תאונה בבית חולים - יש מי שאחראי
אחת מהפגיעות השכיחות בעת טיפול רפואי ובפרט בעת אשפוז בבית חולים, הנה פגיעה כתוצאה של נפילה.
אשפוז בבית חולים מעביר את המטופל מסביבתו הביתית המוכרת לו לסביבה זרה אשר עלולים להיות בה מכשולים שונים. בנוסף אשפוז בבית חולים מטבע הדברים הינו בדרך כלל סביב תקופות של מחלה קשה, ניתוח או טיפולים רפואיים אחרים אשר יכולים לפגוע ברמת הההכרה והניידות של המטופל.
כל הסיבות הללו מביאות לכך שתאונת נפילה בתוך בית חולים אינה מאורע נדיר ולעיתים הנזק שנגרם בגינה יכול להיות חמור יותר מסיבת האשפוז הראשונית.
אנשים מבוגרים הינם בסיכון רב יותר לתאונות נפילה בכלל ולתאונת נפילה במהלך אשפוז בתוך בית חולים בפרט ומצבם הגופני הירוד עלול לגרום גם לכך שנזק הגוף בעקבות התאונה יהא חמור מהצפוי אצל אדם צעיר כגון שברים גם בחבלה לא קשה.
באילו מקרים מייחסים לבית החולים ולצוות המטפל אחריות לנזק שנגרם למטופל עקב נפילה?
על בית החולים מוטלת אחריות לשלום מטופליו הן מבחינת איכות הטיפול הרפואי והן מבחינת מניעת תאונות ונפילות.
תאונה בעת אשפוז שמתרחשת לעיתים הינה תאונת נפילה של מאושפז שעבר ניתוח והוא חוזר למחלקה לאחר הניתוח בעודו מטושטש. במידה שהאחות אשר מקבלת את המטופל במחלקה לא מקפידה להרים את דפנות המיטה על מנת למנוע את נפילתו של המטופל המטושטש לאחר ניתוח והמטופל נופל ונפגע הרי שמדובר ברשלנות בטיפול.
כיום במרבית בתי החולים קיימים נהלים ברורים לגבי טיפול בחולה לאחר ניתוח ובין היתר נוהל הרמת דפנות המיטה אולם תאונות כאלו עדיין מתרחשות.
לקבלת סיוע משפטי בנושא רשלנות רפואית ללא התחייבות: יעוץ משפטי
תאונות שכיחות אחרות שמתרחשות במחלקות אשפוז נובעות מהיעדר השגחה על מטופל אשר סובל מבעיות בהכרה, בהתמצאות, סחרחורות או מצב גופני ירוד אשר מנסה לרדת בכוחות עצמו מהמיטה, נופל ונפגע. גם במקרה זה הפתרון המתבקש הינו הרמת דפנות המיטה למניעת ירידה לא מבוקרת מהמיטה, השגחה סיעודית קפדנית, סיוע פיזי צמוד בעת ירידה מהמיטה והשגחה על המטופל. טיפול לא נכון או חוסר תשומת לב אשר יביאו אל תאונת נפילה ונזק למטופל עלולים לחייב את בית החולים בפיצוי המטופל על נזקיו.
הגורם האחראי לשמירה על בטיחות המטופל הינו הצוות הסיעודי - המחסור בכוח אדם סיעודי ובאחיות בכל מחלקות בתי החולים והמוסדות הרפואיים והסיעודיים גורם לכך שכאמור תאונות נפילה של מטופלים חוזרות שוב ושוב. הסתמכות של הצוות הסיעודי על בני המשפחה כי הם יסייעו בשמירה על ביטחון המטופל מקובלת במציאות היום יום אולם במידה ומתרחשת תאונה לא תוכל להישמע טענה כי הצוות הסיעודי הניח שהמטופל בהשגחת משפחתו.
בית המשפט בבואו לדון במקרים של נזק למטופל בעקבות תאונת נפילה מכיר בבעיית כוח האדם הסיעודי אולם כמו במקרים אחרים של מציאות אשר אינה הולמת סטנדרטים סבירים אינו מקבל טענה זו כטענת הגנה אשר יכולה להדוף תביעת רשלנות רפואית בגין העדר השגחה וטיפול צמוד אשר יכלו למנוע תאונת נפילה ונזק בעקבותיה.
בכל מקרה של נזק ותאונת נפילה אשר אירעה במהלך טיפול רפואי, תוך כדי אשפוז בתוך בית חולים או בכל מוסד רפואי אחר מומלץ להתייעץ עם עורך דין אשר בקיא בתחום רשלנות רפואית. עורך דין יקבל לידיו מבית החולים את תיקו של המטופל ויבחן האם אכן התרשלות בטיפול אפשרה או גרמה את התאונה ואת נזקו של המטופל. על מנת להוכיח את הנזק יש צורך בחוות דעת רפואית של מומחה רפואי מתאים אשר יבדוק את המטופל ואת התיעוד הרפואי ויעריך את הנזק שנגרם.
לקבלת סיוע משפטי בנושא רשלנות רפואית ללא התחייבות: יעוץ משפטי