סרטן השד Breast Cancer - קווים לדמותו
סרטן השד Breast Cancer הנה מחלה בה התאים באזור השד מתחלקים באופן חריג שאינו מבוקר. מחלה ממארת זו היא השכיחה ביותר בקרב נשים בעולם המערבי, כאשר גם גברים עלולים לחלות בה אך מספרם בקרב אוכלוסיית הלוקים במחלה נמוך באופן משמעותי.
מחקרים רפואיים מלמדים כי המחלה נפוצה בעיקר בנשים שעברו את גיל חמישים ונדירה יותר בנשים צעירות וגברים כאמור. סרטן השד הנפוץ ביותר הנו מסוג קרצינומה, ומלבדו קיימים סוגים פחות שכיחים בשם לימפומה וסרקומה.
בשלב הראשון של המחלה ניתן לחוש גושים שאינם כואבים באזור השדיים, כאשר לאחר מכן חודרים תאים סרטניים אל בלוטות הלימפה שבבית השחי ומשם אל מחזור הדם. בשלב זה המחלה עשויה לשלוח גרורות למקומות אחרים בגוף ולכן חשוב לאבחן ולטפל במחלה מוקדם ככל שניתן.
אפידמיולוגיה - Breast Cancer
קבוצות האוכלוסייה בהן הסיכון למחלה גבוה יותר הוא פגם גנטי בחלבון BRCA2 או BRCA1, היסטוריה של סרטן מסוג זה במשפחה מצד האם או האב, השמנת יתר, עישון, צפיפות ברקמות השדיים, גלולות למניעת הריון המכילות אסטרוגן, אי כניסה להריון, טיפול הורמונאלי וחשיפה לאסטרוגן.
אבחון ושלבי המחלה
בדומה למחלות אונקולוגיות אחרות נהוג גם לחלק את שלביו של סרטן השד לפי חומרת המחלה החל משלב 0 בו הגידול לא שולח גרורות אך קיים פוטנציאל לסיכון עד לשלב 4 בו שולח הגידול הראשוני גרורות לאיברים מרוחקים.
הסכנה העיקרית והמשמעותית ביותר בסרטן השד היא מוות ומדד השרידות המקובל למחלה הוא של 5 שנים. אבחון מוקדם ככל הניתן של סרטן השד יכול לשפר באופן משמעותי את הפרוגנוזה עד ל-90% אחוזי החלמה.
קיראו בהרחבה: רשלנות רפואית באבחון סרטן
אבחון המחלה נעשה בהתחלה על ידי פניה אל גניקולוג או כירורג שד במטרה לחפש אחר סימנים המחשידים לתמורות סרטניות שיכולים לכלול גוש בשד, הפרשות מהפטמה, כיב, שינויים בגודל השד ועוד.
מלבד זאת מבוצעת גם בדיקת ממוגרפיה שהנה צילום רנטגן של השדיים בו ניתן להבחין בשינויים שחלו באזור זה של הגוף. ההמלצה של משרד הבריאות לנשים היא לבצע בדיקת ממוגרפיה אחת לשנתיים מעל גיל 50 ולנשים בסיכון גבוה אחת לשנתיים מעל גיל 35. בדיקת הדמיה נוספת המבוצעת בחלק מהמקרים היא MRI.
קיראו על: מקרה שבו רופא המשפחה לא הפנה לביצוע ממוגרפיה
במקרים בהם הופיעו ממצאים מחשידים יש לבדוק את האזור החשוד על ידי בדיקת ביופסיה. בבדיקה זו מוציאים חלק מהרקמה באזור החשוד, כיום קיימות מספר אפשרויות לביצוע ביופסיית שד. הדגימה נשלחת לבדיקה אצל הפתולוג שבוחן האם מדובר בגידול, מאיזה סוג הגידול, באיזה שלב נמצא הסרטן ועוד.
טיפולים אפשריים במחלת סרטן השד
סרטן השד היא מחלה ממאירה עם מספר רב יחסית של אפשרויות לטיפול. אלטרנטיבת הטיפול נבחרת על ידי האונקולוג שהנו הרופא המתמחה במחלות סרטניות לפי הימצאותם של חלבונים שונים בתאי הסרטן, גיל, היסטולוגיה של הרקמה, היסטוריה משפחתית של המחלה והשלב שבו היא אובחנה.
בין האפשרויות הקיימות: טיפול אינדוקריני, כריתת שד, טיפול הורמונאלי, כימותרפיה וטיפול להקלת התסמינים בשלבים המתקדמים של המחלה.
גידול שאובחן בשלב 0 או 1 ללא היסטוריה משפחתית מטופל בדרך כלל על ידי טיפול אינדוקריני, אולם במקרים של היסטוריה משפחתית שוקלים לעיתים גם כריתה מלאה של השד. מלבד זאת בחולות המצויות בשלבים 1 ו-2 הטיפול הוא בדרך כלל התערבות ניתוחית לפני שהגידול הראשוני ישלח גרורות לאיברים המרוחקים יותר ויפגע באפשרות החולה להבריא מהמחלה.
השאלה האם לבצע כריתה מלאה או חלקית של השד עדיין שנויה במחלוקת ויש הגורסים שכריתה חלקית איננה מספיקה כדי למנוע מהמחלה לחזור.
>>> פורום רשלנות רפואית <<<
יש לך שאלות על אבחון וטיפול בסרטן השד?
חייג/י 03-7369253 לשיחה עם עו"ד עופר סולר