אחריות מעביד לתאונת עבודה - שימוש בכננת
בעולם התעשייתי של ימינו, הפועלים נחשפים למכונות עבודה כבדות הדורשות מיומנות והסמכה לשם הפעלתן והשימוש בהן.
הדבר בולט במיוחד באתרי בניה בהם יש צורך בהעברת חומרי בניה כבדים ממקום למקום, כאשר לצורך העברה זו משתמשים במכשירים טכנולוגיים חדישים, ששימוש לא נכון בהם עלול לגרום לסכנה לבני אדם ולהיווצרותן של תאונות עבודה קשות הגורמות נזק ונכות.
במקרים בהם מתרחשות תאונות אלה, נבחנת בקפידה התנהגותו של המעביד והפעולות אותן ביצע כדי למנוע את התרחשותה של תאונת העבודה, התנהגות רשלנית של המעביד תגרום לו לשאת בנזק הנגרם לעובד כתוצאה מהתאונה.
כמו כן יש חשיבות רבה להתנהגות הפועל ולתרומתו להתרחשות התאונה, לעתים התנהגות רשלנית של העובד תוביל את בית המשפט לקבוע כי עליו לשאת בחלק מהנזקים שגרם לעצמו מתרומתו לתאונה.
פסק דין - הפעלת מכונה כבדה ללא מיומנות וסמכות
עניין זה נבחן בתא (חי') 538/99 אחמד יוסף חטיב נ' ד.ר.מ.ד בנוי ופיתוח. שם עבד התובע בעבודות חשמלאות באתר בניה. בסיומו של יום העבודה, בו עבד בקומה החמישית, רצה התובע להעביר את הציוד בו השתמש מקומה זו לקומת הכניסה כדי להחזירו למכונית.
כדי לחסוך זמן ומאמץ בהעברת הציוד ניסה להיעזר במכשיר מסוג כננת (מתקן הרמה מיוחד למשאות כבדים), אך עקב שימוש לא נכון וחוסר מיומנותו של התובע ארעה תקלה והתובע צנח ביחד עם המכשיר מקומה חמישית למטה וכתוצאה מכך נפצע קשה.
פרט חשוב באירוע היה שלמרות שהשימוש בכננת היה בהסכמתו ובשיתוף פעולה של מנהל העבודה באתר שנתן לתובע את אישורו להשתמש בכננת, היה הדבר מנוגד להוראות מנהלי חברת הבניה שאסרו על שימוש כל שהוא בכננת בידי עובדי החברה כיון שלא היו מוסמכים לשימוש במכשיר זה.
האם אחראית חברת הבניה על התאונה?
על בית המשפט היה לבחון את אחריות המעבידים לתאונה ואת חלקו של התובע בהפעלה הלא אחראית והמנוגדת להוראות המעביד לתאונה.
בית המשפט קבע שבאופן כללי אחראית חברת הבניה באחריות שילוחית עקב התנהגותו של מנהל העבודה, אחריות שלעתים נדירות לא תוטל על המעביד ורק במקרים בהם היה זלזול קיצוני של העובד בהוראותיו של המעביד, התנהגות שנקבעה כי לא התרחשה בעניין זה.
בהמשך לכך ולטענתם של הנתבעים בדבר התנהגותו הרשלנית של התובע שהשתמש בכננת ביוזמתו על אף ההוראות הברורות לא לעשות כך קבע בית המשפט כי התנהגותו של התובע תרמה לתאונה בשיעור של 50% ולכן אחריותם של הנתבעים עומדת על 50% וחייב אותם בפיצוי.
מה עליך לעשות במקרים בהם נפגעת עקב תאונת עבודה?
כשמתרחשת תאונת עבודה מומלץ לך לפנות אל עורך דין אשר יאסוף עבורך ביעילות את מלוא התיעוד של האירוע ויבחן את שיעור הפיצויים המגיעים לך. כמו כן יפנה אותך עורך הדין לקבלת חוות דעת מהמומחים הרפואיים המתאימים לכך.
לחץ כאן לקריאה בנושא: נזק גוף עקב תקלה במכונה
לקבלת סיוע לאחר פגיעה בתאונת עבודה ליחצו: יעוץ משפטי