מוות של ילדה בשל רשלנות באבחון דלקת קרום המוח
לצערנו, טיפול רפואי אשר ניתן לילדים הינו נושא לתביעות רשלנות רפואית רבות לצערנו. בשל הקושי בתקשורת עם הילד והקושי בקבלת אנמנזה טובה מהילד, נדרש מרופא ילדים כושר אבחנה ורמת זהירות מופלגת בבואו לאבחן ולטפל בילד הסובל מבעיה רפואית.
פסק הדין עיזבון דנה פילוסוף ז"ל, אהובה פילוסוף, יצחק פילוסוף נ' מכבי שירותי בריאות, ד"ר שוורץ לב, חב' ביקור רופא בע"מ, שילוח חברה לביטוח בע"מ (באמצעות הראל חברה לביטוח בע"מ), עסק בתביעה שהגישו הוריה של קטינה אשר נפטרה כתוצאה מזיהום. התביעה הוגשה בעילה של רשלנות רפואית כנגד קופת החולים, המבטחת של הרופא שבדק אותה, מעסיקתו אשר סיפקה שירותים לקופת החולים.
ביום 19.10.02, פילוסוף ילידת 1997, שבה מהגן בשעות הצהריים, התלוננה על כאבים וחולשה, סבלה מחום והוריה נתנו לה אקמול והשכיבו אותה לישון. בשעות אחר הצהריים פנו למוקד הטלפוני של קופת החולים והופנו למוקד הרפואי של חברת ביקור רופא, אשר משרתת את לקוחות קופת חולים מכבי בשבתות וחגים.
דנה פילוסוף ז"ל הובאה למרפאה באשדוד ונבדקה על ידי אחות ועל ידי ד"ר שוורץ.
במהלך הבדיקה נמדד חומה של פילוסוף, שעלה מאז שעות הצהריים ועמד על 39.8 מעלות. כן אובחנו כדוריות דם אדומות בבדיקת שתן, בטן מעט נפוחה והרופא אף ציין כי היא אינה ערנית, אך לא נמצאו עדויות לדלקת קרום המוח. פילוסוף קיבלה סירופ אופטלגין והמתינה במרפאה לירידה בחום. לאחר מכן שוחררה לביתה ונאמר להורים לשוב למוקד אם המצב לא משתפר.
למחרת בבוקר הבחינה האם בכתם כחול על רגלה של המנוחה ולאחר מכן בכתמים כחולים רבים נוספים. בהמשך אובחן דם בפיה, היא איבדה שליטה על הסוגרים ואיבדה את הכרתה. המנוחה הובהלה לבית החולים קפלן ברחובות, שם נפטרה.
בפילוסוף בוצעה נתיחה לאחר המוות ונמצא כי המוות נגרם מדלקת קרום המוח חיידקית, streptococcus - סטרפטוקוקוס A, על רקע של דלקת ריאות חריפה - pneumonia.
המומחה הרפואי מטעם התובעים, פרופסור א. ברזילי, אשר מתמחה ברפואת ילדים ומחלות זיהומיות, קבע כי דלקת קרום המוח היא מחלה קשה עם שיעור תמותה גבוה, אשר הצלחת הטיפול בה תלויה באבחון מהיר וכי במקרה זה האבחנה הייתה ברורה והיה על ד"ר שוורץ להפנות את המנוחה לבית החולים.
המומחה הרפואי מטעם הנתבעים פרופסור ש. אשכנזי, גם הוא מתמחה ברפואת ילדים ומחלות זיהומיות, קבע כי דלקת קרום המוח בשלביה הראשונים נראית כזיהום נגיפי וכי גם הפניה לבית החולים הייתה מביאה בסבירות גבוהה לאותה תוצאה עגומה.
בית המשפט קבע כי הרישום הרפואי שניהל ד"ר שוורץ באשר לבדיקה לוקה בחסר. הרישום הרפואי הוא בעל חשיבות מכרעת כאשר דנים בתביעות רשלנות רפואית וחוסר ברישום זה מעביר את הנטל אל הנתבע, להוכיח כי לא התרשל.
במקרה זה נקבע כי הרופא כלל לא שקל אפשרות של דלקת קרום המוח ובכך לא פעל כרופא סביר.
הרופא לא התייחס ברצינות הראויה לתלונות המנוחה והוריה ולא הקדיש תשומת לב מספקת למכלול התסמינים. מחד קבע בית המשפט כי אין לקבוע אמות מידה מחמירות מדי כלפי רופא המאייש מוקד עמוס, אך מאידך אין להקל ראש בחשיבות תפקידו כחוליה ראשונה בשרשרת הטיפול בחולים.
כאשר מדובר בילד חולה, על הרופא להניח כי אין בידיו את כל המידע ועליו להעמיק ולחקור, לשאול שאלות על מנת להשלים את התמונה.
בית המשפט קבע כי ד"ר שוורץ התרשל בתפקידו והוא אחראי לאירוע ב- 70% וכי על מעסיקתו וקופת החולים אחריות בשיעור 15% כל אחת.
בית המשפט פסק פיצויים כדלקמן:
- בגין כאב וסבל וקיצור תוחלת חיים - 400,000 ₪.
- בגין הוצאות קבורה - 12,000 ₪.
- בגין הפסד שכר בשנים אבודות - 676,540 ₪.
- סך כל הפיצויים - 1,088,540 ₪, בתוספת הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין.
תשובות מקצועיות מעורכי הדין שלנו
באתרנו שלנו ניתן למצוא אלפי סקירות משפטיות ורפואיות שנכתבו על ידי מומחים רפואיים ועורכי דין מנוסים בתחום הרשלנות הרפואית. אנו עושים את מירב המאמצים על מנת לעדכן את התוכן באתר בקביעות וזאת בהתאם להוראות החוק ופסיקות חדשות.
אנשים אשר פונים למשרדנו מתעניינים לרוב בסוגיות מרכזיות שחוזרות על עצמן ובדיוק לשם כך הקמנו את פלטפורמת השו"ת שלנו, שמאפשרת לכל אדם לקבל תשובות מקיפות ומקצועיות בכל מקרה של רשלנות באבחון מחלות ובפרט כאשר מדובר על אבחון מאוחר של דלקת קרום המוח.
עורכי הדין במשרד עו"ד סולר קפלינסקי צברו ניסיון רב בטיפול וייצוג נפגעי רשלנות רפואית ואנו נשמח לעמוד לצידכם, לבדוק את פרטי המקרה ולהגיש תביעת רשלנות רפואית בכל מקום שיימצא כי סיכויי התביעה טובים ואכן יש טעם לפתוח בהליך משפטי מול הגורמים האחראיים לנזק.
לאחר הריון רגיל ולידה במועד רגילה נולד לנו בן. בבית החולים לאחר הלידה לא אמרו לנו שיש בעיה כלשהי ופתאום ביום השחרור הוא הפסיק לנשום סדיר והוכנס לטיפול נמרץ. הוסבר לנו שאבחנו אצלו הצרות בעורק הראשי שיוצא מהלב, האם היו צריכים לאבחן קודם את הבעיה ולטפל לפני שהוא נזקק להחייאה?
נראה על פניו מהתיאור כי מדובר במצב של קוארקטציה של האאורטה Coarctation of the aorta. המדובר בהיצרות מולדת של אבי העורקים - העורק הראשי אשר יוצא מחדר שמאל של הלב. זהו מצב לא נדיר, אשר עלול לסכן את התינוק אם הוא לא מאובחן במועד ומטופל.
הסימן הקלסי הבולט ביותר לאפשרות קיומה של קוארקטציה של האאורטה הינו קושי במציאת דופק אצל התינוק ברגליים ובידיים (דפקים פריפריים). כל מצב כזה של חוסר בדפקים חייב להדליק נורה אדומה אצל הבודק.
בדיקת דפקים פריפריים בידיים וברגלים הינו חלק מבדיקה פיזיקאלית שכל תינוק צריך לעבור לאחר הלידה ולפני שיחררו מבית החולים.
כאשר מתעורר חשד לקוארקטציה של האאורטה יש לבצע בדיקות אבחנתיות דחופות, הכוללות בדיקת אקו לב שיכולה להדגים באופן ברור את הבעיה. מהירות האבחנה חשובה במיוחד במקרה זה בשל החשש מהתדרדרות פתאומית במצב הילד.
הטיפול כולל מתן טיפול תרופתי על ידי פרוסטגלנדינים ותיקון ניתוחי.
כדי להעריך אם במקרה שאתם מתארים אפשר וצריך היה לאתר את המום של קוארקטציה של האאורטה קודם להחמרה במצבו של בנכם, יהיה צורך לקבל את מלוא התיעוד הרפואי מהלידה ולאחריה ולבחון אם היו סימנים מקדימים.
אם יתברר כי נגרם לבנכם חלילה נזק מוחי בשל ההתדרדרות הקשה במצבו, אשר ניתן היה למנוע אותו באבחון מוקדם של המצב וטיפול, ניתן יהיה לשקול הגשת תביעת רשלנות רפואית. השלב הראשון בבירור המקרה הינו פניה אל עורך דין מנוסה בתחום הרשלנות הרפואית.
פניתי בערב למוקד רפואי עם הבן שלי בן השנתיים שסבל מחום גבוה, פריחה על הבטן והקאות, שיחררו אותנו הביתה באבחנה שמדובר בדלקת במעיים. יומיים אחר כך הילד פרכס בבית והגענו לבית חולים שם התברר שיש לו דלקת קרום המוח, שכנראה פגעה במוח שלו. איך מבררים אם יש עילה לתביעת רשלנות רפואית כנגד המוקד?
דלקת קרום המוח חיידקית הינה מחלה אשר עלולה להסתיים בהיעדר טיפול נכון במועד בנזק מוחי בלתי הפיך לילד שלוקה בה. הסימנים אשר עלולים להחשיד למחלה הינם חום גבוה, פריחה על העור, בחילות והקאות, ישנוניות וחוסר תגובה של התינוק, רגישות לאור (פוטופוביה) ולעיתים קשיון עורף - קושי בכיפוף הראש לכיוון החזה בשכיבה.
מאחר ודלקת קרום המוח היא מחלה מסוכנת אשר עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך ואף למוות, על רופא הילדים לשלול אותה במקרים של סימפטומים אשר מחשידים למחלה.
אם הילד נבדק במוקד רפואי בו אין אמצעי אבחנה דוגמת בדיקות דם במעבדה או אפשרות לבדיקת ניקור מותני, על הרופא אשר בודק את הילד להפנות אותו לבדיקה במיון בית חולים כדי לשלול את האפשרות המסוכנת של דלקת קרום המוח.
כדי להעריך אם הייתה התרשלות בטיפול בבנכם במוקד הרפואי אשר בגללה התאחרה האבחנה של דלקת קרום המוח ונגרם נזק, יהיה צורך לקבל את מלוא התיעוד הרפואי מהמוקד ומבית החולים ולהתייעץ עם רופא ילדים מומחה שיעריך אם הייתה התרשלות בטיפול.
בראשית הדברים וקודם כל כדאי לפנות אל עורך דין מנוסה בתחום הרשלנות הרפואית להערכת המקרה ולסיוע בקבלת מלוא התיעוד ופניה למומחה הרפואי המתאים.
נולדה לנו בת לאחר הריון תקין בלידה רגילה, בגיל שבועיים היא פיתחה צהבת והצואה שלה הפכה בהירה - כמעט לבנה. פניתי לרופאת ילדים בקופת חולים פעמיים שבדקה אותה ואמרה שאין צורך בטיפול ושזה יחלוף לבד. בסוף נגשתי למיון ושם אבחנו חסימה בדרכי המרה שגרמה לנזק חמור בכבד של הילדה. איך תובעים את הרופאה על הרשלנות הקשה שלה?
המקרה שאת מתארת הינו אופייני למחלה שנקראת חסימה ביליארית Biliary Atresia - חסימה של דרכי המרה, המובילות מיצי מרה מהכבד אל מערכת העיכול.
רוב הילדים נולדים בריאים ומפתחים תסמינים לאחר הלידה, כאשר התסמין הקלאסי של חסימה ביליארית הינו צהבת ישירה וצואה שהופכת להיות בהירה. שכן, מיצי המרה אשר צובעים את הצואה בצבע אופייני לא מגיעים למערכת העיכול.
אמנם צואה בהירה או לבנה אצל תינוק יכולה להיות סימן לבעיות שונות, אולם כאשר היא מדווחת על ידי ההורים, על רופא הילדים לשלול תחילה את האפשרות המסוכנת של חסימה ביליארית באמצעות בדיקות נוספות כמו אולטרסאונד.
הטיפול בהפרעה הינו ניתוחי - ניתוח ע"ש קסאי, המחדש את זרימת המרה מהכבד למעי.
חסימה ביליארית אשר לא מאובחנת במועד ולא מטופלת עלולה לגרום לנזק חמור לכבד, עד למצב של פגיעה בלתי הפיכה בכבד המצריכה השתלת כבד.
אם יתברר כי במקרה שלכם רופאת הילדים בקופת החולים התעלמה ממצאים ונתונים שנמסרו לה, אשר היו צריכים לעורר חשד בדבר אפשרות של חסימה ביליארית וכי בשל כך נגרם איחור באבחון הבעיה ונגרם נזק לכבד, ניתן יהיה ככל הנראה לבסס תביעת רשלנות רפואית לקבלת פיצויים.
בכל אופן, כדאי בשלב ראשון לפנות אל עורך דין בעל ניסיון בתחום הרשלנות הרפואית לקבלת יעוץ והכוונה.
במידה ונפגעת בשל רשלנות רפואית מומלץ לפנות בהקדם האפשרי אל עורך דין מנוסה בתחום הרשלנות הרפואית לשם התייעצות ראשונית ובדיקת היתכנות להגשת תביעה.
עורכי הדין במשרד עורכי דין סולר קפלינסקי בעלי ניסיון של עשרות שנים בטיפול וייצוג נפגעי רשלנות רפואית ונשמח להעניק גם לך ייעוץ וליווי משפטי אישי.