לדעת יותר על ניתוח אלקטיבי שהסתבך
באופן גס ניתן לחלק את תזמון הניתוחים לשניים- ניתוח הכרחי וניתוח אלקטיבי, כאשר ההגדרה משתנה בהתאם למידת הדחיפות. ניתוח הכרחי הוא ניתוח בעל דחיפות רפואית לביצוע, כמו במקרים קריטיים שבהם נשקפת סכנת חיים, לעומת ניתוח אלקטיבי המתייחס למצב שאינו בהול ומכיוון שלא מדובר בהצלת חיים, ניתוח אלקטיבי הינו מתוכנן מבעוד מועד.
לפני ביצוע הניתוח האלקטיבי נבחנת התועלת אשר יביא הניתוח לאדם המנותח ונבדקת לעומק הנקודה, האם מצבו הרפואי אכן צפוי להשתפר בעקבות ההליך הכירורגי.
בנוסף, נלקחים בחשבון גם הסיכונים הכרוכים מעצם ההליך הכירורגי כמו זיהומים, איבוד דם, שוק, תרדמת ותאונות נוספות כמו גם את תופעות הלוואי וזמן ההחלמה וזאת מתוך שאיפה להפחית ואף לבטל כליל את כל גורמי הסיכון.
ניתוחים אלקטיביים שכיחים
ניתוחים אלקטיביים שכיחים הם ניתוחים פלסטיים וניתוחים אסתטיים-קוסמטיים. ניתוחים נפוצים מסוג זה הם ניתוחי אף וניתוחי השתלת סיליקון בחזה. כמו כן, ישנם ניתוחים אלקטיביים רפואיים, אחד הבולטים שבהם הוא ניתוח לייזר לתיקון הראיה.
ניתוחים אלקטיביים שכיחים בתחום האורתופדיה נעשים לדוגמה במקרים של עיוותים מולדים במערכת השלד, השתלות פרקים למבוגרים וניתוחי עמוד השדרה לצורך כריתת דיסק ולקיבועו.
>>> פורום רשלנות רפואית ונזקי גוף <<<
בשנים האחרונות ישנה מגמתיות גם בתחום היולדות ובבתי החולים מדווחים על עליה משמעותית במספרן של הנשים המחליטות לקבוע מבעוד מועד תאריך לביצוע ניתוח קיסרי, לאו דווקא מסיבות רפואיות הכרחיות, זאת על אף שמדובר בהליך כירורגי, עם כל הסכנות הכרוכות בדבר ולמרות שהעובדה שההחלמה מניתוח קיסרי קשה וממושכת יותר בהשוואה ללידה נרתיקית רגילה.
לקריאה נוספת: סיבוכים בלידה
לא אחת מתעוררת שאלת היחס האישי של הרופא אל המנותח, בניתוח הכרחי לעומת ניתוח אלקטיבי המוזמן מראש. בניתוח הכרחי מדובר במקרי חירום והצלת חיים ומטבע הדברים, הצוות הרפואי העובד תחת מכבש לחצים ומתמודד עם מקרי חירום בסרט נע כאשר המקרה הבא כבר ממתין לתורו, לא תמיד מצליח להעניק למנותח את היחס האישי שהוא מצפה לו.
בניתוחים אלקטיביים התורים מסודרים ומוזמנים מראש, לצוות הרפואי יש זמן סביר ומוגדר עם כל מנותח והוא לא צריך להתמודד עם מקרים בלתי צפויים של פיקוח נפש.
בניתוחים אלקטיביים הנעשים בבתי חולים ציבוריים או במרכזים רפואיים פרטיים האווירה רגועה יותר, הן מצד המנותחים אשר מתוך קבלת החלטה והבנת המצב, מגיעים מוכנים לניתוח והן בקרב הצוות הרפואי וכתוצאה ישירה, קיימת האפשרות להעניק יחס אישי לכל מטופל.
לקריאה נוספת: ראשי נזק אפשריים בתביעת רשלנות רפואית
כאשר מדובר בניתוח אלקטיבי בתחום הפלסטיקה והקוסמטיקה, נוהג המרכז הרפואי להדגיש את היחס האישי בין המנתח והצוות הרפואי, לבין המנותחים. כל מרכז רפואי שואף להעניק לא רק את הטיפול המיטבי לכל מטופל אלא גם להיות ריווחי.
בין המרכזים הציבוריים והפרטיים קיימת תחרות על ליבם וגם על כיסם של המנותחים האלקטיביים, היכולים לבחור בזמנם הפנוי ובהתאם לרצונם האישי את המקום בו יטופלו. מסיבה זו מושם דגש לא רק על מקצועיות הצוות, אלא גם על התנאים הנוחים במהלך ההחלמה ולא פחות מכך גם על יחס אישי לכל מנותח.
אדם אשר עומד לפני הליך כירורגי פולשני המלווה בכאבים וחרדות, יעדיף לבחור את המרכז הרפואי שיעניק לו גם יחס אישי לפני הניתוח ואחריו. יחס אישי כולל פגישה או מספר פגישות לפני הניתוח, המלוות בהסברים מפורטים על ההליך הצפוי.
תביעות רשלנות בניתוחים אלקטיביים
תביעות שכיחות בנושא רשלנות רפואית בניתוחים, מתייחסות לנושא הסכמה מדעת ועולה בהן השאלה המרכזית, האם הייתה או לא הייתה הסכמה שכזאת.
חוק זכויות החולה מחייב הסכמה מדעת, כלומר על המטפל להעביר את כל המידע הרפואי הנחוץ למטופל טרם ביצוע הטיפול, לרבות הסיכויים בצד כל הסיכונים ולהציע לו כל טיפול רפואי קיים, שעשוי לעזור לשיפור מצבו הרפואי.
קראו גם על: תביעת פיצויים בשל ניתוח הקטנת חזה כושל
על המידע להיות מפורט ומועבר באופן ברור וכמובן עדיף שינתן מוקדם ככל האפשר. ראוי לאפשר למנותח זמן למחשבה כדי שיוכל לבחון את כל האפשרויות הקיימות ולהגיע להחלטה הנכונה עבורו ולאחר מכן, המטופל צריך להסכים לכך מדעת, כלומר מתוך חשיבה שקולה וצלולה.
על פי החוק, ניתן לאשר הסכמה מדעת בכתב, באמצעות חתימה, בעל פה או באמצעות התנהגות אשר ממנה ניתן לפרש כי המנותח מאשר את הפעולה הצפויה, לאחר שקיבל את כל המידע. בעת ביצוע הסכמה מדעת לניתוחים אלקטיביים יש לחתום בכתב.
בתביעות של רשלנות רפואית בנושאי ניתוחים, עורכים בתי המשפט את ההבחנה הברורה בתחום ההסכמה מדעת, בין ניתוחים הכרחיים הנעשים במקרי חירום, לבין ניתוחים אלקטיביים.
בתי המשפט גורסים כי בניתוח אלקטיבי יש את כל הזמן והאפשרות לממש את חוק הסכמה מדעת במלואו ומקפידים לבדוק האם אכן כך נעשה.
דוגמא לפסק דין - רשלנות בניתוח אלקטיבי
פסק דין בסוגיית הסכמה מדעת בתביעת רשלנות רפואית, ניתן בשנת 2010 בבית משפט השלום בירושלים על ידי השופט ארנון דראל.
התובע עתר כנגד הרופא המנתח והסתדרות מדיצינית הדסה עין כרם, בעקבות ניתוח כושל בלייזר להסרת משקפיים. הניתוח לא הצליח ובעקבותיו התובע סבל מסיבוכים שגרמו לו לנכות רפואית בראייה ולנכות נפשית אשר הגיעו לכ- 19.5 אחוזים.
לפני הניתוח נאמר לתובע שמדובר בניתוח קצר עם סיכויי הצלחה גבוהים במיוחד, העומדים על 99 אחוזים. על אף שהתובע סבל מיובש בעין, הוא לא קיבל הסבר כי מצב זה מעלה את הסיכוי לסיבוכים שעלולים להופיע לאחר ביצוע ההליך.
התובע אמנם חתם על הטופס הנחוץ לאישור הניתוח, אך זמן קצר לפני כן קיבל כדור הרגעה ולטענתו לא הוסבר לו על מה הוא חותם. בית המשפט החליט כי במקרה זה אין מדובר בהסכמה מדעת, למרות דעתם הנגדית של הנתבעים.
לטובת התובע נפסקו פיצויים על סך שלוש מאות אלף שקלים, אשר כשלושים אלף שקלים מתוכם, קיבל התובע על קיומו של הניתוח אשר נעשה ללא הסכמה מדעת.
משרד עורכי דין עופר סולר ושות' עוסק בגשת תביעות משפטיות במקרי רשלנות רפואית. אנו מממליצים לך לפנות ליעוץ משפטי אישי ללא כל התחייבות, בכל מקרה של פגיעה כתוצאה מניתוח אלקטיבי.
נפגעת כתוצאה מניתוח? חייג/י עכשיו: 03-7369253