חייג/י לקבלת ייעוץ אישי:   03-381-2222

רשלנות במתן ייעוץ גנטי או פענוח בדיקות גנטיות

אם נולד לך תינוק הסובל מבעיה גנטית שלא אובחנה על ידי הרופאים לפני או במהלך ההריון, יכול להיות שהמדובר על רשלנות רפואית חמורה ומגיע לכם לקבל פיצויי עתק!

פניה מהירה לעורך דין >>
עורך דין עופר סולר מומחה רשלנות רפואית

רשלנות במתן ייעוץ גנטי

אם נולד לך תינוק הסובל מבעיה גנטית שלא אובחנה לפני או במהלך ההריון, יכול להיות שהמדובר על רשלנות רפואית חמורה ומגיע לכם לקבל פיצויי עתק!

פניה מהירה לעורך דין >>

אבחון פגיעות גנטיות בעובר כבר בתחילת ההריון

מחבר: 19/06/2022 11:24

נכון למועד כתיבת שורות אלו אין כל סיבה ללידת ילד או ילדה עם פגיעה גנטית ומבלי שלהורים ניתן הסבר מפורט על האפשרות לאבחן פגיעות גנטיות בעובר, באמצעות בדיקות גנטיות זמינות - כבר בחודשי ההריון הראשונים.

בסקירה החשובה שלפניך מסביר עורך הדין עופר סולר אודות האפשרויות העומדות לרשות ההורים לעתיד, בכל הריון, לצורך אבחון גנטי מוקדם של פגיעות ומוטציות גנטיות בעובר, כמו גם על היקף החובה של רופאי הנשים להסביר על כך להורים בכל מעקב הריון ללא יוצא מן הכלל.

הריון, גנטיקה והתפתחות העובר

תקופת ההריון היא התקופה המשפיעה ביותר על התפתחות העובר ובמהלכה מתא אחד בודד נוצר אורגניזם שלם הבנוי ממיליארדי תאים.

כל תאי הגוף אמורים להיות זהים לתא הראשון (זוהי הגיזוטה, הנוצרת ממפגש בין תא הזרע לתא הביצית), אך לקבל תפקיד ייחודי בהתאם לאיבר אותו הם מרכיבים, כך שתשעה חודשים לאחר מכן אמור להיוולד תינוק חמוד ובריא.

התאים "יודעים" כיצד לפעול על פי הקוד הגנטי, המורכב ממולקולת DNA. אותו קוד הגנטי מורכב מגנים שאנו יורשים מההורים והם אחראים למגוון התכונות המרכיבות כל אחת ואחד מאיתנו.

לעיתים ה-DNA יכול להיפגע על ידי מוטציות שמשבשות את הקוד הגנטי ופוגעות בתפקוד התאים. כאשר הקוד משובש, התאים קוראים אותו בצורה לא תקינה ונגרמת להם פגיעה שיכולה להתבטא בפגיעה משמעותית בהתפתחות העובר.

התאים שנפגעים בצורה החמורה ביותר הם לרוב אלה הקשורים למערכת העצבים ולמוח וכן תאים באיברים שונים בגוף, כגון הלב, הכליות ומערכת העיכול.

במקרים רבים, המוטציות הפוגעות בדנ"א הן מוטציות העוברות בתורשה, כלומר אחד ההורים (או שניהם) נושא מוטציה כלשהי, אך הוא בריא ללא תסמינים, או שבמקרים מסויימים גם ההורה חולה במחלה.

אותה מוטציה עשויה לעבור לדור הבא ולכן יש סיכוי שהצאצא יהיה גם נשא למוטציה, או במקרה הקיצון יחלה במחלה שאליה המוטציה גורמת. למרבה המזל, כניסתן של בדיקות הסקר הגנטיות לפני ההריון הורידו באופן ניכר את השכיחות של מחלות תורשתיות.

לפני ההריון, מומלץ להורים לבצע בדיקות סקר לאיתור שורה של מוטציות, בהתחשב במוצא שלהם, ועל ידי כך ניתן לשלול נשאות למחלות מסויימות. במקרה שבו נמצא כי שני ההורים נשאים של פגיעה גנטית, קיימים פתרונות כגון אבחון טרום השרשתי שיכולים להבטיח שיוולד תינוק בריא.

פגיעות גנטיות שאינן תורשתיות

הבעיה מתחילה כאשר מופיעות מוטציות או פגיעות בכרומוזומים שלא עוברות בתורשה ולכן לא ניתן למצוא אותן בבדיקות אלה. אותן מוטציות מכונות מוטציות דה נובו (מלטינית: מוטציות חדשות) שכן הן מופיעות בצורה ספונטנית בתאי המין או בשלב מוקדם בהתפתחות העובר.

אותן מוטציות ופגיעות כרומוזומליות אחראיות לשורה ארוכה של תסמונות גנטיות ובין השאר: תסמונת דאון, תסמונת רט, תסמונת די-ג'ורג', תסמונת נונאן ואלה רק מספר זעום של דוגמאות לתסמונות גנטיות, שחלקן עשויות להיות מלוות בתסמינים קשים, המתבטאים בפיגור שכלי, הפרעות התנהגות, אוטיזם, מומי לב, בעיות התפתחות ועוד.

על מנת לאבחן את אותן פגיעות גנטיות שלא עוברות בתורשה, יש צורך לדגום את ה-DNA של העובר במהלך ההריון. אם יהיה בידנו את הדנ"א העוברי, ניתן יהיה לסרוק אותו במטרה למצוא מוטציות שגורמות לתסמונות גנטיות, כאשר המדובר הן במוטציות דה נובו והן במוטציות העוברות בתורשה שלא כלולות בבדיקות הסקר הגנטי.

כמו כן, במידה שההורים לא מבצעים אבחון טרום השרשתי, או מגלים על מחלה תורשתית רק לאחר הכניסה להריון – בדיקת הדנ"א העוברי יכולה לעזור לנו לאתר את אותן מוטציות הגורמות למחלות.

בדיקות לאבחון מוטציות גנטיות בעובר

קיימים סוגים שונים של בדיקות גנטיות בהתאם למצב ולצורך של האישה. חלק מהבדיקות נמצאות בסל הבריאות ובמימון ציבורי וחלק מהבדיקות נעשות באופן פרטי, במכונים פרטיים המציעים בדיקות גנטיות מתקדמות ופזורים בכל רחבי הארץ.

קיימים הבדלים בין הבדיקות השונות וחשוב לזכור כי חובתו של רופא הנשים המלווה את מעקב ההריון להסביר אודות הבדיקות, על מנת שההורים לעתיד יוכלו להחליט האם לבצע אותן או לא.

רוב רובן של הבדיקות מצריכות בדיקת מי שפיר או בדיקת סיסי שליה. אמנם מדובר בבדיקות פולשניות ובעלות סיכון נמוך להפלת העובר, אך למרות זאת התועלת שבבדיקות עולה על הנזק האפשרי וניתן לקבוע כי הסיכון לפגיעה בעובר בבדיקות אלו הוא 1 לכל 1850 הריונות בעוד שהסיכוי לאבחון פגיעה גנטית בעובר באמצעות בדיקת צ'יפ גנטי הוא 1 לכל כ-116 הריונות.

בדיקת הצ'יפ הגנטי

הבדיקה המקובלת כיום לאחר בדיקת מי שפיר או סיסי השליה נקראת בדיקת צ'יפ גנטי (CMA) והיא נהוגה כבדיקת ברירת המחדל לאחר בדיקת סיסי שליה או ניקור מי שפיר כבר יותר מ-5 שנים. בעבר נעשה שימוש בשיטת קריוטיפ, אך בעוד ששיטה זו אפשרה לאתר רק מספר מצומצם של הפרעות כרומוזומליות, שיטת הצ'יפ היא יותר רחבה, מדוייקת ומתקדמת.

מטרתה של השיטה לאבחן מוטציות הכפלה וחסר, שהן חלק ניכר מהמוטציות דה-נובו והן גורמות למאות תסמונות גנטיות מורכבות המוכרות לרופאים.

המוטציות לרוב מתבטאות במחיקה או בהכפלה של איזורים בגנום ועלולות לגרום הפרעות התפתחותיות. שיטת הצ'יפ הגנטי מצליחה לאבחן את אותן הכפלות ומחיקות של איזורים קריטיים ב-DNA ולפיכך מסוגלת לאתר אלפי מוטציות ומחלות גנטיות.

למרבה הצער, בדיקת הצ'יפ הגנטי נמצאת כיום בסל הבריאות רק עבור נשים שעומדות תחת קריטריונים מסויימים: גיל מעל 34, ממצא חריג בבדיקות הסקר במהלך ההריון או הריון קודם לילד עם מחלה גנטית.

נדמה כי יעילותה של בדיקת הצ'יפ הגנטי כבדיקת סקר לכלל הנשים בהריון יעילה גם כאשר לא קיימים גורמי סיכון. מחקר ישראלי שפורסם לאחרונה מצא כי בדיקת הצ'יפ הגנטי מסוגלת לאתר בין 15-20% מהמקרים עם אוטיזם או מוגבלות שכלית מסיבה לא ידועה.

מחקר נוסף מצא כי בדיקת הצ'יפ הגנטי מנבאת מחלות גנטיות באופן זהה, בין אם מדובר בהריון בריא חסר גורמי סיכון, או בהריון לא תקין עם גורמי סיכון. לכן, כיום יותר ויותר זוגות בוחרים לבצע את בדיקת הצ'יפ הגנטי באופן פרטי - ובכל מקרה, חובתו של רופא הנשים להסביר אודות הבדיקה כבר בתחילתו של כל מעקב הריון ללא יוצא מן הכלל.

בדיקת אקסום

בבדיקת האקסום המתקדמת נסרקים כל האיזורים הגנטיים שמקודדים לחלבונים ב-DNA בכדי לאתר מוטציות שעשויות להיעלם מן העין אפילו בבדיקת הצ'יפ הגנטי. במרבית המקרים מומלץ אף לבצע בדיקת "אקסום טריו", כלומר לבצע את הבדיקה על האם, האב והעובר, פרוצדורה שיכולה לתת מידע נוסף לגבי הסיכוי למחלה גנטית.

חשוב להדגיש שהבדיקה לא מוצעת באופן שגרתי לכלל האוכלוסיה וניתנת בהתאם להמלצת הגניטקאי לפי המצב וההיסטוריה המשפחתית.

למשל, במקרים מסויימים כאשר לא עלו ממצאים בשיטת הצ'יפ הגנטי אך קיים חשד למחלה גנטית או מום בעובר לפי ממצאים של סקירת מערכות או לפי היסטוריה של מחלות במשפחה. במקרים כאלה יומלץ להורים לבצע בדיקת אקסום, שעשויה להוסיף סיכוי של 15% לגילוי תסמונת.

מאחר שהשיטה מגלה כ-80-85% מסך ההפרעות הגנטיות, היא מהווה נדבך נוסף חשוב באיתור הפרעות גנטיות בעובר, גם כאשר ההריון נראה בריא. עם זאת, במצב כזה בדיקת האקסום מוסיפה סיכוי רק של 1-2% לגילוי התסמונת.

חובתו של רופא הנשים להסביר להורים בכל מעקב הריון אודות בדיקת האקסום, חשיבותה והיכולת שלה לאבחן פגיעות גנטיות בעובר בדיוק מירבי.

ריצוף גנומי NGS

בדיקת האקסום כאמור, מגלה את רוב רובן של ההפרעות הגנטיות ולכן יש לה יעילות גבוהה, אך חלק מהמוטציות נמצאות באיזורים אחרים ב-DNA וגם הן עשויות לגרום לתסמונות גנטיות.

הבדיקה שמאתרת מוטציות באיזורים אלה מכונה בדיקת ריצוף גנומי מהדור הבא (NGS). הבדיקה עושה שימוש באותה טכנולוגיה כמו בבדיקת אקסום, אך בבדיקה זו נסרק כלל ה-DNA.

חשוב לומר כי בדיקה זו לא נמצאת עדיין בשימוש רוטיני ועיקר נעשה בה שימוש לצורכי מחקר. הסיבה לכך אינה חוסר יכולת טכנולוגית או מחיר גבוה, אלא נעוצה בכך שחסר עוד ידע רב לגבי מוטציות שנמצאות לאורך ה-DNA האנושי ולכן דרוש עוד מחקר כדי להבין את המשמעות הקלינית שלהן.

חשוב לומר שכאשר יש חשד למחלה ספציפית וגם בהתאם לשקלול הרקע המשפחתי, ניתן לבדוק פאנל גנטי ספציפי למוטציות שגורמות לאותה מחלה. כלומר, פאנל גנטי בודק מוטציות ספציפיות המקושרות למחלה מסויימת, והוא מבוצע בהתאם להמלצת הרופא המלווה את ההריון או לפי ייעוץ גנטי פרטני שניתן להורים.

NIPT בדיקת דם - 0 סיכון

בנוסף לבדיקות הנ"ל, שהנן בדיקות פולשניות, קיימת בדיקה גנטית שאינה פולשנית ונקראת בדיקת NIPT או Non-Invasive Prenatal Testing, או בעברית בדיקה טרום לידתית בלתי פולשנית, המאפשרת בדיקה של הפרעות כרומוזומליות המתבטאות במחיקה או בהכפלה של כרומוזומים או מקטעים מהם, והיא מתבצעת על ידי בדיקת דם פשוטה של האם לאחר שבוע 10.

בין התסמונות שהבדיקה בודקת נמצאות תסמונת דאון, תסמונת טרנר, תסמונת אדוארדס, תסמונת פראדר ווילי ועוד. היתרון בבדיקה כאמור הוא היותה בלתי פולשנית ולכן נטולת סיכון לפגיעה בעובר.

הבדיקה מצליחה לאתר שאריות של DNA עוברי שנמצא במחזור הדם של האם ולכן מאפשרת לאבחן בדיוק ניכר מספר מחלות גנטיות, אם כי רק מספר מצומצם שלהן, ולכן היא לא מהווה תחליף מלא לבדיקות גנטיות אחרות.

בדיקת ה-NIPT מעלה תקווה גדולה שבעתיד הבדיקה תיכנס לשימוש רוטיני והיא תהיה בדיקה מדוייקת יותר ועם יכולת אבחון של מספר תסמונות גנטיות רב יותר. ובנתיים, על רופאי הנשים המלווים הורים בזמן ההריון להסביר על הבדיקה ועל חשיבותה הרבה, על מנת שההורים יוכלו לקבל החלטה מושכלת לגבי ביצועה או הימנעות ממנה.

חובת הרופא להסביר וליידע את ההורים

כפי שכבר הסברנו, כל רופא נשים המלווה הורים בהריון חייב להסביר להם בפירוט אודות הבדיקות הגנטיות הזמינות עבורם, בדיקות שעשויות אבחן פגיעות גנטיות משמעותיות בעובר כבר החל מהשבוע ה-10 להריון והילך.

החובה המוטלת על הרופא חלה בכל הריון ללא יוצא מן הכלל וללא קשר לגיל ההורים, למצבם הבריאותי ולתוצאותיהן של בדיקות הסקר השגרתיות שהאם לעתיד עוברת במהלך ההריון. החובה להסביר וליידע את ההורים בעובדות החשובות הללו הנה חובה מוחלטת וללא סייג.

אי מתן הסבר מפורט להורים עלול להקים עילה לתביעת רשלנות רפואית, בכל מקרה של לידת ילד או ילדה שיאובחנו בשלב כלשהו לאחר הלידה עם פגיעה גנטית מהותית.

משרד סולר קפלינסקי רשלנות רפואית מטפל במאות מקרי תביעה של משפחות, הורים לילדים שאובחנו עם פגיעות גנטיות, במקום שלא ניתן להורים כל הסבר על האפשרות לעבור בדיקות גנטיות בהריון ומשכך נשללה מהם הזכות לקבל החלטות קריטיות לגבי ניהול ההריון, החלטות שמתבררות לאחר הלידה כהרות גורל.

בכל מקרה של אבחון ילד/ה עם פגיעה גנטית רק לאחר הלידה, מומלץ להקדים ולפנות להתייעצות עם אחד מעורכי הדין במשרד, על מנת לבדוק ולהעריך האם ניתן לגבש עילה לתביעת רשלנות רפואית, שכן בתביעות אלו ניתן להשיג פיצויי עתק שיעזרו לבני המשפחה בהתמודדות ובקשיים הכרוכים בגידול ילד/ה עם פגיעה גנטית משמעותית ונכות גבוהה.

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (1)

5 stars - based on 1 reviews

קראו עוד

סגור  

מיקומך באתר: עופר סולר רשלנות רפואית ייעוץ גנטי פגיעות גנטיות

הערכת סיכויי תביעה

פנה/י עכשיו לצורך הערכה מדוייקת של סיכויי התביעה בשיתוף מומחה רפואי מוביל:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

סקירה משפטית עדכנית:

31 במרץ 2024

אי הפניה לביצוע בדיקת ממו...

רשלנות רפואית של רופא משפחה שלא הפנה בזמן אישה לביצוע בדיקת ממוגרפיה, מה שגרם לאיחור באבחון סרטן השד...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות בניהול לידה הובילה...

עורך דין עופר סולר מביא לפנינו תיאור תביעה שהוגשה בגין רשלנות בניהול לידה, אשר גרמה לקרע ברחם והובילה לצורך בכריתתו של הרחם...

קרא עוד

31 במרץ 2024

אוסטאומיליטיס בעקבות זיהו...

תקציר פסק דין שבוחן האם זיהום שהתפתח לאחר ניתוח גרם לאוסטאומיליטיס ובעקבות כך לכריתת שתי אצבעות רגליו של התובע...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות בניתוח בקע מפשעתי ...

תובע הסובל מלידה מטמירות אשכים טען כי רשלנות בניתוח בקע מפשעתי שעבר פגעה בכושר הפריון שלו - להלן תקציר פסק הדין והכרעת ביהמ"ש.

קרא עוד

31 במרץ 2024

אי גילוי תסמונת דאון במהל...

עורך דין עופר סולר מביא לפנינו סקירת פסק דין בעניין אי גילוי תסמונת דאון בעת הריון והסבר אודות חובותיו של הרופא המטפל במעקב ההריו...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות רפואית לפני צינתור לב

תקציר פסק דין העוסק בטענות תובע, כי לא ניתנו לו הסברים מספקים טרם ביצוע הליך צינתור לב, חוות דעת המומחים הרפואיים והכרעת ביהמ&quo...

קרא עוד

31 במרץ 2024

חובת מתן הסבר לפני ניתוח ...

עורך דין עופר סולר מביא לפנינו דוגמא לרשלנות רפואית בניתוח הרניה ומתייחס לחובת ההסבר על סיבוכים אפשריים בניתוח...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות רפואית באבחון דלקת...

סקירה משפטית שבוחנת האם רשלנות חדר המיון של בי"ח קפלן גרמה לאיחור באבחון דלקת התוספתן אצל נערה, שגרמה לבסוף להתנקבות שלו.

קרא עוד

31 במרץ 2024

אי אבחון חוסר קורפוס קלוסום

פרשנות חשובה ומעניינת של פסק דין המתאר מקרה של רשלנות רפואית חמורה בסקירת מערכות שגרמה לאי אבחון של חוסר בקורפוס קלוסום...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות בטיפול בדמם לאחר ל...

עורכי הדין שלנו מביאים לפניכם תקציר פס"ד ופרשנות משפטית על מקרה של רשלנות רפואית בטיפול בדימום לאחר לידה, שהובילה לכריתת רחם.

קרא עוד

31 במרץ 2024

הגשת תביעת רשלנות רפואית ...

הגשת תביעת רשלנות רפואית - סדר ההליך לצורך הגשת תביעת רשלנות רפואית עד למועד פסק דין...

קרא עוד

31 במרץ 2024

תסחיף מי שפיר Amniotic fl...

על תסחיף מי שפיר Amniotic fluid embolism ומקרי רשלנות רפואית בלידה ומיד אחריה...

קרא עוד

31 במרץ 2024

תביעה לנזק גוף בעקבות ליד...

הוריו של תינוק אשר נולד בלידת ואקום טענו כי נזקי גוף שנגרמו לו אירעו כתוצאה מביצוע הלידה באופן מכשירני - לחצו לקריאת תקציר פסק הד...

קרא עוד

31 במרץ 2024

1 מכל 7 מקרי אוטיזם ניתן ...

מעל 15% מכלל מקרי האוטיזם נובעים בשל פגיעה גנטית מוכרת, שניתן לראוי לאבחן בעובר, כבר בחודשי ההריון הראשונים. מחובתו של רופא הנשים...

קרא עוד

31 במרץ 2024

האם מותר לקחת את התרופה ה...

כמעט כל אשה בהריון נתקלת לאורך תשעת החודשים בשאלות לגבי נטילת תרופות בהריון. התשובות מורכבות, חשובות ולעיתים אינן חד משמעיות וברו...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות רפואית בלידה - לפנ...

עורך הדין עופר סולר מנהל את משרד עורכי הדין המוביל בישראל בייצוג נפגעי רשלנות רפואית בלידה, לצורך הגשת תביעת פיצויים בשל נזקים שנ...

קרא עוד

31 במרץ 2024

פגיעה במבנה הכרומוזום: חש...

נכון למועד כתיבת שורות אלו ניתן לזהות בבדיקות גנטיות, כבר בתחילת ההריון, מאות פגיעות ושינויים במבנה הכרומוזומים של העובר וזכותם ש...

קרא עוד

03 באפריל 2024

הכירו את רוט סולר - תביעו...

רוט סולר - תביעות ביטוח הנה פירמה פורצת דרך, שמעדכנת גרסה בעולם המשפט וקובעת סטנדרט חסר תקדים, באמצעות הצגת פתרון השוזר את העלית ...

קרא עוד

פניה לעורך דין

עורכי הדין שלנו עומדים לרשותך בכל שאלה ובכל מקרה של חשש מרשלנות רפואית:

אני רוצה להתייעץ >>

טלפון: 03-381-2222

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 24