חייג/י לקבלת ייעוץ אישי:   03-381-2222

הרופא התרשל בזמן ההריון וגרם לך ולעובר לנזק חמור?

משרד סולר קפלינסקי מתמחה בייצוג תובעים במקרים של רשלנות רפואית במהלך ההריון. אם נגרם לך או לעובר נזק בשל התנהלות הצוות הרפואי, מגיע לך לקבל תשובות!

פניה מהירה לעורך דין >>
סולר קפלינסקי מומחים ברשלנות רפואית

רשלנות רפואית בהריון

משרד סולר קפלינסקי מתמחה בייצוג תובעים בשל רשלנות רפואית בהריון. אם נגרם לך או לעובר נזק בשל התנהלות הצוות הרפואי, מגיע לך לקבל תשובות!

פניה מהירה לעורך דין >>

האם מותר לקחת את התרופה הזאת בהריון?

מחבר: 12/01/2020 10:00

אחת השאלות הנפוצות ביותר, שחוזרות על עצמן מאות פעמים בכל יום [ויותר בעונת השפעת], נוגעת לרצון של אמהות לעתיד - נשים בהריון, לדעת האם הן יכולות להשתמש בתרופה מסויימת, בין אם תרופות מרשם שהומלצו על ידי רופא ובין אם תרופות גנריות ונפוצות מאד.

בסקירה שלפניך נעמיק בנושא, נסביר אודות חשיבותה הרבה של "התשובה" שכל אשה בהריון מקבלת מהרופא שלך, ניתן סקירה של תרופות מסוכנות או כאלה שעדיף להימנע מהן בזמן ההריון ונרחיב בנושא היקף האחריות של הרופא שמלווה את מעקב ההריון שלך, בקופת החולים או באופן פרטי.

חשוב לציין ולהדגיש כבר עתה כי בכל מקרה של ספק לפני נטילת תרופה או לאחר שקיבלת המלצה מהרופא, חשוב לפנות להתייעצות עם רופא ולקבל חוות דעת שניה או יותר.

מומלץ בחום לשקול בכובד ראש טיפולים תרופתיים בזמן ההריון, כדי להימנע מפגיעה אפשרית בעובר או באם הנושאת אותו ברחמה.

למרות שהמדובר על מקרים נדירים, משרד עורכי דין סולר קפלינסקי מייצג כמה וכמה נשים בתביעות פיצויים שהוגשו בגלל רשלנות רפואית מצד רופאים, שהמליצו לאשה בהריון על נטילת תרופות, המלצה שבדיעבד התבררה ככזו שגרמה לנזקים חמורים לאם ולעובר.

דגים נאים, אלכוהול, עישון סיגריות ועוד עולם רחב של הגבלות וחומרים שכדאי להימנע מהם במהלך ההריון ועדיין, בכל הנוגע לאסור ולמומלץ לגבי נטילת תרופות בהריון רב הנסתר על הגלוי והנושא מורכב מאד.

המדע שחוקר את ההשפעה של מחלות וחומרים שונים על התפתחות העובר נקרא טרטולוגיה ומקורו באמצע המאה העשרים, עם הגילוי שזיהום ומחלה בזמן ההריון מגבירים את הסיכון למומים מולדים בתינוקות.

כבר היום אנחנו יודעים לא מעט על האופן שבו משפיעות תרופות נפוצות על ההריון שלנו. החל ממשככי כאבים דרך אנטיביוטיקה, מדללי דם ואף תרופות נוגדות פרכוס, אבל לא תמיד התשובה לשאלה 'האם מותר לקחת את התרופה בהריון' פשוטה כל כך.

עם השיפור המתמיד ביכולות הרפואה יותר נשים נכנסות להריון למרות מצבים רפואיים מורכבים כמו אפילפסיה או מחלת לב מתקדמת שמצריכה טיפולים תרופתיים מורכבים.

במקרים רבים לא באמת קיימים נתונים מחקריים איכותיים שיכולים להצביע על השפעותיהן של אותן תרופות שנעשה בהן שימוש "חדש" לגבי האם ההריונית והעובר שברחם ואין תשובות מבוססות לגבי השאלה האם מותר לקחת את התרופות האלה בהריון.

לצורך ייעוץ בנושאים טרטולוגיים הקים משרד הבריאות מרכז ייעוץ ייעודי לנושא בשנת 1997, אליו ניתן לפנות בטלפון: 02-5082825 ובמידת הצורך לקבוע פגישת ייעוץ (בתשלום) כאשר הסיכון לעובר אינו ברור.

בכל מקרה של נזק לעובר או לאמו וחשד שהנזק נגרם בשל שימוש בתרופה, ניתן לפנות אלינו לקבלת ייעוץ משפטי אישי

ניצחון על החיידקים: באיזה מחיר?

האנטיביוטיקה שינתה את העולם כבר לפני כמאה שנים והשימוש בתרופות אנטיביוטיות שונות נעשה נפוץ ותדיר מאד, מה שמחייב לבדוק את השפעת התרופות השונות בהריון, במיוחד בהקשר הטרטוגני.

חלק משמעותי מהתרופות האנטיביוטיות נחשבות בטוחות לשימוש בהריון בדרך כלל, לרבות חלק מהתרופות הנפוצות ביותר כמו מוקסיפן, מקרודנטין ואפילו אוגמנטין.

עם זאת, המידע אינו שלם עבור כל הסוגים של הטיפולים האנטיביוטיים והמלצת משרד הבריאות היא לפנות לייעוץ המרכז הטרטולוגי כאשר המידע על התרופה אינו ברור לחלוטין.

למרות שאין הרבה מידע בנושא, שכן הרוב המוחלט של הנשים נכנסות להריון בריאות ונשארות כאלה עד סופו, ישנם מספר מחקרים שניסו להבין מה מידת ההשפעה של טיפול אנטיביוטי בזמן ההריון על בריאות העובר והסיכון להולדת מומים מולדים.

במחקר קנדי שפורסם לפני כשנתיים בכתב העת British journal of clinical pharmacology נמצא שחשיפה לאנטיביוטיקה מסוגים מסוימים בטרימסטר הראשון העלתה את הסיכון למומים מולדים שונים, בפרט תרופות ממשפחות המאקרולידים והקווינולונים והתרופות הנפוצות קלינדמיצין ודוקסילין.

מסוכן, אך פחות מהחלופה

במחקר שנערך, טיפול אנטיביוטי במהלך ההריון נמצא קשור בעיקר למומים לבביים מולדים, החל מפגיעה בהתפתחות שריר הלב ועד לחור במחיצה הבין-חדרית או הבין-עלייתית בשיעור מוגבר.

כמו כן, נמצאו כי תרופות שונות עשויות לגרום למומים במערכת העיכול, במערכת העצבים, במערכת השתן ובמערכת השריר והשלד.

נמצא גם ששימוש באנטיביוטיקה אינו מתבטא רק במומים מולדים, ויכול לגרום לסיכון מוגבר למחלות אחרות בילדות. במאמר שפורסם לפני כחמש שנים ב-journal of pediatrics בדקו חוקרים מדנמרק גורמים המעלים סיכון לאסתמה בילדות.

צוותי המחקר ראו שעוברים שנחשפו לאנטיביוטיקה ברחם ובטרימסטר השלישי בפרט, נמצאים בסיכון מוגבר להתקפי אסתמה בילדות המוקדמת.

מנגד, חשוב לציין שגם הדבקות במחלה זיהומית בזמן ההריון מכניסה את האם ואת העובר לסכנה שעשויה להיות משמעותית. זיהומים שונים יכולים גם למנוע מהאם לספק את כל הדרוש לעובר כדי להתפתח כראוי, וגם להתפשט פיזית אל חלל הרחם, להדביק את העובר ולגרום למומים אחרים ואף להפלה.

שיקול הדעת הרפואי חשוב מאד בהקשר של זיהומים וטיפול אנטיביוטי בהריון ואין להקל בו ראש. כדאי להתייעץ עם צוות רפואי בכל חשש שעולה הן בקשר לצורך בטיפול והן בקשר לתרופה שנבחרה, וכמו שציינו - אפשר וצריך לקבל חוות דעת שניה ושלישית.

חלק מהתרופות נוגדות הפרכוס מעלות את הסיכון למומי פנים

בעבר תרופות נוגדות פרכוס שימשו רק לטיפול באפילפסיה, אך עם השנים השימוש בהן הלך והתרחב בעיקר לעולם בריאות הנפש ולעתים גם לטיפול במיגרנות.

בשל כך אוכלוסיית המטופלים והמטופלות גדלה מאד ויותר נשים נדרשות לסוגיה של כניסה להריון תחת טיפול נוגד פרכוס.

בסוף שנות ה-60 עלתה לראשונה הסברה שתינוקות לאימהות שטופלו בנוגדי פרכוס בזמן ההריון סבלו משיעור גבוה יותר של חך ושפה שסועים ובהמשך אכן הוכח שתרופות אלו מעלות סיכון למומים מולדים.

התרופה העיקרית ששימשה לטיפול בפרכוסים באותה תקופה הייתה פניטואין או תרופות ממשפחת הברביטורטים ותרופות אלו הוכחו ככאלה שהשימוש בהן עלול להוביל לריבוי מומים מולדים.

תסמונת פניטואין (הידנטואין) עוברית היא תסמונת שהתפתחה בחלק מהתינוקות שנחשפו לפניטואין ברחם והיא כוללת מומי לב שונים, משקל לידה נמוך ומראה פנים אופייני הכולל ראש קטן, עיניים רחוקות עם גשר אף שקוע, אף מורם ושפתיים דקות, אצבעות מאורכות עם ציפורניים לא מפותחות.

במסגרת התסמונות יכולות להתפתח הפרעות במערכת השתן, העיכול, בראייה ועוד אחרות.

איזון הסיכונים בהריון: שימוש למרות הסיכון

התרופות נוגדות הפרכוס מהוות, למעשה, את קבוצת התרופות הנפוצה ביותר בה נעשה שימוש בהריון למרות רעילות ידועה. על אף שכבר כמעט ולא משתמשים היום בפניטואין, גם תרופות אחרות יכולות לגרום למומים מולדים ולפגיעה מוחית בעובר, כל אחת בחומרה שונה ובהתאם לגורמים שונים.

אחת התרופות המסוכנות ביותר שנמצאת בשימוש היום היא חומצה ולפרואית וכאשר ניתן נהוג לשקול החלפה שלה לפני כניסה להריון.

נהוג גם לחשוב שתרופות כמו קרבאמזפין או למוטריג'ין פחות מסוכנות לעובר, למרות שישנם מומים שונים הקשורים בשתיהן.

לרוע המזל, קשה לאסוף כמות מידע מספקת בנוגע לתרופות אלו והשפעתן על העובר. הידע בתחום הולך ומצטבר וברוב המקרים של אפילפסיה או שימוש בתרופות הנוגדות פרכוס כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל או עם מרכז המידע הטרטולוגי של משרד הבריאות טרם כניסה להריון.

דילול דם בהריון

קבוצה חשובה נוספת של תרופות אליהן יש להתייחס בזמן הריון הן תרופות נוגדות קרישה וכאלה שנועדו לצורך לדילול הדם.

לא מעט נשים בגיל הפוריות לוקות בהפרעות קרישה המצריכות טיפול נוגד קרישה באופן קבוע, לעיתים גם על מנת לאפשר להן להיכנס להריון. אבל תרופות אלו אינן תמימות ויכולות לסכן גם את העובר המתפתח.

אחת התרופות הנפוצות בעבר לדילול דם היא וורפרין או בשמה המסחרי קומדין וכבר משנות ה-70 נמצא כי התרופה מעלה את הסיכון למומים מולדים שונים ובפרט עשויה לגרום לתסמונת יחודית – תסמונת הוורפרין העוברי Fetal Warfarin syndrome.

חשיפה עוברית לקומדין בטרימסטר הראשון עלולה לגרום לעיוות במראה הפנים, חסימת כלי הנשימה ותת התפתחות של קצות האצבעות.

חשיפה בשלבים מאוחרים יותר של ההריון עלולה לגרום לפגיעות בהתפתחות הראיה, לעיוורון, חירשות, אפילפסיה, פיגור שכלי ופגיעות מוחיות אחרות.

מה בנוגע לנוגדי קרישה אחרים?

קומדין היא כבר לא התרופה היחידה הקיימת בשוק למניעת קרישה. שימוש בהפארין או בתרופות אחרות הנגזרות ממנו (כמו קלקסן) נחשב בדרך כלל כדרך יעילה ובטוחה כאשר דרוש דילול דם בזמן ההריון. עם זאת, תרופות אלו ניתנות רק בהזרקה תת עורית ודורשות ניטור הדוק, מה שעשוי להפריע ולהקשות על שימוש נכון בהן.

תרופות נוגדות קרישה מהדור החדש, כמו אליקוויס או פרדקסה, ניתנות ללקיחה דרך הפה ואינן דורשות בדיקות חוזרות לניטור רמות התרופה בדם בדרך כלל. על פניו, תרופות אלו נשמעות כמו פתרון הולם, אך נמצא שהן עוברות את השליה ועלולות להשפיע גם על העובר.

חשש מפני רשלנות רפואית? מגיע לך לקבל תשובות!

לאורך השנים טיפל משרד סולר קפלינסקי במספר תביעות, בהם נגרמו נזקים חמורים לעובר בשל שימוש בתרופות, שהומלצו לאם ההריונית על ידי הרופאים שטיפלו בה לאורך חודשי ההריון ובסמוך למועד הלידה.

הרופא שאחראי על מעקב ההריון שלך, כמו גם הרופאים בקופת החולים או בכל מסגרת אחרת בה קיבלת טיפול רפואי בזמן ההריון, חייבים להקפיד הקפדה יתרה בעת מרשם תרופות, ולקחת בחשבון כל סיכון אפשרי שעשוי להשפיע על התפתחותו התקינה של העובר לאורך חודשי ההריון.

תביעות רשלנות רפואית בעילה של נזק לעובר בשל נטילת תרופות טרטוגניות (מזיקות לעבור והתפתחותו) מוגשות בעילות שונות. בחלק מהתביעות נטען כי רופא המשפחה אשר רשם למטופלת תרופה אשר הינה עלולה להזיק לעובר לא בירר תחילה האם המטופלת בהריון בשלביו הראשונים כפי שמחויב לפי הפרקטיקה הרפואית המקובלת.

בתביעת רשלנות רפואית אשר הגיש משרדנו בשם זוג הורים אשר פנו אלינו לייצוג בשל הולדת ביתם הסובלת ממומים קשים התברר כי האם, אישה בתחילת שנות השלושים שלה קיבלה מרופא המשפחה טיפול בתרופה בשם קפטופריל – תרופה המיועדת לטיפול ביתר לחץ דם מקבוצת מעכבי האנזים ACE, תרופה זו היתה יודעה באותה תקופה כבר ככזו שעלולה לגרום למומי עובר חמורים.

רופא המשפחה המשפחה שרשם לאישה את הטיפול התרופתי בהמלצת מומחה ליתר לחץ דם ידע כי האישה מנסה להיכנס להריון שכן היא התייעצה איתו לגבי האפשרות לפנות לטיפולי הפריה חוץ גופית לאחר שבמשך חצי שנה הזוג לא נכנס להריון למרות ניסיונות חוזרים.

התביעה הוגשה כנגד קופת החולים בה היתה חברה האישה שכן הן רופא המשפחה מטעם הקופה והן הרופא הגניקולוג שביצע את נעקבה הריון לא הזהירו את האישה מפני הטיפול המסוכן בהריון אשר בגינו נולדה תינוקת פגועה עם מומים רבים.

התביעה הסתיימה לאחרונה בפיצוי בשיעור של למעלה מארבעה מיליון ₪ להורים ולביתם הקטינה.

כל רופא, תהא התמחותו אשר תהא, המטפל באישה בגיל הפריון מוטלת עליו האחריות להיות ערני בנוגע לרישום תרופות טרטוגניות וחובה עליו להסביר לאישה על הסיכון ככל שהטיפול ימשך גם בעת כניסה להריון ולתעד הסברים אלו. הרופאים המטפלים חייבים גם להסביר למטופלות על דרכי טיפול אלטרנטיביות אשר אינן מהוות סכנה לעובר, גם אם דרכי טיפול אלו פחות אפקטיביות.

במקרים שבהם נגרם נק לעובר ולאמו וקיים אצלך חשש כי הנזק נגרם בשל שימוש בתרופות, יש לפנות לקבלת ייעוץ משפטי ועורכי הדין שלנו עומדים לרשותך, לבדיקת נסיבות המקרה.

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (1)

5 stars - based on 1 reviews

קראו עוד

סגור  

מיקומך באתר: סולר קפלינסקי רשלנות רפואית בהריון תרופות בהריון

הערכת סיכויי תביעה

פנה/י עכשיו לצורך הערכה מדוייקת של סיכויי התביעה בשיתוף מומחה רפואי מוביל:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

סקירה משפטית עדכנית:

19 ביוני 2022

אבחון פגיעות גנטיות בעובר...

ניתן לאבחן פגיעה גנטית בעובר כבר בחודשי ההריון הראשונים באמצעות בדיקת צ'יפ גנטי של מי השפיר ובאמצעות בדיקות כמו NIPT ובדיקת אקסום...

קרא עוד

19 ביולי 2022

הפרעה נפשית בגלל פגיעה גנ...

רופאי הנשים שמלווים את ההורים במהלך ההריון חייבים להסביר כי ניתן לאבחן מאות מוטציות גנטיות שגורמות להפרעות נפשיות, באמצעות בדיקות...

קרא עוד

18 בספטמבר 2022

תסמונת ויליאמס 7q11.23 חי...

חשוב לדעת כי ניתן לאבחן תסמונת ויליאמס בעובר באמצעות בדיקה גנטית פשוטה וזמינה, ואין כל סיבה לאבחן את התסמונת רק לאחר הלידה! עורך ...

קרא עוד

18 בספטמבר 2022

אבחון תסמונת די ג'ורג' בע...

תסמונת די ג'ורג' הנה תסמונת גנטית נדירה, לרוב נובעת ממטוציה חדשה, שניתן וחשוב לאבחן באמצעות בדיקות גנטיות כבר בתחילת ההריון! עורך...

קרא עוד

18 בספטמבר 2022

בדיקת צ'יפ גנטי CMA: הרופ...

בדיקת הצ'יפ הגנטי היא בדיקה חשובה מאד, בכל הריון ללא יוצא מן הכלל, וחובתו של רופא הנשים המלווה את ההריון להסביר על כך להורים בכל ...

קרא עוד

18 בספטמבר 2022

פגיעה במבנה הכרומוזום: חש...

נכון למועד כתיבת שורות אלו ניתן לזהות בבדיקות גנטיות, כבר בתחילת ההריון, מאות פגיעות ושינויים במבנה הכרומוזומים של העובר וזכותם ש...

קרא עוד

18 בספטמבר 2022

בדיקות גנטיות שהרופא צריך...

הרופא שמלווה את ההריון שלך חייב להסביר על חשיבותן של הבדיקות הגנטיות שניתן לעשות בהריון, לכל אשה, בכל הריון וללא יוצא מן הכלל! אם...

קרא עוד

18 בספטמבר 2022

רשלנות רפואית במתן ייעוץ ...

סולר קפלינסקי רשלנות רפואית, משרד עורכי הדין המוביל בישראל בייצוג נפגעי רשלנות רפואית בשל כשלים והתרשלות בהפנייה לייעוץ גנטי ופענ...

קרא עוד

21 בספטמבר 2022

זכויות הורים לילדים על הס...

הצ'ט בוט שלנו יעזור לך להבין את כל הזכויות שלך לאחר אבחון ילד/ה על הספקטרום האוטיסטי...

קרא עוד

21 בספטמבר 2022

1 מכל 7 מקרי אוטיזם ניתן ...

מעל 15% מכלל מקרי האוטיזם נובעים בשל פגיעה גנטית מוכרת, שניתן לראוי לאבחן בעובר, כבר בחודשי ההריון הראשונים. מחובתו של רופא הנשים...

קרא עוד

21 בספטמבר 2022

הרופא לא הסביר על הבדיקות...

אלה העובדות: על רופא הנשים שמלווה הורים במהלך ההריון חלה החובה ליידע אותם, בכל מקרה, לגבי מגוון הבדיקות הגנטיות שזמינות עבורם והא...

קרא עוד

21 בספטמבר 2022

חשוב להכיר ולדעת: על בדיק...

רופא הנשים שמלווה את ההריון חייב להסביר להורים בכל מקרה על בדיקת האקסום, שהיא הבדיקה הרחבה והמדוייקת ביותר לצורך אבחון מוטציות גנ...

קרא עוד

18 באוקטובר 2022

תסמונת טרנר: אפשר וחשוב ל...

תסמונת טרנר הנה תסמונת גנטית הנובעת בשל חסר, חלקי או מלא, של כרומוזום X. ניתן לאבחן את התסמונת באמצעות בדיקה גנטית פשוטה בזמן ההר...

קרא עוד

02 בנובמבר 2022

אבחון מוקדם של פגיעה במבנ...

פגיעה במבנה התקין של כרומוזום X עלולה להוביל להתפתחותן של תסמונות גנטיות משמעותיות, ולכן חשוב להסביר להורים עד כמה חשוב לערוך בדי...

קרא עוד

27 בנובמבר 2022

הרופא חייב להסביר על בדיק...

חובתו של רופא הנשים להסביר להורים לעתיד על חשיבותה של בדיקת ה-NIPT בכל הריון ללא יוצא מן הכלל! המדובר בבדיקת דם של האם ההריונית, ...

קרא עוד

27 בנובמבר 2022

בדיקת NIPT במקום מי שפיר?...

אנחנו שומעים עוד ועוד קולות של נשים שהסבירו להן כי אפשר לעשות בדיקת דם פשוטה בהריון בשם NIPT והבדיקה הזאת מחליפה את בדיקת מי השפי...

קרא עוד

13 בדצמבר 2022

מוטציה דה נובו - מה משמעו...

מוטציות גנטיות דה נובו הנן תסמונות גנטיות שמתפתחות לראשונה בעובר, במהלך ההריון, ולכן ניתן לאבחן אותן רק במהלך ההריון ובאמצעות בדי...

קרא עוד

05 במרץ 2023

בדיקת מי שפיר: כל הורה חי...

רופא הנשים המלווה את ההורים במהלך ההריון חייב להסביר, בכל הריון ללא יוצא מן הכלל, על החשיבות הרבה שבבדיקת מי שפיר על מנת שההורים ...

קרא עוד

פניה לעורך דין

עורכי הדין שלנו עומדים לרשותך בכל שאלה ובכל מקרה של חשש מרשלנות רפואית:

אני רוצה להתייעץ >>

טלפון: 03-381-2222

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 36