פגיעה ביד ימין בלידה – פסק דין ת.א 1128/03 (שלום באר שבע) אל עאסם אחמד ואח' נ' שירותי בריאות כללית
בימ"ש השלום בבאר-שבע קבע, שהצוות הרפואי בביה"ח סורוקה התרשל במהלך לידת התינוק שהוגדר כמקרוזומי (תינוק שמשקלו עולה על 4 ק"ג בעת הלידה).
אחת מטענות התובעים הייתה שבמקרה הנ"ל יש מקום להפוך את נטל הראיה על פי הכלל של "הדבר מעיד על עצמו" .
לקריאה נוספת: רשלנות בניתוח אורטופדי
כאן המקום להסביר כי הכלל המשפטי הקרוי "הדבר מעיד על עצמו", משמעו כי על התובע מוטל להוכיח את עילת תביעתו אולם במקרים מיוחדים יעבור נטל ההוכחה על הנתבעים והם אלה שיצטרחו להוכיח כי לא רשלנותם גרמה לנזק הנטען. להעברת נטל הראייה יש משמעות רבה, כפי שארע בתביעה שלפנינו, ולעיתים אף מכרעת.
שלושה תנאים להעברת נטל ההוכחה לנתבע:
- לתובע לא היתה ידיעה או היכולת לדעת מה היו נסיבות האירוע, שגרם לנזק. ואכן – ברור כי תינוק בן יומו לא ידע ולא יכול היה לדעת מה גרם לשיתוק בידו.
-
הנזק נגרם על ידי נכס, שבשליטת הנתבעת. ואכן – ברור כי הנכס הוא בבעלות הנתבעת וכי היא בעלת היכולת הטובה ביותר למנוע נזקים הנובעים מאופן ניהול הילדה.