אבחון לקוי של תסחיף ריאתי
תסחיף ריאתי (pulmonary embolus) הוא מצב רפואי בו קריש דם (DVT) חוסם את העורק הראיתי או אחד מענפיו.
קריש הדם החוסם נוצר בדרך כלל כתוצאה מפקקת וריד (phlebothrombosis) המתרחשת בוורידי הרגליים. חומרת התסחיף נגזרת מגודלו של הקריש החוסם, היינו ככל שקריש הדם גדול יותר, מצב הלוקה בתסחיף קשה יותר.
מהו הנזק שנגרם לגוף האדם בעקבות תסחיף ריאתי?
תסחיפי ריאה גדולים עלולים לגרום לאי ספיקת לב ואף למוות, תסחיפי ריאה קטנים יותר גורמים למוות של חלק מרקמות הריאה, לשיעול דמי ולדלקת צדר.
חשוב להדגיש כי תסחיף ריאתי הוא מצב חירום רפואי ויש לטפל בו באופן מיידי למניעת נזקים משמעותיים לגוף.
מהם התסמינים שמעידים על תסחיף ריאתי?
כיוון שמקור התסחיף בדרך כלל בפלג גוף תחתון, ניתן לאבחן אותו באמצעות סימפטומים רפואיים אורטופדים המתרחשים ברגלי המטופל.
כך לדוגמא, כאבים המלווים בהכחלת הרגל ו/או נפיחות צריכים להדליק נורה אדומה אצל רופא המשפחה שמא קיימת סכנה לתסחיף ריאה.
האם איחור או טעות באבחון תסחיף ריאתי הוא מקור לתביעת רשלנות רפואית?
בכדי לבסס תביעת רשלנות יש להוכיח באמצעות ראיות קבילות כי מעשי הרופאים היו בלתי סבירים וכי אי סבירות מעשיהם הביאה נזק ממשי למטופל.
הדבר נובע מהציפייה המוצדקת של כל מטופל שהרופא המטפל בו יעשה כל מאמץ סביר, לשם ריפויו וחזרתו למוטב (ראה גם ע"א 612/78). עם זאת, כמובן שלא כל טעות באבחון היא רשלנות רפואית, שכן גם הרופא ככל האדם שוגה לעיתים.
שאלת האחראיות המשפטית מכך תתמקד ותוכרע לאור האופן שבו בוצעו או לא בוצעו פעולות כאלו ואחרות על ידי הצוות המטפל.
דוגמאות מפסיקת בית המשפט בנושא רשלנות רפואית בתסחיף ריאתי:
בית המשפט דן פעמים רבות בתביעות רשלנות רפואית של מטופלים שנפגעו מתסחיף ריאתי, פעם דוחה את התביעה ופעם מקבל אותה, והכול בהתאם לנסיבותיה. בת"א 4563/03 דן בית המשפט בנזק שנגרם עקב תסחיף ריאתי.
במקרה הנדון התובע היה אדם שעבר ניתוח שיגרתי ברגליו, עם הסתיים הניתוח הוא החל להרגיש כאבים המלווים בנפיחות בכפות הרגליים. התובע, ניגש לרופא אורטופד, ותיאר לו את המתרחש, כאשר הוא מתריע בפניו על האפשרות שמדובר בקריש דם מסוכן.
לאחר ביצוע בדיקה הרופא קבע כי אין מדובר בקריש דם.
כעבור כמספר שעות, אושפז התובע בשנית והוא אובחן כסובל מתסחיף ריאתי. בעקבות המקרה נגרם לתובע נזק גופני המתבטא בנכות זמנית ובכאב וסבל.
בית המשפט התרשם שבמקרה הנדון הרופא פעל בצורה פזיזה תוך חריגה מדרך הפעולה הסבירה והמומלצת ומכך חייב את בית החולים באחראיות משפטית ובפיצוי התובע הנפגע.
תסחיף ריאה – הוכחת תביעה
תסחיף ריאה, הוא אירוע רפואי חמור שעלול לגרום נזק רב. במקום בו התסחיף נגרם כתוצאה של רשלנות רפואית אין חולק כי לנפגע זכאות לקבלת פיצויים על הנזק שספג. בכדי להוכיח רשלנות כאמור יש לבחון את הרישומים הרפואיים המתעדים את המקרה ולתמוך את הטענות המושמעות בחוות דעת רפואיות מפורטת.
כמו כן, יש להראות באמצעות חוות דעת רפואית נפרדת כי הנזק שנגרם במהלך תסחיף הריאות, מקורו בהתרשלות הרופא, ולא בגורמים אחרים. מעבר לכל אלו, ולשם קבלת מושג על סיכויי התביעה מומלץ להיוועץ עם עורך דין הבקיא בתחום הרשלנות הרפואית ועל סמך המלצתו לבחור בדרך הפעולה העתידית.
לקבלת סיוע משפטי אישי ליחצו: יעוץ משפטי לנפגעי רשלנות רפואית