חייג/י לקבלת ייעוץ אישי:   03-381-2222

רשלנות במתן ייעוץ גנטי או פענוח בדיקות גנטיות

אם נולד לך תינוק הסובל מבעיה גנטית שלא אובחנה על ידי הרופאים לפני או במהלך ההריון, יכול להיות שהמדובר על רשלנות רפואית חמורה ומגיע לכם לקבל פיצויי עתק!

פניה מהירה לעורך דין >>
עורך דין עופר סולר מומחה רשלנות רפואית

רשלנות במתן ייעוץ גנטי

אם נולד לך תינוק הסובל מבעיה גנטית שלא אובחנה לפני או במהלך ההריון, יכול להיות שהמדובר על רשלנות רפואית חמורה ומגיע לכם לקבל פיצויי עתק!

פניה מהירה לעורך דין >>

למה הרופאים לא מסבירים תמיד על בדיקת מי שפיר?

מחבר: 31/03/2024 13:06

בדיקת מי שפיר הנה בדיקה שמאפשרת לאתר מגוון רחב של תסמונות ובעיות גנטיות בעובר עוד במסגרת מעקב ההריון ובכך לאפשר קבלת החלטה בדבר הפסקת ההריון במקרים המתאימים.

מדובר גם בבדיקה שמן החובה ליידע את הנשים ההרות על עצם קיומה במסגרת מעקב ההריון, כמו גם על בדיקות רבות נוספות לאיתור מומים ובעיות בעובר.

למרבה הפליאה ולמרות חובה זו, רופאים רבים עדיין נמנעים מליידע את הנשים ההרות שבטיפולן על קיומה של בדיקת מי השפיר, דבר ששולל מהן את האפשרות לאתר את המומים הגנטיים של העובר שלהן ולהחליט על הפסקת ההריון במקרים הרלוונטיים.

מחדל זה יכול להוות בסיס להגשת תביעת רשלנות רפואית ולקבלת פיצויים ניכרים בגין עילת הולדה בעוולה וכן בגין עילת פגיעה בזכות האוטונומיה של ההורים לקבל החלטה מושכלת לגבי גורל ההריון.

חשיבותה של בדיקת מי השפיר

בדיקת מי שפיר הנה בדיקה שמתבצעת באמצעות שאיבת דגימה של מי השפיר מרחם האם, שכוללים גם תאים שנשרו מהעובר ובדיקת החומר הגנטי של תאי העובר במעבדה באמצעות בדיקות שונות, ברמת חדשנות ורזולוציה עולה: קריוטיפ [שאינה בשימוש] צ'יפ גנטי ואקסום.

ככל שרמת הבדיקה גבוהה יותר, כך ניתן לאבחן באמצעותה מגוון רחב יותר של תסמונות ובעיות גנטיות.

בדיקת הקריוטיפ המיושנת הנה בדיקה בסיסית מיושנת שהשימוש בה החל לראשונה בשנות ה-70 של המאה שעברה, ואשר מתבצעת תחת מיקרוסקופ. במסגרת בדיקה זו ניתן לאבחן בעיקר תסמונות טריזומיות שונות, שמתבטאות בקיומם של שלושה עותקים מכרומוזום מסויים במקום שניים, ובראשן תסמונת דאון.

בדיקת הצ'יפ הגנטי, שמכונה גם CMA, הנה בדיקה חדשנית בהרבה, שהחלו להשתמש בה החל משנת 2012 בערך.

מדובר בבדיקה בעלת רזולוציה גבוהה פי 100 מזו של בדיקת הקריוטיפ, אשר מתבצעת באמצעות קרן לייזר שסורק את החומר הגנטי שמונח על גבי שבב זכוכית שדומה לשבב מחשב, צ'יפ, ומכאן שמה.

הבדיקה מאפשרת לגלות מאות תסמונות ובעיות גנטיות שלא ניתן לזהות באמצעות בדיקת הקריוטיפ, לרבות תסמונת האיקס השביר, פיגור שכלי, ואף כ-200 מוטציות שונות שעלולות לגרום לאוטיזם.

בדיקת אקסום, או ריצוף אקסומי, הנה בדיקה גנטית חדשנית יותר, שמשלימה את בדיקת הצ'יפ הגנטי, ומאפשרת לבצע ריצוף של אלפי גנים בו זמנית במקום לבדוק בכל פעם רק גן אחד או קבוצה קטנה של גנים. הבדיקה משמשת לאבחון תסמונות גנטיות שנוצרות מגורם לא ידוע או ממספר רב של גנים, כגון אוטיזם, פיגור שכלי, חירשות, ניוון שרירים מסוג CMT ועוד.

יחד עם זאת, חשוב גם להבהיר שלהבדיל מבדיקת דם או בדיקות אולטראסאונד, בדיקת מי שפיר הינה בדיקה פולשנית שכרוכה בסיכונים מסויימים, כגון הפלה, ירידת מי שפיר, זיהום ועוד, אם כי מדובר במקרים נדירים.

מהן הסיבות למחדל לגבי בדיקת מי שפיר והדרכים לתיקונו?

ככלל, על רופאי הנשים שמנהלים את מעקב ההריון בארץ מוטלת החובה ליידע את הנשים בהריון שבטיפולן לגבי כל מגוון הבדיקות הגנטיות שקיימות לצורך איתור מומים בעובר, כולל בדיקות פרטיות שאינן נמצאות בסל הבריאות הממלכתי, ואף בדיקות מעבר לים וזאת גם כשמדובר בהריון תקין לכאורה וללא אינדיקציה לסיכון, כך נקבע על ידי בית המשפט העליון בפסק הדין החשוב בהליך ע"א 4960/04 סידי נ' קופת חולים כללית.

ברם, רבים מרופאי הנשים שמנהלים את מעקב ההריון אינם מקיימים חובה זו במלואה, ובין היתר גם אינם מיידעים את הנשים ההרות על קיומה של בדיקת מי שפיר וממילא אינם מפנים אותן לביצוע הבדיקה.

כפי הנראה, מחדל זה נובע מההנחיות הבעייתיות של משרד הבריאות לגבי המקרים שבהן מומלץ לדעתו לבצע בדיקת מי שפיר. מדובר בהנחיות שמפורסמות באתר האינטרנט של המשרד, ואשר נכון לאוקטובר 2020 עדיין ממליצות על ביצוע בדיקת מי שפיר במקרים הבאים בלבד:

  • לנשים עם סיכון מוגבר ללידת תינוק עם תסמונת דאון לפי תוצאות של בדיקות הסינון
  • כאשר מתגלים ממצאים בלתי תקנים באולטרסאונד ומומלץ על ידי גנטיקאי
  • כשקיים סיכון יתר למחלה תורשתית הניתנת לבדיקה כפי שנקבע במסגרת ייעוץ הגנטי

הבעייתיות שטמונה בהנחיות הללו של משרד הבריאות הנה כפולה.

ראשית, מדובר בהנחיות מיושנות שאינן מתאימות למצב העדכני ובמיוחד ההנחיה הראשונה שנוקבת בתסמונת דאון בלבד ועל כן ניכר בה שהוא מושפעת מבדיקת הקריוטיפ הבסיסית שמאפשרת לגלות בעיקר את התסמונת הנ"ל.

נקל לראות שההנחיות מתעלמות מהבדיקות החדשניות והעדכניות שנוצרו מאז, קרי, הצ'יפ הגנטי והאקסום, אשר מאפשרות לגלות מגוון רחב בהרבה של בעיות ומומים גנטיים בזמן ההריון, שלא מצויינות בהנחיות הללו, ולרבות אוטיזם, שהפך ליותר ויותר נפוץ בשנים האחרונות ולפי ההערכה נגרם בכ-15% מהמקרים בשל מוטציות גנטיות שאת רובן ניתן לגלות בבדיקת צ'יפ גנטי.

שנית, בעוד שמשרד הבריאות מציין את המקרים שבהם מומלץ לדעתו לערוך בדיקת מי שפיר, הוא אינו טורח גם לציין כי על כל רופא נשים שמנהל מעקב הריון מוטלת בכל מקרה החובה ליידע את הנשים ההרות שבטיפולו על כל הבדיקות השונות שקיימות לאיתור מומים בעובר, ולרבות בדיקת מי שפיר.

יחד עם זאת, חשוב גם להבין שההנחיות של משרד הבריאות אינן בעלות מעמד מחייב, אלא המדובר במעין קווים מנחים בלבד, בעוד שהרופאים מחוייבים לפעול לפי הכללים המקצועיים וההנחיות המתעדכנות של איגודי הרופאים המקצועיים שלהם.

למרבה המזל, נייר העמדה של איגוד הגניקולוגיים בארץ לגבי ניהול מעקב הריון דווקא קובע שיש להביא לידיעת כל הנשים ההרות את כל מגוון הבדיקות שניתן לבצע במסגרת מעקב ההריון, כולל בדיקת מי שפיר.

למותר לציין שהפער בין נייר העמדה של איגוד הגניקולוגיים להנחיות משרד הבריאות, מדגיש אף הוא את האבסורד שטמון בהנחיות משרד הבריאות, אבסורד שניתן לתקנו על נקלה באמצעות עדכון ההנחיות הללו, כך שהן יכללו גם את ציון החובה החוקית שמוטלת על כל רופא נשים לעדכן את הנשים ההרות שבטיפולו על כל מגוון בדיקות ההריון הקיימות, לרבות בדיקת מי שפיר, וכן יפרטו את המגוון הרב של הבעיות הגנטיות הספציפיות שניתן לאתר במסגרת בדיקה מי השפיר בנוסף לתסמונת דאון וזאת באמצעות הבדיקות החדשניות.

בהקשר זה יש לקחת בחשבון שישנם רופאי נשים ותיקים בארץ שלא טורחים להתעדכן בחידושי עולם הרפואה ובנייר העמדה של איגוד הגניקולוגיים ועקב כך גם אינם מודעים כלל לקיומן של הבדיקות החדשניות הללו, ועל כן עדכון הנחיות משרד הבריאות עשוי להביא את קיומן גם לידיעת הרופאים הללו. 

נקודה נוספת שיש לשים לב אליה הינה שלמרות שיש חובה ליידע כל אשה על קיומה של בדיקת מי השפיר, אזי הזכאות למימון ציבורי של בדיקה זו מוגבלת כיום רק למקרים בהם גיל האשה ההרה הנו לפחות 35, או במקרים בהם גיל האשה הינו מתחת ל-35 וקיים חשד לבעיה גנטית בצירוף המלצה של יועץ גנטי לביצוע הבדיקה.

ביתר המקרים ניתן לבצע את הבדיקה במימון פרטי בלבד, אם כי יש לבדוק אפשרות להשתתפות באמצעות הביטוחים המשלימים של קופות החולים וביטוחי הבריאות הפרטיים.

מטבע הדברים, הרציונאל להגבלת זכאות זו נובע מטעמים כלכליים, ומהשאיפה לחסוך במשאבים הציבוריים שכרוכים במימון ביצוע בדיקת מי שפיר.

אולם, דווקא הסיבה הזו היא שאולי צריכה להביא להרחבת הזכאות למימון בדיקות מי שפיר, מתוך מחשבה שמימון זה יסייע הרבה יותר לקופה הציבורית, מאחר שהוא יגדיל את אחוז איתור העוברים שלוקים בבעיות גנטיות, וכפועל יוצא מכך יחסוך ממנה את כל המשאבים והכספיים הציבוריים הרבים שנדרשים לצורך גידול ילדים ובוגרים שלוקים בבעיות גנטיות, וכפי הנראה עולים בהרבה על עלויות מימון בדיקות מי השפיר.

לחילופין, מן הראוי לפחות לשקול את סבסוד עלות הבדיקה, תחת מימונה המלא באופן ציבורי.

קריאה משלימה: בדיקת NIPT במקום בדיקת מי שפיר?

תשובות של עורכי דין לשאלות שלכם

באתרנו תוכלו לקרוא אלפי סקירות רפואיות ומשפטיות. כל התוכן באתר נכתב על ידי מומחים רפואיים ועורכי דין וזאת על סמך ניסיון פרקטי בטיפול וייצוג נפגעי רשלנות רפואית.
 
עורכי הדין שלנו צברו ניסיון רב במשך השנים, טיפלנו ונתנו ייעוץ משפטי לאלפי אנשים שרצו לבדוק היתכנות להגשת תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית. רוב האנשים שפונים למשרדנו מתעניינים לרוב בסוגיות מרכזיות, אשר רלוונטיות כמעט בכל סוגיה של רשלנות רפואית וזאת כמובן בכל מקרה לגופו.
 
לפניכם תשובות מפורטות והסברים של עורך הדין עופר סולר בנוגע לשאלות נפוצות בנושא אי יידוע על בדיקת מי שפיר ובפרט אי הפניה לבדיקת מי שפיר והזכויות המגיעות לכם בכל מקרה של חשש מפני התרשלות במעקב ההריון, שגרמה ללידת תינוק לא בריא.

עוד בנושא: מעקב הריון רשלני הוביל לאי-אבחון תסמונת דאון בעובר.

כמה זמן לוקח לקבל תשובה לבדיקת צ'יפ גנטי במי שפיר?

בעבר כאשר בוצעה בעיקר הבדיקה הגנטית הוותיקה של קריוטיפ במי השפיר, לקח בדרך כלל 3 שבועות עד שהתקבלה תשובה. בדיקת הצ'יפ הגנטי המתקדמת יותר נעשית במהירות רבה יותר וניתן לקבל בדרך כלל תשובות בתוך כעשרה ימים ממועד הבדיקה.

עשיתי בדיקות גנטיות עוד לפני ההיריון (בדיקות סקר גנטי), האם זה מחליף את בדיקת הצ'יפ הגנטי?

לא, בדיקות הסקר הגנטי הינן בדיקות דם שמבצעים לרוב לאישה לפני ההריון או בתחילתו, כדי לגלות אם האישה נשאית של גנים שיכולים לגרום למספר מחלות גנטיות שכיחות באוכלוסייה הכללית וכן לפי המוצא של בני הזוג. 
 
בדיקות הסקר הגנטיות אינן מחליפות את בדיקת הצ'יפ הגנטי, משום שבדיקת הצ'יפ הגנטי בודקת עוד מגוון רחב וגדול של מחלות גנטיות אפשריות בעובר, שכלל לא ניתן לבדוק באמצעות בדיקת דם לאם.  

מה ההבדל בין בדיקת הצ'יפ הגנטי שנעשית על מי השפיר לבדיקה הרגילה של מי שפיר שהיא יותר זולה?

בדיקת צ'יפ גנטי CMA היא בדיקה מתקדמת בהרבה מהבדיקה הגנטית הישנה שעשו בעבר במי השפיר שנקראת קריוטיפ. היתרון של בדיקת צ'יפ גנטי הינו בכך שהיא מסוגלת לבדוק בעיות גנטיות רבות מאוד (מעל 150 בעיות גנטיות שונות מוכרות!) שבדיקת הקריוטיפ לא מסוגלת לזהות כלל. 
 
בדיקת הצ'יפ הגנטי היא הבדיקה המומלצת היום במי שפיר ואכן כאשר היא נעשית במסגרת פרטית היא יקרה מעט יותר מבדיקת קריוטיפ.

האם הרופא צריך להסביר על האפשרות של מי שפיר אצל אישה צעירה גם שאין מחלות ידועות במשפחה?

כן.
 
חלק גדול מהבעיות הגנטיות בעוברים שניתן לגלות בבדיקת מי שפיר הכוללת צ'יפ גנטי אינן מורשות כלל מההורים, אלא מדובר במוטציות חדשות שהתפתחו בעת יצירת העובר (מוטציות דה נובו).
 
לכן העובדה שבמשפחות ההורים אין מחלות תורשתיות מוכרות או אנשים שסובלים מבעיות בריאות קשות, אינה פוטרת את הרופא מהחובה להסביר לאישה על האפשרות לבצע בדיקת מי שפיר בהריון.
 

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (1)

5 stars - based on 1 reviews

קראו עוד

סגור  

הערכת סיכויי תביעה

פנה/י עכשיו לצורך הערכה מדוייקת של סיכויי התביעה בשיתוף מומחה רפואי מוביל:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

סקירה משפטית עדכנית:

31 במרץ 2024

אי הפניה לביצוע בדיקת ממו...

רשלנות רפואית של רופא משפחה שלא הפנה בזמן אישה לביצוע בדיקת ממוגרפיה, מה שגרם לאיחור באבחון סרטן השד...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות בניהול לידה הובילה...

עורך דין עופר סולר מביא לפנינו תיאור תביעה שהוגשה בגין רשלנות בניהול לידה, אשר גרמה לקרע ברחם והובילה לצורך בכריתתו של הרחם...

קרא עוד

31 במרץ 2024

אוסטאומיליטיס בעקבות זיהו...

תקציר פסק דין שבוחן האם זיהום שהתפתח לאחר ניתוח גרם לאוסטאומיליטיס ובעקבות כך לכריתת שתי אצבעות רגליו של התובע...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות בניתוח בקע מפשעתי ...

תובע הסובל מלידה מטמירות אשכים טען כי רשלנות בניתוח בקע מפשעתי שעבר פגעה בכושר הפריון שלו - להלן תקציר פסק הדין והכרעת ביהמ"ש.

קרא עוד

31 במרץ 2024

אי גילוי תסמונת דאון במהל...

עורך דין עופר סולר מביא לפנינו סקירת פסק דין בעניין אי גילוי תסמונת דאון בעת הריון והסבר אודות חובותיו של הרופא המטפל במעקב ההריו...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות רפואית לפני צינתור לב

תקציר פסק דין העוסק בטענות תובע, כי לא ניתנו לו הסברים מספקים טרם ביצוע הליך צינתור לב, חוות דעת המומחים הרפואיים והכרעת ביהמ&quo...

קרא עוד

31 במרץ 2024

חובת מתן הסבר לפני ניתוח ...

עורך דין עופר סולר מביא לפנינו דוגמא לרשלנות רפואית בניתוח הרניה ומתייחס לחובת ההסבר על סיבוכים אפשריים בניתוח...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות רפואית באבחון דלקת...

סקירה משפטית שבוחנת האם רשלנות חדר המיון של בי"ח קפלן גרמה לאיחור באבחון דלקת התוספתן אצל נערה, שגרמה לבסוף להתנקבות שלו.

קרא עוד

31 במרץ 2024

אי אבחון חוסר קורפוס קלוסום

פרשנות חשובה ומעניינת של פסק דין המתאר מקרה של רשלנות רפואית חמורה בסקירת מערכות שגרמה לאי אבחון של חוסר בקורפוס קלוסום...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות בטיפול בדמם לאחר ל...

עורכי הדין שלנו מביאים לפניכם תקציר פס"ד ופרשנות משפטית על מקרה של רשלנות רפואית בטיפול בדימום לאחר לידה, שהובילה לכריתת רחם.

קרא עוד

31 במרץ 2024

הגשת תביעת רשלנות רפואית ...

הגשת תביעת רשלנות רפואית - סדר ההליך לצורך הגשת תביעת רשלנות רפואית עד למועד פסק דין...

קרא עוד

31 במרץ 2024

תסחיף מי שפיר Amniotic fl...

על תסחיף מי שפיר Amniotic fluid embolism ומקרי רשלנות רפואית בלידה ומיד אחריה...

קרא עוד

31 במרץ 2024

תביעה לנזק גוף בעקבות ליד...

הוריו של תינוק אשר נולד בלידת ואקום טענו כי נזקי גוף שנגרמו לו אירעו כתוצאה מביצוע הלידה באופן מכשירני - לחצו לקריאת תקציר פסק הד...

קרא עוד

31 במרץ 2024

1 מכל 7 מקרי אוטיזם ניתן ...

מעל 15% מכלל מקרי האוטיזם נובעים בשל פגיעה גנטית מוכרת, שניתן לראוי לאבחן בעובר, כבר בחודשי ההריון הראשונים. מחובתו של רופא הנשים...

קרא עוד

31 במרץ 2024

האם מותר לקחת את התרופה ה...

כמעט כל אשה בהריון נתקלת לאורך תשעת החודשים בשאלות לגבי נטילת תרופות בהריון. התשובות מורכבות, חשובות ולעיתים אינן חד משמעיות וברו...

קרא עוד

31 במרץ 2024

רשלנות רפואית בלידה - לפנ...

עורך הדין עופר סולר מנהל את משרד עורכי הדין המוביל בישראל בייצוג נפגעי רשלנות רפואית בלידה, לצורך הגשת תביעת פיצויים בשל נזקים שנ...

קרא עוד

31 במרץ 2024

פגיעה במבנה הכרומוזום: חש...

נכון למועד כתיבת שורות אלו ניתן לזהות בבדיקות גנטיות, כבר בתחילת ההריון, מאות פגיעות ושינויים במבנה הכרומוזומים של העובר וזכותם ש...

קרא עוד

03 באפריל 2024

הכירו את רוט סולר - תביעו...

רוט סולר - תביעות ביטוח הנה פירמה פורצת דרך, שמעדכנת גרסה בעולם המשפט וקובעת סטנדרט חסר תקדים, באמצעות הצגת פתרון השוזר את העלית ...

קרא עוד

פניה לעורך דין

עורכי הדין שלנו עומדים לרשותך בכל שאלה ובכל מקרה של חשש מרשלנות רפואית:

אני רוצה להתייעץ >>

טלפון: 03-381-2222

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 24