כיצד נקבעת הנכות בעקבות תאונת דרכים
הגורם אשר משפיע בצורה המרכזית ביותר על גובה הפיצויים אשר יקבע בתיק תאונת דרכים הינו גובה הנכות הרפואית הצמיתה (הקבועה) אשר נותרה לנפגע בעקבות התאונה. גובה הנכות משפיע ישירות על סכום הפיצויים בכל ראשי הנזק ובפרט בראש הנזק של אובדן השתכרות.
מתי ניתן לקבוע נכות צמיתה - קבועה?
את הנכות ניתן לקבוע במרבית המקרים בחלוף לכל הפחות שנה מיום התאונה. אם לדוגמא אדם נפגע בתאונת אופנוע ושובר את רגלו הרי שבחודש הראשון יש להניח כי הנכות הזמנית שלו הינה 100% שכן הוא מגובס, אינו מסוגל להניע את רגלו ואינו יכול כלל לרדת מהמיטה.
בחלוף החודשים השבר בדרך כלל יתאחה ומצבו ישתפר ולרוב כאשר תעבור שנה מיום התאונה ניתן יהיה להעריך את הנזק הקבוע והנכות שנותרה לו.
במקרים של פגיעות קשות כמו שברים מורכבים אשר דורשים ניתוחים רבים לעיתים יש צורך להמתין יותר משנה מאז התאונה על מנת להעריך את הנכות הקבועה שנותרה.
מי קובע אחוזי נכות לאחר תאונת דרכים?
במרבית המקרים הנכות נקבעת על ידי מומחה רפואי אשר ממונה בידי בית המשפט לאחר הגשת התביעה. המומחה הרפואי בודק את התובע ומעריך את הנכות שנותרה לו. בשל כך מומלץ במרבית המקרים לא למהר להגיש תביעה לבית המשפט בטרם תחלוף כשנה מיום התאונה.
כיצד מחליט בית המשפט אילו מומחים רפואיים ימונו לבדיקת התובע הנפגע?
לכתב התביעה מצרף עורך דין של התובע בקשה למינוי מומחים רפואיים. על התובע להוכיח, באמצעות מסמכים רפואיים, כי נגרמה לו בשל התאונה פגיעה שעלולה להותיר נכות ואשר מצדיקה מינוי של מומחה רפואי לבדיקתו בתחום זה.
אם לדוגמא התובע נפגע כהולך רגל בתאונת דרכים ונגרמו לו זעזוע מוח, שבר בכף היד ופגיעה בעין הרי שלכתב התביעה תצורף בקשה למינוי מומחה בתחום הנוירולוגיה על מנת להעריך אם נותרה נכות בשל הזעזוע מוח, מומחה בתחום האורטופדיה על מנת להעריך אם נגרמה נכות בשל השבר ביד ומומחה בתחום רפואת העיניים על מנת להעריך אם נותרה נכות עקב הנזק לעין בתאונה.
קיראו: באילו מקרים יש צורך בחוות דעת פסיכאטרית?
אילו מומחים ממונים על ידי בית המשפט וכיצד הם קובעים את הנכות?
אותם מומחים אשר בית המשפט ממנה הנם מומחים בלתי תלויים מטעמו ואינם מטעם התובע או חברת הביטוח. המומחים נעזרים במסמכים רפואיים אשר הצדדים מעבירים להם וכן בודקים את התובע - הנפגע.
מומחה רפואי נעזר בתקנות הביטוח הלאומי אשר בהם קיים מעין "מחירון" לכל פגיעה והגבלה אשר מתאים לה דרגת נכות. חשוב להדגיש כי במרבית המקרים כאבים בלבד או אי נוחות אינם מקנים נכות על פי התקנות אלא הגבלה כלשהי בפעולת הנפגע.
קיראו: כיצד מכריעים במקרה של שתי חוות דעת סותרות?
מי משלם את עלותו של מומחה רפואי?
אם התאונה אינה תאונת עבודה הרי שבית המשפט קובע בדרך כלל שחברת הביטוח תשלם את שכרו של המומחה אשר בד"כ הינו בסדר גודל של כמה אלפי שקלים.
אם מדובר בגין תאונת דרכים אשר הינה תאונת עבודה בית המשפט עלול לקבוע כי על התובע לממן את עלות שכרו של המומחה.
ההסבר לכך הוא שלו התובע היה פונה לבדיקת ועדה של המוסד לביטוח לאומי לקביעת נכות מעבודה קביעת הועדה הייתה מחייבת גם בהליך בבית משפט ולא היה צורך במינוי מומחה בשכר.