מידע מקיף על פיגור שכלי
פיגור שכלי הוא אינו מחלה גופנית או נפשית. מדובר בסוג של הפרעה בתפקוד הקוגניטיבי וההסתגלותי, המגבילה את השתלבותו בחברה של הסובל מתסמונת זו מבלי להזדקק לסיוע ולתמיכה שלה.
לפי חוק הסעד, מי שהתפתחותו לקויה, שכושרו השכלי מוגבל, שמתקשה להסתגל לתנאי סביבתו, שנזקק לטיפול שוטף ושאינו חולה נפש, נופל לתוך ההגדרה החוקית של פיגור שכלי.
פיגור שכלי יכול להיגרם מסיבות גנטיות וסביבתיות ולעיתים משילובן. סיבוכים בלידה עלולים לגרום לפיגור שכלי אצל היילוד. כמו כן, הזנחה פיזית ורגשית בתוך התא המשפחתי יש בה כדי לתרום להתפתחות פיגור שכלי בדרגות שונות. אם הבעיה נובעת מסיבות גנטיות, היא ניתנת לאבחון באמצעות בדיקות גנטיות ובדיקות מעקב הריון שיגרתיות.
סימנים ואבחון פיגור שכלי בגיל צעיר
הסימנים המעידים על פיגור שכלי מתגלים בדרך כלל בגיל הרך. תפקוד לקוי ברמה היומיומית מותיר את הילד מאחור לעומת סביבתו ומסמן אותו כמי שאולי נגוע באותו פיגור. בשלב זה מתעורר הצורך הטבעי של ההורים לברר את פשרו וסיבותיו. לצורך כך נדרשת בדיקה ומיפוי גנטי של המשפחה כדי לספק את הממצאים שיש בהם מענה לשאלה המטרידה - 'למה זה קרה דווקא לנו?'
כל תשובה שתינתן על ידי הגורמים הרפואיים תתרום ותשפיע על הליך קבלת ההחלטות של המשפחה, לעניין הריון נוסף, אימוץ, טיפול, ייעוץ והתמודדות עם הפיגור הקיים אצל בן המשפחה.
במידה והתקבלה החלטה להיכנס להריון נוסף למרות העובדה שאחד מבני המשפחה סובל מפיגור שכלי ניתן, קיימת אפשרות לבצע בדיקות טרום הריון וגם במהלכו.
עיקר הבדיקות מתמקד בהפרעות כרומוזומליות, הפרעות במבנה מערכת העצבים, סיבוכים סביב הלידה, הפרעות סביבתיות, פיגור סביבתי, משפחתי ואפילו תרבותי. גם במקרים אלו, המפגר עלול להיות תבנית נוף מולדתו.
אין לשלול את האפשרות לטעויות באבחנה. זה קורה ולא בהכרח בגין רשלנות רפואית או מקצועית של מעבדה ויועץ גנטי ובכל מקרה, מומלץ לקבל ייעוץ משפטי באמצעות עורך דין מיומן.
נדרש מעקב תקופתי לאחר קבלת ממצאים ראשוניים התומכים באבחנה שמדובר בפיגור שכלי. מעקב ממושך ומקצועי יכול להפתיע בבשורות חיוביות בכל הקשור לנסיגה ברמת הפיגור.
בדיקה גנטית של ההורים טרום הריון יכולה לזהות קיומו של פגם גנטי שאחד ההורים נושא עמו ללא ידיעתו. במידה וזוהה גן פגום ניתן לבצע הפריית מבחנה, כדי לאמת או להפריך את החשש שהעובר נושא גם הוא גן פגום.
אם לא בוצעה הפריית מבחנה ניתן במהלך ההריון לבצע בדיקת מי שפיר, שיודעת לאתר פגמים ותסמונות גנטיות העלולות לגרום לפיגור שכלי לאחר הלידה.
בידי ההורים שמורה הזכות להחליט בהתאם לממצאים הרפואיים האם להמשיך את ההריון או להפסיקו באמצעות הפלה יזומה.
לידת ילד הסובל מפיגור שכלי
ילדים שהוגדרו כמפגרים התקשו להשתלב במסגרות חינוך ומקצוע נורמטיביים. הממסד לא ערוך לספק מענה הולם לצרכים המיוחדים של ילדים הלוקים בתסמונת הפיגור השכלי.
הורים בעלי אמצעים יכולים להרשות לעצמם להפקיד את יקירם בידיים מקצועיות ופרטיות שלהם המיומנות, הכלים והאמצעים להתמודד עם המגבלה המובנית באישיותו של הילד ואף לחולל בה שינויים מרחיקי לכת ואפילו לטובה.
במהלך השנים החברה הנורמטיבית שינתה את גישתה הצוננת כלפי הילד הסובל מפיגור שכלי ברמה זו או אחרת. בסיוע כלי התקשורת נחשפנו לתופעה של ילדים מפגרים שנפלטו בציניות ממסגרות לימודים ועבודה וכאשר ניתנה להם ההזדמנות להוכיח את תרומתם הייחודית כמו למשל התנדבות לצה"ל, הציבור הפנים את גודל הטעות שבעצם הדחייה הרפלקסיבית של השונה והאחר.
הלב הציבורי החל להיפתח. ידיים הושטו כלפי המפגר והזמינו אותו להצטרף לשורות הנורמאליים. יזמים פרטיים בסיוע של של המדינה הקימו מסגרות מיוחדות, כדוגמת חברת המשקם שקלטו את המפגרים והפיקו מהם את התועלת המקצועית ההולמת את הכישורים המוגבלים שלהם.
רבים הסובלים מרמה גבוהה של פיגור שכלי לא משתלבים בחברה. שכן, תפקודם הקוגניטיבי והמוטורי לקוי ביותר. הם זקוקים לתמיכה, ליווי והדרכה צמודים שעלותם למשפחה קשה מנשוא.
על רקע זה וגם מתוך מניעים נוספים ומובנים, הורים לילדים שנולדו עם פיגור שכלי מגישים תביעות כנגד רופאים ומוסדות רפואיים בגין רשלנות רפואית שהובילה לתחושתם ללידת ילד עם פיגור, שפגע ושיבש לו את שארית חייו.
נדרשת עילה סבירה כדי להגיש תביעת רשלנות רפואית מסוג זה. על התובעים להוכיח קשר סיבתי בין רשלנות הרופא שכשל בזיהוי המום המולד בעוד העובר ממתין ברחם אמו ורק עם לידתו התבררה הטעות המרה. עילה נוספת יכולה להתקיים אם במהלך הלידה עצמה, תפקוד המיילדים היה לקוי ורשלני וגרם למצב של מצוקה עוברית בעקבותיה התפתח הפיגור השכלי.
ההורים שואלים ועורכי הדין שלנו עונים
באתרנו ניתן למצוא אלפי סקירות רפואיות ומשפטיות שכתבו מומחים רפואיים ועורכי דין על סמך ניסיון פרקטי בטיפול וייצוג נפגעי רשלנות רפואית ובפרט במקרים שבהם ההורים תובעים בשם הילדים.
עורכי הדין שלנו צברו ניסיון רב לאורך השנים, טיפלנו ונתנו ייעוץ משפטי לאלפי אנשים שרצו לבדוק היתכנות להגשת תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית. רוב האנשים שפונים למשרדנו מתעניינים לרוב בסוגיות מרכזיות, אשר רלוונטיות כמעט בכל תביעת רשלנות רפואית, כמובן בכל מקרה לגופו.
לפניכם תשובות מפורטות והסברים של עורך הדין עופר סולר בנוגע לשאלות נפוצות בנושא רשלנות רפואית באבחון פיגור שכלי והזכויות המגיעות לכם ולילדכם בכל מקרה של חשש מפני התרשלות בגילוי פיגור שכלי במהלך ההריון.
לאחר הריון תקין ולידה רגילה נולד לנו ילד שהתברר בגיל שנתיים וחצי שיש לו פיגור שכלי, האם אפשר להגיש תביעת רשלנות רפואית על אי אבחון הבעיה בהריון?
פיגור שכלי אינו אבחנה רפואית, אלא תיאור של מצב קליני אשר נקרא היום מוגבלות שכלית התפתחותית.
מוגבלות זו יכולה לנבוע ממגוון בעיות רפואיות וביניהן בעיות מבניות במוח מלידה או שהתפתחו המהלך החיים, תסמונות גנטיות שונות, מחלות מטבוליות וניווניות, פגיעות מוחיות שנגרמו בלידה בשל חוסר חמצן וכן תאונות או חבלות שגרמו לפגיעה מוחית במנגנון של חבלה (טראומה) או פגיעה באספקת החמצן למוח למשל בטביעה במים.
יש גם מקרים לא מעטים של ילדים שנולדים עם מוגבלות שכלית התפתחותית (מש"ה) מולדת ולמרות בדיקות רפואיות נרחבות נותרים ללא אבחנה רפואית ברורה, אשר מסבירה את הסיבה למוגבלות השכלית ההתפתחותית.
מבין מגוון המצבים הללו שעלולים לגרום למוגבלות שכלית התפתחותית, רק מעטים המצבים שבם ניתן לטעון באופן מבוסס להתרשלות בטיפול הרפואי שגרמה לתוצאה של המוגבלות השכלית של הילד כמו למשל מצוקה עוברית בלידה, אשר נתנה סימנים ברורים במוניטור ואיחור בחילוץ התינוק בניתוח קיסרי או מומים מולדים בעובר שלא אותרו בשל התרשלות הסוקר שביצע סקירת מערכות.
ללא אבחנה ברורה של המקור לעיכוב השכלי ההתפתחותי לא ניתן כלל לשקול בחינת התאמת המקרה לתביעת רשלנות רפואית.
בהריון ראשון עשיתי את כל הבדיקות כולל שתי סקירות מערכות ונולדה לי בת עם מום מוחי מולד שנקרא דנדי ווקר שגורם לפיגור שכלי, האם ניתן לתבוע בטענה שבגלל רשלנות רפואית לא גילו את הבעיה בהריון?
הבעיה המוחית המולדת של דנדי ווקר כוללת פגיעה בוורמיס במוח והרחבה של חדרי המוח, כולל החדר הרביעי. במסגרת סקירת המערכות המבוצעת בהריון נבדק גם מבנה הוורמיס המוחי ולכן ככל שנולד תינוק עם תסמונת דנדי ווקר מבלי שהתגלתה הבעיה המוחית המולדת, יתכן שסקירת המערכות נעשתה באופן רשלני.
ככל שיש בידי ההורים דיסקים של סקירות המערכות או תמונות רצוי לשמור אותם. בדיקת המקרה מצריכה איסוף של מלוא התיעוד הרפואי ממעקב ההיריון והבדיקות שנערכו לילד והתייעצות עם מומחה רפואי בתחום המיילדות, הגניקולוגיה והאולטרסאונד. התסמונת עלולה לגרום למוגבלות שכלית התפתחותית וכן לבעיות מוטוריות.
הבת שלי נולדה בניתוח קיסרי דחוף אחרי יומיים שהייתי בחדר לידה ונולדה כמעט במצב של מוות, היום היא סובלת משיתוק מוחין ופיגור קל, האם הפיגור יכול להיות קשור ללידה? אפשר לתבוע על רשלנות?
מצוקה עוברית המתפתחת בזמן הלידה הינה אירוע לא נדיר ועל מנת לאתר מצב זה במהירות ולטפל בו ביעילות, היולדת מחוברת כל זמן הלידה למוניטור אשר בודק את הצירים וכן את הדופק של העובר שמשתנה ומאט בעת מצוקה עוברית.
במקרה של מצוקה עוברית נמשכת, עלול להתפתח מצב מסוכן של נזק מוחי לעובר בשל ירידה באספקת החמצן למוחו, מצב המכונה תשניק בלידה.
על הצוות הרפואי המלווה את היולדת מוטלת האחריות לזהות סימני מצוקה בעובר במהירות ולטפל בהם ביעילות על ידי חילוץ העובר, לרוב באמצעות ניתוח קיסרי. אם החילוץ מתעכב ונגרם נזק מוחי לעובר עלולות להתפתח בעיות נוירולוגיות בעובר ובין היתר שיתוק מוחין ומגבלה שכלית התפתחותית.
במקרה של נזק מוחי לאחר לידה יש מקום לברר אם הייתה התרשלות בניהול הלידה באמצעות פניה לעורך דין מנוסה בתחום, שיוכל לסייע לכם לקבל את מלוא התיק הרפואי ובהתייעצות עם מומחה רפואי בתחום המיילדות.
אני ואשתי בדואים הגרים בנגב, בני דודים דרגה 2, לאחר הריון רגיל ולידה רגילה התברר שהילד שנולד לנו סובל ממחלה שנקראת HRD שגורמת גם לפיגור שכלי חוץ מעוד בעיות ואשתי נשאית של המחלה, אפשר לתבוע?
מחלת HRD הינה מחלה גנטית הנפוצה בקרב האוכלוסייה הבדואית ולכן בהמלצת משרד הבריאות יש להסביר לכל אישה מהמגזר הבדואי בהריון או שמתכננת הריון כי רצוי לעשות בדיקה גנטית לבחון אם היא נשאית של המחלה. הבדיקה היא בדיקת דם פשוטה שאינה כרוכה בתשלום.
אם האישה נשאית של המחלה יש המלצה לעשות בהריון בדיקת מי שפיר כדי לבדוק אם העובר חולה במחלה ואם מתברר שהוא חולה אפשר לבקש ולקבל אישור להפסקת הריון, כי רוב הילדים שנולדים חולים במחלה סובלים מפיגור שכלי ובעיות קשות. אם לא הסבירו לאשתך בהריון כי כדאי לה לבצע את הבדיקה לנשאות למחלת HRD, יתכן שניתן יהיה לבסס תביעת רשלנות רפואית.