מצוקה עוברית Fetal Distress ומקרי רשלנות רפואית
מצוקה עוברית היא אחד ממצבי החירום העלולים להתפתח בזמן הריון ובכל שלב בזמן הלידה. מצוקה עוברית היא מצב המבטא הידלדלות באספקת החמצן שמקבל העובר בהיותו ברחם אמו. מצב זה עלול לגרום לנזק גופני בלתי הפיך ובמקרים קיצוניים אף למוות העובר.
קיימים מספר סוגים של מצבים המכונים מצוקה עוברית: קשר בחבל הטבור, מחסור בחמצן בתאי גוף העובר, כריכה של חבל הטבור על צוואר העובר, מעיכה של חבל הטבור על היולדת ותשניק סב לידתי.
תשניק סב לידתי הנו ירידה בכמות החמצן שמקבל העובר מהאם שנגרם בעטייה של פגיעה בחבל הטבור בלידה או ההריון. הגורמים למצב זה יכולים להיות היסטוריה של לידות מרובות, תנוחה ומצג חריג של העובר, פרע כתפיים, בעיות בחבל הטבור, קריעה של הרחם ועוד.
מצב זה עלול להתרחש החל מהשליש השני של ההריון ועד הלידה ויש לטפל בו בדחיפות כדי למנוע סיבוכים. הסיכונים במצוקה עוברית הם בין השאר נזקים נוירולוגיים, פגיעה מוחית קשה, שיתוק ובמקרים החמורים ביותר גם מוות.
קיראו בהרחבה על: סיבוכים בלידה ומקרים של סיבוכים בזמן הריון
מצוקה עוברית מקרי רשלנות רפואית Fetal Distress
משום הסכנה להתפתחותה של מצוקה עוברית בזמן הריון והלידה ישנה חשיבות רבה לניטור רציף של האם והעובר ולתיעוד של ניטור זה.
כך רשלנות רפואית נפוצה במקרים אלו היא אבחון מאוחר של המצוקה. מצוקה עוברית מזוהה בדרך כלל על ידי הפרעות קצב מהירות או איטיות אצל העובר, אך יכולים להיות גם פליטה של נוזל מקוניום, ירידה בתנועתיות האם וחמצת מטבולית אצל התינוק.
>>> פורום רשלנות רפואית <<<
בדומה, רשלנות רפואית שכיחה אחרת היא טיפול מאוחר מדי במצב המסוכן שנוצר. ההנחיות הרפואיות היום אינן מתייחסות עוד למצוקה עוברית כמושג כללי אלא מנחות את הצוות לחפש אחר סימנים ספציפיים יותר, להעריך אותם ולטפל במצב בהתאם לתמונה הקלינית.
באופן מסורתי, הטיפול במצב זה הוא לבצע לידה באמצעות מלקחיים או באמצעות ניתוח קיסרי כמה שיותר מהר אם לא ניתן ליילד על ידי לידה נרתיקית רגילה.
קיראו על: נזק מוחי לעובר בעקבות ניתוח קיסרי שבוצע באיחור!
פסיקת בית המשפט בתביעות שהוגשו עקב נזקים של מצוקה עוברית
במסגרתו של הליך ע"א 6992/09 לזר נ' הסתדרות מדיצינית הדסה - דן בית המשפט העליון בערעור על פסק דין של בית המשפט המחוזי בירושלים. לטענת המערער נגרמה לו תסמונת פרע כתפיים ונזקים נוירולוגיים נוספים כתוצאה מרשלנות בלידה שהחלה כטבעית והסתיימה כלידת ואקום.
בית המשפט המחוזי קבע שהרישום לקוי והעביר את נטל ההוכחה לכתפי הנתבעת אך בסופו של יום דחה את התביעה משום שלא הוכחה רשלנות ולא קשר סיבתי בין הלידה והנזקים. המערערים טוענים בין השאר כי קיים קשר סיבתי בין הנזק והלידה משום שלדידם מצב המערער לאחר הלידה העיד כי הוא סובל מתשניק סב לידתי.
בית המשפט העליון בראשותו של השופט עמית דוחה את התביעה ובין היתר מציין כי בתביעות בהן נטען שהרשלנות בלידה גרמה לתשניק שהוביל לנזק המוחי על התובעים להוכיח שהנתבעת התרשלה בלידה, התרשלות זו גרמה לתשניק ושהנזק המוחי הנו תוצאה של מצוקה עוברית חמורה.
קראו בהרחבה על: איחור באבחון מצוקה עוברית
בדנן מציין השופט כי המערערים לא הציגו אף אינדיקציה לקיומה של מצוקה עוברית לפני או לאורך הלידה ובית החולים הציג נתונים המלמדים כי מצוקה מסוג זה כלל לא התקיימה.
שאלות? רוצה לדעת יותר?
משרדו של עורך דין עופר סולר עוסק בייצוג נפגעי רשלנות רפואית והגשת תביעות פיצויים, בין השאר בעקבות נזקים שכתוצאה של מצוקה עוברית. אנו ממליצים ומציעים גם לך לפנות לקבלת יעוץ משפטי אישי בכל מקרה של חשש לנזקים שנגרמו לאם ההריונית ו/או לעובר, בזמן ההריון, ביום הלידה או לאחריה.
לשיחה אישית עם עורך דין עופר סולר חייג/י עכשיו: 03-7369253