אישום פלילי כנגד רופא מתחזה
על המבקש לעסוק ברפואה במדינת ישראל לעמוד בבחינות הסמכה של משרד הבריאות לאחר קבלת השכלה במוסד אקדמי מוכר. רק לאחר מכן ניתן לקבל רישיון לעסוק ברפואה.
מקרים בהם אדם מתחזה להיות רופא ללא הסמכה אמיתית עלולים להסתיים בנזקים חמורים למטופל וכמובן שטיפול כזה ללא רישיון מעבר לרשלנות רפואית חמורה, יכול להיות עילה להגשת כתב אישום פלילי כנגד המטפל.
פסק הדין שניתן בבית המשפט העליון בעניין יוסף רוס נ' מדינת ישראל, עסק בעתירה שהגיש רוס כנגד המדינה לאחר שזו ייחסה לו בהליך פלילי פזיזות ורשלנות וכן עיסוק ברפואה והתחזות לרופא.
כתב האישום הפלילי נגד רוס הוגש בגין מקרה בו שימש כיועץ טבעוני והומיאופת כשטיפל בנער אשר סבל מפגיעה רב מערכתית קשה.
א' יליד 1981 סבל מדלקת פרקים, עיוות ופגיעה בפרקים, פגיעה בלב, בעור ובכליות וטופל עקב כך בטיפול תרופתי בבית החולים רמב"ם בחיפה במחלקת הילדים. המחלה דעכה אך התפתחותו וגדילתו נפגעו. התרופה בה השתמש הנער חייבה שימוש רציף וככל שיארך השימוש בה, כך גדלים הסיכויים לסיבוכים עקב הפסקתה.
בספטמבר 1997 פנו הורי הנער א' בן ה-16 ליוסף רוס שבדק את הנער ואמר להוריו כי הוא מבטיח שטיפולו בנער יביא להחלמתו.
רוס התנה את הטיפול בתשלום ובהפסקת השימוש בתרופה שנרשמה לו על ידי רופאיו בבית חולים רמב"ם, כן הוא הורה לנער ליטול גרגרים של צורן (סיליקון) שיגרמו לו לחום ולפריחה, אך יוציאו את הרעלים והדלקת.
בסמוך להפסקת השימוש בתרופות מצבו של הנער התדרדר. הוא סבל מחום שלא ירד, עייפות, הפסיק לאכול, דיבר בקושי, סבל מפריחה, בצקות בגפיים וכאבים, עד שהגיע כמעט לאפיסת כוחות מוחלטת. רוס בדק אותו אך טען כי התהליך הטיפולי מצליח.
לאחר כשלושה חודשים פנו הורי הנער לבית החולים והוא אושפז בסכנת חיים כשהוא סובל מתת תזונה והחמרה במחלה ממנה סבל. הוא טופל עד שיצא מכלל סכנה.
כנגד רוס הוגש כתב אישום פלילי ובית משפט השלום בהליך זה קבע כי יש לראות ברוס כמי שהעניק לנער "טיפול רפואי". ההורים פנו לרוס במטרה לרפא את המחלה והוא נתן לו את גרגרי הצורן בתור תרופה.
רוס ניסה לטעון כי הוא ביקש לטפל רק בבעיית הגדילה, אך טענה זו נדחתה על ידי בית המשפט ומצא כי רוס יצר סיכון ממשי לחיי הנער וכי היה עליו להפנות את הנער לרופא כאשר מצבו החל להתדרדר.
בית המשפט קבע עוד כי רוס התחזה לעוסק ברפואה ויצר בפני הנער והוריו מצג שווא כאילו יש לו יכולת לרפא את הנער ועל רוס נגזרו 10 חודשי מאסר (3 מתוכם בעבודות שירות) וקנס בגובה 4,000 ₪.
על פסק דין זה הוגש ערעור לבית המשפט המחוזי בטענה שבית המשפט העדיף ללא סיבה את עדותו של אמו של הנער על פני עדותו של רוס. עוד נטען כי עדותה של הרופאה ד"ר בריק לא הייתה מהימנה ועלו בה סתירות והיא נחקרה בחקירה חוזרת וסיפקה הסברים לסתירות.
השופטים בבית המשפט המחוזי דחו פה אחד את כל טענות המערער באשר להרשעה בפזיזות ורשלנות ולעונש עצמו, אך דעתם נחלקה בעניין התחזות לרופא.
רוס הגיש בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בעניין ההרשעה בגין התחזות לרופא. לדבריו הרשעה זו הופכת את כל מי שעוסק ברפואה בלתי קונבנציונלית לפושע.
לטענתו מעולם לא הציג עצמו כרופא וכן הסביר כי הנער והוריו היו מודעים לכך שהוא הומיאופת וכי הוא יכול לסייע לנער בגבולות ההומיאופתיה. כמו כן טען רוס באשר לרשלנות כי הסביר לנער והוריו כי תהיה ירידה בתפקודו, אך זו ירידה לצורך עליה.
בית המשפט העליון דחה את הערעור בעניין הרשלנות הרפואית אך קיבל את הערעור בעניין ההתחזות לרופא, מאחר וההורים פנו לרוס לאחר שהתייאשו מהטיפול הקונבנציונלי ורוס מעולם לא הציג עצמו כרופא. עם זאת לא שינה בית המשפט העליון את העונש מאחר ולדעת השופטים העונש גם כך היה קל ביחס למעשה.
תשובות מקצועיות מעורכי דין
באתרנו ניתן למצוא אלפי סקירות רפואיות ומשפטיות שכתבו מומחים רפואיים ועורכי דין על סמך ניסיון פרקטי בטיפול וייצוג נפגעי רשלנות רפואית.
עורכי הדין שלנו צברו ניסיון רב לאורך השנים, טיפלנו ונתנו ייעוץ משפטי לאלפי אנשים שרצו לבדוק היתכנות להגשת תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית. רוב האנשים שפונים למשרדנו מתעניינים לרוב בסוגיות מרכזיות, אשר רלוונטיות כמעט בכל סוגיית רשלנות רפואית וזאת מן הסתם בכל מקרה לגופו.
לפניכם תשובות מפורטות והסברים של עורך הדין עופר סולר בנוגע לשאלות נפוצות בנושא רופאים מתחזים והזכויות המגיעות לכם בכל מקרה של חשש מפני רשלנות אשר נגרמה בשל התחזות.
איך אני יודע אם הרופא שמטפל בי או מנתח אותי בבית חולים הינו מתמחה או מומחה?
בישראל חלק גדול מבתי החולים המשתייכים לרפואה הציבורית הינם בתי חולים אוניברסיטאיים, כלומר בתי חולים בהם מתקיימת הכשרה מעשית של רופאים במהלך ההתמחות.
עולם רפואה הינו מקצוע אשר בו גם כיום, מעבר לנושאים האקדמיים הנלמדים באוניברסיטה, ההכשרה של רופאים צעירים נעשית באמצעות התנסות בבית חולים בהדרכה של רופאים מומחים וותיקים.
כאשר אנו מטופלים במסגרת ציבורית בבית חולים יש סיכוי גבוה כי חלק לא קטן מהאבחנות והטיפולים נעשים בידי רופאים מתמחים בשלבים שונים של ההתמחות שלהם. רופא מתמחה הינו רופא מוסמך ומורשה לכל דבר ועניין, אשר סיים את לימודי הרפואה ונמצא בשלבי הכשרתו לקראת תואר מומחה בתחום רפואי מסוים, הכשרה אשר ברוב תחומי הרפואה לוקחת שנים. הרופאים המתמחים הם בפועל עמוד השדרה של בתי החולים.
למטופל ברפואה הציבורית זכות מלאה לשאול את הרופא אשר מטפל בו האם הוא מומחה או מתמחה, עם זאת ברפואה הציבורית בבית חולים אוניברסיטאי ברוב המקרים אין למטופל אפשרות לבחור את הרופא שיטפל בו והוא גם אינו יכול לסרב לטיפול בידי רופא מתמחה ולעמוד על כך שרק רופא מומחה יטפל בו.
כמובן שפעולות מורכבות כמו ניתוחים נעשות לרוב בהשגחה או בסיוע של רופא מומחה ולא רק בידי רופא מתמחה או לכל הפחות בידי רופא מתמחה בשלבים האחרונים ממש של התמחותו.
כיצד אני יכולה לדעת שהרופא שאליו אני פונה במסגרת פרטית מוסמך לבצע את הטיפול או הניתוח?
ראשית אין כל מניעה או בושה לשאול את הרופא מהן ההסמכות או ההתמחויות שלו בישראל, זוהי זכותו של המטופל לפי חוק זכויות החולה לקבל מידע על המטפל בו.
במקרה של ספק ניתן לגשת לאתר משרד הבריאות באינטרנט, שם יש עמוד בו ניתן לחפש לפי שם הרופא או מספר רישיון את פרטי הרופא ולקבל מידע האם רישיונו בתוקף, באלו תחומים יש לו התמחות מוכרת ורשמית (למשל רפואת עיניים, נוירולוגיה וכך הלאה).
טופלתי על ידי רופא שמתברר שאין לו רישיון לעסוק ברפואה בישראל ונגרם לי נזק עקב הטיפול, האם אפשר להגיש תביעת רשלנות רפואית?
העיסוק ברפואה בישראל מוסדר בפקודת הרופאים (נוסח חדש) התשל"ז-1976 ורק מי שעומד בתנאים המוגדרים בחוק רשאי לעסוק ברפואה. מי שעסק ברפואה ללא היתר ובניגוד לחוק יכול גם הוא לחוב בנזיקין אם גרם נזק, למרות שפעל בחוסר סמכות ובניגוד לחוק.
הקושי העלול להתעורר בתביעות כאלו הוא נושא גביית הפיצויים מהנתבע לאחר קבלת פסק דין. לאנשים אשר עוסקים ברפואה ללא היתר לא יכול להיות ביטוח אחריות מקצועית, שכן אחד התנאים שמעמידה חברת הביטוח להנפקת פוליסת ביטוח אחריות מקצועית הינה רישיון בר תוקף לעסוק ברפואה.
במקרה של פסק דין המחייב את הנתבע בפיצויים בגין נזק שגרם בהעדר ביטוח אחריות מקצועית, יהיה צורך לגבות את הפיצויים מהנתבע אישית, עניין שעלול להיות מורכב וכרוך בהליכי הוצאה לפועל.
במידה ונפגעת בעקבות רשלנות רפואית יש לפנות אל עורך דין המתמחה בתחום הרשלנות הרפואית להתייעצות.
אנו במשרד עורכי דין סולר קפלינסקי צברנו ניסיון רב שנים בייצוג וטיפול נפגעי רשלנות רפואית ונשמח להעניק גם לך סיוע משפטי מקצועי.