אובדן תיק רפואי לאחר ניתוח לייזר - רשלנות בטיפול?
בכל טיפול רפואי וכך גם במקרה של ניתוח להסרת משקפיים בלייזר, קיימת חשיבות רבה ביותר לתיעוד השתלשלות האירועים בתיקו הרפואי של המטופל. מה עושים במקרה שבו התיק הרפואי הולך לאיבוד או נעלם מסיבה כלשהי?
לפי חוק זכויות החולה מחויב רופא ומוסד רפואי לתעד כל טיפול שבוצע בחולה. זהו למעשה התיק הרפואי של כל חולה. באמצעותו לומדים על הפרופיל הרפואי, נעזרים בו לקראת טיפולים וניתוחים נוספים שמותרים או אסורים. בתור שכזה נדרש המוסד הרפואי לשמור בקפדנות על שלמות התיק ותוכנו המלא.
למרות שמערכת הבריאות כמו מערכות אחרות דואגת לגיבוי על מחשבים ושרתים מאובטחים, עדיין יש צורך בתיקים פיזיים שמכילים את כל הבדיקות, הצילומים, הדיסקים וכל מוצג רפואי אחר, מה שלא תמיד עולה לרשת המחשבים מסיבות שונות.
לתיק הפיזי יש נטייה ללכת לאיבוד למרות חשיבותו הרבה לאורך חייו של המטופל, ולאורך השנים נתקלנו בסיבות רבות ומשונות לאי המצאו של תיק רפואי או חלקים ממנו.
קיראו בהרחבה: התיק הרפואי נעלם? התביעה לא!
במקרים מסויימים הגיבוי שנותר במערכת המחשבים לא מספק תמונה מלאה. נותר "חור" גדול בפרופיל הרפואי של החולה שתיקו אבד. במידה וזה קורה, פתוחה בפני אותו חולה האופציה לתבוע את המוסד הרפואי בגין רשלנות רפואית על אובדן התיק שלא ניתן לשחזור מלא, במיוחד במקרים בהם נגרם לו נזק במהלך טיפול רפואי ואין לכך כל תיעוד.
עם זאת, צריך לזכור ותמיד כדאי לשקול את כדאיות התביעה בהתאם לנסיבותיו של כל מקרה ומקרה.
אם יוכח שאובדן התיק והמידע הקריטי שבו, מנע מהרופאים לספק את הטיפול הנכון ובשל כך הורע מצבו של החולה, אזי סיכויי הצלחת התביעה גבוהים.
במקרה שלא נמצא קשר סיבתי שכזה, יש עילת תביעה בגין הפרתו של חוק זכויות החולה והסיכוי לזכות בה הוא רב, אך לא בהכרח יתקבל פיצוי כספי בסכום המצדיק הגשת תביעה משפטית, על כל ההוצאות והמשאבים הכרוכים בכך.
התיק הרפואי שלך בקופת חולים / בבית חולים נעלם או הושמד בטעות?
אנו ממליצים לכל מטופל, לאחר טיפול הסרת משקפיים בלייזר או לאחר כל טיפול רפואי אחר, לפנות לקבלת ייעוץ אישי של עורך דין המתמחה בענייני רשלנות רפואית וזכויות החולה, לפני כל פניה אישית למוסד הרפואי או הרופא המטפל.
אובדן תיק רפואי אחרי ניתוח לייזר - דוגמא מפסק דין
מר פירסט שמואל סבל מקוצר ראייה במשך שנים. את הטיפול הראשון החל כבר בשנת 1984 בבית החולים הדסה. שם על פי בקשתו בוצע בו ניתוח לתיקון קוצר ראיה, הניתוח היה מסוג R.K.
לאחר כ-12 שנים, פנה שוב אל הנתבעת לאחר שמצבו התדרדר ואז עבר ניתוח נוסף לתיקון קוצר ראיה, הפעם בניתוח מסוג Lasik.
בסופו של דבר, לאחר שבע שנים מהניתוח השני, עבר ניתוח להשתלת קרנית לאחר שהניתוח השני התברר ככישלון ומצב ראייתו הידרדר.
מר פירסט סרב להשלים עם תוצאות מצבו הרפואי והחליט לתבוע את בית החולים (ת.א. 11165/03) בגין כשלון הטיפולים בעייניו.
במהלך הדרישה לאיסוף המסמכים הנוגעים לתיקו הרפואי התברר שאין תיעוד רפואי לניתוחים שבוצעו בו על ידי אותו רופא.
על כך קובע בית המשפט: "במקרה הנדון, לא ניתן להוכיח פוזיטיבית כי הרופא ו/או הנתבעת התרשלו בביצוע הניתוח וכי התרשלות זו היא שגרמה להרעת מצב עינו של התובע".
>>> פורום רשלנות רפואית לשירותך! <<<
ברם, גם אין מחלוקת כי בידי הנתבעת לא נמצאים מסמכים הנוגעים לניתוח השני ואשר היו אמורים להימצא בידה לפי החוק. במצב דברים זה, עובר נטל ההוכחה בדבר העובדות השנויות במחלוקת, שיכלו להתברר מתוך הרישום, אל הרופא או הממסד הרפואי הנתבע.
בהעדרו של תיק רפואי על מסמכיו הרלבנטיים, לא ניתן לאשש או להפריך טענת הצדדים לעניין ההסברים שנתנו לחולה לפני הניתוח, האם הוחתם על טופס מיוחד המאשר הסכמתו לביצוע הניתוח, מה היה מצבו הרפואי, האם היו מגבלות רפואיות שהיה בהם למנוע את ביצועו של הניתוח בעיניים.
גם לשאלות אלו התייחס בית המשפט בתביעתו של מר פירסט וקבע מפורשות כי אין מחלוקת כי לא נמצא כיום טופס הסכמה לניתוח, לא נמצאו מסמכים הנוגעים לניתוח השני ואשר אמורים להישמר גם לפי תקנות בריאות העם (שמירת רשומות).
לא נמצאו גם: נתוני הבדיקות שנערכו עובר לניתוח כעובי הקרנית ובדיקת קרקעית העין; דו"ח ניתוח ידני וגיליון סיכום מחלה; סוג מכשיר הלייזר בו נעשה שימוש בניתוח ונתונים רלוונטיים אחרים אודותיו.
בנסיבות אלו קובע בית המשפט כי עצם הפגיעה בזכותו הבסיסית של חולה, ליתן הסכמה מדעת הנעוצה בזכותו לכבוד ולאוטונומיה, מהווה נזק בר פיצוי.
אין להוציא מכלל אפשרות שכאשר מוסד רפואי נתבע בגין רשלנות רפואית, הוא עלול לטעון להגנתו, לכאורה, שהתיק הרפואי של התובע אבד ואין בסיס לתביעתו.
טענה מסוג זה יכולה ליצור את הרושם שיש למוסד הרפואי מה להסתיר כי חשיפת התיק תציג אותו ברשלנותו. בכל מקרה, נדרשת הוכחה קבילה לכל טענה וחשד להתנהלות בלתי הולמת המשבשת הליכים משפטיים.
מומלץ לכל חולה לבקש העתקים מכל התיעוד הרפואי הנוגע לו ולבנות תיק רפואי פרטי. לשמור עליו בקפדנות לכל דבר ועניין שעלול לצוץ בבוא היום, בין אם המדובר באירוע רפואי או משפטי.
קיראו על: רשלנות רפואית בניתוח קטרקט
חשוב להתייעץ עם עורך דין
במקרה שעברת טיפול רפואי, בין אם ניתוח לייזר להסרת משקפיים ובין אם כל טיפול רפואי אחר, ונגרמו לך נזקים - רצוי להקדים ולהתייעץ עם עורך דין מנוסה. אם נודע לך כי התיק הרפואי שלך נעלם או "הושמד" בטעות, חשוב להמנע מפניה אישית מכל סוג שהוא אל המוסד הרפואי ו/או הרופא שטיפל בך, טרם קבלת יעוץ משפטי מתאים.
כפי שהסברנו, אובדן תיקו הרפואי של התובע עשויה במקרים במסויימים שלא לפגוע ואף לסייע בהוכחת הנזקים שנגרמו לו בעקבות הטיפול הרשלני. משרדו של עורך הדין עופר סולר טיפל ומטפל בתביעות משפטיות רבות של נפגעי רשלנות רפואית, ואנו מציעים גם לך לפנות ולהתייעץ ללא כל התחייבות ובטרם קבלת החלטות אופרטיביות.
לשיחה אישית עם עורך דין עופר סולר חייג/י: 03-7369253