אלח דם או Sepsis - בחינה רפואית משפטית
המונח הרפואי Sepsis הוא מונח שכיח יחסית בתחום הרפואה, אך במקרים מסויימים, אבחון אלח דם בגופו של אדם עשוי להצילו ממוות. לכן חשוב להכיר ולהבין את המשמעות הרפואית של המונח אלח דם, ועד כמה חשוב לאבחנו במועד ולהגיש לחולה טיפול רפואי מתאים.
לפי מחקרים רפואיים שנערכו בארצות הברית ובאיחוד האירופי, הופעתו של אלח דם נפוץ וקטלני יותר בקרב קשישים ואנשים הסובלים מפגיעה במערכת החיסון, כמו גם חולים מאושפזים במצב במצב קריטי.
הוא מתרחש בשיעור של 1-2% מכל האשפוזים ואחראי לתפוסה של כ-25% מהמיטות ביחידות הטיפול הנמרץ בארצות שנבדקו במסגרת המחקרים.
אלח דם הוא תסמונת של תגובה כלל מערכתית לזיהום מסוג כלשהו שמנסה לתקוף את הגוף המהווה מצב חירום. אלח דם נוצר בדרך כלל כאשר בתהליך ההדבקה של הגוף, הגורם מחולל הזיהום עובר מהמוקד המקומי בו הוא נמצא לכלל מערכת הדם.
הסיבוכים והסיכונים באלח דם רבים שכן במצב זה עלול להתפתח שוק ספטי בו יכולים להיגרם סיבוכים בלתי הפיכים לאיברים שונים לגוף עד כדי נזק מוחי ומוות.
אבחון וטיפול לקוי - מקרי רשלנות רפואית לאחר הופעת אלח דם Sepsis
אירועים מצערים של רשלנות רפואית במקרי אלח דם יכולים להתרחש בניסיונות מניעה, בגלל טעויות או יחור באבחון או במהלך טיפול רפואי. אלח דם הוא אחת הסיבות המרכזיות למוות ביחידות לטיפול נמרץ והוא שכיח, כפי שציינו, בחולים מבוגרים או בעלי פגיעה במערכת החיסון. בדומה אלח דם מסווג לפי דרגות החומרה שלו עד להלם ספטי.
אלח דם מאובחן על ידי הופעתם של שניים לפחות מהתסמינים הבאים: חום נמוך מ-36 מעלות צלזיוס או גבוה מ-38 מעלות, נשימה מהירה של מעל 20 נשימות בדיקה, דופק מהיר, ריכוז גבוה מ-12,000 כדוריות לבנות.
ספסיס הוא אלח דם ממקור זיהומי ידוע. ספסיס חמור הוא כזה שבו נפגע תפקוד איברים יחד עם ירידה בלחץ דם. הלם ספטי הוא ספסיס עם תת לחץ ונפח של הדם, הכרה מעורפלת, חמצת וסימנים נוספים של קריסת מערכות.
באופן זה רשלנות נפוצה במקרי אלח דם היא העדר אבחון או אבחון שגוי של המצב לפי הסימנים הקליניים אצל הפרט וכן אי לקיחת אנמנזה הכוללת גיל, מין, מחלות רקע, התלונות הנוכחיות, טיפול תרופתי כולל תרופות ללא מרשם ותוספי מזון ועוד.
הטיפול באלח הדם משתנה בהתאם למצבו של החולה אך כולל באופן עקרוני טיפול אנטיביוטי, ניקוז כירורגי של מוקדי מוגלה, תמיכה באיברים שאינם מתפקדים ועירוי נוזלים.
במקרה שהאלח מתקדם להלם ספטי הטיפול עשוי לכלול גם החדרת צנתר לוריד מרכזי כדי לזרז את ספיגת החומרים בגוף, מתן תרופות שמטרתן להעלות את לחץ הדם, תיקון ההפרעה במאזן החומצה בסיס בגוף, מינונים נמוכים של סטרואידים ולעיתים גם הנשמה והרדמה.
באופן זה רשלנות שכיחה אחרת במקרי אלח דם היא רשלנות בטיפול שניתן לפרט ובמעקב אחר מצבו.
דוגמא מתוך פסק דין רלוונטי לנושא Sepsis
מצאנו בארכיון המשפטי דוגמא מתוך ערעור שהוגש בהליך ע"א 8799/08 הסתדרות מדיצינית הדסה נ' פלוני – המשיבה נפצעה בגיל 14 בפיגוע חבלני ברביעי לספטמבר 1997 והועברה לבית החולים ולחדר הניתוח בו עם כוויות ופגיעה בבטן.
9 ימים לאחר מכן היא פיתחה שוק ספטי וקריסת מערכות כתוצאה מאלח דם שפיתחה ובעקבות זאת נגרמו לה נזקים רבים.
בית המשפט המחוזי בירושלים קבע שהצוות הרפואי התרשל בהחלטה על הפסקת האנטיביוטיקה שניתנה לה במסגרת הטיפול ובאופן שבו התקבלה החלטה זו ובאבחון ובטיפול באלח הדם שנגרם למשיבה. הנתבעת הגישה ערעור על החלטת בית המשפט קמא בשאלות החבות וגובה הנזק שנגרם.
בית המשפט העליון בראשות כבוד המשנה לנשיאה השופט בדימוס אליעזר ריבלין דחה את הערעור וקבע כי המערערים התרשלו באבחון ובטיפול באלח הדם בכך שלא אבחנו את התסמינים של המשיבה, בעניין גובה הנזק החליטה ערכאת הערעור שלא להתערב ולהשאירו על סך 340,200 שקלים.
בכל מקרה של חשש מפני פגיעה בעקבות רשלנות רפואית ובעקבות אלח דם, אנו ממליצים להקדים ולפנות לקבלת יעוץ משפטי מתאים.
משרדו של עורך דין עופר סולר טיפל ומטפל במאות תביעות דומות, נגד בתי החולים השונים בישראל.
ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי אישי
לשיחה אישית עם עורך דין עופר סולר חייג/י: 03-7369253