חייג/י לקבלת ייעוץ אישי:   03-381-2222

הרופא התרשל בזמן הלידה וגרם לך ולעובר לנזק חמור?

עורך הדין עופר סולר מתמחה בייצוג תובעים במקרים של רשלנות רפואית במהלך הלידה. אם נגרם לך או לעובר נזק בשל התנהלות הצוות הרפואי, מגיע לך לקבל תשובות!

פניה מהירה לעורך דין >>

רשלנות רפואית בזמן הלידה

עורך הדין עופר סולר מתמחה בייצוג תובעים במקרים של רשלנות רפואית במהלך הלידה. אם נגרם לך או לעובר נזק בשל התנהלות הצוות הרפואי, מגיע לך לקבל תשובות!

פניה מהירה לעורך דין >>

למי יועברו הפיצויים בתביעה בעילת הולדה בעוולה?

מחבר: 30/12/2019 19:43

כאשר מדובר במצב בו נולד ילד עם נכות או מחלה קשה עקב רשלנות רפואית בכל הקשור לאבחון הסיכויים להיוולדו של הילד במצב כזה, קיימות לכאורה שתי עילות תביעה שונות ונפרדות.

עילת התביעה של ההורים אשר מכונה הולדה בעוולה, ועילת תביעה של הילד אשר מכונה חיים בעוולה.

במסגרת פסק הדין שניתן ביום 28.5.2012 בהליך ע"א 1326/07 המר נ' עמית קבע בית המשפט העליון הלכה תקדימית המכונה הלכת המר.

הלכה זאת ביטלה את עילת חיים בעוולה של הילד, ועם זאת הכירה בעילת הולדה בעוולה של ההורים. כלומר, ביהמ"ש העליון חסם בפני הילדים שנולדו פגועים את האפשרות לתבוע על עצם היוולדם, אך זאת תוך העברת זכות התביעה להוריהם.

בעקבות הלכת המר, התעוררה השאלה למי יועברו כספי הפיצויים הנפסקים בתביעות ההורים בעילת הולדה בעוולה, אשר הוגשו לאחר הלכת המר, ליילוד או להוריו?

למי מגיעים הפיצויים - לילד או להורים?

שאלה זו התעוררה במסגרת ת"א 31657-04-13 א.ע. נ' לאומית שירותי בריאות אשר התנהל בפני בית המשפט המחוזי בירושלים.

תיק זה עסק בקטינה שנולדה כשהיא סובלת מתסמונת גנטית הגורמת למגבלות מוטוריות וקוגנטיביות קשות, אשר הולכות ומחמירות עם הזמן.

התביעה הוגשה לאחר פסיקת הלכת המר ועל כן היא התבססה על עילת התביעה של ההורים בגין הולדה בעוולה. ההורים טענו שהנתבעים ניהלו את מעקב ההריון ברשלנות. במסגרת הליך גישור שנוהל בין הצדדים, נחתם הסכם בדבר תשלום סכום פיצויים, אשר משקלל את סוגיית הנזק הכבד מול שאלת האחריות, ואשר קיבל תוקף של פסק דין.

לאחר מתן פסק הדין ביקשו ההורים שביהמ"ש יורה שכל סכום הפיצוי יועבר לידיהם, מאחר שלשיטתם הפיצוי נפסק בגין עילת התביעה שלהם ובגין נזק שנגרם להם. הנתבעים הותירו את הקביעה בעניין זה לשיקול דעת בית המשפט.

מאחר שבקשה זו עוררה סוגיה עקרונית, הנוגעת לשאלת השפעתה של הלכת המר על ניהול והבטחת כספי הפיצוי והשאלה אם וכיצד ניתן להביא לכך שאלה יוקצו למטרת הטיפול ביילוד, ביקש בית המשפט גם את עמדת היועץ המשפטי לממשלה.

עמדת היועמ"ש לממשלה הייתה שיש להפקיד את כספי הפיצוי בנאמנות לטובת הילד, וכי במקרים בהם הסתיימה התובענה בפשרה, כמו במקרה דנן, תיקבע מעין ברירת מחדל לפיה 25% מסכום הפיצוי יועבר לידי ההורים, ויתרת הסכום תופקד בנאמנות.

ההורים התנגדו לכך בטענה שהפקדת הסכום בחשבון נאמנות תקשה מאד על ניהול הכספים ועל הטיפול בקטינה.

ביהמ"ש קבע כי עד להלכת המר, שררה ההלכה לפיה תובענות שעילתן בחיים בעוולה הוגשו על ידי היילודים או מטעמם, והפיצויים שנפסקו הועברו לידיהם, תוך הפקדתם בנאמנות לטובתם. ברם, הלכת המר בדבר ביטול זכות התביעה של הילוד והעמדת זכות תביעה אישית-עצמאית להורה, מזמינה לכאורה את המסקנה לפיה כספי הפיצויים צריכים להיות מוקנים להורים.

לכאורה, אין פסול במצב דברים זה, שהרי ההנחה הרווחת היא כי כל הורה מעוניין לפעול לטובת ילדו הפגוע ויעשה כמיטב יכולתו לפעול לטובתו. ברם, הקניית הזכות לכספי הפיצויים להורים מעוררת בעיות וקשיים רבים בשני מישורים עיקריים.

המישור הראשון עוסק באפשרות הנושים לרדת לנכסי ההורים עקב חיובים פרטים שלהם, באמצעות הוצאה לפועל, עיקולים, הליכי פשיטת רגל וכדומה, ועקב כך להביא לפגיעה בכספי הפיצויים שנועדו לטפל ביילוד.

בנוסף קיים חשש שלאחר פטירת ההורים יועברו כספי העיזבון לידי היורשים, ואלה לא בהכרח ישימו דווקא את טובתו של היילוד / הנפגע אל מול עיניהם.

המישור השני עסוק בבעיות שיכולות לצמוח כתוצאה מהתנהלות כספית כושלת של ההורים עצמם, כגון בשל מדיניות השקעה לא זהירה, שימוש בכספים למטרות זרות ועוד.

ביהמ"ש קבע כי עד שייעשו בחוק השינויים המיוחלים, בתי המשפט צריכים למצוא פתרונות מעשיים לקשיים הרבים שנוצרו בעקבות הלכת המר, בדרך שתבטיח שכספי הפיצוי יגיעו ליילוד ויוקדשו לטיפול בו. לשיטתו, הפתרון הנכון במצב זה הנו שכספי הפיצויים יוחזקו במסגרת חשבון נאמנות נפרד לטובת הילד אשר ינוהל ע"י ההורים. 

במסגרת תנאי הנאמנות יש לקבוע כי השימוש בכספי הנאמנות יבוצע לטובת היילוד וכי על כספים אלה יחולו, הוראות זהות לאלה שבתקנות הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (דרכים להשקעת כספי חסוי), התש"ס-2000.

עניין נוסף שיש לדון בו נוגע לשאלת בית המשפט המוסמך לדון בבקשות הנוגעות לניהול כספי הנאמנות, כאשר ההורים מבקשים להוציא הוצאה כספית חריגה לצורך חד-פעמי, יוצא דופן, דחוף או נחוץ, או כאשר מתבקש שינוי בתנאי ההשקעה.

עד כה, דן בבקשות אלה בית המשפט לענייני משפחה. ברם, הקמת הנאמנות מביאה לכאורה לכך שבית המשפט המוסמך לדון בבקשות מעין אלה יהיה בית המשפט המחוזי, לנוכח הוראת סעיף 37 לחוק הנאמנות.

עם זאת, בנסיבות העניין יש תחולה לסייג שבסעיף 42 לחוק הנאמנות, ולפיכך יש לקבוע כי כאשר שמדובר בנאמנות הנוגעת בבסיסה ליחסים בתוך המשפחה, אזי בית המשפט המוסמך לדון בה הינו בית המשפט לענייני משפחה.

עם זאת, יש להבדיל בין כספי הפיצוי המיועדים לטיפול ביילוד, שהם בלבד יועברו לחשבון הנאמנות שלטובת היילוד, לבין כספי הפיצויים בגין הנזקים הלא ממוניים וההוצאות שנגרמו להורים, שיועברו לידי ההורים.

בניגוד לעמדת היעומ"ש לממשלה, אין לקבוע כלל גורף לפיו יש להעביר אחוז מסויים קבוע מסכום הפיצויים, אלא בית המשפט יצטרך להידרש לגופו במסגרת כל אחת מהתובענות שיבואו לפניו, בהתאם לנסיבות העניין.

בנסיבות אותו תיק, סכום הפיצוי לא נקבע על יסוד שמיעת ראיות, אלא במסגרת הסכם פשרה שהושג בהליך גישור, ולכן קשה לכמת את שיעור הפיצוי שמגיע להורים. עם זאת, ביהמ"ש העריך סכום זה ב-20% מהסכום הנפסק, לאחר ניכוי שכ"ט עו"ד והוצאות משפט.

כמה מילים לסיכום...

כאשר מדובר בכספי פיצויים שנפסקו בתביעות ההורים שהוגשו בעילת הולדה בעוולה לאחר הלכת המר, יש להבדיל בין סכום הפיצוי שמיועד לילד, אותו יש להעביר לחשבון נאמנות לטובת הילד,  לבין סכום הפיצוי שמיועד להורים, אותו יש להעביר לידי ההורים.

בכל מקרה של רשלנות רפואית בלידה או חשש מפני מקרה רשלנות כאמור, יש צורך להקדים ולהתייעץ עם עורך דין מנוסה בתחום על מנת לבדוק את נסיבות הלידה ולהעריך את היקף הנזק שנגרם ליילוד ולאם היולדת.

רק לאחר בדיקה מקיפה של החומר הרפואי והתייעצות עם רופא מומחה, יוכל עורך הדין לייעץ לך לגבי האפשרויות שעומדות לפניך לשם הגשת תביעה וקבלת פיצויים. לעורך הדין עופר סולר ניסיון רב בייצוג נפגעי רשלנת רפואית, ובין השאר גם במקרים של הולדה בעוולה והנכם מוזמנים לפנות להתייעצות אישית ללא כל התחייבות.

לשיחה עם עורך דין חייג/י: 03-7369253

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (0) | דירוגים (0)

0 stars - based on 1 reviews

קראו עוד

סגור  

מיקומך באתר: עופר סולר רשלנות בלידה הולדה בעוולה למי יועברו הפיצויים?

הערכת סיכויי תביעה

פנה/י עכשיו לצורך הערכה מדוייקת של סיכויי התביעה בשיתוף מומחה רפואי מוביל:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

סקירה משפטית עדכנית:

31 במרץ 2024

1 מכל 7 מקרי אוטיזם ניתן ...

מעל 15% מכלל מקרי האוטיזם נובעים בשל פגיעה גנטית מוכרת, שניתן לראוי לאבחן בעובר, כבר בחודשי ההריון הראשונים. מחובתו של רופא הנשים...

קרא עוד

31 במרץ 2024

האם מותר לקחת את התרופה ה...

כמעט כל אשה בהריון נתקלת לאורך תשעת החודשים בשאלות לגבי נטילת תרופות בהריון. התשובות מורכבות, חשובות ולעיתים אינן חד משמעיות וברו...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות רפואית בלידה - לפנ...

עורך הדין עופר סולר מנהל את משרד עורכי הדין המוביל בישראל בייצוג נפגעי רשלנות רפואית בלידה, לצורך הגשת תביעת פיצויים בשל נזקים שנ...

קרא עוד

31 במרץ 2024

פגיעה במבנה הכרומוזום: חש...

נכון למועד כתיבת שורות אלו ניתן לזהות בבדיקות גנטיות, כבר בתחילת ההריון, מאות פגיעות ושינויים במבנה הכרומוזומים של העובר וזכותם ש...

קרא עוד

03 באפריל 2024

הכירו את רוט סולר - תביעו...

רוט סולר - תביעות ביטוח הנה פירמה פורצת דרך, שמעדכנת גרסה בעולם המשפט וקובעת סטנדרט חסר תקדים, באמצעות הצגת פתרון השוזר את העלית ...

קרא עוד

03 ביולי 2024

בדיקת מי שפיר: כל הורה חי...

רופא הנשים המלווה את ההורים במהלך ההריון חייב להסביר, בכל הריון ללא יוצא מן הכלל, על החשיבות הרבה שבבדיקת מי שפיר על מנת שההורים ...

קרא עוד

03 ביולי 2024

הפסקת טיפול תרופתי בשל הי...

רשלנות רפואית בטיפול בפצועת פיגוע ותשלום פיצויי עתק, בשל הפסקת טיפול אנטיביוטי בהעדר רישום רפואי כנדרש לפי חוק.

קרא עוד

10 ביולי 2024

אבחון תסמונת די ג'ורג' בע...

תסמונת די ג'ורג' הנה תסמונת גנטית נדירה, לרוב נובעת ממטוציה חדשה, שניתן וחשוב לאבחן באמצעות בדיקות גנטיות כבר בתחילת ההריון! עורך...

קרא עוד

14 ביולי 2024

אבחון מוקדם של פגיעה במבנ...

פגיעה במבנה התקין של כרומוזום X עלולה להוביל להתפתחותן של תסמונות גנטיות משמעותיות, ולכן חשוב להסביר להורים עד כמה חשוב לערוך בדי...

קרא עוד

22 ביולי 2024

הרופא חייב להסביר על בדיק...

חובתו של רופא הנשים להסביר להורים לעתיד על חשיבותה של בדיקת ה-NIPT בכל הריון ללא יוצא מן הכלל! המדובר בבדיקת דם של האם ההריונית, ...

קרא עוד

23 ביולי 2024

הורים שהם בני דודים לא הו...

עורך הדין עופר סולר מסביר פסק דין מעניין, שהכריע בסוגיית רשלנות רפואית בשל אי הפניה של בני דודים לקבלת ייעוץ גנטי ולידת ילד נכה...

קרא עוד

01 באוגוסט 2024

מוטציה דה נובו - מה משמעו...

מוטציות גנטיות דה נובו הנן תסמונות גנטיות שמתפתחות לראשונה בעובר, במהלך ההריון, ולכן ניתן לאבחן אותן רק במהלך ההריון ובאמצעות בדי...

קרא עוד

04 באוגוסט 2024

הרופא חייב להסביר על חשיב...

כל רופא נשים המלווה הורים בזמן מעקב ההריון חייב להסביר, תמיד, על חשיבותה הרבה של בדיקת מי השפיר בשל יכולותיה לאבחן מוטציות ופגמים...

קרא עוד

06 באוגוסט 2024

תסמונת טרנר: אפשר וחשוב ל...

תסמונת טרנר הנה תסמונת גנטית הנובעת בשל חסר, חלקי או מלא, של כרומוזום X. ניתן לאבחן את התסמונת באמצעות בדיקה גנטית פשוטה בזמן ההר...

קרא עוד

12 באוגוסט 2024

חשוב להכיר ולדעת: על בדיק...

רופא הנשים שמלווה את ההריון חייב להסביר להורים בכל מקרה על בדיקת האקסום, שהיא הבדיקה הרחבה והמדוייקת ביותר לצורך אבחון מוטציות גנ...

קרא עוד

03 בספטמבר 2024

לדעת על הידרוצפלוס ומקרי ...

עורך דין עופר סולר מסביר על מחלת ההידרוצפלוס ומקרי רשלנות רפואית הנובעים מאי אבחונה של המחלה...

קרא עוד

05 בספטמבר 2024

רשלנות בביצוע בדיקת ביופסיה

עורך הדין עופר סולר מסביר על בדיקת ביופסיה ומקרי רשלנות רפואית שהובילו לתביעות משפטיות...

קרא עוד

15 בספטמבר 2024

מות תינוק לאחר הלידה בגלל...

ישנם מקרים מצערים שבהם התינוק נפטר מיד לאחר הלידה בגלל רשלנות רפואית של הצוות המיילד...

קרא עוד

פניה לעורך דין

עורכי הדין שלנו עומדים לרשותך בכל שאלה ובכל מקרה של חשש מרשלנות רפואית:

אני רוצה להתייעץ >>

טלפון: 03-381-2222

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 24