חייג/י לקבלת ייעוץ אישי:   03-381-2222

רשלנות במתן ייעוץ גנטי או פענוח בדיקות גנטיות

אם נולד לך תינוק הסובל מבעיה גנטית שלא אובחנה על ידי הרופאים לפני או במהלך ההריון, יכול להיות שהמדובר על רשלנות רפואית חמורה ומגיע לכם לקבל פיצויי עתק!

פניה מהירה לעורך דין >>
עורך דין עופר סולר מומחה רשלנות רפואית

רשלנות במתן ייעוץ גנטי

אם נולד לך תינוק הסובל מבעיה גנטית שלא אובחנה לפני או במהלך ההריון, יכול להיות שהמדובר על רשלנות רפואית חמורה ומגיע לכם לקבל פיצויי עתק!

פניה מהירה לעורך דין >>

1 מכל 7 מקרי אוטיזם ניתן לאבחן בתחילת ההריון.

מחבר: 31/03/2024 13:48

לפי עשרות מחקרים רפואיים מקיפים שפורסמו בשנים האחרונות, יותר מ-15% מכלל מקרי האוטיזם המאובחנים נובעים מפגיעה גנטית מוכרות, שאותה ניתן לאבחן בתחילתו של ההריון, באמצעות בדיקה גנטית זמינה ופשוטה. את המידע הבסיסי והחשוב הזה רופא הנשים חייב להנגיש ולהסביר להורים, בתחילתו של כל מעקב הריון ועל מנת שיוכלו לשאול, להעמיק את הידע ולקבל החלטה מושכלת בשאלה האם לבצע או להימנע מהבדיקות הגנטיות.

לצערנו ולצערן של משפחות רבות, ישנם רופאים רבים ש"חוסכים" מההורים את המידע החשוב הזה וכך בכל שנה, נולדים בישראל מאות ילדים המאובחנים, בדרגות תפקוד שונות, על הספקטרום האוטיסטי, מבלי שלהורים ניתנה הזכות הבסיסית לקבל החלטה מהותית לגבי ניהול ההריון.

רופא נשים שמונע מההורים את המידע לגבי האפשרות לאבחן פגיעות גנטיות שגורמות לאוטיזם במהלך ההריון, מתרשל בביצוע תפקידו וחושף את עצמו ואת קופת החולים לתביעת מיליונים בשל רשלנות רפואית.

משרדו של עורך הדין עופר סולר מייצג מאות משפחות, הורים לילדים שאובחנו עם אוטיזם בדרגות תפקוד שונות, מבלי שלהורים ניתן הסבר על כך שניתן לעבור בדיקות גנטיות בהריון, בדיקות שהיו מאבחנות את הפגיעה הגנטית שהובילה לאבחון של הילד/ה, בשל רשלנות רפואית חמורה. בסקירה שלפניך נסביר את הנושא ונענה לשאלות נפוצות של הורים לילדים על הספקטרום האוטיסטי.

גנטיקה והאפשרות לאבחן חלק ממקרי האוטיזם בהריון

לפני 80 שנה מדען יהודי בשם ליאו קנר תיאר 11 ילדים שכולם חלקו מאפיינים משותפים: התנהגות חריגה, רצון להיות לבד ובעיות תקשורת. אותה תסמונת, שבזמנו לא נשאה שם, הוגדרה על ידיו כתופעה בשם "אוטיזם מוקדם בילדים". לימים שמה של התסמונת שונה להפרעות בספקטרום האוטיסטי (ASD) או בקיצור אוטיזם.

אוטיזם היא תסמונת הנגרמת מהפרעה נוירולוגיות התפתחותית, שגורמת להופעה של תסמינים התנהגותיים שונים, כגון הימנעות מאינטרקציה חברתית, בעיות בתקשורת ודפוסים חוזרים של התנהגות.

לעיתים אוטיזם לא מופיע כמצב מבודד אלא יחד עם תסמינים נוספים שבאים כחלק מתסמונות אחרות ולמשל: תסמונת רט, טוברוס סקלרוזיס, תסמונת פראדר ווילי ועוד רבות אחרות.

השכיחות של הפרעות בספקטרום האוטיסטי באוכלוסייה עומדת על 1%-2% ובמספרים 1 או 2 מכל 100 ילדים. למרות זאת, קיים תת-אבחון של אוטיזם, אשר למעשה קיים באוכלוסייה צעירה בשיעור של עד פי 3-4 יותר.

נתון מעניין נוסף היא העלייה המתמשכת בשכיחות האוטיזם באוכלוסייה. בעוד שלפני 50 שנה שכיחות אוטיזם באוכלוסייה היתה 1 ל-10,000, כיום היא מתקרבת לשכיחות של 1 ל-50-60 איש במדינות כמו ארצות הברית למשל.

קיימות השערות שונות לגבי העלייה בשכיחות של אוטיזם, אך אחד מהגורמים לכך הוא ההתקדמות המשמעותית שנעשתה בתחום האבחון הגנטי, שמאפשר היום אבחון מוקדם של אוטיזם באמצעות בדיקות גנטיות כבר במהלך ההריון או בשלבים מוקדמים לאחר הלידה.

במרבית המקרים, לא קיים סיפור משפחתי של אוטיזם כאשר נולד ילד אוטיסט. אף על פי כן, כאשר נולד ילד אוטיסט יש סיכוי של 2-18% להביא לעולם ילד נוסף עם אוטיזם, וכאשר יש שני ילדים עם אוטיזם במשפחה הסיכוי לילד נוסף עם אוטיזם כבר מגיע עד ל50%.

נתונים אלה מוכיחים כי גנטיקה היא רכיב משמעותי בהתפתחות אוטיזם. ידוע גם כי גורמים סביבתיים תורמים להתפתחות אוטיזם וכוללים בין השאר גיל הורים מבוגר, הריונות תכופים, שתיית אלכוהול בהריון ומחלות אוטואימוניות של האם.

מחקר שבוצע לאחרונה בישראל הראה כי לילדים עם אוטיזם היו יותר ממצאים בלתי תקינים בבדיקות האולטראסאונד בהריון בהשוואה לילדים בריאים. הממצאים הבלתי תקינים היו בעיקר קשורים למבנה הלב, למערכת השתן, מבנה השלד והמוח. המחקר גם מצא כי ממצאים אלה היו שכיחים יותר בקרב בנות עם אוטיזם וזאת על אף שאוטיזם שכיח יותר בקרב בנים ביחס של 4:1.

נכון להיום, מוכרים מאות גנים שפגיעה בהם מקושרת ישירות להתפתחות אוטיזם. גנים אלה אחראים על תהליכים ביולוגיים של התפתחות המוח והקשרים התוך מוחיים (הסינפסות), שבתורם אחראים להתפתחות תקינה של הזיכרון האנושי, ההתנהגות והשליטה של המוח על איברי הגוף.

גילוי מספר כה גדול של גנים המקושרים לאוטיזם מחזק את המודל לפיו אוטיזם היא תסמונת מורכבת עם רכיב גנטי ברור ומכאן עולה החשיבות שבמתן הסבר ברור להורים, בכל הריון, על חשיבותן של הבדיקות הגנטיות שעומדות לרשותן ומאפשרות אבחון גנטי בשלב העוברי, בחודשי ההריון הראשונים.

תפסיקו להגיד שאי אפשר לאבחן אוטיזם בהריון!

בכל יום פונים אלינו הורים ומתרעמים על הדברים שאנחנו כותבים, מפיצים ומפרסמים, כאשר הטעה המרכזית שמופנית כלפינו הנה שלא ניתן לאבחן אוטיזם בהריון ומה שאנחנו כותבים אלו שטויות. אנחנו מקבלים את הפניות בהבנה, כאשר למרבה הצער, ברוב המקרים הפונים הם בדיוק אותם הורים שלא שמעו מעולם על האפשרות לעבור בדיקות גנטיות בהריון כי הרופא, אף רופא, לא טרח להסביר להם על כך.

אנחנו מסבירים בסבלנות ומבקשים מכולם להכיר בעובדות: ב-1 מכל 6 או 7 מקרים, האוטיזם נובע מרקע גנטי שניתן לאבחן בהריון. באמצעות בדיקה גנטית פשוטה [צ'יפ גנטי CMA] ניתן לאבחן למעלה מ-15% מכלל מקרי האוטיזם, כבר בחודשי ההריון הראשונים.

בדיקת CMA הנה השיטה השכיחה ביותר לאורך 10+ השנים האחרונות לצורך אבחון גנטי במהלך ההריון. הבדיקה מאפשרת לאבחן חסרים והכפלות בקוד הגנטי של העובר, כאשר לרוב מדובר במוטציות דה-נובו, כלומר מוטציות חדשות שלא עוברות בתורשה מההורים ולכן ניתן לאבחן אותן לראשונה רק בעובר.

מוטציות אלה אחראיות במקרים רבים לתסמונות גנטיות הגורמות להתפתחות אוטיזם ויכולות לגרום לתסמינים נוספים, כמו מוגבלות שכלית-התפתחותית, הפרעות פסיכיאטריות ומומים שונים.

מחקרים מראים שבדיקה הצ'יפ הגנטי מסוגלת לאתר בין 15%-20% מהמקרים עם אוטיזם או מוגבלות שכלית מסיבה לא ידועה אחרת.

מדובר בשיעור גבוה מאוד אשר הופך אבחנה מוקדמת של אוטיזם למציאותית עבור כולנו וחשוב להפנים את הנתונים. בדיקת הצ'יפ הגנטי היא בדיקה יחסית פשוטה לביצוע ונעשית באמצעות דיקור מי שפיר או בדיקת סיסי שליה במהלך ההריון.

לפי מחקרים עדכניים הסיכון לפגיעה בעובר במהלך הבדיקה הנו כ-0.02% ואת הנתון הזה חשוב להצגיע להורים לצד תוצאותיו של מחקר שבוצע בישראל ומצא שב-1% מההריונות "הבריאים" (הריונות ללא גורמי סיכון) הבדיקה מגלה מוטציה שיכולה לגרום לתסמונת גנטית ולכן חשוב להסביר על הבדיקה ולהכיר בחשיבותה הרבה בכל הריון, גם בהריונות בסיכון נמוך, וללא יוצא מהכלל.

בדיקה נוספת וחדשה יותר המאפשרת לאבחן פגיעות גנטיות שגורמות לאוטיזם בעובר, היא בדיקת האקסום. בדיקה זאת מסוגלת לאתר שינויים נקודתיים וקטנים יותר [לעומת בדיקת CMA] על גבי הגנום, מה שמרחיב את האפשרות לזהות מוטציות נוספות שעלולות בסבירות גבוהה להוביל לאוטיזם.

מחקר שפורסם לאחרונה, הראה (כפי שכבר הוכח במחקרים אחרים) שבכ-15% מהילדים עם אוטיזם שיטת האקסום מאתרת מוטציות הגורמות לאוטיזם בסבירות גבוהה. המחקר מצא כי נכון להיום שיטת הצ'יפ הגנטי היא עדיין הכי משתלמת מבחינת מחיר אל מול תוצאה, אך הוא הראה גם שהוספה של בדיקת אקסום לבדיקת צ'יפ גנטי גורמת לגילוי של פי 3 יותר מוטציות המקושרות לאוטיזם מאשר בדיקת צ'יפ גנטי לבדה!

לכן, למרות העלות היותר גבוהה של בדיקת האקסום, שימוש בשתי השיטות ביחד עשוי לאפשר אבחנה טובה יותר של אוטיזם. לאחרונה, משרד הבריאות אף הוסיף להמלצותיו להשתמש בבדיקת אקסום [רק לאחר הלידה...] לצורך אבחון של אוטיזם קשה.

העובדות לגבי חשיבותן הרבה של הבדיקות הגנטיות מוכרות לרופאי הנשים בישראל לפחות משנת 2011 וכך, בכל מעקב הריון על הרופאים להסביר להורים את הנתונים העובדתיים, לגבי האפשרות לאבחן מוטציות ושינויים גנטיים שגורמים לאוטיזם - כבר בשלבי ההריון הראשונים, על מנת שההורים יוכלו לקבל החלטות שקולות והגיוניות לגבי ניהול ההריון, כל אחת ואחד בהתאם לצו מצפונו.

קבלת החלטה מושכלת לגבי בדיקות גנטיות בהריון: הזכות שלך!

להורים עומדת הזכות הבסיסית לקבל החלטות קריטיות לגבי ניהול ההריון, בכל מקרה ובכל הריון. חובתו של רופא הנשים להסביר להורים על הבדיקות הגנטיות הנ"ל ולהסביר להם כי באמצעותן ניתן לאבחן לפחות 15% מכלל מקרי האוטיזם, כבר בשלבי ההריון הראשונים.

הורים רבים מגיעים למעקב הריון כשהמדיע שברשותם במקרה הטוב חלקי ובמקרה הפחות טוב חלקי ומוטעה. הלך הרוח בקרב הציבור בישראל ש"אי אפשר לאבחן אוטיזם בהריון" חייב להשתנות. העובדה שלא קיימת הנחיה ברורה של כל קופות החולים והאיגודים הרפואיים [שלא לומר משרד הבריאות] להסביר בכל הריון על חשיבותן של הבדיקות הגנטיות, הסבר ש"גוזל" מהרופא שמלווה את ההריון עוד כמה דקות עבודה לכל היותר, מקוממת. לא פחות.

הורים רבים סבורים ש"בדיקת מי השפיר מסוכנת לעובר" ולא מכירים את הנתונים העובדתיים לגבי יכולות האבחון האדירות של בדיקת הצ'יפ הגנטי ובדיקת האקסום, כי אף אחד לא הסביר להם על כך מעולם. אותם הורים לא יודעים שהסיכון לפגיעה בעובר בעת בדיקת מי שפיר קטן לאין שיעור לעומת הסיכוי לאבחון פגיעה גנטית משמעותית בעובר באמצעות הבדיקה!

במספרים: הסיכון לפגיעה בעובר בבדיקת מי שפיר הוא ב-1 מכל כ-2000 בדיקות, בעוד שבדיקת הצ'יפ הגנטי תגלה פגיעה גנטית משמעותית בעובר ב-1 מכל 100 הריונות.

ההחלטה אם לעבור בדיקת סיסי שליה או ניקור מי שפיר לצ'יפ גנטי היא החלטה של ההורים בלבד, כל הורה בהתאם לצו מצפונו, אך חשוב שההחלטה החשובה הזאת תתקבל על ידי ההורים בכפוף לעובדות שציינו ולא במידע חסר ומוטעה. האחריות על כך מוטלת על רופא הנשים - בכל מקרה ובכל הריון.

הרופא לא הסביר שניתן לאבחן אוטיזם בהריון?

בכל מקרה של אבחון ילד/ה על הספקטרום האוטיסטי בשלב כלשהו לאחר הלידה, יש לפנות לרופא המשפחה בקופת החולים ולבקש הפניה לייעוץ גנטי עבור הילד. במסגרת הייעוץ הגנטי תקבלו הפניה לבדיקה גנטית, ממש אותה בדיקת צ'יפ גנטי שניתן לעשות כבר במהלך ההריון, רק שבשלב זה המדובר על בדיקת דם פשוטה של הילד/ה.

ממצאי הבדיקה הגנטית עשויים להצביע ב-1 מכל 6 או 7 מקרים, על פגיעה גנטית שגורמת לאוטיזם כאמור. במקרים אלה חשוב לפנות ולהתייעץ עם עורך דין, על מנת לבדוק האם ההורים קיבלו הסבר מפורט מהרופא שליווה את ההריון לגבי הבדיקות הגנטיות שהיו זמניות עבורם כבר בשלבים הראשונים של ההריון.

אם יתברר כי הרופא "שכח" להסביר ולא טרח ליידע את ההורים לגבי הבדיקות הגנטיות בהריון, הרי שניתן יהיה לבסס עילה לתביעת פיצויים בסכומי עתק ובשל רשלנות רפואית חמורה.

לעורך הדין עופר סולר ניסיון אישי בטיפול במאות תביעות רשלנות רפואית שהוגשו בשל אי מתן הסבר להורים על הבדיקות הגנטיות בהריון, ואבחון ילד.ה עם אוטיזם הנובע מפגיעה גנטית מוכרת רק לאחר הלידה.

ניתן לשוחח באופן אישי עם עורך הדין עופר סולר ולקבל מידע נוסף ומענה מקצועי בכל שאלה נוספת בנושא.

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (3)

5 stars - based on 3 reviews

קראו עוד

סגור  

מיקומך באתר: עופר סולר רשלנות רפואית בדיקות גנטיות אבחון אוטיזם

הערכת סיכויי תביעה

פנה/י עכשיו לצורך הערכה מדוייקת של סיכויי התביעה בשיתוף מומחה רפואי מוביל:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

סקירה משפטית עדכנית:

31 במרץ 2024

אישום פלילי כנגד רופא מתחזה

עורך הדין עופר סולר מסביר ומביא דוגמא למקרה רשלנות רפואית שבו הוגש כתב אישום פלילי חמור נגד הומאופת שהתחזה לרופא וגרם לנזקים חמורים.

קרא עוד

31 במרץ 2024

אי הפניה לביצוע בדיקת ממו...

רשלנות רפואית של רופא משפחה שלא הפנה בזמן אישה לביצוע בדיקת ממוגרפיה, מה שגרם לאיחור באבחון סרטן השד...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות בניהול לידה הובילה...

עורך דין עופר סולר מביא לפנינו תיאור תביעה שהוגשה בגין רשלנות בניהול לידה, אשר גרמה לקרע ברחם והובילה לצורך בכריתתו של הרחם...

קרא עוד

31 במרץ 2024

אוסטאומיליטיס בעקבות זיהו...

תקציר פסק דין שבוחן האם זיהום שהתפתח לאחר ניתוח גרם לאוסטאומיליטיס ובעקבות כך לכריתת שתי אצבעות רגליו של התובע...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות בניתוח בקע מפשעתי ...

תובע הסובל מלידה מטמירות אשכים טען כי רשלנות בניתוח בקע מפשעתי שעבר פגעה בכושר הפריון שלו - להלן תקציר פסק הדין והכרעת ביהמ"ש.

קרא עוד

31 במרץ 2024

אי גילוי תסמונת דאון במהל...

עורך דין עופר סולר מביא לפנינו סקירת פסק דין בעניין אי גילוי תסמונת דאון בעת הריון והסבר אודות חובותיו של הרופא המטפל במעקב ההריו...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות רפואית לפני צינתור לב

תקציר פסק דין העוסק בטענות תובע, כי לא ניתנו לו הסברים מספקים טרם ביצוע הליך צינתור לב, חוות דעת המומחים הרפואיים והכרעת ביהמ&quo...

קרא עוד

31 במרץ 2024

חובת מתן הסבר לפני ניתוח ...

עורך דין עופר סולר מביא לפנינו דוגמא לרשלנות רפואית בניתוח הרניה ומתייחס לחובת ההסבר על סיבוכים אפשריים בניתוח...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות רפואית באבחון דלקת...

סקירה משפטית שבוחנת האם רשלנות חדר המיון של בי"ח קפלן גרמה לאיחור באבחון דלקת התוספתן אצל נערה, שגרמה לבסוף להתנקבות שלו.

קרא עוד

31 במרץ 2024

אי אבחון חוסר קורפוס קלוסום

פרשנות חשובה ומעניינת של פסק דין המתאר מקרה של רשלנות רפואית חמורה בסקירת מערכות שגרמה לאי אבחון של חוסר בקורפוס קלוסום...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות בטיפול בדמם לאחר ל...

עורכי הדין שלנו מביאים לפניכם תקציר פס"ד ופרשנות משפטית על מקרה של רשלנות רפואית בטיפול בדימום לאחר לידה, שהובילה לכריתת רחם.

קרא עוד

31 במרץ 2024

הגשת תביעת רשלנות רפואית ...

הגשת תביעת רשלנות רפואית - סדר ההליך לצורך הגשת תביעת רשלנות רפואית עד למועד פסק דין...

קרא עוד

31 במרץ 2024

תסחיף מי שפיר Amniotic fl...

על תסחיף מי שפיר Amniotic fluid embolism ומקרי רשלנות רפואית בלידה ומיד אחריה...

קרא עוד

31 במרץ 2024

תביעה לנזק גוף בעקבות ליד...

הוריו של תינוק אשר נולד בלידת ואקום טענו כי נזקי גוף שנגרמו לו אירעו כתוצאה מביצוע הלידה באופן מכשירני - לחצו לקריאת תקציר פסק הד...

קרא עוד

31 במרץ 2024

האם מותר לקחת את התרופה ה...

כמעט כל אשה בהריון נתקלת לאורך תשעת החודשים בשאלות לגבי נטילת תרופות בהריון. התשובות מורכבות, חשובות ולעיתים אינן חד משמעיות וברו...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות רפואית בלידה - לפנ...

עורך הדין עופר סולר מנהל את משרד עורכי הדין המוביל בישראל בייצוג נפגעי רשלנות רפואית בלידה, לצורך הגשת תביעת פיצויים בשל נזקים שנ...

קרא עוד

31 במרץ 2024

פגיעה במבנה הכרומוזום: חש...

נכון למועד כתיבת שורות אלו ניתן לזהות בבדיקות גנטיות, כבר בתחילת ההריון, מאות פגיעות ושינויים במבנה הכרומוזומים של העובר וזכותם ש...

קרא עוד

03 באפריל 2024

הכירו את רוט סולר - תביעו...

רוט סולר - תביעות ביטוח הנה פירמה פורצת דרך, שמעדכנת גרסה בעולם המשפט וקובעת סטנדרט חסר תקדים, באמצעות הצגת פתרון השוזר את העלית ...

קרא עוד

פניה לעורך דין

עורכי הדין שלנו עומדים לרשותך בכל שאלה ובכל מקרה של חשש מרשלנות רפואית:

אני רוצה להתייעץ >>

טלפון: 03-381-2222

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 24