חייג/י לקבלת ייעוץ אישי:   03-381-2222

הרופא התרשל בזמן ההריון וגרם לך ולעובר לנזק חמור?

משרד סולר קפלינסקי מתמחה בייצוג תובעים במקרים של רשלנות רפואית במהלך ההריון. אם נגרם לך או לעובר נזק בשל התנהלות הצוות הרפואי, מגיע לך לקבל תשובות!

פניה מהירה לעורך דין >>
סולר קפלינסקי מומחים ברשלנות רפואית

רשלנות רפואית בהריון

משרד סולר קפלינסקי מתמחה בייצוג תובעים בשל רשלנות רפואית בהריון. אם נגרם לך או לעובר נזק בשל התנהלות הצוות הרפואי, מגיע לך לקבל תשובות!

פניה מהירה לעורך דין >>

התיישנות עילה במקרים של הולדה בעוולה

מחבר: 16/04/2020 18:37

עורך דין עופר סולר עוסק בתחום הרשלנות רפואית מזה עשרות שנים, לאורכן מקפיד להישאר מעודכן בפסיקת בית המשפט העליון, בכל הנוגע להלכות חדשות ועדכוני פסיקה בעניין רשלנות רפואית.

אחת השאלות שנמצאות על סדר יומו של בית המשפט בחודשים האחרונים היא שאלת ההתיישנות שנדונה בהרחבה בפסק דין קודם. לאחרונה פורסם פסק דין של בית המשפט המחוזי בתל אביב, הנותן פרשנות בעלת חשיבות רבה לכל הנוגע לשאלת ההתיישנות בתביעות רשלנות רפואית.

פסק דינו של בית המשפט המחוזי שבו נדון בסקירה זאת, מחזק את העובדה כי שאלת ההתיישנות הנה שאלה כבדת משקל, הראויה לדיון משפטי מעמיק ומפורט ביותר, ויש לשקול כל מקרה לגופו באמצעות עורכי דין ומומחים מתחום הרפואה.

לידה עם מום מולד מעוררת חשד סביר אצל ההורים לרשלנות רפואית מצד הצוות הרפואי. ההורים יכולים לטעון שאילו נהגו הרופאים בזהירות ובמקצועיות המתבקשת מכוח הפרוצדורה הרפואית אזי, המום היה מתגלה במהלך ההריון ומותיר להורים את ההחלטה אם להפסיק את ההריון. 

בעקבות הרשלנות הרפואית לכאורה קמות שתי עילות לתביעה. האחת של ההורים והשנייה של היילוד עם המום. את עילת תביעת הילוד נהוג לכנות "חיים בעוולה" ואת זו של ההורים "הולדה בעוולה".

שאלת ההכרה בתביעות אלו נדונה לפני 25 שנים בפסק דינו של העליון בהליך ע"א 518/82 זייצוב נ' כץ , הידועה גם כהלכת זייצוב. הרכב השופטים קבע פה אחד כי אין מניעה להכיר בעילת התביעה של ההורים "הולדה בעוולה" במסגרת עוולת הרשלנות ובכפוף לעקרונות הידועים בנזיקין.

קיראו בהרחבה: הערכת גובה הנזק שנגרם לנפגעי רשלנות רפואית

לעניין תביעתו של היילוד התעוררה מחלוקת בקרב הרכב ובסופה הוחלט בדעת רוב, להכיר בעילת התביעה "חיים בעוולה" של היילוד. מאז פסק הדין חלפו שנות דור. במהלכן נדונו סוגיות דומות והתעוררו קשיים ביישום ההכרה בעילת התביעה של היילוד.

הקשיים נבעו מהיחס להיקף העילה ועצם ההכרה בה. בתי המשפט נדרשו להכריע בשאלת הגדרת היקף הנזק ושיעורו, אופן חישוב הפיצוי, האם מגבלה קלה מקימה עילה לתביעה, האם להכיר גם בתביעת ההורים במקביל, האם טוב מותו מחייו של הילד ועוד. ללא הלכה מחייבת, התיישרו הערכאות השיפוטיות עם הלכת זייצוב וגם לא תמיד באופן אחיד ועקבי.

לנוכח נסיבות אלו הבין בית המשפט העליון שעליו להתכנס בהרכב מיוחד כבית משפט לערעורים אזרחיים ולאחד את כל התיקים שהונחו לפתחו כדי להוציא מתחת ידו הלכה מחייבת.

כעבור מספר שנים של דיונים פורסמה בחודש מאי 2012 ההלכה הפסוקה שיצאה מתחת ידו של ההרכב.

>>> פורום רשלנות רפואית לשירותך! <<<

ההלכה ידועה כ"הלכת המר" (ע"א 1326/07 ליאור המר נ' פרופ' עמי עמית ואח') בפסק דין המר, חרג בית המשפט מהלכת זייצוב וביטל את תביעת היילוד בעילה של "חיים בעוולה" וקבע כי שעילת התביעה עומדת להורים בלבד.

במסגרת התביעה ("הולדה בעוולה") רשאים ההורים לתבוע את נזקיהם בהיותם הניזוקים הישירים לרבות תביעת פיצוי בגין הנזקים שנגרמו ליילוד וההוצאות שיהיו כרוכות בגידולו, טיפולו וחינוכו.

עצם השינוי בהלכת זייצוב שנוצר בעקבות הלכת המר, עורר את שאלת ההתיישנות בנוגע לתביעות שטרם הוגשו וגם לכאלה שעדיין נדונות בערכאות השונות.

בסיפא לפסק דין המר נקבע שתוצאתו לא תחול על עילת תביעת היילוד בתיקים תלויים ועומדים ושבהם לא הוגשה תביעת הורים.

השופט רובינשטיין טען כי אין להחיל את תוצאת פסק הדין לעניין ביטול עילת היילוד במשך שנה מיום פרסום פסק הדין, והשופט נאור סבורה כי אין מקום להכריע במסגרת הוראת המעבר בהליך הנדון, מהו דינה של תביעת היילוד שטרם הוגשה.

קראו בהרחבה: למי יועברו הפיצויים בתביעה בעילה של הולדה בעוולה?

האמור בסיפא לפסק הדין לעניין ההתיישנות הפך לסוגיה מרכזית ועקרונית שהצריכה בירור מחודש והכרעה, כחצי שנה לאחר פרסום הלכת המר.

בפני בית המשפט המחוזי בתל אביב (בתיק ת"א 24016-02-12 נתנאי (קטין) ואח' נ' בית החולים הדסה עין כרם) הוגשה בקשה לדחות על הסף תביעת הקטין והוריו. את הבקשה הגישו הנתבעים: המרכז הרפואי הדסה וההסתדרות המדיצינית הדסה.

כבוד השופטת דליה גנות ישבה בדין ובחנה את בקשת התובעים לאור פסק דין המר, הוראת המעבר בסיפא שלו והוראות חוק ההתיישנות.

סעיף 5 לחוק ההתיישנות קובע תקופת התיישנות בת 7 שנים. מועד תחילת ההתיישנות ביום בו נולדה עילת התביעה. במקרה דנן, מועד לידת היילוד. סעיף 10 לחוק ההתיישנות מתייחס לתביעת קטינים וקובע כי תקופת ההתיישנות מחושבת מרגע שמלאו לקטין 18 שנה ועליה מוסיפים את התקופה הקבועה בת 7 שנים.

כך יוצא, שתקופת ההתיישנות לתביעה על ידי קטינים הינה בת 25 שנים.

הואיל והלכת המר ביטלה את זכות התביעה של היילוד נותרה להורים רק הזכות לתבוע במשך 7 שנים מיום לידת היילוד. נוצר מצב שונה בתכלית ממה שהיה נהוג ומוכר עד כה.

ליילודים היתה זכות להגיש תביעה במשך 25 שנה ולהורים היתה זכות לתבוע רק כמיטיבים, מבלי שהדין הכיר בזכותם העצמאית להגיש תביעה בעילת נזיקין כאילו הם הנפגעים הישירים כתוצאה מלידת ילד פגוע.

הלכת המר מאפשרת להורים להגיש תביעה כמיטיבים ונפגעים ישירים וראשיים בגין העוולה. ראשי הנזק העיקריים הועברו לזכות ההורים מהיילודים. בעניין זה קבע השופט ריבלין בפסק הדין: ..." בתקופת בגרותו של הילד ולמשך כל תקופת תוחלת חייו, יהיו הוריו זכאים לפיצוי גם בגין הוצאות הקיום הרגילות שלו. ככל שנגרעה ממנו יכולת ההשתכרות ולא נתקיימו נסיבות מיוחדות, השוללות זכאות זו".

לאור העולה מהלכה זו נשאלת השאלה, מה קורה עם התביעות שטרם הוכרעו כדוגמת זו שהובאה בפני השופטת גנות.

השופטת סבורה כעולה מהחלטתה מיום 17 בנובמבר 2012, בתיק ת"א 24016-02-12 הנידון בפניה כי העקרונות שהותוו בהלכת זייצוב נותרו על כנם ועיקרם (כפי שנומק בהרחבה בהלכת המר) דאגה אמיתית וכנה לצרכי היילוד והשתת עלות התשלום על הגורם לעוולה.

להבנת השופטת גנות, בית המשפט העליון באמצעות הלכת המר לא התעלם מצרכיו של היילוד הפגוע הואיל והוא הסתמך על ההלכה שנהגה עד כה לפיה, רשאי היילוד להגיש את תביעתו עד הגיעו לגיל 25 שנה. במילים אחרות, אין פטור מחובת תשלום למי שגרם לנזק. השינוי הוא בכתובת.

במקום היילוד, שזכותו לתבוע בוטלה, זכות התביעה שמורה להורים והם שמקבלים את הפיצוי למימון צרכיו המיוחדים של היילוד.

בהמשך להלכת המר, סבורה השופטת גנות כי מירוץ ההתיישנות יתחיל ביום בו ניתנה הלכת המר שהולידה למעשה את עילת התביעה של ההורים, כשם שהלכת זייצוב מנתה את המרוץ מיום לידת היילוד ועד הגיעו לגיל 25.

השופטת גנות לא משוכנעת כעולה מהחלטתה כי הסיפא לפסק דין המר הנוגעת גם לתקופת המעבר, מכוונת דווקא לשאלת ההתיישנות. לטעמה, היא מכוונת בעיקר למניעת כפל דיונים.

להבנתה את עמדת השופטים רובינשטיין ונאור בעניין בעיית ההתיישנות כעולה בסיפא, אין בכוונת בית המשפט לשלול את זכות התביעה מהורים מסוימים שעניינם טרם הוכרע ולכן שאלת ההתיישנות הנוגעת לתביעת ההורים, נותרה בצריך עיון, תוך הבעת אמון במערכת המשפט שתידרש להתמודד ולהכריע בסוגיות מסוג זה שיובאו בפניה.

על רקע הבנתה את פסק דין המר ומתוך כוונה לפעול כמתחייב מקביעותיו החליטה השופטת גנות, למחוק את תביעת הקטינה נגד הנתבעים, דחתה את תביעת התובעים לעניין התיישנות תביעת ההורים ואיפשרה להורי הקטינה להגיש תביעה חדשה המותאמת לנפסק בהלכת המר.

את בקשת הנתבעים (בית חולים הדסה) לעיכוב הליכים מקדמיים לנוכח העלאת טענת התיישנות על תביעת הורי הקטינה דחתה השופטת והורתה על המשך ההליכים כסדרם.

כל אדם אשר הוא או מי מבני משפחתו נפגעו בגלל רשלנות רפואית, יכולים וצריכים לפנות ולקבל יעוץ אישי, בטרם קבלת החלטות או נקיטת עמדה בנושא. רק עורך דין מיומן וניסיון רב שנים יוכל לבחון את המקרה שלך על שלל השלכותיו ובין השאר, בכל הנוגע לשאלת ההתיישנות שהיא כאמור מורכבת במיוחד.

משרדו של עורך דין עופר סולר מפעיל סניפים בתל אביב, חיפה ובאר שבע ונשמח להפגש איתך באופן אישי ודיסקרטי, על מנת להבין את המקרה שלך ולבחון את האפשרויות העומדות לפניך להגשת תביעה משפטית בעילת רשלנות רפואית, הגם אם המדובר במקרה גבולי ובעייתי מבחינת משך הזמן שעבר מאז אירע המקרה הרשלני לכאורה.

לשיחה אישית עם עורך דין עופר סולר חייג/י: 03-7369253

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (0) | דירוגים (0)

0 stars - based on 1 reviews

קראו עוד

סגור  

מיקומך באתר: סולר קפלינסקי רשלנות בלידה סיבוכים התיישנות הולדה בעוולה

הערכת סיכויי תביעה

פנה/י עכשיו לצורך הערכה מדוייקת של סיכויי התביעה בשיתוף מומחה רפואי מוביל:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

סקירה משפטית עדכנית:

19 ביוני 2022

אבחון פגיעות גנטיות בעובר...

ניתן לאבחן פגיעה גנטית בעובר כבר בחודשי ההריון הראשונים באמצעות בדיקת צ'יפ גנטי של מי השפיר ובאמצעות בדיקות כמו NIPT ובדיקת אקסום...

קרא עוד

19 ביולי 2022

הפרעה נפשית בגלל פגיעה גנ...

רופאי הנשים שמלווים את ההורים במהלך ההריון חייבים להסביר כי ניתן לאבחן מאות מוטציות גנטיות שגורמות להפרעות נפשיות, באמצעות בדיקות...

קרא עוד

18 בספטמבר 2022

תסמונת ויליאמס 7q11.23 חי...

חשוב לדעת כי ניתן לאבחן תסמונת ויליאמס בעובר באמצעות בדיקה גנטית פשוטה וזמינה, ואין כל סיבה לאבחן את התסמונת רק לאחר הלידה! עורך ...

קרא עוד

18 בספטמבר 2022

אבחון תסמונת די ג'ורג' בע...

תסמונת די ג'ורג' הנה תסמונת גנטית נדירה, לרוב נובעת ממטוציה חדשה, שניתן וחשוב לאבחן באמצעות בדיקות גנטיות כבר בתחילת ההריון! עורך...

קרא עוד

18 בספטמבר 2022

בדיקת צ'יפ גנטי CMA: הרופ...

בדיקת הצ'יפ הגנטי היא בדיקה חשובה מאד, בכל הריון ללא יוצא מן הכלל, וחובתו של רופא הנשים המלווה את ההריון להסביר על כך להורים בכל ...

קרא עוד

18 בספטמבר 2022

פגיעה במבנה הכרומוזום: חש...

נכון למועד כתיבת שורות אלו ניתן לזהות בבדיקות גנטיות, כבר בתחילת ההריון, מאות פגיעות ושינויים במבנה הכרומוזומים של העובר וזכותם ש...

קרא עוד

18 בספטמבר 2022

בדיקות גנטיות שהרופא צריך...

הרופא שמלווה את ההריון שלך חייב להסביר על חשיבותן של הבדיקות הגנטיות שניתן לעשות בהריון, לכל אשה, בכל הריון וללא יוצא מן הכלל! אם...

קרא עוד

18 בספטמבר 2022

רשלנות רפואית במתן ייעוץ ...

סולר קפלינסקי רשלנות רפואית, משרד עורכי הדין המוביל בישראל בייצוג נפגעי רשלנות רפואית בשל כשלים והתרשלות בהפנייה לייעוץ גנטי ופענ...

קרא עוד

21 בספטמבר 2022

זכויות הורים לילדים על הס...

הצ'ט בוט שלנו יעזור לך להבין את כל הזכויות שלך לאחר אבחון ילד/ה על הספקטרום האוטיסטי...

קרא עוד

21 בספטמבר 2022

1 מכל 7 מקרי אוטיזם ניתן ...

מעל 15% מכלל מקרי האוטיזם נובעים בשל פגיעה גנטית מוכרת, שניתן לראוי לאבחן בעובר, כבר בחודשי ההריון הראשונים. מחובתו של רופא הנשים...

קרא עוד

21 בספטמבר 2022

הרופא לא הסביר על הבדיקות...

אלה העובדות: על רופא הנשים שמלווה הורים במהלך ההריון חלה החובה ליידע אותם, בכל מקרה, לגבי מגוון הבדיקות הגנטיות שזמינות עבורם והא...

קרא עוד

21 בספטמבר 2022

חשוב להכיר ולדעת: על בדיק...

רופא הנשים שמלווה את ההריון חייב להסביר להורים בכל מקרה על בדיקת האקסום, שהיא הבדיקה הרחבה והמדוייקת ביותר לצורך אבחון מוטציות גנ...

קרא עוד

18 באוקטובר 2022

תסמונת טרנר: אפשר וחשוב ל...

תסמונת טרנר הנה תסמונת גנטית הנובעת בשל חסר, חלקי או מלא, של כרומוזום X. ניתן לאבחן את התסמונת באמצעות בדיקה גנטית פשוטה בזמן ההר...

קרא עוד

02 בנובמבר 2022

אבחון מוקדם של פגיעה במבנ...

פגיעה במבנה התקין של כרומוזום X עלולה להוביל להתפתחותן של תסמונות גנטיות משמעותיות, ולכן חשוב להסביר להורים עד כמה חשוב לערוך בדי...

קרא עוד

27 בנובמבר 2022

הרופא חייב להסביר על בדיק...

חובתו של רופא הנשים להסביר להורים לעתיד על חשיבותה של בדיקת ה-NIPT בכל הריון ללא יוצא מן הכלל! המדובר בבדיקת דם של האם ההריונית, ...

קרא עוד

27 בנובמבר 2022

בדיקת NIPT במקום מי שפיר?...

אנחנו שומעים עוד ועוד קולות של נשים שהסבירו להן כי אפשר לעשות בדיקת דם פשוטה בהריון בשם NIPT והבדיקה הזאת מחליפה את בדיקת מי השפי...

קרא עוד

13 בדצמבר 2022

מוטציה דה נובו - מה משמעו...

מוטציות גנטיות דה נובו הנן תסמונות גנטיות שמתפתחות לראשונה בעובר, במהלך ההריון, ולכן ניתן לאבחן אותן רק במהלך ההריון ובאמצעות בדי...

קרא עוד

05 במרץ 2023

בדיקת מי שפיר: כל הורה חי...

רופא הנשים המלווה את ההורים במהלך ההריון חייב להסביר, בכל הריון ללא יוצא מן הכלל, על החשיבות הרבה שבבדיקת מי שפיר על מנת שההורים ...

קרא עוד

פניה לעורך דין

עורכי הדין שלנו עומדים לרשותך בכל שאלה ובכל מקרה של חשש מרשלנות רפואית:

אני רוצה להתייעץ >>

טלפון: 03-381-2222

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 36