תשלום תכוף לנפגעי תאונת דרכים
נניח שנפצעת בתאונת דרכים. הפציעות קשות ומונעות ממך להמשיך לעבוד עד לאחר החלמה ושיקום. אתה בעל משפחה שצרכיה מרובים והקצבה מהביטוח הלאומי ומחברת הביטוח הפרטי שביטחה אותך בפוליסת אובדן כושר עבודה לא מספיקים למימון הצרכים השוטפים.
הפציעה מזכה אותך בקבלת פיצוי כספי על הנזק שנגרם. החוק לצידך. מה עושים? האם אפשר לקבל מקדמה מחברת הביטוח על חשבון הפיצוי המלא שישולם בהמשך? כן. אפשר. חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים מקנה זכות לנפגעים לקבל פיצוי לפי שיעור הנזק שגרם בתאונה. ככל שהנזק המוכח חמור יותר כך הפיצוי גבוה.
חוק לוקח בחשבון את אובדן ההשתכרות העכשווי והעתידי לצד הוצאות ניכרות למימון הטיפול, התרופות והציוד הנדרש. לנפגע עומדת הזכות לתבוע מקדמה מחברת הביטוח עוד בטרם הסתיימו ההליכים המשפטיים. תשלום זה נקרא תשלום תכוף.
בית המשפט יאשר את התשלום, אם השתכנע כי קיימת זכות לקבלת פיצויים מבלי שהוכח סופית כי אכן מדובר בתאונת דרכים, כמשמעותה בחוק. הסעד המבוקש לתשלום תכוף הוא סעד זמני ומיידי שאותו מאשר בית המשפט, אלא אם כן יש יסוד להניח ולהטיל ספק בזכאות המבקש לקבלת פיצוי.
בניגוד לתשלום תכוף, החוק מאפשר לנפגע בתאונת דרכים שאיבד אחוז ניכר מכושר השתכרותו או כאשר הפיצויים המבוקשים הם מקור מחייתו הרגיל, לשלם לו בתשלומים על חשבון הפיצוי המלא. תשלום מסוג זה נדרש כאשר מדובר בתביעות גדולות הנמשכות לאורך זמן ואין הגיון וצדק "לייבש" את הנפגע ללא קבלת פיצוי בתשלומים.
משרדו של עורך דין עופר סולר מייצג נפגעי תאונות דרכים, בהגשת תביעות פיצויים כנגד חברות הביטוח וכנגד חברת קרנית. למשרדנו ניסיון רב שנם בייצוג תובעים (בלבד) ואנו נשמח לסייע גם לך, בכל עניין הקשור לתאונה שעברת ולקבלת תשלום תכוף המגיע לך לפי חוק.
מה עושים כדי לקבל תשלום תכוף?
כדי לקבל תשלום תכוף זה לא מספיק רק לבקש והצ'ק מגיע. הבקשה היא התחלה להמשך מורכב ותובעני. זו גם הסיבה שנדרש ייעוץ וליווי של עורך דין תאונות דרכים, הבקיא בתחום של נזקי גוף ובהתמודדות המשפטית מול חברות הביטוח.
עורך הדין של הנפגע יפנה אל חברת הביטוח ויצרף לפנייתו תיעוד רפואי המעיד על חומרת הפגיעה, קבלות על הוצאות שהוציאו הנפגע ומשפחתו בעקבות התאונה, אישורים על אי כושר של הנפגע ותיעוד נוסף הנדרש על ידי החברה.
יודגש כי ניתן לפנות אל חברת ביטוח לקבלת תשלום תכוף עוד בטרם הוגשה תביעה לבית המשפט.
אם חברת הביטוח מסרבת לשלם לנפגע תשלום תכוף, על אף חומרת פגיעתו והמסמכים שהוצגו מעידים על זכאותו לקבל התשלום, יכול עורך הדין של הנפגע לפנות בבקשה לבית המשפט, לחייב את חברת הביטוח לשלם לנפגע תשלום תכוף כמקדמה.
הבקשה מבית המשפט לתשלום זה יכולה להיות מוגשת עוד בטרם הוגשה תביעה לפיצוי בגין נזקי התאונה המדוברת. כל סכום אשר משולם לנפגע כתשלום תכוף מקוזז בסופו של ההליך מסך הפיצויים אשר בו מחויבת חברת הביטוח לפצות את הנפגע.
על מנת להקל ולזרז את ההליך של קבלת תשלום תכוף, רצוי לשמור כבר בשלבים הראשונים שלאחר התאונה על תעודות רפואיות, קבלות על הוצאות, תלושי שכר לפני התאונה ואישורים על ימי מחלה ואי כושר. תשלום תכוף משולם רק לאחר שהוכח לחברת הביטוח שאכן מדובר בנפגע תאונת דרכים, אשר היא חייבת בפיצויו בהתאם לחוק.
עורך הדין יכול לפנות אל חברת הביטוח מספר פעמים בבקשה לתשלומים נוספים וחוזרים לנפגע, כל עוד הנסיבות מצדיקות זאת. במידה וחברת הביטוח מסרבת לשלם ניתן לפנות תמיד לבית המשפט בבקשה לחייבה לשלם לנפגע.
חשוב לזכור שעוד בטרם מגישים את הבקשה לחברת הביטוח לתשלום תכוף, יש לבדוק קודם אלו טיפולים ניתנים במימון חוק ביטוח בריאות ממלכתי לפני שמדלגים לביצוע ניתוחים בחו"ל או לקבלת טיפולים מיוחדים שאינם מכוסים בסל הבריאות.
שהרי, אם לא נפעל כך, חברת הביטוח עלולה להתנגד לתשלום תכוף עבור טיפולים שאינם באחריותה. על פניו היא צודקת. אבל גם נכונות התנגדותה עומדת למבחן בית המשפט שאמור לפסוק במחלוקת.
במסגרת התיקון לחוק הפיצויים שנכנס לתוקפו בשנת 2009, הועברה האחריות למתן טיפולים רפואיים הכלולים בסל הבריאות, הניתנים לנפגעי תאונות דרכים, מחברות הביטוח אל קופות החולים. חברות הביטוח נותרו אחראיות כלפי הנפגעים לגבי יתר השירותים הרפואיים שאינם כלולים בסל הבריאות.
בעקבות כך פסקו בתי המשפט בתביעות שנדונו בפניהם כי נפגע תאונת דרכים הנזקק לטיפול רפואי, יפנה תחילה לקופת החולים כדי לברר אם הטיפול כלול בסל הטיפולים אותם היא מממנת. ואולם, אם מתברר כי הנפגע אינו זכאי לטיפול מסוים במסגרת סל הבריאות, כי אז ממילא תחויב חברת הביטוח בעלות הטיפול, והוא יזכה מידיה לתשלום תכוף.
תשלום תכוף לפי פסיקת בית משפט
הבאנו כדוגמא מתוך הארכיון המשפטי את הדיון שנערך בבית המשפט העליון בתיק רעא 1271/12 הכשרת הישוב חברה לביטוח בע"מ נ' פלונים.
בית המשפט המחוזי בדק את רשימת הטיפולים הכלולה בסל הבריאות, וקבע בהסתמך עליה כי הניתוח הדרוש לנפגעת אינו מכוסה לכאורה על ידי קופת החולים. בנסיבות אלה רשאי היה בית המשפט המחוזי, במסגרת הדיון בתשלום התכוף, להורות לחברת הביטוח לשאת בעלות הטיפול הרפואי. ובית המשפט העליון דחה את הערעור של חברת הביטוח שחייב אותה בתשלום.
מפסיקותיו של בית המשפט העליון במרוצת השנים עולה , כי היקף הפיצויים בגין טיפולים רפואיים ייבחן תמיד בראי נסיבותיו המיוחדות של הניזוק האינדיבידואלי, העומד לפני בית המשפט. זו למעשה הגישה התכליתית ביסוד דיני הנזיקין לפיה יש לחתור להשבת המצב לקדמותו בצורה הטובה ביותר.
במקרה שהטיפול בחו"ל יקר יותר בהשוואה לטיפול במוסד רפואי בארץ והנפגע הוכיח כי שיקולים רפואיים כבדי משקל מחייבים ניתוח יקר ובחו"ל אזי קובע בית המשפט: "נסוג השיקול הכספי מפני צרכיו הרפואיים של הניזוק, ועל המזיק תוטל עלות הטיפול במוסד זה, חרף העלויות הכרוכות בכך".
משרדנו ישמח לסייע גם לך, לענות ולסייע בכל עניין אישי.
ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי אישי מעורך דין
לשיחה עם עורך דין עופר סולר בנושא תשלום תכוף חייג/י: 03-7369253