חייג/י לקבלת ייעוץ אישי:   03-381-2222

רשלנות במתן ייעוץ גנטי או פענוח בדיקות גנטיות

אם נולד לך תינוק הסובל מבעיה גנטית שלא אובחנה על ידי הרופאים לפני או במהלך ההריון, יכול להיות שהמדובר על רשלנות רפואית חמורה ומגיע לכם לקבל פיצויי עתק!

פניה מהירה לעורך דין >>
עורך דין עופר סולר מומחה רשלנות רפואית

רשלנות במתן ייעוץ גנטי

אם נולד לך תינוק הסובל מבעיה גנטית שלא אובחנה לפני או במהלך ההריון, יכול להיות שהמדובר על רשלנות רפואית חמורה ומגיע לכם לקבל פיצויי עתק!

פניה מהירה לעורך דין >>

בדיקת NIPT במקום מי שפיר? לא!

מחבר: 27/11/2022 13:04

בשנים האחרונות בדיקת ה-NIPT עולה לכותרות כבדיקה פשוטה המהווה תחליף לבדיקת הצ'יפ הגנטי, שהיא הבדיקה המרכזית כיום לאבחון של תסמונות גנטיות בהריון. טענה זאת אינה נכונה ביסודה ועלול להטעות נשים וגברים, הורים לעתיד, שצריכים ורוצים לקבל החלטה מושכלת ועובדתית לגבי ביצוען של בדיקות גנטיות בהריון.

על אף מספר יתרונות שעומדים לזכותה של בדיקת ה-NIPT, עדיין גלומים בה חסרונות רבים שמגבילים את השימוש בה וגורמים להעדפת בדיקת הצ'יפ הגנטי על פניה, בכל הריון ללא יוצא מן הכלל.

בסקירה החשובה שלפניך ננסה לעשות סדר ולהפריד בין העובדות לבין מידע שאינו מדוייק ומטעה. חשוב להורים, כל הורים, לדעת ולהכיר את העובדות רגע לפני שמקבלים החלטה לגבי ביצוע בדיקות גנטיות בהריון, בדיקות שעשויות לאבחן פגיעה גנטית בעובר בכ-1% מכלל ההריונות, גם הריונות שמוגדרים כהריונות "רגילים" ללא סיכון מיוחד.

בדיקת ה-NIPT משווקת בישראל כבדיקת דם פשוטה, מדמה של האם ההריונית, שמסוגלת לאבחן פגיעות גנטיות משמעותיות בעובר וזה נכון, חשוב ומדוייק.

מה שלא תמיד אומרים בקול רם הוא שבדיקת ה-NIPT מסוגלת לאתר מספר מצומצם ומוגדר מראש של פגיעות גנטיות, בעוד שבדיקת הצ'יפ הגנטי מקיפה הרבה [הרבה] יותר ולמעשה, בכל מקרה שבו תוצאות בדיקת ה-NIPT מעלות חשש לפגיעה גנטית בעובר, האם מופנה לבדיקת מי שפיר לצ'יפ גנטי.

אבחון מוקדם של תסמונות גנטיות

לפני שנבין בכלל מה בדיקות הצ'יפ הגנטי וה-NIPT עושות, עלינו להבין את משמעות המונח תסמונת גנטית. תסמונת גנטית היא אוסף של תסמינים שמופיעים ביחד וגורמים לפגיעה בתפקוד, ונגרמת על-ידי מוטציה בגן אחד או יותר, או על-ידי פגיעה במבנה של אחד הכרומוזום שבגוף האדם.

תסמונות אלה לעיתים מתבטאות בתסמינים קלים בלבד, אך רבים המקרים בהם הן גורמות לתחלואה קשה שעלולה להתבטא בפיגור שכלי, מומי שלד, מומים לבביים, אוטיזם, הפרעות נפשיות, אפילפסיה ועוד.

חלק מהתסמונות הגנטיות עוברות בתורשה מההורים ולמשל: ציסטיק פיברוזיס, X שביר, טאי זקס ורבות אחרות. תסמונות אלה ניתן לרוב לאבחן בבדיקות סקר גנטיות של ההורים עוד לפני ההריון ובמידת הצורך להפנות אותם לטיפול PGD.

החלק הארי של התסמונות הגנטיות המוכרבות נובע בשל מוטציות דה-נובו, כלומר מוטציות חדשות ואקראיות שלא עוברות בתורשה ולכן ניתן לאבחן אותן, אם וכאשר, רק באמצעות בדיקות גנטיות בזמן ההריון.

על מנת לאתר את אותן מוטציות דה-נובו בהריון, נדרשת גישה לחומר הגנטי של העובר, שנעשית לרוב באמצעות בדיקת מי שפיר או בדיקת סיסי שליה.

בשתי בדיקות אלה נשאבים תאים של העובר, שמכילים את ה-DNA שלו. לאחר דגימת החומר הגנטי, מתבצעת אנליזה גנטית שבמהלכה ה-DNA העוברי נסרק לצורך איתור של מוטציות.

מזה למעלה מ-10 שנים השיטה המובילה לביצוע תהליך זה היא בדיקת הצ'יפ הגנטי או באנגלית: Chromosomal Microarray analysis ובקיצור CMA. הבדיקה נקראת כך מאחר שהיא עושה שימוש בשבב שלתוכו נקשר ה-DNA של העובר ועל ידי כך ניתן לסרוק מספר עצום של מוטציות אפשריות במקביל.

שיטת הצ'יפ הגנטי הנה השיטה המובילה בעולם לצורך אבחון של תסמונות גנטיות, שחוזרת ומוכיחה במשך השנים את יעילותה כבדיקה טובה ומהימנה.

הבדיקה מאתרת בפרט תסמונות הנגרמות ממוטציות מסוג חסר והכפלה, שמהוות את חלק הארי של התסמונות הגנטיות הדה נובו. בין תסמונות אלה כלולות תסמונות שיצלצלו לרובנו בשמן, כגון תסמונת דאון, תסמונת די-ג'ורג', תסמונת ויליאמס, תסמונת רט ורבות אחרות, אך קיימות עוד מאות רבות של תסמונות נדירות פחות או יותר שבדיקת הצ'יפ מסוגלת לאבחן בדיוק ניכר.

למרבה הצער, בדיקת מ שפיר לצ'יפ הגנטי ממומנת בסל הבריאות רק עבור נשים שעומדות תחת גורמי סיכון לפיתוח תסמונות גנטיות, ביניהם גיל אישה מעל 34, קיום של ממצא בלתי תקין בבדיקות הסקר בהריון או סיכון מוגבר למחלה גנטית מסיבה אחרת, ולא לכל אשה בכל הריון - כפי שרק הגיוני וראוי לעשות.

חשוב לדעת כי העובדות מוכיחות בצורה ברורה כי בדיקת הצ'יפ הגנטי יעילה לא רק בהינתן גורמי סיכון אלה, אלא גם בהריונות רגילים, ללא כל גורמי סיכון מוכרים.

למעשה, מחקרים מראים שב-1% מההריונות הרגילים בדיקת הצ'יפ מגלה מוטציה משמעותית שיכולה לגרום לתסמונת גנטית, או במילים אחרות 1 מתוך 100 עוברים שעל פניו נראה בריא לחלוטין הוא למעשה בעל מוטציה שעלולה לגרום להשלכות מרחיקות לכת.

מסיבה זו ראוי וחשוב להמליץ לכל אישה בהריון לבצע בדיקת צ'יפ גנטי, שכן בעזרתה ניתן לאבחן תסמונות גנטיות שגורמות לתחלואה קשה, כבר בתחילת ההריון, שאז ההורים לעתיד יכולים לקבל החלטה מושכלת לגבי ניהול ההריון, בהסתמך על חוות דעת רפואית וצו מצפונם.

בדיקת חודרנית מול בדיקת דם פשוטה

לצד יתרונותיה הרבים והברורים של בדיקת הצ'יפ הגנטי, נקודת התורפה היחידה שלה נעוצה בכך שהיא דורשת ביצוע של דיקור מי שפיר או דגימת סיסי שליה.

בדיקות אלה כרוכות בסיכון מוכר ונדיר לפגיעה בעובר, כאשר מחקרים עדכניים מצביעים על סיכון של 1 ל-1800 בדיקות מי שפיר ו-1 לכל 1500 בבדיקת סיסי שליה [להזכירם, הסיכוי לאבחן פגיעה גנטית בעובר בבדיקת הצ'יפ הגנטי הוא 1 לכל 100 הריונות].

בדיקת ה-NIPT כרוכה אך ורק בבדיקת דם פשוטה של האם על מנת לבצעה. זוהי בדיקה שאינה חודרני ונטולת סיכונים.

העיקרון של בדיקת ה-NIPT עובד באמצעות איתור חלקי DNA של העובר בדמה של האם. במחזור הדם של האם נמצאים אותם שברירי DNA של העובר, שעוברים דרך השלייה למחזור הדם של האם ואותן חתיכות DNA זעירות מבודדות ונסרקות לצורך איתור של מוטציות גנטיות בעובר.

על אף שבדיקת ה-NIPT משווקת על ידי מעבדות פרטיות כבדיקה המהווה תחליף טוב לבדיקת הצ'יפ הגנטי, היא ממש לא קרובה לכך, מעצם היותה מוגבלת לאבחון מספר מצומצם ביותר של מוטציות ותסמונות גנטיות, שכן ה-DNA העוברי אשר נמצא במחזור הדם של האם לא נמצא בכמות ובאיכות מספקת על מנת לאתר את כל סוגי המוטציות.

הבדיקה טובה בעיקר לצורך אבחון של תסמונת דאון, תסמונת אדוארדס ותסמונת פטאו, בנוסף לעוד מספר תסמונות גנטיות שנובעות לרוב מהכפלות ומחסרים כרומוזומליים גדולים. למרות שמדובר בתסמונות שבאופן יחסי נפוצות באוכלוסייה, עדיין מדובר במיעוט של התסמונות הגנטיות ולא אחת הוכח כי הבדיקה עלולה לפספס גם תסמונות גנטיות שהיא ומתיימרת לאבחן.

בדיקת NIPT אינה מחליפה צ'יפ גנטי עד הודעה חדשה

סביר בהחלט להניח כי בעתיד שיטת ה-NIPT תשתפר מאד ותהפוך לרחבה ומדוייקת יותר, אך נכון להיום שיטת הצ'יפ הגנטי היא השיטה המומלצת לאבחון גנטי במהלך ההריון עבור כל אישה בכל הריון.

יש להדגיש כי שיטת ה-NIPT היא שם כולל לבדיקות מסוגים שונים ומספר חברות פרטיות בישראל מציעות "סלים" שונים של בדיקות, רחבות יותר ופחות.

על אף שבדיקת ה-NIPT השתכללה והיא מסוגלת לאתר מספר רחב יותר של תסמונות, ככל שהמוטציות הגורמות לתסמונות הגנטיות נהיות ממוקדות או קטנות יותר, כך הבדיקה נהיית פחות מדוייקת ועשויה לפספס את האבחנה, בניגוד לבדיקת הצ'יפ הגנטי אשר יודעת לאבחן אותן בדיוק רב.

מחקרים מראים כי בדיקת הצ'יפ הגנטי מוצאת פי שניים יותר הפרעות גנטיות ביחס לבדיקת ה-NIPT ועל כל חמישים בדיקות, בדיקת ה-NIPT תפספס את האבחנה ותגדיר את ההריון כתקין, למרות שהעובר נושא מוטציה גנטית שיכולה לגרום למחלה.

מצד השני, על כל מאה בדיקות NIPT שיוצאות בלתי תקינות, עשר מהן הן טעות, כלומר בדיקת ה-NIPT עלולה אף לעשות אבחנת יתר ולהגדיר הריונות תקינים כבלתי תקינים.

אז מה עושים?

כל אחת ואחד, כל הורה לעתיד, צריך ויכול לקבל החלטות בהתאם לצו מצפונו, אך חשוב להכיר את העובדות ולא להסתמך על טענות מסחריות של בעלי עניין.

יש לזכור כי קיימות אלפי מוטציות הגורמות לתסמונות גנטיות מולדות ומוטציות אלה עלולות להופיע בכל הריון, עם או בלי גורמי סיכון. עובדתית, בדיקת ה-NIPT אינה מהווה עדיין תחליף לבדיקת הצ'יפ הגנטי ויכולה לאבחן רק את מיעוט המוטציות והתסמונות הגנטיות.

בשל חסרונותיה של בדיקת ה-NIPT, ומהצד השני היתרונות הרבים הגלומים בבדיקת הצ'יפ הגנטי שהופכים אותה לשיטה רגישה ובטוחה לצורך אבחון גנטי, ניתן לאבחן ולמנוע בעזרת בדיקת הצ'יפ תחלואה שעשויה להיות קשה ועל כל אישה לשקול ברצינות לבצע את הבדיקה במהלך ההריון, לאחר שקיבלה הסבר ברור על מהות הבדיקה ויכולות האבחון הגנטי שהיא מציעה בהריון.

חשוב להגיד בקול רם וברור, בהסתמך על עובדות ומחקרים: בדיקת ה-NIPT על אף היותה בדיקת דם פשוטה, אינה מהווה תחליף - בכל מקרה - לבדיקת מי שפיר לצ'יפ גנטי בהריון.

עוד בנושא: הרופא לא הסביר לך על חשיבותה של בדיקת מי השפיר?

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (1)

5 stars - based on 1 reviews

קראו עוד

סגור  

מיקומך באתר: עופר סולר רשלנות רפואית ייעוץ גנטי בדיקת NIPT במקום מי שפיר?

הערכת סיכויי תביעה

פנה/י עכשיו לצורך הערכה מדוייקת של סיכויי התביעה בשיתוף מומחה רפואי מוביל:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

סקירה משפטית עדכנית:

31 במרץ 2024

אי הפניה לביצוע בדיקת ממו...

רשלנות רפואית של רופא משפחה שלא הפנה בזמן אישה לביצוע בדיקת ממוגרפיה, מה שגרם לאיחור באבחון סרטן השד...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות בניהול לידה הובילה...

עורך דין עופר סולר מביא לפנינו תיאור תביעה שהוגשה בגין רשלנות בניהול לידה, אשר גרמה לקרע ברחם והובילה לצורך בכריתתו של הרחם...

קרא עוד

31 במרץ 2024

אוסטאומיליטיס בעקבות זיהו...

תקציר פסק דין שבוחן האם זיהום שהתפתח לאחר ניתוח גרם לאוסטאומיליטיס ובעקבות כך לכריתת שתי אצבעות רגליו של התובע...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות בניתוח בקע מפשעתי ...

תובע הסובל מלידה מטמירות אשכים טען כי רשלנות בניתוח בקע מפשעתי שעבר פגעה בכושר הפריון שלו - להלן תקציר פסק הדין והכרעת ביהמ"ש.

קרא עוד

31 במרץ 2024

אי גילוי תסמונת דאון במהל...

עורך דין עופר סולר מביא לפנינו סקירת פסק דין בעניין אי גילוי תסמונת דאון בעת הריון והסבר אודות חובותיו של הרופא המטפל במעקב ההריו...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות רפואית לפני צינתור לב

תקציר פסק דין העוסק בטענות תובע, כי לא ניתנו לו הסברים מספקים טרם ביצוע הליך צינתור לב, חוות דעת המומחים הרפואיים והכרעת ביהמ&quo...

קרא עוד

31 במרץ 2024

חובת מתן הסבר לפני ניתוח ...

עורך דין עופר סולר מביא לפנינו דוגמא לרשלנות רפואית בניתוח הרניה ומתייחס לחובת ההסבר על סיבוכים אפשריים בניתוח...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות רפואית באבחון דלקת...

סקירה משפטית שבוחנת האם רשלנות חדר המיון של בי"ח קפלן גרמה לאיחור באבחון דלקת התוספתן אצל נערה, שגרמה לבסוף להתנקבות שלו.

קרא עוד

31 במרץ 2024

אי אבחון חוסר קורפוס קלוסום

פרשנות חשובה ומעניינת של פסק דין המתאר מקרה של רשלנות רפואית חמורה בסקירת מערכות שגרמה לאי אבחון של חוסר בקורפוס קלוסום...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות בטיפול בדמם לאחר ל...

עורכי הדין שלנו מביאים לפניכם תקציר פס"ד ופרשנות משפטית על מקרה של רשלנות רפואית בטיפול בדימום לאחר לידה, שהובילה לכריתת רחם.

קרא עוד

31 במרץ 2024

הגשת תביעת רשלנות רפואית ...

הגשת תביעת רשלנות רפואית - סדר ההליך לצורך הגשת תביעת רשלנות רפואית עד למועד פסק דין...

קרא עוד

31 במרץ 2024

תסחיף מי שפיר Amniotic fl...

על תסחיף מי שפיר Amniotic fluid embolism ומקרי רשלנות רפואית בלידה ומיד אחריה...

קרא עוד

31 במרץ 2024

תביעה לנזק גוף בעקבות ליד...

הוריו של תינוק אשר נולד בלידת ואקום טענו כי נזקי גוף שנגרמו לו אירעו כתוצאה מביצוע הלידה באופן מכשירני - לחצו לקריאת תקציר פסק הד...

קרא עוד

31 במרץ 2024

1 מכל 7 מקרי אוטיזם ניתן ...

מעל 15% מכלל מקרי האוטיזם נובעים בשל פגיעה גנטית מוכרת, שניתן לראוי לאבחן בעובר, כבר בחודשי ההריון הראשונים. מחובתו של רופא הנשים...

קרא עוד

31 במרץ 2024

האם מותר לקחת את התרופה ה...

כמעט כל אשה בהריון נתקלת לאורך תשעת החודשים בשאלות לגבי נטילת תרופות בהריון. התשובות מורכבות, חשובות ולעיתים אינן חד משמעיות וברו...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות רפואית בלידה - לפנ...

עורך הדין עופר סולר מנהל את משרד עורכי הדין המוביל בישראל בייצוג נפגעי רשלנות רפואית בלידה, לצורך הגשת תביעת פיצויים בשל נזקים שנ...

קרא עוד

31 במרץ 2024

פגיעה במבנה הכרומוזום: חש...

נכון למועד כתיבת שורות אלו ניתן לזהות בבדיקות גנטיות, כבר בתחילת ההריון, מאות פגיעות ושינויים במבנה הכרומוזומים של העובר וזכותם ש...

קרא עוד

03 באפריל 2024

הכירו את רוט סולר - תביעו...

רוט סולר - תביעות ביטוח הנה פירמה פורצת דרך, שמעדכנת גרסה בעולם המשפט וקובעת סטנדרט חסר תקדים, באמצעות הצגת פתרון השוזר את העלית ...

קרא עוד

פניה לעורך דין

עורכי הדין שלנו עומדים לרשותך בכל שאלה ובכל מקרה של חשש מרשלנות רפואית:

אני רוצה להתייעץ >>

טלפון: 03-381-2222

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 24