או במהלך ההריון, יכול להיות שהמדובר על רשלנות רפואית חמורה ומגיע לכם לקבל פיצויי עתק!

פניה מהירה לעורך דין >>

חשוב להכיר ולדעת: על בדיקת אקסום

מחבר: 21/09/2022 13:25

בדיקת אקסום נמצאת בשימוש הולך וגובר לאורך השנים האחרונות והיא מאפשרת לבדוק מספר עצום של מוטציות גנטיות מזעריות כבר במהלך חודשי ההריון הראשונים ובכפוף לבדיקת מי שפיר.

מאז ריצוף הגנום האנושי בשנות ה-90, פרויקט שעלה מיליארדי דולרים, נלמד הרבה על הגנים של בני האדם ופותחו שיטות יעילות וזולות הרבה יותר לריצופו, כאשר כיום קריאה של גנום שלם המכיל מיליארדי אותיות עולה כמה אלפי שקלים בודדים.

עובדה זו מאפשרת להנגיש את בדיקת האקסום במחיר שווה לכל נפש ובשל היעילות הרבה שלה היא כלי חשוב באבחון מוקדם של תסמונות גנטיות ולכן חשוב שכל רופא נשים המלווה הורים במסגרת מעקב הריון יסביר עליה בפרטים.

הגנום האנושי הוא מעין אנציקלופדיה, הבנויה ממספר כרכים. כל כרך כזה נקרא כרומוזום והוא מכיל מספר פרקים. אותם פרקים אלה הם אזורים שונים בכרומוזומים, המכילים מידע שונה זה מזה ופגיעה בהם גורמת למספר רב של תסמונות גנטיות מוכרות.

את הפרקים ניתן לחלק למילים, אלה הם הגנים שמכילים הוראות לתפקוד תקין של הגוף. הגנים, או המילים, מורכבים מאותיות ואלה הם הבסיסים המרכיבים את הדנ"א. בעוד שבעברית יש רק 22 אותיות, ה-DNA מורכב בסך הכל מארבע אותיות!

במחשבה ראשונה קשה להבין כיצד ניתן ליצור את המורכבות האנושית רק עם ארבע אותיות, אך המגוון העצום של ה-DNA נוצר בשל הסידור השונה של האותיות והקומבינציות הרבות שהן יוצרות.

כך כל גן מהווה מעין קוד שעל פיו נוצרים החלבונים השונים ובצורה זו כל אדם שונה זה מזה וכך גם עלולות להתפתח מחלות גנטיות רבות ושונות. כדי לסבר את האוזן, בגנום האנושי, הכולל 3 מיליארד בסיסים, יש יותר קומבינציות ממספר הכוכבים ביקום כולו.

קריאה באותה אנציקלופדיה מהווה אתגר, שכן כל אות בגנום היא בגודל של מיליארדית המטר. אם נדע לקרוא את האנציקלופדיה, נוכל לדעת את המבנה והרצף הגנטי, וגם לאתר "שגיאות כתיב" ברצף, כלומר מוטציות שגורמות למחלות גנטיות.

חלק מן המחלות והתסמונות האנושיות נובעות מפגמים בגנים ואם ניתן לדעת מהו הגן הפגוע, ניתן ללמוד על המנגנון להיווצרות המחלה, ואפילו כיצד למנוע ולרפא אותה.

למשל, תסמונת טאי-זקס היא מחלה תורשתית שהילדים הלוקים בה סובלים מנזק מוחי קשה ומתים בשנים הראשונות לחייהם ונגרמת בשל פגם באנזים הפועל במוח. טאי-זקס היא רק דוגמה אחת מבין אלפי מחלות ותסמונות הנובעות מקיומה של הפרעה גנטית.

הריון, גנטיקה ובדיקות אבחנתיות

בעת ההריון חומר גנטי של העובר נמצא במי השפיר ובסיסי השליה וניתן לעשות בו שימוש על מנת לאתר מראש מחלות גנטיות שפוגעות בעובר. ניתן לבדוק מספר לא מבוטל של מחלות בבדיקות הסקר הגנטיות לפני ההריון, אך בדיקות אלה בודקות רק מחלות תורשתיות ובצורה מדוייקת רק מוטציות ספציפיות השכיחות באוכלוסיה ממוצא מסויים.

לכן, דרושה בדיקה שתצליח לאתר מוטציות נדירות יותר העוברות בתורשה ובנוסף גם מוטציות דה-נובו, כלומר מוטציות אקראיות שיכולות להופיע בתאי העובר ולא עוברות בתורשה, אך יכולות לגרום למחלות גנטיות קשות ומורכבות.

לאורך השנים פותחו שיטות שונות שנועדו לאתר הפרעות גנטיות ב-DNA במטרה לאפיין מחלות מסויימות וספציפית הפרעות גנטיות בעובר. אחת השיטות הראשונות שפותחה היא בדיקת הקריוטיפ, שבאמצעותה מסתכלים על הכרומוזומים תחת המיקרוסקופ וכן ניתן לגלות הפרעות כרומוזומליות מסויימות, כגון תסמונת דאון, תסמונת X שביר, תסמונת טרנר ועוד רבות אחרות.

הבעיה בשיטה, היא שהיא מסוגלת לאתר מספר מוגבל ביותר של תסמונות, הנובעות מפגיעה במספר או במבנה הכרומוזומים. לכן, כיום שיטת קריוטיפ יצאה משימוש והיא הוחלפה על ידי בדיקת הצ'יפ הגנטי.

בדיקה זו היא בדיקת הסטנדרט הגנטית בבדיקות מי שפיר וסיסי שליה ואף נמצאת בסל הבריאות עבור אוכלוסיות מסויימות הנמצאות בסיכון מוגבר לתסמונות גנטיות.

בדיקת הצ'יפ הגנטי נועדה כדי לגלות מוטציות חסר והכפלה, שהן ברוב רובם של המקרים מוטציות דה-נובו. קיימות שלל תסמונות שבדיקת הצ'יפ הגנטי יכולה לבדוק: תסמונת די-ג'ורג', תסמונת וויליאמס, תסמונת פראדר-ווילי ועוד תסמונות גנטיות רבות אחרות.

בדיקה גנטית טורבו: אקסום

שיטת הקריוטיפ ושיטת הצ'יפ הגנטי מאפשרות לקרוא את ה-DNA ברזולוציה יחסית נמוכה, הן בעצם מאפשרות לקרוא רק את הכרכים והפרקים של הספר, ללא אפשרות לקרוא את המילים והאותיות.

רבות מהמוטציות שגורמות לתסמונות גנטיות הן מוטציות קטנות, שלא ניתן אם כך לאתר אותן בשיטות אלה. לפיכך פותחה שיטה בשם בדיקת אקסום או בדיקת ריצוף אקסומי.

על מנת להבין איך השיטה עובדת צריך להבין תחילה את המשמעות של "ריצוף" ושל "אקסום". ריצוף היא היכולת לקרוא את רצף ה-DNA ברמת האותיות, בשיטה המכונה Next generation sequencing (NGS).

שיטה זו מאפשרת לקרוא מיליוני אותיות בזמן קצר במחיר של כמה אלפי שקלים (עד לפני כ-25 שנה המחיר עמד על מספר מיליארדי דולרים). על ידי ריצוף ה-DNA ניתן לאבחן מוטציה ברמת האות הבודדת. לפעמים אות אחת שאינה במקום יכולה לגרום למחלה גנטית קשה ולכן ריצוף דנ"א מאפשר לאתר את אותן מחלות.

אקסום הוא אוסף של כל האזורים בגנים המקודדים לחלבונים, ומכונים "אקסונים". אותם אקסונים מהווים רק כ-2% מסך הדנ"א ומוטציות בהם יגרמו לרוב המחלות הגנטיות, כאשר נכון למועד כתיבת שורות אלו בדיקת האקסום מגלה כ-80-85% מסך ההפרעות הגנטיות המוכרות. לכן, ריצוף רק של אחוזים בודדים מהדנ"א מאפשר לאתר תסמונות גנטיות ביעילות רבה ובמחיר נמוך.

השיטה כאמור מאפשרת לאתר פגמים ומחלות גנטיות שלא היה ניתן לגלות לפני כן, הנובעים מאינספור מוטציות אפשריות. מחלות מסוג זה יכולות לגרום לתסמינים נוירולוגיים ופסיכיאטריים, כגון פיגור שכלי, אוטיזם ואפילפסיה, ולבעיות נוספות, כגון מומים לבביים, קומה נמוכה וגם למחלות יותר נפוצות, כמו סוכרת, יתר לחץ דם וסרטן.

עוד בנושא: אבחון פגיעות גנטיות בעובר אפשרי וחשוב!

היתרון העיקרי של השיטה הוא גם החיסרון שלה. השיטה למעשה סורקת כל כל אחד מ-23 אלף הגנים ומכאן אחוז הניבוי הגבוה שלה למחלה גנטית. אולם, השיטה דורשת ניתוח כמויות אדירות של מידע, שכן עדיין מדובר ברצפים של מיליוני אותיות ועליה לאתר מוטציות, לפעמים ברמה של אות אחת שגויה.

אחת הדרכים בה הדבר מתאפשר, היא שימוש באלגוריתמי מחשב שיכולים להשוות מידע רב למסדי נתונים. עם זאת, גם בהינתן מוטציה בגן מסויים, לעיתים לא ניתן לדעת את המשמעות של התוצאה, כלומר, לאיזו מחלה (אם בכלל) היא תגרום.

הגנום שלנו בנוי מאינספור אותיות השונות זו מזו, חלק מהשינויים הם אלה שמבדילים בין אדם אחד לאחר וחלק מהם יכולים לגרום למחלה, ולעיתים קשה להבדיל ביניהם.

חיסרון נוסף של השיטה הוא המגבלה שלה לאתר שינויים הנגרמים משינוי במספר החזרות של רצפי דנ"א (CNV), שניתן לאבחן רק בשיטת צ'יפ גנטי או FISH. כמו כן, יש לקחת בחשבון שלעיתים תוצאה של בדיקת אקסום תחזור תקינה, אך בכל זאת תתבטא באדם מחלה עם בסיס גנטי וזאת מאחר שפגמים גנטיים יכולים להופיע באותם 98% של הדנ"א שלא מקודדים לחלבונים ועדיין עשויים לגרום למחלה.

מתי כדאי לשקול בדיקת אקסום?

שיטת ריצוף אקסום מיועדת לאנשים המעוניינים בבירור גנטי מעמיק עבור מחלות ותסמונות מסויימות. לרוב הדבר יבוא לביטוי כאשר מגיע לקליניקה אדם החולה במחלה או במום שלא ניתן לגלות באמצעות שיטות אחרות, כולל בדיקת קריוטיפ ושבב גנטי.

אחד השימושים ההולכים וגוברים בבדיקת אקסום כיום היא בבדיקות גנטיות במהלך ההריון. נכון להיום, אישה העומדת בקריטריונים מסויימים יכולה לעבור בדיקת מי שפיר או סיסי שליה ולבצע עליה בדיקת צ'יפ גנטי, בדיקה שנמצאת בסל הבריאות.

מעבר לבדיקת הצ'יפ הגנטי כאמור, בדיקת אקסום יכולה לאתר סט שלם של תסמונות גנטיות שבדיקת הצ'יפ הגנטי לא מסוגלת לבדוק ולכן זוגות רבים בוחרים לבצע אותה באופן פרטי.

כמו כן, בדיקת האקסום אפשרית לביצוע בנוסף לבדיקת הצ'יפ הגנטי כדי לכסות קשת רחבה יותר של הפרעות גנטיות.

מחקר שבוצע בישראל לאחרונה הראה שהוספה של בדיקת אקסום לבדיקת צ'יפ גנטי מעלה את שיעור האיתור של מוטציות הגורמות לאוטיזם. בדיקת אקסום מאפשרת לאתר הן מוטציות דה-נובו והן מוטציות העוברות בתורשה.

אמנם בדיקת הסקר הגנטי לפני ההריון מאתרת תסמונות גנטיות תורשתיות, אך היא סורקת רק את המוטציות הנפוצות ולכן עשויה להחמיץ חלק מהמוטציות. לכן בדיקת אקסום מהווה עוד נדבך משמעותי בסריקה של תסמונות משפחתיות. הבדיקה נעשית לרוב במודל של "אקסום טריו" שבו נלקחת דגימת דנ"א מהעובר או מהתינוק וכן דגימה מכל אחד מההורים.

ללא ספק בדיקת ריצוף אקסום נהיית יותר ויותר נפוצה בשימוש ויתכן בהחלט כי בשנים הקרובות, לאחר פיתוח שיטות עיבוד מידע מתקדמות יותר והוזלתן, היא תהפוך לבדיקה סטנדרטית בשוק ואף תיכנס לסל הבריאות.

ככל שמתגלות יותר מוטציות, כך הדיוק של הבדיקה עולה והיא מאפשרת מצד אחד לאתר יותר מחלות גנטיות ומצד שני להבדיל בצורה טובה יותר בין מוטציות בעלות משמעות קלינית לבין מוטציות שפירות.

החובה ליידע את ההורים ולהסביר על הבדיקה

הכלל הנו שעל רופא הנשים המלווה הורים במסגרת מעקב ההריוו חלה חובה להסביר להם על בדיקת האקסום ואל יכולות האבחון שהיא מציעה כבר בחודשי ההריון הראשונים, שכן המידע הזה חשוב להורים לצורך תהליך קבלת החלטות שקולות לגבי ניהול ההריון.

על אף שברוב המקרים הבדיקה מצריכה מימון פרטי ואינה נכללת בסל הבריאות, ההורים חייבים לקבל את המידע עליה מהרופא והעובדה שהבדיקה יקרה ואינה במסגרת סל הבריאות אינה מפחיתה מהיקף החובה המוטלת על הרופא. הבחירה האם לבצע את הבדיקה או להימנע ממנה, צריכה להיות בחירה של ההורים כאשר מלוטא המידע הזמין על הבדיקה הובא לידיעתם.

עוד בנושא: חובת היידוע ומתן הסבר מפורט על בדיקות גנטיות בהריון

 

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (0) | דירוגים (0)

0 stars - based on 1 reviews

קראו עוד

סגור  

מיקומך באתר: עופר סולר רשלנות רפואית בדיקות גנטיות בדיקת אקסום

הערכת סיכויי תביעה

פנה/י עכשיו לצורך הערכה מדוייקת של סיכויי התביעה בשיתוף מומחה רפואי מוביל:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

סקירה משפטית עדכנית:

31 במרץ 2024

אי הפניה לביצוע בדיקת ממו...

רשלנות רפואית של רופא משפחה שלא הפנה בזמן אישה לביצוע בדיקת ממוגרפיה, מה שגרם לאיחור באבחון סרטן השד...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות בניהול לידה הובילה...

עורך דין עופר סולר מביא לפנינו תיאור תביעה שהוגשה בגין רשלנות בניהול לידה, אשר גרמה לקרע ברחם והובילה לצורך בכריתתו של הרחם...

קרא עוד

31 במרץ 2024

אוסטאומיליטיס בעקבות זיהו...

תקציר פסק דין שבוחן האם זיהום שהתפתח לאחר ניתוח גרם לאוסטאומיליטיס ובעקבות כך לכריתת שתי אצבעות רגליו של התובע...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות בניתוח בקע מפשעתי ...

תובע הסובל מלידה מטמירות אשכים טען כי רשלנות בניתוח בקע מפשעתי שעבר פגעה בכושר הפריון שלו - להלן תקציר פסק הדין והכרעת ביהמ"ש.

קרא עוד

31 במרץ 2024

אי גילוי תסמונת דאון במהל...

עורך דין עופר סולר מביא לפנינו סקירת פסק דין בעניין אי גילוי תסמונת דאון בעת הריון והסבר אודות חובותיו של הרופא המטפל במעקב ההריו...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות רפואית לפני צינתור לב

תקציר פסק דין העוסק בטענות תובע, כי לא ניתנו לו הסברים מספקים טרם ביצוע הליך צינתור לב, חוות דעת המומחים הרפואיים והכרעת ביהמ&quo...

קרא עוד

31 במרץ 2024

חובת מתן הסבר לפני ניתוח ...

עורך דין עופר סולר מביא לפנינו דוגמא לרשלנות רפואית בניתוח הרניה ומתייחס לחובת ההסבר על סיבוכים אפשריים בניתוח...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות רפואית באבחון דלקת...

סקירה משפטית שבוחנת האם רשלנות חדר המיון של בי"ח קפלן גרמה לאיחור באבחון דלקת התוספתן אצל נערה, שגרמה לבסוף להתנקבות שלו.

קרא עוד

31 במרץ 2024

אי אבחון חוסר קורפוס קלוסום

פרשנות חשובה ומעניינת של פסק דין המתאר מקרה של רשלנות רפואית חמורה בסקירת מערכות שגרמה לאי אבחון של חוסר בקורפוס קלוסום...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות בטיפול בדמם לאחר ל...

עורכי הדין שלנו מביאים לפניכם תקציר פס"ד ופרשנות משפטית על מקרה של רשלנות רפואית בטיפול בדימום לאחר לידה, שהובילה לכריתת רחם.

קרא עוד

31 במרץ 2024

הגשת תביעת רשלנות רפואית ...

הגשת תביעת רשלנות רפואית - סדר ההליך לצורך הגשת תביעת רשלנות רפואית עד למועד פסק דין...

קרא עוד

31 במרץ 2024

תסחיף מי שפיר Amniotic fl...

על תסחיף מי שפיר Amniotic fluid embolism ומקרי רשלנות רפואית בלידה ומיד אחריה...

קרא עוד

31 במרץ 2024

תביעה לנזק גוף בעקבות ליד...

הוריו של תינוק אשר נולד בלידת ואקום טענו כי נזקי גוף שנגרמו לו אירעו כתוצאה מביצוע הלידה באופן מכשירני - לחצו לקריאת תקציר פסק הד...

קרא עוד

31 במרץ 2024

1 מכל 7 מקרי אוטיזם ניתן ...

מעל 15% מכלל מקרי האוטיזם נובעים בשל פגיעה גנטית מוכרת, שניתן לראוי לאבחן בעובר, כבר בחודשי ההריון הראשונים. מחובתו של רופא הנשים...

קרא עוד

31 במרץ 2024

האם מותר לקחת את התרופה ה...

כמעט כל אשה בהריון נתקלת לאורך תשעת החודשים בשאלות לגבי נטילת תרופות בהריון. התשובות מורכבות, חשובות ולעיתים אינן חד משמעיות וברו...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות רפואית בלידה - לפנ...

עורך הדין עופר סולר מנהל את משרד עורכי הדין המוביל בישראל בייצוג נפגעי רשלנות רפואית בלידה, לצורך הגשת תביעת פיצויים בשל נזקים שנ...

קרא עוד

31 במרץ 2024

פגיעה במבנה הכרומוזום: חש...

נכון למועד כתיבת שורות אלו ניתן לזהות בבדיקות גנטיות, כבר בתחילת ההריון, מאות פגיעות ושינויים במבנה הכרומוזומים של העובר וזכותם ש...

קרא עוד

03 באפריל 2024

הכירו את רוט סולר - תביעו...

רוט סולר - תביעות ביטוח הנה פירמה פורצת דרך, שמעדכנת גרסה בעולם המשפט וקובעת סטנדרט חסר תקדים, באמצעות הצגת פתרון השוזר את העלית ...

קרא עוד

פניה לעורך דין

עורכי הדין שלנו עומדים לרשותך בכל שאלה ובכל מקרה של חשש מרשלנות רפואית:

אני רוצה להתייעץ >>

טלפון: 03-381-2222

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 24