פגיעת הולך רגל בתאונת דרכים - כל הכללים החשובים
מעורבות הולכי רגל בתאונות דרכים הפכה לשגרת יום מצערת ומטרידה. יש הולכי רגל ששפר מזלם ופגיעתם קלה יחסית ויש בידם הכוח להמשיך לחיות ואפילו לתבוע פיצוי על הנזק שנגרם להם. איתרע מזלם של הולכי רגל רבים שפגיעתם בתאונה היתה קטלנית. מימוש זכותם לפיצוי עובר לטיפול היורשים והמיטיבים האחרים.
הולכי רגל נחשבים משתמשי דרך פגיעים במיוחד. שיעור פגיעתם בתאונות דרכים גבוה בהשוואה לשיעור היפגעותם של משתמשי דרך אחרים.
לפי נתוני הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים בשנת 2011 סך הנפגעים בתאונות דרכים עמד על 28645 נפגעים. מתוכם 3138 הולכי רגל, שהם כ–11%. קבוצות הגיל שבהם מספר ההרוגים הגבוה ביותר הם הילדים והקשישים.
עוד עולה מנתוני הרשות לאותה שנה כי 125 הולכי רגל נהרגו בתאונות דרכים בדומה לשיעור ההרוגים בשנת 2010. רוב הולכי הרגל ההרוגים (65%) נפגעו בתחום העירוני.
מניתוח הנתונים שבוצע ברשות עולה כי 41% מהולכי הרגל שנהרגו לא חצו את הכביש כלל, אלא עמדו או הלכו בכביש, בשולי הכביש, על המדרכה או באי ההפרדה. שיעור זהה, כ-41% חצו את הכביש שלא במעבר חצייה ו-14% חצו במעבר חצייה.
למסקנה עגומה נוספת הגיעה הרשות והיא נוגעת להשוואה הנעשה בישראל לעומת העולם. מתברר כי שיעור הולכי הרגל ההרוגים בתאונות דרכים מתוך סך ההרוגים בתאונות דרכים בישראל הוא מהגבוהים בעולם ועומד על 34%. עמותת אור ירוק פרסמה מחקר שבדק את דפוסי תאונות קטלניות של הולכי רגל בישראל.
התוצאות מראות על קיומם של חמישה דפוסים של תאונות הולכי רגל:
- הולכי רגל מבוגרים החוצים במעברי חציה המרוחקים מצמתים באזורים עירוניים
- הולכי רגל החוצים בפתאומיות או ממקומות מוסתרים ומתנגשים עם רכבים דו-גלגליים בקטעי כביש עירוניים
- גברים החוצים בלילה ונפגעים על ידי רכבים ארבע-גלגליים בקטעי כביש כפריים
- גברים צעירים החוצים בלילה קטעי כביש רחבים באזורים עירוניים וכפריים
- ילדים ובני נוער החוצים קטעי כביש בקהילות כפריות קטנות
מדפוס התאונות העולה מהמחקר ניתן להבחין שלא תמיד הנהגים אשמים בתאונות עם הולכי רגל. עם זאת, פגיעתו של הולך הרגל תמיד קשה יותר בהיותו חשוף לעומת הנוהגים ברכב שמוגנים בתוך קופסת מתכת.
>>> פורום לסיוע משפטי <<<
נפגעת בתאונת דרכים? כך עליך לפעול...
כאשר הולך רגל נפגע מרכב מנועי הוא זכאי לפיצוי מחברת הביטוח אשר מבטחת את הרכב הפוגע במסגרת ביטוח חובה וזאת ללא כל קשר לשאלה מי אשם בתאונה.
לקריאה נוספת: ביטוח רכב לסוגיו - דברים שחשוב להכיר ולדעת
למען הסר ספק, גם ילד אשר התפרץ לפתע לכביש בעקבות כדור מתגלגל, או מכל סיבה אחרת, ונפגע בגופו על ידי רכב כאשר לנהג הרכב לא הייתה אפשרות לבלום זכאי לפיצוי. סכום הפיצוי אינו תלוי בנסיבות התאונה אלא בחומרת הנזק שנגרם.
אם נפגעת מרכב ואתה מסוגל לתפקד עליך לפעול לקבלת כל פרטי הרכב הפוגע: מספר הרישוי של הרכב, חברת הביטוח אשר מבטחת אותו בביטוח חובה, מספר הפוליסה, שם מלא של הנהג ומספר תעודת הזהות שלו. כמו כן רצוי בהחלט לקבל ולשמור את שמותיהם של העדים לתאונה.
אם נסיבות התאונה וחומרת הפגיעה לא מאפשרים איסוף הנתונים הללו, מומלץ מאד לרשום לפחות את מספר הרישוי של הרכב הפוגע. כאמור, עוד בטרם הנפגע פונה לטיפול רפואי כדאי מאד שירשום פרטים של עדים לתאונה שיתמכו בתביעה ביום הקובע, אם וכאשר יתבקשו להעיד.
על הולך הרגל הנפגע בתאונה לגשת למשטרת התנועה ולדווח על התאונה. הנפגע צריך לקבל ממשטרת התנועה מסמך מודפס אשר נקרא אישור משטרה ובו פרטי הרכבים המעורבים בתאונה ושמו של הנפגע.
בעת הטיפול הרפואי הראשוני ובכלל יש להקפיד כי ירשם על ידי הרופא המטפל בתיק הרפואי כי הפגיעה ארעה בגלל תאונת דרכים כהולך רגל. על הנפגע לשמור העתקים מהתיעוד הרפואי וכן קבלות על הוצאות אשר הוצאו כגון נסיעה במוניות, תשלום לרופאים, רכישת תרופות, שכירת עזרה וכיוצא בזה.
במידה והרכב הפוגע נמלט מן המקום בטרם נלקחו פרטיו הרי שעדיין הנפגע בתאונה זכאי לפיצוי מחברת קרנית אשר מבטחת את המקרים של נזק גוף בתאונות פגע וברח. קרנית הינה תאגיד ציבורי שהוקם מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה – 1975. חלק מפרמיית ביטוח החובה מופרש לקרן, למימון פעולותיה.
קיראו בנושא: פציעה בתאונת אופנוע ללא ביטוח לנהג
קרנית מטפלת בנזקי גוף בלבד ומפצה נפגעי תאונות דרכים שאין בידם לתבוע מבטח היכול לפצותם על הנזק והסבל שנגרמו להם, במקרים הבאים: נפגעי תאונות פגע וברח, הנהג הפוגע ללא רישיון תקף וללא ביטוח חובה, רכב שבוטח בחברת ביטוח שנכנסה להליכי פירוק.
חשוב לדעת כי גם רובן המכריע של התאונות אשר בהן אדם נפגע מרכב מנועי מוגדרות על ידי החוק כתאונת דרכים אשר מזכה את הנפגע בפיצוי. כך גם אם אדם נמצא במגרש חניה ורכב חונה מתחיל בנסיעה איטית ועולה עם הצמיג בלבד על רגלו וגורם לו נזק גוף הרי שמדובר בתאונת דרכים המזכה בפיצוי לכל דבר ועניין.
גם התעופפות או נפילת חפץ מרכב נוסע אשר פוגע בהולך רגל וגורם לו נזק הינה בגדר תאונת דרכים אשר הנפגע זכאי לקבל פיצוי על נזקיו בעקבותיה. רוכבי אופניים, קורקינט, גלגיליות וכל רכב לא מנועי אחר הינם בגדר הולכי רגל לצורך העניין וכמובן כי כל פגיעת רכב מנועי בהם הינה תאונת דרכים המזכה את הנפגע בפיצוי מחברת הביטוח המבטחת את הרכב הפוגע בביטוח חובה.
אם התאונה ארעה להולך הרגל בעת עבודתו, בדרך לעבודה או ממנה מדובר בתאונת דרכים אשר הינה גם תאונת עבודה ועל הנפגע לפנות גם לביטוח הלאומי על מנת לקבל הכרה כנפגע תאונת עבודה. הכספים אשר יקבל הנפגע מביטוח לאומי כנפגע תאונת עבודה לא מונעים ממנו קבלת פיצוי גם מחברת הביטוח.
כאשר מדובר בפגיעת גוף חמורה אשר מונעת מהנפגע לעבוד במשך תקופה ארוכה של חודשים ניתן לפנות אל חברת הביטוח על מנת לקבל תשלום מקדמה על חשבון הפיצויים העתידיים בתיק – תשלום תכוף.
מומלץ בכל מקרה של תאונת דרכים בה נפגע הולך רגל להתייעץ בהקדם האפשרי עם עורך דין תאונות דרכים, הבקיא בתחום, על מנת להבין את מצבך המשפטי והזכויות שלך לפי חוק.
לשיחה אישית עם עו"ד עופר סולר בעקבות
פגיעת הולך רגל בתאונה חייג/י: 03-7369253