נפילת חשמלאי מסולם במהלך עבודתו - מי האחראי?
תאונות עבודה עקב נפילה מסולם ונפילה מגובה הינן בין התאונות השכיחות, ולמרבה הצער לעיתים לא נדירות מסתיימים אירועים אלה בפציעה קשה.
נשאלת השאלה מהי מידת האחריות של עובד חשמלאי, אשר יוצא מדי יום לעבוד על סולם בגובה רב? האם הוא צריך לערוך כל בוקר בדיקה יסודית לגילוי פגמים או בלאי, או שמא החברה היא זו שאחראית לבדיקה ותחזוקה שוטפת של הסולם?
אחד המקרים הקשים בתחום תאונות עבודה נידון בהליך תא (חי') 617/05 מוחמד יאסין נ' קלינה אליעזר ובניו הנדסה תכנון וביצוע.
לחץ לקריאת מאמר בנושא תאונת עבודה - נפילת מסגר מסולם
פרטי המקרה וטענות הצדדים
חשמלאי אשר ביצע עבודות תיקון בגובה רב של 5 מטרים נפל בעת שעבד על סולם מתוצרת "חגית" ועקב כך נגרמו לו נזקי גוף רבים וקשים בגינם אינו יכול לעבוד עוד במשרה מלאה בתחום מקצועו.
לטענת התובע, מעבידתו - "קלינה אליעזר ובניו הנדסה תכנון וביצוע" התרשלה מכיוון שהסולם אותו העמידה לרשותו לביצוע העבודה היה בלתי תקין ולא התאים לסוג העבודה אותה ביצע באותו היום.
מעבר לכך טען התובע, כי החברה הנהיגה שיטת עבודה בלתי בטוחה ולפיכך העמידה אותו בסיכון בלתי סביר. המעבידה טענה מנגד, כי התאונה נגרמה עקב פגם בייצור הסולם ובשיפוצו ולכן יש להטיל את האחריות על יצרנית הסולם, חברת חגית. עוד טענה הנתבעת, כי יש ליחס לתובע רשלנות תורמת כיוון שהוא זה שגרם לתאונה בשל חוסר זהירותו.
חברת חגית הגיבה לטענות הנתבעת כי היא זו שגרמה לתאונה, בטענה לפיה ברור שמישהו מטעם המעבידה פירק חלקים חשובים בסולם, כאלה המבטיחים את פעולתו הבטוחה ולחלופין, כי הנתבעת לא תחזקה כיאות את הסולם ולכן נגרמה התאונה.
במהלך הדיון בבית המשפט התברר, כי הסולם נשלח זמן מה לאחר קנייתו בחנות לשיפוץ אצל חברת חגית. לאחר השיפוץ אוחסן הסולם במחסן הנתבעת והיה נלקח מדי פעם למטרות עבודה באתרי חשמל בהם נדרשו תיקונים.
לאחר התאונה נשוא הדיון הוחזר הסולם למחסן הנתבעת ושם צולם על ידי חוקר ביטוח ולאחר מכן נזרק הסולם מהמחסן כגרוטאה, לכן, לא היתה אפשרות לבדוק אותו לקראת המשפט.
זריקתו של הסולם תפעל לרעת הנתבעת מכיוון שיקשה עליה להוכיח את טענותיה והיא תידרש לעמוד בנטל ההיפוך, כלומר להוכיח שהסולם היה תקין.
פסיקת בית המשפט
בית המשפט קבע, כי הסולם הינו סולם מקצועי אשר מיוצר על ידי חברת חגית באופן מקצועי ובהתאם לכל תקני הבטיחות הנדרשים, כך גם בכל הקשור לשיפוצו ולכן הסולם נמסר לנתבעת כשהוא במצב תקין ובטיחותי לעבודה.
את קביעתה זו ביססה הערכאה המשפטית על עדויות מנכ"ל ומהנדס חברת חגית, שעשו רושם אמין על בית המשפט.
עוד נפסק, כי התובע הינו חשמלאי מוסמך אשר בדק מדי פעם את תקינות הסולם עליו עבד אך לא היה לו צורך לעשות כן מדי בוקר, כאשר כל שנדרש ממנו הוא לבדוק על פניו כי הסולם תקין, ונראה כי כך היה טרם האירוע.
בית המשפט מצא, כי הסולם התבלה במשך שלוש השנים שחלפו מאז ששופץ בחברת חגית ולכן חלקי הסולם לא עמדו בעומס שהוטל עליהם עקב פריסת זרועות הסולם למלוא אורכן בזמן שהתובע נמצא למעלה ועובד בגובה של 5 מטרים.
לכן, הנתבעת חבה ברשלנות כלפי התובע ואף בהפרת חובה חקוקה, שכן היא היתה חייבת לספק לתובע סולם תקין שעליו יוכל לעבוד. בנוסף קבע בית המשפט, כי בגובה רב יש לעבוד בעזרת מתקן הרמה ולא בעזרת סולם.
לבסוף, דחה בית המשפט את טענת הרשלנות התורמת של העובד לקרות תאונת העבודה, כיוון שהתובע לא היה יכול כאמור להבחין בבלאי במסגרת בדיקה שגרתית טרם עבודתו על הסולם. כן נדחתה הודעת צד ג' שנשלחה לחברת חגית.
הפיצויים שנפסקו
בתאונת העבודה נגרמו לתובע פגיעות גוף קשות, ובהן: שברים בחוליות בגב, בקרסול ובעקב רגל שמאל. בעטיים של נזקים אלה הוא נאלץ לעבור טיפולים ממושכים.
בית המשפט העריך את נכותו המשוקללת של התובע בשיעור של 55% ופסק לו פיצויים בגין ראשי הנזק הבאים:
250,000 ש"ח בגין כאב וסבל
640,000 ש"ח בגין הפסד השתכרות בעבר
1,525,000 ש"ח בגין הפסד השתכרות בעתיד
350,000 ש"ח בגין עזרת הזולת
300,000 ש"ח בגין ניידות ו 10,000 ש"ח בגין טיפול מיני, עקב נזק אורולוגי
סכום הפיצויים הכולל עמד על 3,075,000 ש"ח.
כאשר מתרחשת תאונת עבודה מומלץ לפנות אל עורך דין תאונות עבודה, אשר יאסוף עבורך ביעילות את מלוא התיעוד אודות האירוע ויבחן את שיעור הפיצויים המגיעים לך.
בנוסף, יפנה אותך עורך דין לקבלת חוות דעת מומחה רפואי בתחום הרלוונטי ובמידת הצורך לחוות דעת מקצועיות נוספות, דוגמת חוות דעת מטעם מומחה בטיחות.
לחץ כאן לקריאת מאמרים נוספים בנושא תאונות נפילה:
לקבלת סיוע משפטי לאחר פגיעה בתאונת עבודה ליחצו: ייעוץ משפטי